Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
środa, 16 stycznia 2019
Pieczeń rzymska z pieczarkami

IMG_1786

Na postawie przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pieczen-rzymska-z-papryka-i-pieczarkami Pieczarki rozłożyłam na mięsie, a następnie zawinęłam w roladę. 

- mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 600 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- Czerwona papryka: 2 sztuki
- pieczarki: 10 sztuk
- cebula (posiekana): 1 sztuka
- Kajzerki: 2 sztuki
- olej: 2 łyżki
- sól: 2 szczypty
- pieprz: 2 szczypty
- przyprawa do wieprzowiny: 1 łyżka
- Pieprz marynowany (ziarenka, najlepiej zielony): 12 sztuk

  • 1. Pieczarki oczyścić, podsmażyć na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Kajzerki namoczyć w wodzie,odcisnąć.
  • 2. Mięso mielone wymieszać z przyprawami, kajzerkami, jajkiem i cebulą.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Do wysmarowanej olejem formy keksowej włożyć połowę doprawionego mięsa i rozłożyć na nim podsmażone pieczarki oraz dużą ilość papryki, przykryć pozostałym mięsem. Na wierzchu ułożyć ziarenka marynowanego pieprzu.
  • 4. Formę z mięsem wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć folią, piec 30 minut, zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut, aby klops lekko się zrumienił.
12:12, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 stycznia 2019
Surówka z kalarepy z rodzynkami

IMG_2027

Na początek roku coś smacznego i zdrowego.

  • Kalarepa – 2 szt
  • Jabłka – 3 szt
  • Ziarna słoneczniku – 1 łyżka
  • Rodzynki – 1 łyżka
  • Jogurt naturalny -1/2 szkl
  • Sok z cytryny
  • Miód- 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz kolorowy

Kalarepę i jabłka opłukać i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć jabłka i kalarepkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać ziarna słonecznika i rodzynki.
Przygotować sos: jogurt wymieszać z miodem, solą i pieprzem kolorowym i polać sosem surówkę, dobrze wymieszać.

Przepis z: https://smaker.pl/przepis-surowka-z-kalarepy-i-rodzynek,160632,camilla24.html

Tagi: surowka
11:56, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 30 grudnia 2018
Sałatka makaronowa babuni

IMG_12842

Może przepis przyda się komuś na sylwestrowy bufet?

Dla 4 osób

200 g makaronu np. świderki

200 g mrożonego groszku

1 łyżka oleju

2 jajka ugotowane na twardo

1 łyżka musztardy

3 łyżki octu winnego

100 g słodkiej śmietanki

150 g kwaśnej śmietany

200 g kiełbasy typu mortadela (zrezygnowałam)

2 ogórki konserwowe

1 małe kwaśne jabłko

2 pomidory

szczypiorek

Groszek ugotować do miękkości. Makaron ugotować w wodzie z łyżką oleju. Jajka obrać, włożyć do miski wraz ze śmietanką, kwaśną śmietaną, musztardą i octem, następnie zblędować na gładki sos. Kiełbasę pokroić w kostkę, ogórki w plasterki, jabłko pokroić w kostkę, pomidory w ósemki. Wymieszać wszystkie składniki i polać sosem. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 

Przepis z: "Grossmutters Leibesspeisen" 2006

19:10, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 25 grudnia 2018
Świąteczne życzenia

Kochani, życzę wam zdrowych i spokojnych Świat Bożego Narodzenia :)

1358a017de2c19ad3d2bd024ed726e87

kartka z serwisu: alekartki.pl

11:25, karto_flana
Link Komentarze (2) »
wtorek, 18 grudnia 2018
Kokosanki z suszonymi owocami

IMG_2161

Kolejne adwentowe wypieki.

Na 32 sztuki:

2 białka jajek

75 g cukru

75 g miodu

3 łyżki suszonej żurawiny 

2 łyżki rodzynek

50 g masła

200 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno wsypując jednocześnie cukier i wlewając miód. Rodzynki i żurawinę drobno posiekać. Masło rozpuścić i ostudzić. Do białek dodać wiórki kokosowe i masło, na koniec suszone owoce. Wymieszać. Formować kuleczki, piec 20 minut w 150st C. Przed zdjęciem z blaszki poczekać aż wystygną.

Przepis z: "Laura. Backen" nr 4/2012

13:38, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 grudnia 2018
Kotlety siekane z piersi kurczaka

IMG_1171

Ostatnio biją rekordy popularności na naszym stole.

Dla 4 osób

  • filet z kurczaka 60 dag
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • jajko 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • majonez 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka kopiasta
  • ser żółty 10 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez, obie mąki, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje przygotowanej masy na gorący tłuszcz i lekko dociskamy. Smażymy po 4-5 min z każdej strony - aż kotlecik nabierze złotego koloru. Odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Przepis z serwisu smaker.pl

https://smaker.pl/przepis-kotlety-siekane-z-fileta-kurczaka,162409,erjot.html

Tagi: kurczak
13:42, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 listopada 2018
Kapusta szpiczasta z mielonym mięsem

IMG_1977

Dziś bardzo proste danie, ale w sam raz na chłodne dni.

Dla 4 osób

1 główka kapusty szpiczastej

400 g mielonego mięsa wołowego

500 ml bulionu

1 cebula

2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

sól, pieprz

olej

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać mięso i smażyć aż powstaną chrupiące gródki. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, pokroić na ćwiartki i wyciąć głąb. Pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i zalać bulionem. Gotować krótko razem ok. 10 minut, ponieważ kapusta szpiczasta szybko się gotuje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Tagi: kapusta
12:21, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 141