Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 31 stycznia 2012
Weekendowa Piekarnia # 65 Chleb na dwoch zakwasach

Spodobal mi sie ten chlebek z jednej z dawniejszych wydan WP. Bardzo smakowity :) Ladnie wyglada i smakuje. Rodzinie smakowal :) Przepis cytuje ze strony WP: http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2010/03/zaproszenie-do-weekendowej-piekarni65-i.html

Chleb na dwóch zakwasach

Przepis Tatter


Zaczątek pszenny:

40 g białej pszennej mąki chlebowej
50 g wody
1 łyżka dojrzałego płynnego zakwasu


Zaczątek
żytni:


-40 g maki żytniej
razowej

-33 g wody
-1 łyżeczka zakwasu żytniego
 
W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki zaczątków. Zakrywamy szczelnie i
pozostawiamy na 12 godzin w ciepłym miejscu np. na noc.

Ciasto właściwe:

-380 g białej pszennej mąki chlebowej
-40 g mąki pszennej razowej
-260 g wody
-1/2 łyżki soli ( ja daję 1 lekko czubatą łyżeczkę
soli -
pisze Margot)
-zaczątek pszenny (bez jednej łyżki )
-zaczątek żytni (bez jednej łyżeczki)
Mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem soli.
Gdy połączą się w niedbałą masę, szczelnie zakrywamy ( ja po prostu wkładam miskę z ciastem do foliowej
torebki
- pisze Margot) i zostawiamy na 45-60 minut
(autoliza).
Później dodajemy sól i zagniatamy ciasto przez 6 minut.
Główna
fermentacja trwa około 2 i 1/2 godziny podczas której, składamy ciasto
dwukrotnie (w 50 minutowych odstępach).
Następnie formujemy kulę i wkładamy
ją do kosza (kosz dla pewności można wyłożyć cienką ściereczką wysypaną mąką),
złączeniami w górę, tak zostawiamy na 2 - 2 1/1 godziny w temperaturze
22-23C.
Można również spowolnić ostateczna fermentacje umieszczając szczelnie
zamknięty w foliowa torebkę chleb w lodówce...do 18 godzin w temp. 4C.
Chleb
wykładamy na łopatę /deseczkę wysypaną mąką , można jeszcze chleb naciąć i delikatnie
zsuwamy na rozgrzany kamień.
Pieczemy w piecu rozgrzanym do 240C, na kamieniu
z parą...przez ok 35 minut.
Oczywiście kamień nie jest konieczny - chleb
można piec na bardzo rozgrzanej blasze (stoi ona w piekarniku od początku
nagrzewania piekarnika).


Tagi: chleb zakwas
15:41, karto_flana
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 30 stycznia 2012
Keks z biala czekolada

Jakis czas temu kupilam forme keksowa o dlugosci 30 cm. Jak do tej pory sluzyla mi glownie do pieczenia chleba. Trzeba bylo ja jednak ochrzcic zgodnie z nazwa :) Tak wiec po raz pierwszy upieklam w niej keks- chyba moje ulubione ciasto :) Biala czekolada w ciescie jest ledwo wyczuwalna, natomiast zdecydowanie podbija smak bakali :) Polecam wszystkim keksowym fanom i nie tylko ;)

Na forem keksowoa o dlugosci 30 cm

300 g suszonych moreli

125 g rodzynek

120 g orzechow wloskich

30 g suszonej zurawiny

2 lyzki smazonej skorki pomaranczowej

ewentualnie kandyzowane wisienki

250 g maki

1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

250 g masla

250 g drobnego cukru

skorka otarta z 1 pomaranczy

2 lyzki soku pomaranczowego

2 tabliczki bialej czekolady po 100 g=200g

5 jajek

bulka tarta

Bakalie posiekac, przelozyc do miski i wymieszac z 2 lyzkami maki. Czekolade polamac, wlozyc do metalowej miseczki, roztopic (Znakomicie sprawdza sie w tej roli piekarnik nagrzany do 100 °C). Forme wysmarowac maslem i wysypac tarta bulka. Maslo utrzec z cukrem, nastepnie miksujac dodac jajka. Wlac sok pomaranczowy, otarta skorke pomaranczowa i przestygnieta czekolade. Wsypac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, krotko zmiksowac, wsypac bakalie i wymieszac. Przelozyc do formy. Piec godzine i 10 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C. Gdyby ciasto zbyt mocno sie przypiekalo w czasie pieczenia, przykryc folia aluminiowa. Wyjac z foremki- gdyby ciasto ciezko sie wyjmowalo mozna na 10 minut odwrocic je i na spod foremki polozyc wilgotna sciereczke.

 

 

 

A oto jak pewien 4rolatek nie czekajac na oficjalne rozpoczecie deseru widelcem od obiadu dobieral sie do keksu ;)

Przepis z "Dobre rady" 12/2010. Z moimi zmianami.

