Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 22 lutego 2011
Moje najnowsze ksiazki kucharskie i okolokucharskie

Dzis jedynie fotka z ksiazkami kucharskimi- silne przeziebienie oraz inne czynniki kaza mi sie trzymac na razie z daleka od kuchni, nie umiem przewidziec, kiedy to sie zmieni ;)

Pozdrawiam tym razem z daleka od kuchni...

wtorek, 15 lutego 2011
Kaiserschmarrn

Deser rodem z Austrii (Austria slynie zreszta z pysznych deserow), wymyslony dla slynnej pary: cesarza Franciszka Jozefa i jego zony Elzbiety (Sissi). W sam raz dla zakochanych- slodka pokusa :) Legenda glosi, ze dbajaca o linie Sissi, nie chciala go zjesc, natomiast jej malzonek polubil go bardzo. Ponoc powiedzial do nadwornego kucharza:

- ” Na dann geb mir halt mal den Schmarrn her, den unser Leopold da wieder z´amkocht hat.” (no to podajcie mi prosze te bzdure, co nasz Leopold nam przygotowal)
 :)

Schmarrn- "bzdura"- nazwa deseru wiec w swobodnym przekladzie oznacza "Cesarska bzdura" :)

Histrorie powstania, przepis i ponizszy obrazek zaczerpnelam z tej strony: http://wellness-hotel-vinschgau.info/kaierschmarrn-geschichte-und-rezept/

Jest to strona hotelu w polodniowym Tyrolu- regionu na pograniczu Wloch i Austrii.

Dla 2-3 osob:

125 ml mleka

150 ml wody mineralnej gazowanej

125 g maki

4 jajka

40 g rodzynek

3 lyzki rumu

30 g cukru

1 paczka cuktu waniliowego

40 g masla

szczypta soli

cukier puder do posypania

Wlac rum do miseczki i namoczyc w nim rodzynki conajmniej przze 2 godziny. Oddzielic zoltka od bialek. Ubic zoltka na puszyts amase z cukrem, sola i cukrem pudrem. Powoli dodawac mleko i make ciagle ubijajac. Dodac wode mineralna, rodzynki i rum ciagle ubijajac. Ubic bialka na szytwno i wymieszac z ciastem. W patelni rozpuscic maslo i wylac na patelnie ciasto. Piec na srednim ogniu az spod bedzie brazowy, przewrocic placek i podzielic widelcem na male czastki, upiec po obu stronach posypac cukrem pudrem. Smakuja do tego lody waniliowe, mus jablkowy, mus wisniowy, dzem borowkowy.

A tak wygladal u nas ten deser wczoraj:

Miewam fazy, ze moglabym sie zajadac tym nieustannie :)

13:31, karto_flana
Link Komentarze (5) »
sobota, 12 lutego 2011
Drozdzowe kwiatki

Jesli chcemy na Walentynki obdarowac ukochanego (ukochana) kwiatami, to polecam te oto wlasnorecznie... upieczone :)

Na ok. 30 sztuk o srednicy 6 cm:

1/8 l mleka

2 paczki suszonych drozdzy

125 g cukru

500 g maki

szczypta soli

1 lyzeczka skorki otartej z cytryny

125 g margaryny do pieczenia

100 g twarozku naturalnego

2 jajka

100 g konfitury

1 zoltko

Mleko ogrzac. Make, sol, cukier, drozdze i skorke z cytryny wymieszac w misce. Dodac miekka margaryne, twrozek i jajka, dolac mleko i zagniesc elastyczne ciasto. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia na 30 minut.

Ciasto ponownie zagniesc i rozwalkowac na ok. 2 cm grubosci. Wycinac szklanka okragle placuszki, ukladac na wylozona papierem do pieczenia blache. Krazki naciac nozyczkami kuchenymi w rownych odstepach na brzegach. W srodku zrobic zaglebienie i wlozyc kleks marmolady. Kwiatki posmarowac roztrzepanym zoltkiem. Piec ok. 15 minut w teamperaturze 180.

