Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Słodkie bułki z mielonymi migdałami

 

IMG_1239

Na 12 sztuk:

800 g mąki

200 g mielonych migdałów

42 g świeżych drożdży

400 ml letniego mleka

2 łyżeczki cukru waniliowego

100 g cukru

3 jajka 

100 g miękkiego masła

pół łyżeczki soli

Mąkę i migdały wsypać do miski i wymieszać. Zrobić w środku dołek, wkruszyć drożdże. Dodać letnie mleko, cukier waniliowy, podsypać niewielka ilością mąki i wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Dodać cukier, jajka, masło i sól, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie na stolnicy uformować 12 wałeczków, które zakręcać w supełki, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w temperaturze 180 st C. ok 25 minut.

Wypiek specjalnie na Światowy Dzień Chleba u zorry. Word Bread Day.

https://www.kochtopf.me/world-bread-day-2018#polski

wtorek, 16 października 2018, karto_flana
Tagi: chleb bulki

Polecane wpisy