Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Charlotta z kremem mascarpone i jagodami

IMG_0231

Tym razem zapraszam na francuski deser.

Na formę o średnicy 26 cm:

5 płatów żelatyny lub 2 łyżki instant

250 g śmietany kremówki

500 g sera mascarpone

150 g cukru

szczypta soli

1 cytryna

300 g podłużnych biszkoptów 

300 g jagód (moje były ze słoika, ale można oczywiście świeże)

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem, solą, sokiem z cytryny i skórką. Żelatynę rozpuścić, ale nie gotować, następnie wymieszać z niewielką ilością kremu, a potem z całością. Dodać bitą śmietanę i wymieszać. Dno i boki formy wyłożyć biszkoptami, nałożyć krem. Ostawić do zśniadnięcia się. Tuż przed podaniem nałożyć na charlottę jagody.



Przepis na podst. przepisu z: "Laura. Backen", nr 2/2015

środa, 04 lipca 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Placek ucierany ze śliwkami

    Sezon na śliwki w pełni :) Na formę o średnicy 24 cm: 175 g margaryny skórka otarta z 1 cytryny 175 g cukru 2 jajka 200 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do piec

  • Dynia marynowana

    Czy lubicie marynowaną dynię? Ja wprost uwielbiam ten słodko-kwaśny smak! 2-2,5 kg dyni 06 kg cukru 1 szkl. octu 10% 1 l wody (wzięłam więcej) kilka goździków.

  • Kapusta duszona z kminkiem

    Kapusta: 1 Główka białej kapusty (mała, bez głąba i zewnętrznych, zepsutych liści, poszatkowana) 1 jabłko (duże, obrane, pokrojone w kostkę lub cienkie plastry)

Komentarze
2018/07/09 14:07:54
Wygląda pysznie i całkiem prosto do zrobienia.