Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
piątek, 12 maja 2017
Chleb z pokrzywą

Cytuję przepis z bloga: http://zapachchleba.blogspot.de/2014/10/chleb-mieszany-z-pokrzywa-na-zakwasie.html

250 g zakwasu żytniego

150 g mąki żytniej razowej

375 g mąki pszennej chlebowej

375 g mąki orkiszowej jasnej

10 g suszonej, rozdrobnionej pokrzywy

20 g nasion chia

550-580 g wody

3 łyżeczki soli

 

 

 

W przeddzień pieczenia odświeżyłam i rozmnożyłam zakwas.

Następnego dnia do zakwasu dodałam wodę, sól i nasiona chia. Wymieszałam wszystko dokładnie.

Pokrzywę rozdrobniłam w moździerzu na drobne kawałki i przesiałam do mieszanki mąk. Wymieszałam i dodałam do zakwasu z dodatkami. Następnie przez 5 minut wyrabiałam ciasto robotem kuchennym z hakiem. Pozostawiłam ciasto na pół godziny i po tym czasie delikatnie wyrobiłam w celu odgazowania. Uformowałam bochenek i przełożyłam do metalowej formy. W formie chleb wyrastał około godziny w ciepłym miejscu. Chleb piekłam w piekarniku początkowo nagrzanym do temperatury 230 stopni przez 15 minut, a następnie w temperaturze opadającej do 210 stopni przez następne 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika spryskałam powierzchnię chleba wodą. 

13:39, karto_flana
Link Komentarze (1) »
sobota, 06 maja 2017
Łódeczki (konkurs na potrawy dla dzieci)

Chyba znowu bedzie troche przerwy na tym blogu, bo dokąldnei za miesiąc mam przeprowadzkę. Jak sie uda to wpadne tu na chwilę :0

Pozostawiam was z lodzeczkami wyczarowanymi z salaty i żóltego sera. W srodku jajeczna pasta. Dzieciom się spodobały.

Zapraszam do konkursu, w ktorym mozecie zgłąszac takie smieszne potrawy dla dzieci :) Potrawy dla niejadka.

23:12, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 25 kwietnia 2017
Ryż z pieczarkami

Smakuje zupelnie solo, jak  tez jako dodatek do obiadu. Propozycja do pieczarkowego tygodnia. Choć sie spóźniłam o jedne dzień... ;)

Dla 4 osób:

250 g ryżu

200 g pieczarek

1 mała cebula

1 marchewka

pół pęczka pietruszki 

 2 łyzki oleju

sól, pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Grzyby oczyścić i pokroić wna plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Marchew obrać i pokroić w kostkę, Pietruszkę drobno posiekać. 1 łyzkę oleju rozgrzać na patelni, dodac cebule i marchew podsmazyć przez 7 minut. Przełożyć na półmisek, dodac pozostały olej i udusić grzyby. Połączyć wszystkie skąłdniki i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis z: "Gut & günstig" nr 12/2014

21:24, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 kwietnia 2017
Mazurek cytrynowy

To nic, że już po Świętach. Można go podać jako tartę :)

Na formę o średnicy 28 cm:

150 g mąki

30 g cukru pudru

125 g masła pokrojonego na kawałki

łyżka wody

krem:

skórka i miąż z 1 cytryny

1 łyżka cukru

100 g masła

100 g cukru pudru

200 g śmietany kremówki

Mąkę przeciać do dużej miski, dodać pozostałe składnki an spód i zagnieść ciasto. Uformoeać w kulkę, zawinąc w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkowac iw yłożyć natłuszczoną foremkę formujac wysoki brzeg. Piec w temperaturze 180 st C na złoty kolor ok. 20 minut, wystudzić.

Miąższ i skórkę otarta z cytryny zmiksowac z cukrem. Maslo ubijac na biąłą, puszystą mase przez 10 minut. Dodąc cukier puder i ucierac na gladko. Śmietanke lekko ogrząc do letniej temperatury, dodawac po lyżce do kremu ciagłe ucierając, na koniec dodac ucierając miązsz z cytryny, krem wylożyc na podpieczony spod i przybrac w dowolony sposób.

