Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 15 maja 2018
Saatka z zielonych szparagów i pomidorów

IMG_0951

Sezon na szparagi już trwa :)

Dla 4 osób:

1 kg zielonych szparagów

1 cebula

2 łyżki masła

4 łyżki białego octu balsamicznego

4 łyżki oleju słonecznikowego

250 g pomidorów koktajlowych

pietruszka

sól, pieprz, cukier

Szparagi obrać (zielone tylko u dołu), pokroić na cząstki i zagotować w osolonej i ocukrzonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzić i wystudzić.

Cebulę posiekać i podsmażyć na rumiano na maśle. Dodać ocet i olej, wyłączyć płomień, włożyć pokrojone szparagi i wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Pomidorki pokroić, wymieszać ze szparagami i posiekana pietruszką, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Przepis na podst. przepisu z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 5/2013

Tagi: salatka
19:05, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 maja 2018
Gicz wołowa w sosie pomidorowym

IMG_0066

Dziś bardzo pożywne danie.

Dla 4 osób:

1 gicz wołowa

1 puszka siekanych pomidorów

1/4 l czerwonego wina

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej papryki

1 kostka rosołowa

listki laurowe

sól, pieprz

Gicz doprawić do smaku pieprzem i solą i podsmażyć z obu stron na oleju. Na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, czosnek i paprykę. Kostkę rosołową rozpuści w jednej szklance gorącej wody i wraz z winem dolać do sosu. Dusić aż płyn nieco odparuje, następnie dodać pomidory z puszki, wymieszać i zagotować, doprawić do smaku pieprzem i solą. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Ułożyć na sosie gicz wołową. Wstawić do piekarnika w 180st C. Piec pod przykryciem ok. 2 godziny, po godzinie obracając gicz na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać listki laurowe.

Przepis na podst.: http://www.abenteuerkochen.com/2011/12/ossobuco-alla-milanese-nicht-mit-kalb.html

Tagi: wolowina
13:56, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 maja 2018
Placek marmurkowy z malinami

28511156_2192129134131346_1944604310_n

Już niedługo ruszy sezon na maliny :)

Na formę o średnicy 26 cm:

3 duże jajka

130 g cukru

20 g cukru waniliowego

150 g mąki kukurydzianej

80 g skrobi kukurydzianej

80 g mielonych migdałów

1 opakowanie proszku do pieczenia

100 ml śmietany

150 g masła

szczypta soli

ok 200 g malin

Masło rozpuścić. Maliny przetrzeć przez sito, wyrzucić pestki. Wymieszać mąkę kukurydzianą, skrobię, migdały i proszek do pieczenia. Jajka ubić c cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać wymieszaną mąkę, następnie śmietanę i masło. OK 300 g ciasta wymieszać z musem z malin. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę białego ciasta, a następnie całe różowe i pozostałe białe. Za pomocą widelca wymieszać ciasta. Piec w temperaturze 180 st. C. ok 50 minut.

Przepis z: https://de.paperblog.com/mandel-marmorkuchen-mit-himbeeren-1259035/

 

13:21, karto_flana
Link Komentarze (1) »
sobota, 28 kwietnia 2018
Sernik gotowany

 Na formę o średnicy 26 cm:

1 kg twarogu

250 g masła

4 jajka

1 szkl. cukru

laska wanilii

2 budynie śmietankowe

herbatniki typu petit berry

Twaróg dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło rozpuścić w garnku. Jajka zmiksować z cukrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z twarogiem i proszkiem budyniowym. Przełożyć do garnka z masłem, wymieszać. Mieszając podgrzewać aż do zagotowania. Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami, zalać masą serową i na wierzchu ułożyć ponownie herbatniki. Odstawić do wystudzenia.

