Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
piątek, 31 stycznia 2014
Bulki z serem

 Nostalgiczny wyglad i smak... Takie jadalam, gdy bylam dzieckiem... Przepis z rownie nostalgicznego zrodla ;)

Na ok. 20 sztuk:

ciasto:

500 g maki

50 g swiezych drozdzy

1 szklanka mleka

1 zoltko

1 jajko

50 g tluszcz (margaryna, maslo)

50 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

masa serowa:

250 g tlustego bialego sera

50 g cukru

1 zoltko

1 opakowanie cukru waniliowego

dodatkowo: 1 jajko

 

Do cieplego mleka wkruszcy drozdze, wsypac lyzke cukru i lyzke maki, wymieszac do rozpuszczenia drozdzy, odstawic do wyrosniecia w cieplym miejscu pod przykryciem na 20 minut.  Dodac pozostale skadniki ciasta (Maslo rozpuszczone i wystudzone). Zgniesc ciasto, odstawic do wyrosniecia na ok. 40 minut- do podwojenia objetosci. Nastepnie rozwalkowac na grubosc 2 cm, wykrawac okragla foremka lub szklana krazki, uskladac na 2 blachach wylozonych papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 15-20 minut. Ser przetrzec przez sito lub zmielic, dodac pozostale skladniki masy serowej i wymieszac. W srodku wyrosnietych buleczek zrobic okragle zaglebienia, w ktore nalozyc mase serowa.

 

Posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200C ok. 30 minut na zloty kolor.

Przepis z ksiazki "Dobra kuchnia" wyd. Watra 1988r.

poniedziałek, 27 stycznia 2014
Chleb drozdzowy z kasza manna

Zachcialo mi sie chleba z domowego piekarnika ;) Gdy za oknem snieg i hula wiatr, tylko taki przysmak najbardziej wam polecam. Chleb bardzo bialy w srodku- wszak kasza manna to kasza z mocno oczyszczonej pszenicy.

Na 1 bochenek:

ok 270 ml mleka lub maslanki

21 g swiezych drozdzy

1 lyzeczka miodu

400 g maki pszennej chlebowej

100 g kaszy manny

1 lyzka soli

Ogrzac 125 ml mleka lub maslanki, wkruszyc drozdze, dodac miod i nieco maki (2 lyzki). Pozostawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieplym miejscu na ok. 20 minut. Dodac pozostale mleko lub maslanke, make, kasze manne i sol. Wyrobic gladkie ciasto, gdyby bylo zbyt malo elestyczne dodac nieco wody (tak bylo u mnie). Odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Ponownie zagniesc na omaczonym blacie. Uformowac bochenek, przelozyc na wylozona papierem do pieczenia i posypana kasza manna blache do pieczenia. Przykryc i pozostawic do wyrosniecia na 30 minut. Piekarnik nagrzac do temperatury 220°C (z termoobiegiem- 200°C). Wstawic na dno piekarnika zaroodporna miske z woda. Chleb posmarowac z wierzchu woda, naciac i posypac kasza manna. Piec 20 minut, nastepnie zminiejszyc temperature pieczenia do 180°C (z termoobiegiem- 160°C) i piec dalej 30 minut.

Przepis z: "Land Edition. Brot&Brötchen selber backen" nr 01/2014

21:22, karto_flana
Link Komentarze (3) »
czwartek, 23 stycznia 2014
Perliczka pieczona w tymianku

Prosty przepis, ale bardzo go polecam, Zamiast perliczki moze byc kaczka, albo nawet kurczak ;)

Zakupiny drob myjemy, osuszamy, nacieramy z wierzchu i od wewnatrz sola i tymiankiem. 2-3 lyzki masla mieszamy z lyszka suszonego tymianku. Takie maslo wprowadzamy pod skore perliczki (skore nalezy lekko odsunac od miesa). Przelozyc do brytfanny, podlac 1 szklanka wody. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok 1,5- 2 godzin w zaleznosci od wagi czesto polewajc utworzonym w czasie pieczenia plynem.

21:12, karto_flana
Link Komentarze (2) »
niedziela, 19 stycznia 2014
Czekoladowy jablecznik

Upieklam na urodziny. Nie swoje, ale kogos, kogo bardzo lubie....

