Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
piątek, 01 marca 2019
Nowy blog

Nowy blog jest tutaj:

https://zkartofalnegopola.wordpress.com

Na razie nie pokazują się zdjęcia ani komentarze ze starego bloga. Zdjęcia może dodam pojedynczo, ale komentarze raczej nie.

Nie wiem kiedy zacznę pisać tam coś nowego, na razie muszę wszystko oswoić.

15:48, karto_flana
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 25 lutego 2019
Pierożki z nadzieniem pieczarkowym

IMG_2188

Na 15 sztuk:

ciasto:

200 g mąki

130 g masła

1 łyżka śmietany

2 żółtka

sól

nadzienie:

8 ugotowanych grzybów do barszczu (zamiennie wzięłam pieczarki)

1 cebula

1 łyżka oleju

2 łyżki tartej bułki

1 łyżka śmietany

sól, pieprz

Przygotować ciasto: Mąkę posiekać z masłem, żółtkami, śmietaną i szczyptą soli, zagnieść i odstawić do lodówki na 30 minut. Przygotować nadzienie: Grzyby drobno posiekać, podsmażyć razem z obraną i posiekaną cebulą na oleju, dodać tartą bułkę i śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i solą. Z rozwałkowanego ciast wykrawać szklanką krążki, na każdy położyć trochę nadzienie, złożyć na pół i zlepiać. Piec w nagrzanym piekarniku (200 st. C) ok 15-20 minut. Podawać ciepłe do barszczu.

Przepis z: "Kuchnia Polska" PWE, 2005r.

10:05, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 19 lutego 2019
Sałatka z kiełbasy

IMG_13262

Danie z Bawarii.

Dla 2 osób:

300 g mortadeli

1 cebula

3 ogórki konserwowe

6 łyżek oleju

4 łyżki octu

6 łyżek wody

1 łyżeczka musztardy

natka pietruszki (wzięłam suszoną

sól, pierz

Kiełbasę, ogórki i cebulę pokroić nw plastry lub półplastry. Przełożyć do miski, dodać ocet, olej, wodę i musztardę, wymieszać, przyprawić do smaku, posypać natką pietruszkii. Odstawić do lodówki na godzinę i i podawać.

Przepis z: https://www.chefkoch.de/rezepte/326451115021792/Wurstsalat.html

14:09, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 lutego 2019
Chleb wiejski Kerstin Rentsch

50813540_337046197140057_966659712261029888_n

Zaczyn:

100 g mąki pszennej (typ 450)

40 g drożdży świeżych

1/2 łyżeczki cukru

Ciasto właściwe:

400 g mąki pszennej (typ 450)

250 g mąki żytniej

1 łyżka soli

1 łyżka płynnego miodu

po pół łyżeczki nasion anyżu, kopru i kminku

Mąkę na zaczyn wsypać do miski, zrobić pośrodku dołek, wkruszyć drożdże, dodać cukier i 125 ml letniej wody. Wymieszać zasypując mąką, odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie dodać mąkę pszenną i żytnią oraz 350 ml letniej wody. Zagnieść ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Następnie dodać sól, miód i nasiona i ponownie zagnieść. Uformować dwa okrągłe bochenki, położyć na blasze do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. wstawić chleby, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 st. C i piec jeszcze 15 minut.

Przepis z: "Meine gute Landküche" nr 9/10 2016.

09:15, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 lutego 2019
Placek jogurtowy

50223954_319431815580874_5636021446347063296_n

Prosty przepis na ciasto bez tłuszczu.

Na formę o średnicy 26 cm.

2 pojemniki jogurtu naturalnego (po 250 g)

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wystarczy tylko wymieszać podane składniki, przelać do foremki i piec w temperaturze 180st C do suchego patyczka. Można dodać bakalie lub owoce.

Tagi: ciasto placek
12:30, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 stycznia 2019
Ziemniaki z fetą

IMG_098660659

Dla 4 osób

4 duże kartofle

2 słoiki fety w oleju z ziołami

200 g oliwek w marynacie

olej

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przekroić na połowy. Połówki podsmażyć na oleju. Podawać posypane fetą i oliwkami.

Przepis własny.

11:53, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 stycznia 2019
Gulasz z boczniaków i pomidorów

50496132_402246653854446_1877587177269886976_nDla 4 osób:

500 g boczniaków

1 puszka pomidorów w zalewie

1 łyżeczka suszonego tymianku

1/4 szkl. śmietany

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 duża cebula

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

Boczniaki umyć i pokroić w cienkie paski. Cebulę posiekać, pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, następnie zeszklić cebulę. Następnie dodać boczniaki i smażyć na dużym ogniu aż się zezłocą. Dodać pomidory i tymianek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Całość dusić do zgęstnienia sosu. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i wymieszać.

09:25, karto_flana
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 143