Przepis po zmianach z: "Kobieta i zycie" nr 4/2017

13:33, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 15 kwietnia 2017
Jogurtowy deser z żurawiną

Proponuję Wam słodziutki i uroczy, jogurtowy deserek z żurawiną, przyozdobiony leciutkimi bezami. Może na swiateczny obiad, na deser?

 

Dla 4 osób:

3 płaty żelatyny lub 1,5 łyzki żelatyny instant

150 g dżemu żurawinowego

200 g jogurtu naturalnego

1 opakowanie cukru waniliowego

2- 3 łyzki cukru

200 g śmietany kremówki

Żelatynę namoczyć w żimnej wodzie. Jogurt wymieszać z żurawiną, cukrem pudrem i cukrem. Żelatynę ogrzać, aż się rozpuści (nie gotować!) Następnie dodac łyżkę masy jogurtowej i wymieszać, dodawac pozostała masę połyżce mieszając. Odstawić do lodówki. Śmietane ubić na sztywno. Dodac do tężęjącej masy jogurtowej. Przełożyć do pucharków. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przybrać bezami.

Przepis z: "Mini Backen. Extra" nr 3/2014

Kochani zyczę wam zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych! :)

19:16, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 09 kwietnia 2017
Babka tulipan

Witajcie po nieco dłuzszej przerwie spowodowanej brakiem dostepu do internetu w domu. Czasami bywa i tak. Dziś zapraszam na wiosennie kolorową babkę tulipan.



 

 

 

Na formę keksową o boku 20 cm:

125 g masła

4 jajka

1 szklanka cukru pudru

1/3 szklanki oleju

1 i 1/3 szklanki mąki

8 łyzek mleka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyzki maku

1 opakowanie kisielu truskawkowego lub wisniowego

ewentulanie klika kropel czerwonego barwnika spozywczego

Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy olej, miksujemy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, następnie dodac piane z białek. Ciasto podzielić na 4 części. Do kazdej z nich dodac po 2 łyżki mleka. Do pierwszej dodać ekstrat waniliowy, do drugiej kakao, do trzeciej ksiel i barwnik a do czwartej mak. Wszystkie części dokładnie wymieszać. w keksówce układac kolejne warstwy: waniliowa, kakaową, kiślową i makową. Następnie nozem przeciąć ciasto wzdłuż siegając aż do dna. Piec ok. godziny w 170st C.

Przepis z: Kulinarne hity z www.przeslijprzepis.pl, wydanie specjalne 1/2016


Tagi: babka ciasto
20:43, karto_flana
Link Komentarze (3) »
piątek, 24 marca 2017
Tarta malinowa

Zaaranżowana, jak tort :) W sezonie oczywicie ze świezymi malinami.

Na formę o średnicy 26 cm:

spód
100 g masła z lodówki (4 łyzki)
150 g maki (3/4 szklanki)
50 g cukru (4 i pół łyzki)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
Zagnieść i odstawic do lodówki na 30 minut. Wylepić natłuszczona foremkę. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 st. c 20 minut, ostudzić.

Nadzienie
3 listki żelatyny lub 1 płaska łyzka żelatyny instant
250 g sera marscapone lub innego gotowego w pojemniku
175 g jogurtu naturalnego
100 g cukru (9 łyżek)
1 łyzka soku z cyryny
kilka kropel aromatu waniliowego
150 g malin

Maliny przetrzec prze sito, zagotować. Żelatynę namoczyć, odcisnąć i rozpuscic w musie malinowym, nie gotować. Cukier wymieszać z serem, az sie rozpusci.Po łyzce dodawać ser i mieszac w trakcie dodawania. Następnie dodac jogurt, aromat i sok z cytryny. Mase wylać na podpieczony spod, odstawić do stężenia do lodówki. Przybrac w dowolny sposób. Ja wykorzystałam bitta smietanę barwioną na różowo i maliny.

Przepis z książki "Kaffeekränychen" wyd. NGV

Tagi: ciasto tarta
20:41, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 131