Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
czwartek, 15 listopada 2018
Ziemniaczane łódeczki

IMG_0494

Dla 4 osób:

4 duże kartofle

po 300 g marchewek i różyczek brokułu

1 cebula

1 ząbek czosnku

200 g pieczarek

300 g piersi z kurczaka

2 łyżki oleju

500 ml bulionu

200 ml śmietany

sól, pieprz, cukier, oregano

Ziemniaki wyszorować, zawinąć w folię aluminiowa i piec w piekarniku ok. godziny. W tym czasie obrać marchew i pokroić, brokuł podzielić na różyczki. Cebulę posiekać, czosnek przepuścić prze praskę. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kurczaka na złoty kolor. Dodać cebulę z czosnkiem i grzyby, dusić mieszając. Zalać bulionem, dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać marchew i brokuł i dusić jeszcze 5-8 minut. Następnie wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kartofle wyjąć z piekarnika, ponacinać na krzyż, rozchylić i polać ragout, posypać oregano.

Przepis na podst. "101 przepisów Świata Kobiety" tom 23.

17:06, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 listopada 2018
Szwedzki biszkopt z jabłkami

IMG_0277

Polecam :)

7 jabłek

sok z cytryny

4 jajka

325 g cukru

120 g masła

125 ml mleka

300 g mąki

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

cukier puder

Jabłka obrać, pokroić na ósemki. Skropić sokiem z cytryny. Jajka ubić z 250 g cukru na puszystą masę. Mleko zagotować z masłem, gorące wlewać cienką stróżką do jajek mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać porcjami do masy i lekko wymieszać. Masę przelać na natłuszczoną blachę, wygładzić. 75 g cukru wymieszać z cynamonem. Na cieście poukładać jabłka, posypać cukrem z cynamonem. Piec 25-30 minut w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 175). PO wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis z :"Laura. Backen" nr 3/2015

Przepis dodaję od akcji Kuchnia skandynawska

beznazwy

Tagi: ciasto jablka
15:50, karto_flana
Link Komentarze (1) »
czwartek, 18 października 2018
Drożdżowe rogaliki topielce

Składniki:

500 g mąki

250 g masła

50 g drożdży

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru waniliowego

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać drożdże rozpuszczone w śmietance, jajka roztrzepane z cukrem waniliowym i starannie wyrobić.

Zawinąć w czystą ściereczkę.

Włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą. Ciasto najpierw opadnie na dno.

Wyrośnięte zwiększa objętość i pływa na powierzchni wody.

Ciasto wyjmujemy z wody, obsypujemy mąką i dalej postępujemy, jak z każdym ciastem na rogale. Rogaliki nadziałam dżemem, ale można tez jabłkiem, czy innym owocem, albo nawet czekoladą, masą itp.

Zawinięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Następnie wkładamy do piekarnika (temperatura- 180st. C.) i pieczemy na rumiano.

Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.

Powiem wam, że są to najlepsze rogale, jakie w życiu jadłam, polecam.

Przepis z: "Poradnik domowy"



18:57, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 16 października 2018
Słodkie bułki z mielonymi migdałami

 

IMG_1239

Na 12 sztuk:

800 g mąki

200 g mielonych migdałów

42 g świeżych drożdży

400 ml letniego mleka

2 łyżeczki cukru waniliowego

100 g cukru

3 jajka 

100 g miękkiego masła

pół łyżeczki soli

Mąkę i migdały wsypać do miski i wymieszać. Zrobić w środku dołek, wkruszyć drożdże. Dodać letnie mleko, cukier waniliowy, podsypać niewielka ilością mąki i wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Dodać cukier, jajka, masło i sól, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie na stolnicy uformować 12 wałeczków, które zakręcać w supełki, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w temperaturze 180 st C. ok 25 minut.

Wypiek specjalnie na Światowy Dzień Chleba u zorry. Word Bread Day.

https://www.kochtopf.me/world-bread-day-2018#polski

Tagi: bulki chleb
14:06, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 października 2018
Sałata z jajkami

28512268_2192129187464674_1987811401_n

Dziś naprawdę bardzo prosto- łapmy witaminy na jesień.

Dla 4 osób

główka sałaty

2 szalotki

2 pomidory

3 gotowane jajka

pęczek szczypiorku

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidory i jajka pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie, szalotki poszatkować i ułożyć na sałacie. Posypać posiekanym szczypiorkiem i zalać sosem winegret. Przepis tutaj:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sos-winegret

Tagi: salatka
12:51, karto_flana
Link Komentarze (1) »
środa, 10 października 2018
Kapusta z jabłkami

IMG_1785

Porcja jesiennych witamin.

Dla 4 osób:

800 g świeżej kapusty

1 spora cebula

2 łyżki smalcu

100 ml czerwonego wina

400 g kwaśnych jabłek

liść laurowy, goździk

cukier, sól, mielony biały pieprz

biały ocet winny

Kapustę poszatkować na drobno i krótko ją obgotować w osolonym wrzątku. Posiekaną cebulę zezłocić na smalcu, dodać kapustę, podlać winem i dusić ok. 20 minut. Dołożyć obrane, pokrojone jabłka, liść laurowy, goździk, szczyptę cukru, pieprzu i soli, dolać 4 łyżki octu. Dusić jeszcze 10 minut. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs.

Tagi: kapusta
13:01, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 października 2018
Badeński placek cebulowy

W Badenii (czyli południowych Niemczech w okolicach Szwarcwaldu) już sezon na placek cebulowy i młode wino Federweisser.

 

Na dużą blachę (ok. 24 kawałki)

 

150 g masła

400 g mąki

150 ml mleka

50 g mąki żytniej

21 g drożdży

sól

2 kg cebuli

250 g posiekanego boczku

600 g kwaśnej śmietany

5 jajek

1 łyżka mielonego kminku

 

100 g masła rozpuścić, wystudzić, mleko ogrzać do letniej temperatury. 300 g mąki i mąkę żytnią przesiać do miski. Zrobić dołek i wkruszyć drożdże. Zalać mlekiem, wymieszać, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Dodać sól i masło, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Cebule obrać i posiekać w piórka. Rozgrzać 50 g masła. Cebulę wymieszać z boczkiem, posolić i dodać do rozgrzanego masła. Smażyć mieszając, aż cebula zrobi się szklista, wyjąć z patelni, wystudzić zasypać 100 g mąki i wymieszać.

Ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim blachę. Wyłożyć cebulę. Śmietanę rozbełtać z jajkami i posolić i posypać kminkiem. Mieszaniną zalać cebulę. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 175 st C) ok. 45 minut.

Przepis z: "Laura. Backen" nr 1/2016



Tagi: placek
13:36, karto_flana
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 140