Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 21 lutego 2017
Glazurowane żeberka

 

Dla 4 osób:

1 kg żeberek wieprzowych

1/2 szklanki pikantnego kechupu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki czerwonego octu winnego

2 łyzki brązowego cukru

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

łyżeczka suszonego tymianku

6 łyżek oleju

sól, pieprz

Mięso umyć i osuszyć. Podzielić na porcje. Obgotować 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjąc z wrzątku i osuszyć. Połączyć ze sobą składniki glazury. Wymieszać z żeberkami i odstawić do lodówki na 3 godziny. Następnie żeberka ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200st C 40 minut, co  jakiś czas smarować glazurą.

Przepis z: "Magazyn kulinarny Poradnika Domowego" nr 9/2013

21:11, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 lutego 2017
Batony musli

Smakują o wiele lepiej niz te ze sklepu :)

Na ok. 20 sztuk 

450 g dowolnego musli, ewentualnie płatków owsianych górskich

75 g cukru trzcinowego

300 g masła

150 g jasnego syropu melasowego

ziarna sezamu

Musli wymieszać z cukrem. Masło rozpuścic wraz z syropem melasowym i wymieszaz musli. Przelozyć na balszkę wyłozoną papierem do pieczenia. Posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku w tepertaurze 190 st C przez 25 minut. Pow ystudzeniu pokroić w paski.

Tagi: ciastka
22:38, karto_flana
Link Komentarze (4) »
niedziela, 05 lutego 2017
Surówka z ogórków i rzodkiewek

Pojawiają się już pierwsze nowalijki :)

Dla 4 osób:

1 długi ogórek sałatkowy

2 pęczki rzodkiewek

1 pęczek szczypiorku

pół pęczka natki pietruszki

2 łyżki majonezu

2 łyzki kwaśnej śmietany

sól, pieprz

Ogórek umyc i sparzyć, pozostawić ze skórką. Przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokroić w plasterki, opruszyć solą i odstawić na kilka minut. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki. Natkę i szczypiorek posiekać. Ogórki odsączyc z nadmiaru soku, wymeiszac z rzodkiewkami i pokrojonymi ziołami. Majonez wymieszać ze śmietana, doprawić do smaku pieprzem i solą, polać surówkę.

Tagi: surowka
21:14, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 01 lutego 2017
Kotleciki w migdałach

Dziś bardzo prosto i pożywnie: Kotlety schabowe w migdalowej panierce. Podałam inaczej niż w oryginale, bo z makaronem i sosem pieczarkowym.

Dla 4 osób:

4 kotlety schabowe

100 g płatków migdałowych

pół szklanki bułki tartej

2 jajka

4 łyżki mąki

4 łyżki oliwy z oliwek

sól , ostra papryka

Płatki migdałowe wymieszać z bułką tartą , odstawić . Jajka rozbić i roztrzepać . Kotlety rozbić drewnianym tłuczkiem , oprószyć solą i papryką . Opanierować w mące , jajku , a na końcu w migdałach z bułką tartą , mocno dociskając panierkę . Usmażyć z obu stron na złoty kolor . 

Przepis z: Przyślij przepis

 

21:54, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 stycznia 2017
Sałatka z wędzonego kurczaka z jakiem i ogórkiem kiszonym

Jak powyzej. Pozostałe składniki to majonez i jogurt naturalny. Oraz kilka przypraw do smaku. Fajna na kolację. Zdjęcie w biegu tym razem.

Dla 4 osób:

5 jajek ugotowanych na twardo

250 g kieszonych ogórków

250 g wędzonego kurczaka

majonez i jogurt naturalny wg uznania

sól, pieprz

posiekany szczypiorek

Jajka obrać i posiekać, kurczaka pokroić na kawałki, podobnie ogórki. Wymieszac z pozostałymi skladnikami i przyprawić do smaku.

Tagi: salatka
22:14, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 stycznia 2017
Surówka marchewkowa z lubczykiem

Na pewno przyda się zimą porcja witamin ze szczyptą ... miłości :)

Dla 4 osób:

2 łyżeczki posiekanych liści lubczyku

3 starte marchewki

1 starte jabłko

125 g jogurtu naturalnego

2 łyżki stołowe majonezu

1 łyżeczka soli

liście sałaty (u mnie rzymska mini)

1 pokrojona w plastry cebula (u mnie szalotka)

szczypiorek

Zmieszać razem marchew, jabłko, lubczyk, majonez i jogurt. Liście sałaty ułozyć na talerzu i położyć na nich surówkę. Udekorowac plastrami cebuli, szczypiorkiem i małymi listkami lubczyku.

Tagi: surowka
21:22, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 14 stycznia 2017
Korzenny placek marchewkowy

Cięzki, wilgotny i pyszny :)

Na forme o średnicy 26 cm

2 szklanki marchewki stratej na tarce jarzynowej

1 lyżeczka mielonego cynamonu

1/2 lyżeczki mielonego imbiru

1 szklanka bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, posiekane daktyle i morele, sliwki suszone)

1 szklanka wiorków kokosowych lub zmielonych migdałów w zalezniści od tego, co bardziej lubicie

3/4 szklanki brązowego cukru

2 szklanki mąki

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

1/2 szklanki mleka

Marchew wymieszac z bakalami, mielonymi migdalami (wiorkami kokosowymi), imbirem, cynamonem i olejem. Dodać mleko i jajka, wymieszać. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wymieszac z pozostałą masą. Powinna byc bardzo gęsta. Przelozyć do natluszcoznej i wysypanej mąka foremki. Piec godzinę w temperaturze 180 st. C.

Ciasto smakuje z kremem z serka homogenizowanego, choć my lubimy najbardziej ciasta bez kremów.

Tagi: ciasto placek
12:18, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 130