Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 19 marca 2017
Surówka z kapusty jaroma

Ponoć ta odmiana kapusty jest bardziej łagodna w smaku i nie sprawia aż tak wielu wzdęć. Sos sojowy wzmacnia zielony kolor :)

Dla 4 osob:

800 g kapusty jaroma (ewentualnie białej)

4 łyzki octu jabłkowego

4 łyzki sosu sojowego

1-2 marchewki

2-3 cebulki dymki ze szczypiorem

2 łyzki wody

4 łyżki oleju

2 łyzki cukru

Kapuste drobno poszatkować, przełozyć na sito i przelać wrzątkiem, odcisnąć. odstawić do wystygnięcia. Marchew obrać i pokroić w talarki. Cebulke pokroić w talarki wraz ze szczypiorkiem, wymeiszac z kapustą. Pozostałe skąłdniki połączyć na jednolity sos, wymieszać z  warzywami, odstawić na pół godziny do lodówki.

Jak co roku przyłączam się do akcji Zielono mi i wspólnie przywolujemy wiosnę :)

Przepis na pdst. przepisu  z: Chefkoch.de


22:18, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 marca 2017
Sałatka z brokułami i jajkiem

Znów mi troche nie po drodze z blogowaniem...

Dla 4 osób:

4 jajka

1 brokół

1 ogórek wężowy

szczypiorek (u mnie suszony)

sól, pieprz

150 g jogurtu naturalnego

2 łyzki majonezu

Jajka ugotować na twardo, oskubać  i pokroić w plasterki. Brokuła podzielić na różyczki, przekroić na połowki i ugotować, wystudzić, Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszac z majonezem, doprawic do smaku pieprzem i solą. Wymieszać z pozostałymi składniklami i posypać szczypiorkiem.

Przepis ze strony Winiary.

Tagi: salatka
21:59, karto_flana
Link Komentarze (1) »
piątek, 03 marca 2017
Ryba zapiekana w warzywach

Dzis z lekkim spóźnieniem przepis na rybę zapiekaną w wazrywach. Ale na piątek tez się przyda :)

Dla 4 osób: 

600-700 g filetów z morskiej ryby

200-300 g mieszanych warzyw (marchew, seler, pietruszka w korzeniu, por)

1 cebula

250 g pomidorów lub czubata łyżka koncetratu pomidorowego

40 g żółtego sera startego na tarce

60 g masła

sól

20 g tartej bułki trochę mleka

Filety podzielić na porcje, zalaż w misce mlekiem. Jarzyny oczyścić, pokroić w talarki, włożyć do rondelka z 20 g masła i  zalać 3/4 łyżkami wody. Duśicć do miękkości. rybę odsączyć z mleka, posolić i ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym maśłem i wysypanym tart a bułką. Skroipić rybę reszta stopioonego tłuszczu i wyłozyć warzywa. Posmarowąc wierzch koncentratem pomidorowym lub obłozyc pomidorami. Posypać serem. Wstawić do piekarnika w temperaturze 180 st C. Piec  20-30 minut. Podawać z ziemniakami.

13:26, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 lutego 2017
Sałatka nicejska

Podaję opis tej klasycznej sałatki z ksiązki, z której pochodyi przepis- Sofia Brandon "Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa". wyd. Świat Książki, 2010 r.

"Trwają zażarte dyskusje na temat tego, co powinno byc w sałatce nicejskiej. Wszyscy zgadzają się co do tuńczyka i jajek. Poza tym panuje dowolność. Restauracje w calej Francji podają ja z ryżem, a ja widziałam sałatkę nicejska nawet z ziemniakami i fasolka szparagowa gotowana na parze. Oryginalny przepis z Niceji wymienia jedynie surowe warzywa."

Oto moja wersja:

280 g tuńczyka z puszki w zalewie własnej

2 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki

230 g pomidorków rzymskich (małe podłuzne) przeciętych na połowy

1 ogórek

sos:

3 łyzki oliwy z oliwek extra virgin

2 łyzki soku świężo wyciśniętego z cytryny

sól czosnkowa

pieprz

Ogórek umyć, pozostawić w skórce, pokroić w talarki. Tunćzyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić. Skąłdniki sosu wymieszać w misce. Polac składniki i wymieszać.

Jutro zapraszam na kolejne rybne danie, tym razem obiadowe.

Tagi: ryba
13:03, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 21 lutego 2017
Glazurowane żeberka

 

Dla 4 osób:

1 kg żeberek wieprzowych

1/2 szklanki pikantnego kechupu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki czerwonego octu winnego

2 łyzki brązowego cukru

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

łyżeczka suszonego tymianku

6 łyżek oleju

sól, pieprz

Mięso umyć i osuszyć. Podzielić na porcje. Obgotować 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjąc z wrzątku i osuszyć. Połączyć ze sobą składniki glazury. Wymieszać z żeberkami i odstawić do lodówki na 3 godziny. Następnie żeberka ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200st C 40 minut, co  jakiś czas smarować glazurą.

Przepis z: "Magazyn kulinarny Poradnika Domowego" nr 9/2013

21:11, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 lutego 2017
Batony musli

Smakują o wiele lepiej niz te ze sklepu :)

Na ok. 20 sztuk 

450 g dowolnego musli, ewentualnie płatków owsianych górskich

75 g cukru trzcinowego

300 g masła

150 g jasnego syropu melasowego

ziarna sezamu

Musli wymieszać z cukrem. Masło rozpuścic wraz z syropem melasowym i wymieszaz musli. Przelozyć na balszkę wyłozoną papierem do pieczenia. Posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku w tepertaurze 190 st C przez 25 minut. Pow ystudzeniu pokroić w paski.

Tagi: ciastka
22:38, karto_flana
Link Komentarze (4) »
niedziela, 05 lutego 2017
Surówka z ogórków i rzodkiewek

Pojawiają się już pierwsze nowalijki :)

Dla 4 osób:

1 długi ogórek sałatkowy

2 pęczki rzodkiewek

1 pęczek szczypiorku

pół pęczka natki pietruszki

2 łyżki majonezu

2 łyzki kwaśnej śmietany

sól, pieprz

Ogórek umyc i sparzyć, pozostawić ze skórką. Przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokroić w plasterki, opruszyć solą i odstawić na kilka minut. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki. Natkę i szczypiorek posiekać. Ogórki odsączyc z nadmiaru soku, wymeiszac z rzodkiewkami i pokrojonymi ziołami. Majonez wymieszać ze śmietana, doprawić do smaku pieprzem i solą, polać surówkę.

Tagi: surowka
21:14, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 130