![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe rogaliki topielce
Składniki: 500 g m±ki 250 g masła 50 g drożdży 2 jajka 2 łyżki kwa¶nej ¶mietany 2 łyżki cukru waniliowego M±kę przesiać, posiekać z masłem, dodać drożdże rozpuszczone w ¶mietance, jajka roztrzepane z cukrem waniliowym i starannie wyrobić. Zawin±ć w czyst± ¶ciereczkę. Włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimn± wod±. Ciasto najpierw opadnie na dno. Wyro¶nięte zwiększa objęto¶ć i pływa na powierzchni wody. Ciasto wyjmujemy z wody, obsypujemy m±k± i dalej postępujemy, jak z każdym ciastem na rogale. Rogaliki nadziałam dżemem, ale można tez jabłkiem, czy innym owocem, albo nawet czekolad±, mas± itp. Zawinięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Następnie wkładamy do piekarnika (temperatura- 180st. C.) i pieczemy na rumiano. Najlepsze s± oczywi¶cie jeszcze ciepłe. Powiem wam, że s± to najlepsze rogale, jakie w życiu jadłam, polecam. Przepis z: "Poradnik domowy" czwartek, 18 paĽdziernika 2018, karto_flana
|