Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
wtorek, 30 stycznia 2018
Surówka z pomidorów i kwaszonych ogórków

Bardzo prosta propozycja na dodatek do obiadu.

Dla 4 osób:

3-4 ogórki kwaszone

1 cebula

3-4 pomidory

sól, pieprz

Wszystkie składniki posiekać w kostkę i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

10:05, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 stycznia 2018
Tuńczykowa pasta do smarowania pieczywa

Akurat na piątek ;)

Dla 4 osób:

2 puszki tuńczyka we własnym sosie

kilka łodyg koperku

50 g jogurtu naturalnego

szczypta pieprzu cayeńskiego

szczypta mielonej słodkiej papryki

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

sok z cytryny

1 mała puszka kukurydzy

Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy na sicie. Rozdrobnić w misce widelcem. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Wymieszać wszystkie składniki.

Przepis z: "Landidee. Brot Backen" Nr 1/2017

13:24, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 stycznia 2018
Proste bułki ciabatta

No i do tego pyszne. Nie przejmujcie się, gdy po zagnieceniu ciasto będzie bardzo luźne.

Na ok 8-9 sztuk

21 g drożdży

1 łyżeczka cukru

500 g mąki

2 łyżeczki soli morskiej

3 łyżki oliwy z oliwek

Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w 150 ml ciepłej wody. Mąkę wsypać do miski i zrobić w niej dołek, do którego wlać rozpuszczone drożdże. Wymieszać z niewielką ilością mąki, miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie dodać kolejne 150 ml letniej wody, sól i oliwę. Zagnieść luźne ciasto, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 8-9 części, z których uformować bułki. Położyć na blachę do pieczenia.

Zostawić przykryte na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 220st C. Na dole ustawić żaroodporną miskę z wodą. Bułki piec ok. 15-20 minut.

Przepis z: "Landidee, Brot Backen" nr 1/2017

13:17, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 stycznia 2018
Sernik marcepanowy na migdałowym spodzie

 

Z pewnością go pokochacie, tak, jak moja rodzina :)

Na formę o średnicy 28 cm.

spód:

30 g mąki

30 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 3 jajka

90 g cukru

60 ml oranżady wiśniowej

skórka otarta z pomarańczy

100 g mielonych migdałów

masa serowa:

800 g kremowego serka 

200 g surowej masy migdałowej

150 g cukru

4 jajka

200 g kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Spód: Wymieszać obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubijać na puszystą masę przez 3 minuty, dodawać stopniowo 70 g cukru. Ubijać przez kolejne 5 minut. Dodać oranżadę i skórkę z pomarańczy. Dodać wymieszane mąki, lekko wymieszać, dodać mielone migdały, lekko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem i dodać do masy, lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180st. C (z termoobiegiem- 160st.) aż ciasto będzie jasnobrązowe i pod naciskiem palca powstanie tylko lekkie wgłębienie. 

Ser włożyć do miski, dodać starty na tarce marcepan, ubić mikserem, aż się połączą. Dodać cukier, jajka, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać i przelać na wystudzony spód

Formę owinąć kilkakrotnie folią aluminiową, na blachę nalać wodę i wstawić do niej formę z ciastem. Piec 60 minut, ewentualnie dolewać wodę. Wystudzić.

Przepis z: "Landbaeckrei" nr 1/2018

Tagi: ciasto ser
13:45, karto_flana
Link Komentarze (1) »