Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
wtorek, 16 października 2018
Słodkie bułki z mielonymi migdałami

 

IMG_1239

Na 12 sztuk:

800 g mąki

200 g mielonych migdałów

42 g świeżych drożdży

400 ml letniego mleka

2 łyżeczki cukru waniliowego

100 g cukru

3 jajka 

100 g miękkiego masła

pół łyżeczki soli

Mąkę i migdały wsypać do miski i wymieszać. Zrobić w środku dołek, wkruszyć drożdże. Dodać letnie mleko, cukier waniliowy, podsypać niewielka ilością mąki i wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Dodać cukier, jajka, masło i sól, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie na stolnicy uformować 12 wałeczków, które zakręcać w supełki, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w temperaturze 180 st C. ok 25 minut.

Wypiek specjalnie na Światowy Dzień Chleba u zorry. Word Bread Day.

https://www.kochtopf.me/world-bread-day-2018#polski

Tagi: bulki chleb
14:06, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 października 2018
Sałata z jajkami

28512268_2192129187464674_1987811401_n

Dziś naprawdę bardzo prosto- łapmy witaminy na jesień.

Dla 4 osób

główka sałaty

2 szalotki

2 pomidory

3 gotowane jajka

pęczek szczypiorku

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidory i jajka pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie, szalotki poszatkować i ułożyć na sałacie. Posypać posiekanym szczypiorkiem i zalać sosem winegret. Przepis tutaj:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sos-winegret

Tagi: salatka
12:51, karto_flana
Link Komentarze (1) »
środa, 10 października 2018
Kapusta z jabłkami

IMG_1785

Porcja jesiennych witamin.

Dla 4 osób:

800 g świeżej kapusty

1 spora cebula

2 łyżki smalcu

100 ml czerwonego wina

400 g kwaśnych jabłek

liść laurowy, goździk

cukier, sól, mielony biały pieprz

biały ocet winny

Kapustę poszatkować na drobno i krótko ją obgotować w osolonym wrzątku. Posiekaną cebulę zezłocić na smalcu, dodać kapustę, podlać winem i dusić ok. 20 minut. Dołożyć obrane, pokrojone jabłka, liść laurowy, goździk, szczyptę cukru, pieprzu i soli, dolać 4 łyżki octu. Dusić jeszcze 10 minut. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs.

Tagi: kapusta
13:01, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 października 2018
Badeński placek cebulowy

W Badenii (czyli południowych Niemczech w okolicach Szwarcwaldu) już sezon na placek cebulowy i młode wino Federweisser.

 

Na dużą blachę (ok. 24 kawałki)

 

150 g masła

400 g mąki

150 ml mleka

50 g mąki żytniej

21 g drożdży

sól

2 kg cebuli

250 g posiekanego boczku

600 g kwaśnej śmietany

5 jajek

1 łyżka mielonego kminku

 

100 g masła rozpuścić, wystudzić, mleko ogrzać do letniej temperatury. 300 g mąki i mąkę żytnią przesiać do miski. Zrobić dołek i wkruszyć drożdże. Zalać mlekiem, wymieszać, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Dodać sól i masło, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Cebule obrać i posiekać w piórka. Rozgrzać 50 g masła. Cebulę wymieszać z boczkiem, posolić i dodać do rozgrzanego masła. Smażyć mieszając, aż cebula zrobi się szklista, wyjąć z patelni, wystudzić zasypać 100 g mąki i wymieszać.

Ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim blachę. Wyłożyć cebulę. Śmietanę rozbełtać z jajkami i posolić i posypać kminkiem. Mieszaniną zalać cebulę. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 175 st C) ok. 45 minut.

Przepis z: "Laura. Backen" nr 1/2016



Tagi: placek
13:36, karto_flana
Link Komentarze (2) »
piątek, 28 września 2018
Obazda z sera koziego

Jak co roku w czasie Oktoberfest prezentuję wam bawarskie danie. Oktoberfest zaczął się zeszłej soboty i potrwa jeszcze przez kolejny tydzień. U mnie tym razem obazda- pasta do pieczywa spożywana tradycyjnie z preclami i popijana piwem.

IMG_1729Dla 4 osób:

300 g koziego camambertu

3 cebule dymki

50 g miękkiego masła

100 g kwaśnej śmietany

1 1/2 łyżki mielonej papryki

sól

Cebule umyć i posiekać, część zielonego szczypioru odłożyć do dekoracji. Ser pokroić w kostkę, następnie rozgnieść widelcem, podobnie masło. Wymieszać ser i masło ze śmietaną i polową papryki. Dodać cebulę i wymieszać. Przybrać szczypiorem i pozostałą papryką.

Zapraszam was także po inne przepisy na obazdę tutaj : http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/09/Bawarska-pasta-serowa-Obazda.html

Przepis z: Meine Familie und ich books- Alpenküche für zu Hause".

Pozdrowienia z Bawarii :)

 

13:10, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 22 września 2018
Placek ucierany ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni :)

IMG_1564

Na formę o średnicy 24 cm:

175 g margaryny

skórka otarta z 1 cytryny

175 g cukru

2 jajka

200 g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

100 g mielonych migdałów

1 łyżka rumu 

500 g śliwek

Śliwki umyć i wypestkować. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku oraz rum ciągle ucierając. Mąkę wymieszać z migdałami, skórką cytrynową i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy wraz z mlekiem i wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej foremki, wyłożyć śliwki i przykryć drugą połową ciasta. Piec w temperaturze 200 st. C ok 60-70 minut.

Przepis z: "Moja kuchnia. Wydanie specjalne- Ciasta owocowe" nr 23/92

Tagi: ciasto placek
10:40, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 września 2018
Dynia marynowana

Czy lubicie marynowaną dynię? Ja wprost uwielbiam ten słodko-kwaśny smak!

IMG_1557

2-2,5 kg dyni

06 kg cukru

1 szkl. octu 10%

1 l wody (wzięłam więcej)

kilka goździków.

Dynię obrać, wyjąć pestki, pokroić. Składniki zalewy wymieszać i zalać dynię. Odstawić na 24 godziny. Następnie przecedzić, wyjąć goździki i zagotować. Dynię przełożyć do słoików i zalać zalewą.

Przepis z Internetu, jednak nie pamiętam dokładnie z jakiego bloga.

12:48, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 140