IMG_07513

 Przepis z: "Poradnik domowy" nr 4/2018

09:36, karto_flana
Link Komentarze (2) »
piątek, 20 kwietnia 2018
Kurczak w winie

28458686_2192129194131340_1135573505_n

 Dla 4 osób

1 kg kury lub 600 g piersi z kurczaka

1 cytryna

1 l wywaru drobiowego

2 cebule

3 goździki

tymianek, natka pietruszki, liść laurowy

150 g marchewki

150 g selera

500 ml białego wina

700 g ziemniaków

Mięso z kury natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na 20 minut. Następnie mięso razem z całą cebulą naszpikowaną goździkami, pęczkiem ziół, liściem laurowym, marchewką i selerem włożyć do wywaru, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. 

Wywar odcedzić, dodać do niego wino, obrane i posiekane w kostkę ziemniaki i gotować ok. 20 minut, na koniec dodać oczyszczone z kości mięso oraz pokrojone warzywa, podgrzać. Podawać z pieczywem.

 

12:55, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 kwietnia 2018
Risotto ze szpinakiem i krewetkami

IMG_0586

Zapraszam na wiosenny zielony szpinak :)

Dla 4 osób:

1 cebula

3 ząbki czosnku

olej

60 g masła

300 g ryżu na risotto

150 ml białego wytrawn1ego wina

1 l bulionu

50 g parmezanu

1 cytryna

400 g szpinaku

16 krewetek

sól, pieprz

liście szałwii

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać połowę masła i 2 łyżki oleju. Podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać ryż i wymieszać. Chwilę smażyć mieszając, następnie dodać białe wino. Gotować, aż odparuje. Cały czas mieszając wlewać po chochelce bulion, aż ryż zmięknie. Parmezan zetrzeć na tarce, odłożyć 2 łyżki, pozostały wsypać do ryżu, wymieszać, dodać skórkę otartą z cytryny oraz kilka posiekanych listków szałwii. Dodać pozostałe masło. Liście szpinaku przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, większe liście posiekać i dodać do ryżu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Krewetki oczyścić, podsmażyć na 2/3 łyżkach oleju, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać do risotto razem z sosem z patelni, posypać parmezanem.

Przepis z: "101 przepisów Świata Kobiety" tom 60

13:51, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 kwietnia 2018
Zebra

28536915_2192129224131337_1959801433_n

Dzisiaj zapraszam na klasyk, czyli zebrę, przystrojoną, jak urodzinowy tort. Prawda, ze to ciekawy pomysł?

Przepis z Mirabelkowego bloga

  • 2,5 szklanki mąki (325 g) + 2 łyżki, 
  • 5 jaj, 
  • 1,5 szklanki cukru (300 g), 
  • 1 szklanka gazowanego napoju pomarańczowego (250 ml), 
  • ½ szklanki oleju (125 ml), 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • kilka kropli aromatu rumowego (opcjonalnie) 


 Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając, dodawać po 1 żółtku i po trochę cukru, aż wszystkie składniki się połączą. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodać mąkę z proszkiem, napój pomarańczowy i olej, całość bardzo delikatnie wymieszać trzepaczką, aż nie będzie grudek. 
Ciasto podzielić na 2 równe części (najlepiej na wadze postawić miskę i odważyć połowę masy, czyli ok. 620-650 g). Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 2-3 krople aromatu rumowego, delikatnie wymieszać aż do połączenia składników. Do drugiej części dodać 2 łyżki mąki i również ostrożnie wymieszać. 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Na środku wyłożyć 2 solidne łyżki jasnej masy, następnie w to samo miejsce na środku nałożyć 2 łyżki ciemnej masy. Masy wykładać na przemian w to samo miejsce na środku tortownicy, jedna warstwa na drugą. Masy będą same rozchodzić się na boki, tworząc wzór. Pod koniec, gdy masy nie będą się już tak rozchodzić, można zmniejszyć ilość nakładanej masy do 1 łyżki.  Piec w 180°C przez ok. 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.

28510827_2192129277464665_2081849097_n

13:13, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 137