Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe rogaliki topielce

Składniki:

500 g mąki

250 g masła

50 g drożdży

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru waniliowego

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać drożdże rozpuszczone w śmietance, jajka roztrzepane z cukrem waniliowym i starannie wyrobić.

Zawinąć w czystą ściereczkę.

Włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą. Ciasto najpierw opadnie na dno.

Wyrośnięte zwiększa objętość i pływa na powierzchni wody.

Ciasto wyjmujemy z wody, obsypujemy mąką i dalej postępujemy, jak z każdym ciastem na rogale. Rogaliki nadziałam dżemem, ale można tez jabłkiem, czy innym owocem, albo nawet czekoladą, masą itp.

Zawinięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Następnie wkładamy do piekarnika (temperatura- 180st. C.) i pieczemy na rumiano.

Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.

Powiem wam, że są to najlepsze rogale, jakie w życiu jadłam, polecam.

Przepis z: "Poradnik domowy"



czwartek, 18 października 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Nowy blog

    Nowy blog jest tutaj: https://zkartofalnegopola.wordpress.com Na razie nie pokazują się zdjęcia ani komentarze ze starego bloga. Zdjęcia może dodam poje

  • Pierożki z nadzieniem pieczarkowym

    Na 15 sztuk: ciasto: 200 g mąki 130 g masła 1 łyżka śmietany 2 żółtka sól nadzienie: 8 ugotowanych grzybów do barszczu (zamiennie wzięłam pieczarki) 1 cebula 1

  • Sałatka z kiełbasy

    Danie z Bawarii. Dla 2 osób: 300 g mortadeli 1 cebula 3 ogórki konserwowe 6 łyżek oleju 4 łyżki octu 6 łyżek wody 1 łyżeczka musztardy natka pietruszki (wzięłam

Komentarze
2018/10/18 19:04:31
Mój tata takie piecze. Są przepyszne!!!