Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Charlotta z kremem mascarpone i jagodami

IMG_0231

Tym razem zapraszam na francuski deser.

Na formę o średnicy 26 cm:

5 płatów żelatyny lub 2 łyżki instant

250 g śmietany kremówki

500 g sera mascarpone

150 g cukru

szczypta soli

1 cytryna

300 g podłużnych biszkoptów 

300 g jagód (moje były ze słoika, ale można oczywiście świeże)

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem, solą, sokiem z cytryny i skórką. Żelatynę rozpuścić, ale nie gotować, następnie wymieszać z niewielką ilością kremu, a potem z całością. Dodać bitą śmietanę i wymieszać. Dno i boki formy wyłożyć biszkoptami, nałożyć krem. Ostawić do zśniadnięcia się. Tuż przed podaniem nałożyć na charlottę jagody.



Przepis na podst. przepisu z: "Laura. Backen", nr 2/2015

środa, 04 lipca 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Nowy blog

    Nowy blog jest tutaj: https://zkartofalnegopola.wordpress.com Na razie nie pokazują się zdjęcia ani komentarze ze starego bloga. Zdjęcia może dodam poje

  • Pierożki z nadzieniem pieczarkowym

    Na 15 sztuk: ciasto: 200 g mąki 130 g masła 1 łyżka śmietany 2 żółtka sól nadzienie: 8 ugotowanych grzybów do barszczu (zamiennie wzięłam pieczarki) 1 cebula 1

  • Sałatka z kiełbasy

    Danie z Bawarii. Dla 2 osób: 300 g mortadeli 1 cebula 3 ogórki konserwowe 6 łyżek oleju 4 łyżki octu 6 łyżek wody 1 łyżeczka musztardy natka pietruszki (wzięłam

Komentarze
2018/07/09 14:07:54
Wygląda pysznie i całkiem prosto do zrobienia.