Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Charlotta z kremem mascarpone i jagodami

IMG_0231

Tym razem zapraszam na francuski deser.

Na formę o średnicy 26 cm:

5 płatów żelatyny lub 2 łyżki instant

250 g śmietany kremówki

500 g sera mascarpone

150 g cukru

szczypta soli

1 cytryna

300 g podłużnych biszkoptów 

300 g jagód (moje były ze słoika, ale można oczywiście świeże)

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem, solą, sokiem z cytryny i skórką. Żelatynę rozpuścić, ale nie gotować, następnie wymieszać z niewielką ilością kremu, a potem z całością. Dodać bitą śmietanę i wymieszać. Dno i boki formy wyłożyć biszkoptami, nałożyć krem. Ostawić do zśniadnięcia się. Tuż przed podaniem nałożyć na charlottę jagody.



Przepis na podst. przepisu z: "Laura. Backen", nr 2/2015

środa, 04 lipca 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym

    Nieco zimowe klimaty ;) Dla 4 osób: 2 czerwone cebule 5 gałązek tymianku lub łyżka suszonego 400 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju 200 g żurawiny w słoiku

  • Sałatka piknikowa

    Sałatka na niedzielny piknik ozdobiona przez moje dzieci. Dla 4 osób: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 4 jajka wiejskie 3/4 szkl. groszku konserwowego 1 papry

  • Placek z brzoskwiniami i kruszonką

    Ponownie zapraszam na coś słodkiego z owocami. Na formę o średnicy 26 cm: 350 g masła 500 g mąki 250 g brązowego cukru szczypta soli 1 jajko szczypta cynamonu 5

Komentarze
2018/07/09 14:07:54
Wygląda pysznie i całkiem prosto do zrobienia.