 

 Na forme o srednicy 26 cm:

750 g jablek + 1 jablko do dekoracji

5 lyzek soku z cytryny

100 g orzechow wloskich (waga po wyluskaniu)

600 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

250 g masla

5 jajek

250 g cukru

175 g maki

1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 lyzeczka oleju rzepakowego

Jablka obrac oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w kostke i skropic sokiem z cytryny. Orzechy posiekac. 300 g czekolady polamac i rozpuscic wraz z maslem w kapieli wodnej. Zoltka jaj oddzielic od bialek. Zoltka ubic z cukrem na puszysta mase. Dodawac powoli wystudzone maslo i czekolade wciaz ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do ciasta wraz z orzechami i pokrojonymi jablkami. Bialka ubic na szytwna piane ze szczypta soli, wymieszac lekko lyzka z pozostalym ciastem i przelozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 60 minut. Ostudzic. Pozostala czekolade stopic w kapieli wodnej wraz z olejem. Jedno jablko pokroic na czastki, ulozyc na ciescie i zalac stopiona czekolada.

Przepis z: "Laura. Backen" nr 2/2008

środa, 15 stycznia 2014
Gulasz ziemniaczany

W sam raz na zimowy obiad lub kolacje :) Wsyzstko w jednym garnku :)

Dla 4 osob:

2 zabki czosnku

3 cebule

1 lyzka oleju

papryka slodka mielona

300 ml bulionu miesnego

150 g zielonej fasoli (mrozona)

750 g ziemniakow

2 marchewki

sol, pieprz

majeranek

200 ml smietany

200 g dowolnej cienkiej kielbasy (wiejska, zwyczajna itp.)

100 g salami

Cebule i czosnek posiekac, udusic na rozgrzanym oleju, posypac papryka i zalac bulionem. Dodac obrane i posiekane w kostke ziemniaki, oraz obrane i pokrojone w krazki marchewki. Dolozyc fasole. Posolic, popieprzyc i przyprawic majerankiem. Gotowac pod przykryciem ok. 15 minut. Dodac smietane i pokrojona w talarki kielbase oraz salami posiekana w kostke. Gotowac jeszcze ok. 10 minut. Ewentualnie doprawic do smaku.

Przepis ze zmianami z: "Rezepte mit Pfiff" nr 2/2010

poniedziałek, 13 stycznia 2014
Zaproszenie do akcji "Pralinki, trufelki, czekoladki... 3"

Moi kochani- juz niebawem startuje moja cykliczna akcja "Pralinki, trufelki, czekoladki..." To juz nasze trzecie spotaknie podczas tej akcji.

Zapraszam was ponownie do słodkiego gotowania- niech czekolada, marcepan, orzechy, nugat i inne slodkości zagoszczą w naszych kuchniach! Karnawałowe party, prywatki, bale, ostatkowe przyjęcia a może przygotowanie prezentów na Walentynki czy Dzień Babci i Dziadka będą dla nas okazją do wyczarowania Czegoś Słodkiego? 
Kilka zasad: 
1. W akcji uczestniczą tylko przepisy z czasu trwania akcji 04.02-04.03.2014
2. We wpisie proszę o umieszczenie aktywnego banerka akcji lub aktywnego linka do zaproszenia. Banerek lub link moga kierowac do zaproszenia w moim blogu lub na agregatorze kulinarnym. (Akcja przebiega rownolegle na durszlaku i mikserze) Przepisy mozna zglaszac na agregatorach kulinarnych lub pod zaproszeniem do bloga podajac link do wpisu w swoim blogu.
3. Podajemy ilość wykonanych czekoladek i datę przydatności do spożycia.
4. Przygotowujemy czekoladki, pralinki itp. a nie ciasta o smaku pralinek, czy inne potrawy związne z tematem akcji. Przepisy niezgodne z tematem bedą odrzucane i nie biorą udziału w akcji.

Miłej zabawy!

(Zdjecie  do banerka z www.tapeciarnia.pl)

Mozecie tez wstawic banerek durszalkowy lub mikserowy.

20:24, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 12 stycznia 2014
Zupa grzybowa czysta

Jeszcze wigilijna ;)

dla 6-8 osob:

100-150 g suszonych grzybow

1 porcja wloszczyzny (bez kapusty)

cebula

lisc laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

maggi

pieprz

sol

Grzyby dokladnie wyplukac, zalac dwoma szklankami wody i moczyc przez co najmniej godzine. Wloszczyzne oczyscic, umyc, grubo pokroic i wlozyc do garnka. Zalac 5 szklankami wody, dolozyc wymoczone grzyby, wraz z woda, w ktorej sie moczyly, cebule, lisc laurowy i ziele angielskie. Gotowac, az warzywa i grzyby beda miekkie. Nastepnie przecedzic. Ostudzone grzyby posiekac w paski. Do zupy dolozyc warzywa (bez cebuli), przyprawic do smaku sola, pieprzem i maggi w plynie.

Przepis z: "Poradnik domowy" nr 12/2012

Przepis dodaje do akcji:

Zimowe zupy

Tagi: grzyby zupa
20:11, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2