Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Oferty > Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 18 września 2016
Medaliony wieprzowe w sosie piwnym z kapusta po bawarsku

Prosto z Bawarii mam dzis dla was danie z regionu na rozpoczęcie Oktoberfest, ktory oficjalnie rozpoczął się już wczoraj w Monachium. Malzeit!

Dla 4-6 osób

1 kg polędwicy wieprzowej

1 główka białej kapusty

2 cebule

3 łyzki masła

olej do smażenia

1 jabłko

250 ml bulionu

1 mala butelka ( 0,33 l) piwa słodowego

1 łyżka cukru

2 łyżki octu jabłkowego

sól, pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżeczki maki ziemniaczanej

Kapustę oczyścić, poszatkować. Jabłko obrac i pokroć w kostkę,1  cebulę drobno posiekac. Na patelni rozgrzać 2 łyzki masła, wsypac cukier i skarmelizowac, dodać jabłko i cebulę. Dusic kilka minut, dodac kapuste i bulion, wymieszać, dusić pod przykryciem 1 godzinę. Następnie doprawić do smaku pieprzem i solą oraz octem oraz wymeisząc z 1 łyzką pietruszki.

Polędwicę pokroić na medaliony o grubości 4/5 cm, nieco rozbić, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po 2/3 minuty, patelnie przełoc 2/3 minutyyc do angrzanego piekarnika. na pozostałym tłuszczu podsmażyc pokrojona 1 cebulę, następnie zalać piwem i gotować 2- 3 minuty. Dodac 1 łyzkę masła, wymeiszac, doprawić do smaku sola i pieprzem, włozyć 1 łyzke natki i wzymiesząć. Sosem polewac medaliony.

Przepis na podstawie przepisów z tygodnika "Laura"

I jeszcze bonus w postaci bawarskiej kartki o tematyce kulinarnej, która sama robilam.

21:34, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 13 września 2016
Dorsz w pomidorach z kaparami

Pyszne danie rybne

Dla 4 osób:

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 drobno posiekana cebula

3 drobno posiekane ząbki czosnku

4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone

2 łyżki stołowe posiekanych kaparów

800 g filetów ze świeżego dorsza (z braku można wziąć mrożonego)

sól

Na patelni rozgrzać oliwe i podsmażyć przez 10 minutcebulę i czosnek. Dodać pomidory i smazyć jeszcze kolejne 5 minut. Dodac kapary i smayć jeszcze 5 minut.Opłukac filety i oczyścić papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki 8cm. Doprawić do smaku solą i dodać do sosu pomidorowego. Dusic na niewielkim ogniu przez 10 minut, następnie podawać.

Tagi: ryba
22:42, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 06 września 2016
Tarta serowa z limetkami

Orzeźwiający smak. Podczas upałow schłodzona smakowała, jak lody. Przepis z bloga: Kuchnia magnifique







SPÓD:

opakowanie ciastek kakaowych ok. 200 g
3 łyżki masła
200 g mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)

Nadzienie:

500 g chudego twarogu (najlepiej w wiadereczku, gotowy do serników)
2 jajka (rozdzielone żółtka i białka)
7 łyżeczek cukru (może być brązowy)
2 limonki 
3 łyżki masła

masło do wysmarowania formy
Ciastka kruszymy w misce, dodajemy roztopione masło i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiego proszku-piasku, najlepiej mikserem. Wykładamy tartę po brzegi, dociskając ciasto do formy. Wstawiamy do lodówki na 30 min.


Foremkę na tartę smarujemy masłem.

Wykładamy na spód. 

Ścieramy skórkę z limonek. Z 1,5 limonki wyciskamy sok.
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i przekładamy do sera. Miksujemy. Dodajemy sok  i skórke z limonki i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy ubite białka- doda to lekkości nadzieniu- tu mieszamy łyżką, delikatnie i powoli. Wykładamy na spód. Pieczemy w temp 180 stopni przez 25- 30 minut.

czwartek, 01 września 2016
Tatar z łososia

 

Piękna kolorystycznie kompozycja :)

Dla 4 osób:

1 ogórek

sól

5 łyżek kremówki

wasabi w paście

1 i 0,5 limonki

1 pęczek szczypiorku

po 250 g surowego wędzonego łososia

2 szalotki

cukier, pieprz, kolendra, oliwa

Ogorek umyc, przekroić wzdłuż, wyciąć pestki i drobno pokroić. 2 lyżki kremowki wymiesząć z 1/2 łyżki wasabi. Dodac do pokrojonego ogórka, doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem.

