Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Placek z brzoskwiniami i kruszonką

Ponownie zapraszam na coś słodkiego z owocami.

Na formę o średnicy 26 cm:

350 g masła

500 g mąki

250 g brązowego cukru

szczypta soli

1 jajko

szczypta cynamonu

50 g posiekanych orzechów

1 puszka brzoskwiń w zalewie (po odsączeniu 480g) lub świeże

Masło rozpuścić i nieco wystudzić. Mąkę wymieszać z solą i cukrem, wlać masło i zagnieść ciasto aż powstanie kruszonka. Podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać jajko i zagnieść, wykleić wyłożoną papierem do pieczenia formę. Do drugiej połowy dodać cynamon i posiekane orzechy. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić. Przełożyć na spód ciasta i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 180st C) ok. 30-35 min.

Przepis z: "Schnell und gut" nr 5/2017

poniedziałek, 25 czerwca 2018, karto_flana
Tagi: ciasto placek

Polecane wpisy