![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Charlotta z kremem mascarpone i jagodami
Tym razem zapraszam na francuski deser. Na formę o ¶rednicy 26 cm: 5 płatów żelatyny lub 2 łyżki instant 250 g ¶mietany kremówki 500 g sera mascarpone 150 g cukru szczypta soli 1 cytryna 300 g podłużnych biszkoptów 300 g jagód (moje były ze słoika, ale można oczywi¶cie ¶wieże) Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisn±ć sok. ¦mietanę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem, sol±, sokiem z cytryny i skórk±. Żelatynę rozpu¶cić, ale nie gotować, następnie wymieszać z niewielk± ilo¶ci± kremu, a potem z cało¶ci±. Dodać bit± ¶mietanę i wymieszać. Dno i boki formy wyłożyć biszkoptami, nałożyć krem. Ostawić do z¶niadnięcia się. Tuż przed podaniem nałożyć na charlottę jagody. Przepis na podst. przepisu z: "Laura. Backen", nr 2/2015 ¶roda, 04 lipca 2018, karto_flana
|