Jedną limonkę spażyć i otrzeć skórkę a sok wycisnąc. Szczypiorek opłukać , osuszyć i posiekać . 1/3 wymieszać z pozostałą kremówką oraz sokiem i skórką z 1 limonki. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Filet z surowego łososia umyc i osuszyć, Posiekac na drobno, podobnie postąpic z wędzonym łossiem i połączyć oba rodzaje łososia. Tatar skropic sokiem  z pozostałej połówki limonki. Wymieszać z drobno posiekaną szalotką oraz pozostałym szczypiorkiem. Dodac kilka posiekanych listków kolendry i łyżkę oliwy. Doprawieć do smaku sola i pierzem. Rozłozyć na talerzykach, podawać z dipami.

Przepis z:" 101 przepisow Świata kobiety", tom 56

Tagi: ryba
21:07, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 28 sierpnia 2016
Cukinia nadziewana farszem z kaszą pęczak

Cukinia to chyba moje ulubione warzywo zaraz po pomidorach :)

Dla 4 osób:

2 średnie cukinie

1/2 szklanki ugotowanego pęczaku

1 duża cebula

1 marchewka

1 żółta papryka

100 g startego sera żółtego

po 3 łyzki posiekanego majeranku i natki pietruszki

3 łyżki masła

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

Posiekaną cebule podsmazyćna maśle razem z marchewką starta na tarce. Dodac pokrojoną w drobna kostke papryke i dusić przez kilka minut. Połączyć z ryżem, natka i majerankiem, doprawic do smaku sola i pieprzem. Wymieszać z 2/3 sera. Cukinie umyc, odciąć końce, pokroić  na 3 części pionowo. Wydrązyć wnętrze i nadziać nadzieniem. Ustawić pionowo w naczyniu do zapiekania. Koncentrat zalać szklanką wody, wymieszać i podlac cukinie. Cukinie posypać pozostałym serem. Zapiekać w temperaturze 190 st C ok. 30 minut.

Przepis z: "Magazyn Kulinary Poradnika Domowego" nr 9/2014

21:16, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 sierpnia 2016
Schwäbische Seelen (Szwabskie dusze)

Ciekawa nazwa tych bułek nawiązuje do ich kształtu. Pokochałam je podczas naszych wizyt w Szwabii.

Na 8 sztuk:

500 g maki orkiszowej ciemnej

500 g maki pszennej chlebowej

42 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

550 ml wody

1 łyżeczka soli 

sól moska i kminek do posypania

Oba rodzaje mąki wymieszać w misce, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zaląz odrobiną wody, dodąc cukier i nieco maki i zrobic rozczyn. Miske przykruc ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodac pozostałą wodę i sól i zagnieść ciasto. Zagniatać przez 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto ponownie zagnieść na omączonym blacie i podzielić na 8 części. Uformować długie wałki ok. 30 cm. Ukąłdąć na blachac wylozonych papierem do pieczenia, przyjryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrosniecia na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220st C. Wstawić na dno żąroodporną miske z wodą. Bulki smarowąc odrobiną wody, posypac sola morska i kminkiem. piec 35 minut.

Przepis z ksiązki "Brot & Brötchen" Helene Weinold- Leipold, wyd. Bassermann 2010 r.

20:47, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 sierpnia 2016
Surówka z kapusty i pora

Bardzo dobra do ryby.

Dla 4 osób:

2 średnie pory

1/2 główki białej kapusty

1 jabłko

1 marchewka

4 łyżki majonezu

4 łyzki jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cyryny

sół, pieprz, słodka papryka w proszku

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Pory przekroić wzdłuż, umyż i posiekać. Kapustę posiekac, umyć i osączyć na sicie. Razem z pore włozyć do miski, posolić, lekko ugnieśc i odstawić na 10 minut. Jabłko obrać, marchewke oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dołożyc do akusty i porów, wymieszać. Jogurt wymieszac z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku sola, pieprzem i papryką w proszku. Polac surówkę.

Tagi: surowka
21:17, karto_flana
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 125