Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Charlotta z kremem mascarpone i jagodami

IMG_0231

Tym razem zapraszam na francuski deser.

Na formę o ¶rednicy 26 cm:

5 płatów żelatyny lub 2 łyżki instant

250 g ¶mietany kremówki

500 g sera mascarpone

150 g cukru

szczypta soli

1 cytryna

300 g podłużnych biszkoptów 

300 g jagód (moje były ze słoika, ale można oczywi¶cie ¶wieże)

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisn±ć sok. ¦mietanę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem, sol±, sokiem z cytryny i skórk±. Żelatynę rozpu¶cić, ale nie gotować, następnie wymieszać z niewielk± ilo¶ci± kremu, a potem z cało¶ci±. Dodać bit± ¶mietanę i wymieszać. Dno i boki formy wyłożyć biszkoptami, nałożyć krem. Ostawić do z¶niadnięcia się. Tuż przed podaniem nałożyć na charlottę jagody.



Przepis na podst. przepisu z: "Laura. Backen", nr 2/2015

¶roda, 04 lipca 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Sałatka z kiełbasy

    Danie z Bawarii. Dla 2 osób: 300 g mortadeli 1 cebula 3 ogórki konserwowe 6 łyżek oleju 4 łyżki octu 6 łyżek wody 1 łyżeczka musztardy natka pietruszki (wzięłam

  • Chleb wiejski Kerstin Rentsch

    Zaczyn: 100 g m±ki pszennej (typ 450) 40 g drożdży ¶wieżych 1/2 łyżeczki cukru Ciasto wła¶ciwe: 400 g m±ki pszennej (typ 450) 250 g m±ki żytniej 1 łyżka soli 1

  • Placek jogurtowy

    Prosty przepis na ciasto bez tłuszczu. Na formę o ¶rednicy 26 cm. 2 pojemniki jogurtu naturalnego (po 250 g) 2 szklanki m±ki 1 szklanka cukru 1 jajko 2 łyżeczki

Komentarze
2018/07/09 14:07:54
Wygl±da pysznie i całkiem prosto do zrobienia.