Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe rogaliki topielce

Składniki:

500 g mąki

250 g masła

50 g drożdży

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru waniliowego

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać drożdże rozpuszczone w śmietance, jajka roztrzepane z cukrem waniliowym i starannie wyrobić.

Zawinąć w czystą ściereczkę.

Włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą. Ciasto najpierw opadnie na dno.

Wyrośnięte zwiększa objętość i pływa na powierzchni wody.

Ciasto wyjmujemy z wody, obsypujemy mąką i dalej postępujemy, jak z każdym ciastem na rogale. Rogaliki nadziałam dżemem, ale można tez jabłkiem, czy innym owocem, albo nawet czekoladą, masą itp.

Zawinięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Następnie wkładamy do piekarnika (temperatura- 180st. C.) i pieczemy na rumiano.

Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.

Powiem wam, że są to najlepsze rogale, jakie w życiu jadłam, polecam.

Przepis z: "Poradnik domowy"



czwartek, 18 października 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Kapusta szpiczasta z mielonym mięsem

    Dziś bardzo proste danie, ale w sam raz na chłodne dni. Dla 4 osób 1 główka kapusty szpiczastej 400 g mielonego mięsa wołowego 500 ml bulionu 1 cebula 2 łyżeczk

  • Placek z ajerkoniakiem

    Proste i pyszne ciasto. Na formę keksową o boku 30 cm: 5 jajek 250 g cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 250 ml oleju słonecznikowego 250 ml ajerkoniaku

  • Ziemniaczane łódeczki

    Dla 4 osób: 4 duże kartofle po 300 g marchewek i różyczek brokułu 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 g pieczarek 300 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju 500 ml bulionu

Komentarze
2018/10/18 19:04:31
Mój tata takie piecze. Są przepyszne!!!