Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Oferty > Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 23 sierpnia 2016
Schwäbische Seelen (Szwabskie dusze)

Ciekawa nazwa tych bułek nawiązuje do ich kształtu. Pokochałam je podczas naszych wizyt w Szwabii.

Na 8 sztuk:

500 g maki orkiszowej ciemnej

500 g maki pszennej chlebowej

42 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

550 ml wody

1 łyżeczka soli 

sól moska i kminek do posypania

Oba rodzaje mąki wymieszać w misce, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zaląz odrobiną wody, dodąc cukier i nieco maki i zrobic rozczyn. Miske przykruc ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodac pozostałą wodę i sól i zagnieść ciasto. Zagniatać przez 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto ponownie zagnieść na omączonym blacie i podzielić na 8 części. Uformować długie wałki ok. 30 cm. Ukąłdąć na blachac wylozonych papierem do pieczenia, przyjryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrosniecia na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220st C. Wstawić na dno żąroodporną miske z wodą. Bulki smarowąc odrobiną wody, posypac sola morska i kminkiem. piec 35 minut.

Przepis z ksiązki "Brot & Brötchen" Helene Weinold- Leipold, wyd. Bassermann 2010 r.

20:47, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 sierpnia 2016
Surówka z kapusty i pora

Bardzo dobra do ryby.

Dla 4 osób:

2 średnie pory

1/2 główki białej kapusty

1 jabłko

1 marchewka

4 łyżki majonezu

4 łyzki jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cyryny

sół, pieprz, słodka papryka w proszku

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Pory przekroić wzdłuż, umyż i posiekać. Kapustę posiekac, umyć i osączyć na sicie. Razem z pore włozyć do miski, posolić, lekko ugnieśc i odstawić na 10 minut. Jabłko obrać, marchewke oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dołożyc do akusty i porów, wymieszać. Jogurt wymieszac z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku sola, pieprzem i papryką w proszku. Polac surówkę.

Tagi: surowka
21:17, karto_flana
Link Komentarze (2) »
niedziela, 14 sierpnia 2016
Rolady wieprzowe

Jakoś zatrzymałam się na tym przepisie, wszystko zrobione, obfocone, zjedzone, tylko weny do blogowania brak...

Dla 4 osób:

4 kotlety wieprzowe z łopatki

sól, pieprz

5 łyżek oliwy z oliwek

200 g pora

200 g pieczarek

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

200 ml śmietany

1 cytryna

1 łyżka sosu worcester

pieprz kajeński

nadzienie:

200 g mielonej wieprzowiny

sól, pieprz

gałka muszkatałowa

4 ząbki czosnku

100 g szynki

2 jajka

100 g zielonych oliwek

Kotelety rozbic, posopić i popieprzyć. Mielone mieśo doprawić do smaky solą, pieprzem, wycisnietym czosnkiem i zmieloną gałką muszkatałową. Dodac :pokrojona szynkę, jajka i oliwki, wyrobić na jednolita mase i posmarowac kotelty. Zawinąć rolady i związać sznurkiem. Obsmażyć an rozgrzanej oliwie i podlac wodą, dusić pod przykryciem w średnio nagrzanym piekarniku, aż bedą miękkie. Podlewać co jakiś czas. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć krążki pora, posiekane pieczarki, doprawić do smaku solą i pierzem, dusić do miękkości. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody, śmietanę, sos worcester i sok z cytryny. Gotowac jeszcze 2 minuty stale mieszając. Dodac płyn z pieczenia mięsa, wymieszany z pieprzem kajeńskim. Mięso podawać polane sosem.

20:43, karto_flana
Link Komentarze (1) »
piątek, 05 sierpnia 2016
Jajka zapiekane w pomidorach

 Nie spodziewałam się, że zapiekane jajka mogą być tak dobre.

Dla 4 osób:

6 jajek

2 łyżki oliwy

2 średnie cebule

sól czosnkowa

3/4 łyżki posiekanego tymianku

pieprz

4 pomidory

2/3 szklanki startego sera

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, ostudzić, obrać i pokroić na 6 części. Ułozyć w naczyniu żaroodpornym. Oliwe rozgrzać na patelni, włożyć posiekane cebule, dodac sól, pieprz i tymianek. Pomidory sparzyć pokroić i dodac do cebuli, wymieszac, dusić razem przez 5 minut. Zalać jajka, posypac startym serem. Zapioekać w temperaturze 200 st C przez 10 minut.

