Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Charlotta z kremem mascarpone i jagodami

IMG_0231

Tym razem zapraszam na francuski deser.

Na formę o ¶rednicy 26 cm:

5 płatów żelatyny lub 2 łyżki instant

250 g ¶mietany kremówki

500 g sera mascarpone

150 g cukru

szczypta soli

1 cytryna

300 g podłużnych biszkoptów 

300 g jagód (moje były ze słoika, ale można oczywi¶cie ¶wieże)

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisn±ć sok. ¦mietanę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem, sol±, sokiem z cytryny i skórk±. Żelatynę rozpu¶cić, ale nie gotować, następnie wymieszać z niewielk± ilo¶ci± kremu, a potem z cało¶ci±. Dodać bit± ¶mietanę i wymieszać. Dno i boki formy wyłożyć biszkoptami, nałożyć krem. Ostawić do z¶niadnięcia się. Tuż przed podaniem nałożyć na charlottę jagody.



Przepis na podst. przepisu z: "Laura. Backen", nr 2/2015

¶roda, 04 lipca 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Szwedzki biszkopt z jabłkami

    Polecam :) 7 jabłek sok z cytryny 4 jajka 325 g cukru 120 g masła 125 ml mleka 300 g m±ki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu cukier pud

  • Drożdżowe rogaliki topielce

    Składniki: 500 g m±ki 250 g masła 50 g drożdży 2 jajka 2 łyżki kwa¶nej ¶mietany 2 łyżki cukru waniliowego M±kę przesiać, posiekać z masłem, dodać drożdże rozpus

  • Słodkie bułki z mielonymi migdałami

    Na 12 sztuk: 800 g m±ki 200 g mielonych migdałów 42 g ¶wieżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g cukru 3 jajka 100 g miękkiego ma

Komentarze
2018/07/09 14:07:54
Wygl±da pysznie i całkiem prosto do zrobienia.