Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
poniedziałek, 16 października 2017
Chlebek bananowy/Bananenbrot/Bananabread WBD 2017

 

World Bread Day, October 16, 2017

W zasadzie to rodzaj ciasta, ale można przyjąć, ze to rodzaj słodkiego chleba. Upiekłam na Światowy dzień chleba.

Na formę keksową o boku 30 cm:

400 g bananów

1 łyzka soku z cytryny

4 jajka

150 g masła

150 g brązowego cukru

1/4 łyzeczki starego imbiru

1/4 łyzeczki cynamonu

150 g maki pszennej typu 450

200 g maki pszennej typu 1700

2łyzeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g posiekanych orzechow włoskich

Foremke wysmarowac tłuszczem i posypać tartą bułką. Banany obrać, polać sokiem z cytryny i zmiksować. Białka jajek oddzielić ozółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, imbir i cynamon i ubijąc dalej. Makę wymieszac z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodac do masy jajecznej wraz z bananami i wymieszać  Na koniec dodac orzechy  i białka, lekko wymeiszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 st C piec 50/60 minut. Pod koniec pieczenia sprwadzić aptyczckiem czy chlebek jest upieczony w środku.

Przepis z: "Backen im Fruehling, Die neue Frau" nr 1/2012

Tagi: chleb ciasto
16:40, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 października 2017
Bakłażan z mięsnym sosem

 

Dla 4 osob

4 bakłażany

2 łyzki oliwy z oliwek

2 cebule

400 g mielonej wołowiny

sól, pieprz

250 g pomidorów

2 łyżki przecieru pomidorowego

olej, bułka tarta

Bakłażany umyć i pokroić w plastry, usmazyć na połowie oliwy. Na drugiej połowie zezłocić posiekaną cebulę, dodac mięso, posolić i popierzyć, podsmazyć i smazyc mieszając 20 minut. Dodac obrane i posiekane pomidory oraz przecier pomidorowy. Dusic do momentu odparowania płynu. Lekko wystudzić. Do jednej duzej formy lub 4 mniejszych wysnarowanych i wysypanych tałatą bułką wyłożyć warstwe plastrow bakłżana. Nastepnie sos mięsny i snów bakłażany. Zapiekac w piekarniku ok 15/20 minut w zalezności od wielkości foremek.

15:17, karto_flana
Link Komentarze (1) »
piątek, 29 września 2017
Zwetschkenstrudel/ Strudel ze śliwkami węgierkami

U mnie ponownie regionalnie- po bawarsku, tym razem na zakończenie Oktoberfest.

 

Na jeden strudel dlugości ok 30 cm.

Płaty ciasta strudlowego ewentualnie francuskieho 490 g

600 g sliwek węgierek

3 długie biszkopty

3/4 szklanki zmielonych migdałów lub orzechów laskowych

2 łyzki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu 

pół szklanki mleka

Biszkopty zmielic i wymeiszac z migdałami oraz cynamonem. Sliwki umyc i pokroić na połówki, wymeiszac z cukrem. Platy ciasta strudlowego ukąłdać jeden na drugim, smarując każdy płat mlekiem. Plat ciasta francuskiego wystarczy rozłozyć na papierze do pieczenia. Ulozyc sliwki pozostawiajac wolny brzeg 5- 6cm. Posypac 3/4 mieszanki migdałowej.  Zawinąc srudel, posmarować na wierzchu mlekiem i posypać pozostałą miesznką. Piec w temperaturze 200st C przez 30-40 minut.

Przepisz :"Magazyn kulinarny Poradnika domowego" 9/2017

17:40, karto_flana
Link Komentarze (2) »
środa, 20 września 2017
Kartofle nadziewane śledziem

Dla 4 osób

8 dużych ziemniaków

1 łyżka oleju

Sos:

200 ml jogurtu naturalnego

250 śmietany

posiekany szczypiorek i koperek

sól, pieprz, mielona pikantna papryka

1 łyżka soku z cytryny

szczypta cukru

Nadzienie:

8 kawałków śledzia w oleju

2 czerwone papryki

1 zielona papryka

Ziemniaki w mundurkach umyc, natrzeć olejem, zawinąc w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez godzinę. Sładniki sosu wymieszać i włozyć do lodówki na godzinę. . Śledzie i papryki pokroic na drobne kawałki, wymieszać. Ciepłe kartofle pokroić na krzyż, powstałe otwory wypełnić sledziem i papryką, polac sosem.

14:03, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 17 września 2017
Drożdżowe precelki na słodko

Jak co roku w okolicach Oktoberfest chciałabym przyblizyc wam nieco bawarska kuchnię.

Oto nasz przepis na 10 sztuk:

 

0,5 kg mąki

pół paczki drożdży (21 g)

50 g cukru

150 ml letniego mleka

150 g jogurtu naturalnego

75 g masła

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

 

żółtko

 2 łyzki mleka

 cukier perlisty

 

Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, dodać mleko i cukier, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać jogurt, masło, sól i cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Z ciasta lepić precelki, wykładac na blachę, smarowac żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem perlistym. Piec w teperaturze 190 st C ok 20 minut.

 

Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013

 

I jeszcze zdjęcie z autentycznymi bawarskimi precelkami w tle :)

 

 

 

:) Ab in die Wiesen :)

12:02, karto_flana
Link Komentarze (1) »
piątek, 08 września 2017
Karmelowa kapusta

Kolejna kartka z kalendarza...

Tagi: kapusta
22:42, karto_flana
Link Komentarze (1) »
środa, 06 września 2017
Sznycle z warzyw

Dziś zobaczyć możecie z jakiś przepisów korzystam najczęsciej: kartki z kalendarzy różnych dat ;)

Tagi: kotlety
23:00, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 132