Tagi: zapiekanka
21:47, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 lipca 2016
Cynamonowe drożdżowe pasy z wiśniami

Szwedzkie wypieki :) W oryginale był jeszcze lukier, ale... po prostu zapomniałam.

 

Na ok. 14 sztuk:

400 g mąki

150 g cukru

szczypta soli

125 g masła

1 jajko

230 ml mleka

21 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cynamomu

340 g  dżemu wiśniowego

Do miski włożyć mąkę, 75 g cukru, sól, 75 g masła i wbić jajko. Mleko ogrzac do letniej tempertury i rozpuścić drożdze. Wlać do miski i zagnieśc lużne ciasto (może dośc mocno się klejić) Odstawic do wyrośniecia na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Zagnieść ponownie podsypując maką i rozwałkowac na prostokąt 60x25 cm. Przekroić na połowę. Przełożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdą połówkę posmarować dżemem. Pozostały cukier wymieszac z cynamomen, połowe posypać na ciasto. Następnie założyć brzegi ciasta do ok. 1/5 szerokości z każdej strony. Pozostałe maslo rozpuścić i posmarować ciasto. Posypac pozostałym cukrem. Piec w uprzednio nagrzanym piekrniku w temperaturze 200st. C ( z termoobiegiem- 175 st C) każdą blache osobno przez 15 minut. Po upieczeniu pokroić każdy placek na 7 części.

Przepis dodaje do akcji: Skandynawskie lato 2016



Przepis z: "Tina Backen spezial" 02/2016

20:23, karto_flana
Link Komentarze (2) »
sobota, 30 lipca 2016
Köttbullar w sosie kurkowym

Po szwedzku :)

 

 

Dla 4 osób:

500 g mielonego mięsa mieszanego wieprzowego i wołowego

1 duzy kartofel

200 g kurek

2 cebule dymki

olej

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

5 łyżek bułki tartej

250 g  i 5 łyżek śmietany kremówki

1 jajko

sól, pieprz

300 ml bulionu

1 łyżka mąki

Cebuliki drobno posiekac, połowe podsmażyc na rozgrzanym oleju, odstawić do wystudzenia. Kartofla umyc , ugotowac do miękkości w osolonej wodzie, przepuścic przez praske i wystudzić. W misce wymieszac mięso, wbić jajko, dodać kartofla, cebule, tarta bułkę , 5 łyżek smietany, posiekana pietruszkę i 1 łyżeczke soli.  Uformować 20 okrągłych klopsików, ostawić  na 30 minut do lodówki. Nastepnie uśmayć na rozgrzanym oleju przez 10 minut z często obracając. Odstwić w ciepłe miejsce. W tym czasie oczyścić kurki. Na oleju podsmażyć pozostałą cebulkę, dodac grzyby i smażyć przez kilka miut, posypać mąką, smażyc przez ok miute, podlac bulionem i śmietaną, smayżc do zgęstnienia sosou przez ok. 5 minut. Podawac z ziemniakamiz  wody, duszonym zielonym groszkiem i żurawiną z kompotu.

 

Przepis dodaje do akcji: Skandynawskie lato 2016

21:19, karto_flana
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 25 lipca 2016
Sałatka buraczana

Z oryginalną dekoracją ;)

Dla 4-6 osób:

4 buraki czerwone

2 kartofle

 2 jabłka

2 kiszone ogórki

1 cebula

100 ml majonezu

100 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka chrzanu

sól, cukier, pieprz

Buraki i kartofle ugotowac w mundurkach. Wystudzi, obrać  i pokroić w kostkę. Jabla umyć, obrać, pokroic w kostkę. Kiszone ogórki i cebule pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem  i jogurtem. Doprawić do smaku chrzanem, solą cukrem i pieprzem.

Tagi: salatka
20:05, karto_flana
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 124