Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe rogaliki topielce

Składniki:

500 g m±ki

250 g masła

50 g drożdży

2 jajka

2 łyżki kwa¶nej ¶mietany

2 łyżki cukru waniliowego

M±kę przesiać, posiekać z masłem, dodać drożdże rozpuszczone w ¶mietance, jajka roztrzepane z cukrem waniliowym i starannie wyrobić.

Zawin±ć w czyst± ¶ciereczkę.

Włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimn± wod±. Ciasto najpierw opadnie na dno.

Wyro¶nięte zwiększa objęto¶ć i pływa na powierzchni wody.

Ciasto wyjmujemy z wody, obsypujemy m±k± i dalej postępujemy, jak z każdym ciastem na rogale. Rogaliki nadziałam dżemem, ale można tez jabłkiem, czy innym owocem, albo nawet czekolad±, mas± itp.

Zawinięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Następnie wkładamy do piekarnika (temperatura- 180st. C.) i pieczemy na rumiano.

Najlepsze s± oczywi¶cie jeszcze ciepłe.

Powiem wam, że s± to najlepsze rogale, jakie w życiu jadłam, polecam.

Przepis z: "Poradnik domowy"



czwartek, 18 paĽdziernika 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Sałatka z kiełbasy

    Danie z Bawarii. Dla 2 osób: 300 g mortadeli 1 cebula 3 ogórki konserwowe 6 łyżek oleju 4 łyżki octu 6 łyżek wody 1 łyżeczka musztardy natka pietruszki (wzięłam

  • Chleb wiejski Kerstin Rentsch

    Zaczyn: 100 g m±ki pszennej (typ 450) 40 g drożdży ¶wieżych 1/2 łyżeczki cukru Ciasto wła¶ciwe: 400 g m±ki pszennej (typ 450) 250 g m±ki żytniej 1 łyżka soli 1

  • Placek jogurtowy

    Prosty przepis na ciasto bez tłuszczu. Na formę o ¶rednicy 26 cm. 2 pojemniki jogurtu naturalnego (po 250 g) 2 szklanki m±ki 1 szklanka cukru 1 jajko 2 łyżeczki

Komentarze
2018/10/18 19:04:31
Mój tata takie piecze. S± przepyszne!!!