Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
piątek, 20 lipca 2018
Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym

28511738_2192129147464678_1212217821_n

Nieco zimowe klimaty ;)

Dla 4 osób:

2 czerwone cebule

5 gałązek tymianku lub łyżka suszonego

400 g polędwiczki wieprzowej

2 łyżki oleju

200 g żurawiny w słoiku

30  masła

sól, pieprz

Cebulę pokroić w piórka. Polędwiczkę posolić i popieprzyć podsmażyć ze wszystkich stron na oleju, następnie przełożyć do piekarnika i piec 15 min w  temperaturze 180st C. Zawinąć w folie aluminiową, trzymać w cieple. Na pozostałym oleju podsmażyć cebulę, dodać żurawinę i tymianek oberwany z gałązek lub suszony. Zagotować, dodać masło, doprawić do smaku. Mięso pokroić na porcję i podawać z żurawinowym sosem.

Przepis z gazetki reklamowej Penny.

13:04, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 lipca 2018
Sałatka piknikowa

Sałatka na niedzielny piknik ozdobiona przez moje dzieci.

IMG_0905

Dla 4 osób:

  • 1/2 średniej kapusty pekińskiej
  • 4 jajka wiejskie
  • 3/4 szkl. groszku konserwowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
  • majonez 

Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i pokroić na cząstki. Tak samo pokroić kapustę pekińską, umytą paprykę i cebulę. Czosnek przepuścić przez praskę. Pomidorki pokroić na połówki. Wszystko wymieszać. Dodać przyprawy. Jeszcze raz wymieszać z majonezem. I gotowe.

Przepis z: https://smaker.pl/przepis-salatka-piknikowa,161430,kucharka-amatorka.html

 



Tagi: salatka
11:20, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 10 lipca 2018
Papryka nadziewana mięsem i ryżem

Powoli rusza sezon na paprykę i pomidory aby we wrześniu osiągnąć apogeum.

6 papryk czerwonych (u mnie podłużne)

0,5 kg mięsa mielonego

100 g białego ryżu 

1 cebula

1 ząbek czosnku (można pominąć)

sól, pieprz

 Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i dokładnie umyć. 

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Ryż ugotować. 

Do miski wrzucić mięso mielone, dodać drobno posiekany czosnek, cebulę i ugotowany ryż. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Papryki nadziać przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlewać wodą, tak aby w naczyniu było jej około 1 cm głębokości. 

Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180oC (termoobieg) przez 60-90 minut.

Zdjęcie sprzed upieczenia.

IMG_0476

Przepis z : http://umniewkuchni.blox.pl/2013/12/Papryka-faszerowana-miesem-mielonym-i-ryzem.html

12:41, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 lipca 2018
Charlotta z kremem mascarpone i jagodami

IMG_0231

Tym razem zapraszam na francuski deser.

Na formę o średnicy 26 cm:

5 płatów żelatyny lub 2 łyżki instant

250 g śmietany kremówki

500 g sera mascarpone

150 g cukru

szczypta soli

1 cytryna

300 g podłużnych biszkoptów 

300 g jagód (moje były ze słoika, ale można oczywiście świeże)

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem, solą, sokiem z cytryny i skórką. Żelatynę rozpuścić, ale nie gotować, następnie wymieszać z niewielką ilością kremu, a potem z całością. Dodać bitą śmietanę i wymieszać. Dno i boki formy wyłożyć biszkoptami, nałożyć krem. Ostawić do zśniadnięcia się. Tuż przed podaniem nałożyć na charlottę jagody.



Przepis na podst. przepisu z: "Laura. Backen", nr 2/2015

13:03, karto_flana
Link Komentarze (1) »
czwartek, 28 czerwca 2018
Cykoria zapiekana z pieczarkami

 

Dla 4 osób:

  • 2 duże cykorie
  • 40 dag pieczarek
  • 4 plastry szynki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • 
  1. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i poddusić na maśle, dodać tymianek i pieczarki. Tak długo dusić, aż sos z pieczarek odparuje. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę i tartą bułkę.
  2. Cykorie opłukać, przekroić wzdłuż na pół, wykroić głąb. Wino wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, zagrzać, dodać cukier. Do gotującego się sosu włożyć połówki cykorii na 2 min.
  3. Cykorie osączyć, poukładać w żaroodpornej formie, napełnić farszem pieczarkowym, zawinąć w plastry szynki, zalać sosem winnym. Piec 10–15 minut w temp. 180°C.

Przepis na podstawie: https://www.mojegotowanie.pl/przepis/cykoria-faszerowana-pieczarkami

10:19, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 czerwca 2018
Placek z brzoskwiniami i kruszonką

Ponownie zapraszam na coś słodkiego z owocami.

Na formę o średnicy 26 cm:

350 g masła

500 g mąki

250 g brązowego cukru

szczypta soli

1 jajko

szczypta cynamonu

50 g posiekanych orzechów

1 puszka brzoskwiń w zalewie (po odsączeniu 480g) lub świeże

Masło rozpuścić i nieco wystudzić. Mąkę wymieszać z solą i cukrem, wlać masło i zagnieść ciasto aż powstanie kruszonka. Podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać jajko i zagnieść, wykleić wyłożoną papierem do pieczenia formę. Do drugiej połowy dodać cynamon i posiekane orzechy. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić. Przełożyć na spód ciasta i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 180st C) ok. 30-35 min.

Przepis z: "Schnell und gut" nr 5/2017

Tagi: ciasto placek
14:47, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 czerwca 2018
Placek biszkoptowy z czereśniami

Czereśni u nas w bród :) Pyszny placek, który wszystkim smakował.

IMG_1063

IMG_1065

  • 4 jajka
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 mały budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • czereśnie
  1. Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i olej, wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Masę przelać do wysmarowanej formy (keksówka), na wierzch wrzucić owoce. Piec do 40-45 min. w temp 160 st.

Przepis z: https://smaker.pl/przepis-biszkoptowe-ciasto-z-czeresniami,113255,izaa-a.html



Tagi: ciasto placek
13:01, karto_flana
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 138