10:29, karto_flana
Link Komentarze (4) »
sobota, 28 stycznia 2012
Salatka z tunczykiem

Propozycja na kolacje :)

Dla 4 osob:

2 ogorki

1 puszka tunczyka w oleju

4 lyzki majonezu

garsc koperku (wzielam suszony)

sol, pieprz

sok z cytryny

1 jajko

Jajko ugotowac na twardo, ostudzic, obrac i pokroic na czastki. Ogorki przekroic wzdluz i pokroic na plasterki. Ulozyc w salaterce. Tunczyka odsaczyc z oleju, podzielic na male kawalki i polaczyc z majonezem. Doprawic do smaku sola, pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny. Wylac na ogorki, przybrac czastkami jajka. Wstawic na pol godziny do lodowki.

Smakuje z razowym chlebem :)

czwartek, 26 stycznia 2012
Salatka z makaronem, peperoni i zurawina.

Moja kreacja :) Gdy okazalo sie, ze zostalo makaronu z obiadu postanowilam zrobic salatke na kolacje. Neutralny smak makaronu i kurczaka, pikante peperoni i slodkie zurawiny skladaja sie na te ciekawa kompozycje smakowa :)

Dla 2 osob:

ok. 200 g makaronu (waga po ugotowaniu)

kawalek pora

pol piersi kurczaka

2 korniszony

garsc suszonej zurawiny

2 papryczki peperoni

2 lyzki majonezu

2 lyzka creme fraiche

Kurczaka pokroic w kostke i obsmazyc na oleju, wystudzic. Ogorki, paperoni i pora posiekac w paski. Do miski wlozyc sypkie skladniki salatki.

Zalac majonezowym sosem powstalym z wymieszania majonezu i smietany. Wymieszac :) Smacznego!

środa, 25 stycznia 2012
Bulka wroclawska

Ta bulka u nas akurat nazywana byla paryska- pewnie na podobienstwo do bagietek. Troche poczytalam w wikipedii o tym pieczywie i okazuje sie, ze nazw dla niej bez liku: w Lodzi-angielka, w Poznaniu-kawiorka,  a Gornym Slasku- francuz, na Kujawach- baton...- kazdy region kraju ma jakas inna- czy jest to wiec kuchnia regionalna? Mysle, ze tak- jeden rodzaj pieczywa rozpowszechniony w wielu regionach kraju.

Nie wiem, czemu powierzchnia mojej bulki tak popekala- nacielam ja w poprzek, a pekla jeszcze wzdluz. Dziwny wyglad nie porzcezcy pysznemu smakowi :)

Prztepis od atiny_bc. - oryginal. Cytuje za autorka:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży (1/4 kostki 100g) lub 1 opakowanie drożdży instant - 7g
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuścić (rozmieszać) w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. Wymieszać, zostawić na około 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi.

Dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na 30 min pod przykryciem. Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.

Ciasto ponownie wyrobić, odgazować, uformować bochenek, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą (można oczywiście piec w keksówce lub innej foremce). Bochenek posmarować rozmąconym jajkiem i naciąć pod skosem. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawic do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 10 minut w temperaturze 200ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 20 minut. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskiwać pieczywo wodą (ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów). Studzić na kratce

wtorek, 24 stycznia 2012
Orientalny placek pomaranczowy

Skad dokladnie pochodzi nie wiem... Pomysl gotowania pomaranczy w calosci jest naprawde oryginalny. Oryginalny jest tez smak placka- mocno pomaranczowy, lecz ma nieco cierpka nute- naprawde ciekawy smak :)

Na forme o srednicy 22 cm:

2 pomarancze

250 g mielonych orzechow laskowych

1 opakowanie cukru waniliowego

250 g cukru

szczypta soli

1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia

6 jajek

polewa czekoladowa

orzechy laskowe siekane do posypania

Pomarancze zalac woda i wraz ze skorka gotowac na malenkim ogniu ok. 2 godziny. Odsaczyc, wyjac pestki i zmiksowac na pure.

Wymieszac mielone orzechy, cukier, cukier wanilowy i proszek do pieczenia. Jaja ubic na puszysta mase. Dodac pomaranczowe pure i orzechowa mieszanke i wymieszac. Wylac do natluszczonej formy i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C ( z termoobiegiem- 150°C) ok. 1 godzine.

Po wystudzeniu oblac polewa i posypac siekanymi orzechami.

Placek za dnia :) Swieci zolciutki, jak slonko :)

 Placek noca- czarny jak noc z gwiazdami ;) Ale mi sie poetycko napisalo... ;)

Przepis dodaje do akcji:

Owocowe ciasta zimowe 

Przepis z "Laura. Backen." Nr 2/2008

poniedziałek, 23 stycznia 2012
Pieczarki po hrabiowsku

,Do obiadu lub solo. Przepis z ksiazki "Kuchnia Polska." M. Caprari

Dla 4 osob:

250 g pieczarek

garsc drobno posiekanych orzechow (wloskie, arachidowe- wzielam wloskie)

1/2 szklanki majonezu

1-2 zabki czosnku

1 peczek natki pietruszki- wzielam 2 lyzki suszonej

sol, pieprz

sok z cytryny

Pieczarki oczyscic i posiekac w plasterki. Skropic mocno sokiem z cytryny, aby nie zczernialy. Czosnek przepuscic przez praske lub drobno posiekac. Majonez wymieszac z posiekana zielenina, czosnkiem i orzechami i polac pieczarki. Wymieszac. Przed poadaniem wstawic do lodowki na conajmniej 15 minut.

09:52, karto_flana
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3