Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb wiejski Kerstin Rentsch

50813540_337046197140057_966659712261029888_n

Zaczyn:

100 g mąki pszennej (typ 450)

40 g drożdży świeżych

1/2 łyżeczki cukru

Ciasto właściwe:

400 g mąki pszennej (typ 450)

250 g mąki żytniej

1 łyżka soli

1 łyżka płynnego miodu

po pół łyżeczki nasion anyżu, kopru i kminku

Mąkę na zaczyn wsypać do miski, zrobić pośrodku dołek, wkruszyć drożdże, dodać cukier i 125 ml letniej wody. Wymieszać zasypując mąką, odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie dodać mąkę pszenną i żytnią oraz 350 ml letniej wody. Zagnieść ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Następnie dodać sól, miód i nasiona i ponownie zagnieść. Uformować dwa okrągłe bochenki, położyć na blasze do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. wstawić chleby, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 st. C i piec jeszcze 15 minut.

Przepis z: "Meine gute Landküche" nr 9/10 2016.

środa, 13 lutego 2019, karto_flana

Polecane wpisy