A tak prezentowaly sie dzisiaj w naszym sniadaniowym koszyczku:

:)

baner

czwartek, 10 lutego 2011
Winogronowa salatka z orzechami wloskimi i serem

Propozycja na karanawalowe przyjecie, albo na samotny wieczor przed telewizorem ;) Samo zdrowie w srodku zimy :)

Oto przepis w wersji imprezowej- 6-8 porcji

250 g sera gouda

250 g sera radamer

150 g ciemnych winogron

150 g jasnych winogron

1 czerwona cebula

1 peczek szczypiorku

100 g luskanych orzechow wloskich

4 lyzki oleju orzechowego

4 lyzki octu winnego

sol, pieprz cukier

Sery pokroic w slupki. Winogrona umyc, pokroic na polowki i usunac pestki. Cebule posiekac w kostke, ulozyc na sitku opruszyc cukrem, przelac wrzatkiem, a nastepnie zimna woda, osaczyc. Szczypiorek oplukac, pokroic. Posiekac orzechy.

Przygotowac sos: cebule wymieszac ze szczypiorkiem i octem. Ucierac widelcem powoli dolewajac ocet, dodac sol, pieprz i nieco cukru. Sery wymieszac z winogronami i orzechami. Polac sosem i wymieszac.

poniedziałek, 07 lutego 2011
Marcepanowy wieniec

Z zimowymi przyprawami ;) Choc u nas dzis pogda iscie wiosenna.

Na forme z kominem o srednicy 26 cm

Ciasto:

400 g maki

4 lyzeczki proszku do pieczenia

1 jajko

szczypta soli

po szczypcie kardamonu, imbiru i gozdzikow w proszku

1 mala fiolka zapachu rumowego

100 g cukru

200 g masla

200 g twarozku homogenizowanego naturalnego

Nadzienie:

100 g surowej masy marcepanowej

200 g siekanych orzechow laskowych

100 g cukru

1 jajko

4 lyzki rumu

Dekoracja:

100 g masla

30 g cukru pudru

Natluscic forme do pieczenia i wylozyc kominem. Wymieszac make i proszek do pieczenia, dodac jajko, przyprawy i aromat rumowy, dodac cukier i posiekane maslo oraz serek. Zagniesc ciasto. Rozwalkowac na kwadrat  30x30 cm.

Mase marcepanowa pokroic w kostke, ubic na puszysta mase z orzechami, cukrem , jajkiem i rumem. Rozsmarowac na ciescie, zrolowac. Wlozyc rulon do formy, piec 60 minut w temperaturze 180°C w uprzednio nagrzanym piekarniku. Wystudzic.

Maslo rozpuscic i nasaczyc nim wieniec, po wchlonieciu masla obsypac cukrem puderm.

13:03, karto_flana
Link Komentarze (2) »
piątek, 04 lutego 2011
Krupnik z pieczarkami

Rozgrzewajaca zupa na zimowe dni. Lubi ja moj synek :)

Na 6-7 porcji

1 szklanka kaszy perlowej

kawalek selera

1 korzen pietruszki

2 marchewki

200 g pieczarek

200 g ziemniakow

2 l wywaru miesnego

sol, pieprz

Warzywa oczyscic i pokroic w kostke. Kasze ugotowac, odstawic. Wywar zagotowac, dodac pokrojone marchewki, pietruszke i seler, gotowac ok. 10 min. Nastepnie dodac pokorojone w kostke ziemniaki. Gotowac przez chwile, nastepnie dodac kasze i przesmazone na masle, pokrojone w paski grzyby. Zagotowac, doprawic do smaku.

 

PS: Na durszlaku juz wlasnie dziala moja akcja Ekspresowo w kuchni Zapraszam dow ziecia udzialu.

Tagi: krupnik zupa
13:30, karto_flana
Link Komentarze (8) »
środa, 02 lutego 2011
Przemyskie kotlety w pieprzu i winie

Jeszcze jeden sposob na wolowine, ostrzegam- mocno pikantne! ;) Co jednak nie odbiera jej smaku.

Dla 8 osob:

3 lyzki ziarenek pieprzu (Moze byc kolorowy, choc ja uzylam czarnego i cytrynowego)

8 filetow z poledwicy wolowej

olej do smazenia

1 cebula

1 kieliszek wodki

1 kieliszek czerwonego wina wytranego

2 lyzki smietany cfreme fraiche

Pieprz utluc w mozdzierzu lub pokruszc w inny sposob dosc grubo.  Kotelty obtoczyc w pieprzu, usmazyc na oleju po 1 miniucie z kazdej strony. Kotlety przelozyc do rondla, na patelnie wlozyc posiekana cebule, podsmazyc, wylac wino i wodke. Zagotowac, zalac kotety. Dodac smietane, gotowac tak dlugo, w zaleznosci, od tego, czy kotlety maja byc krwiste czy wypieczone.

To przepis z mojego kulinarnego archiwum... Na razie spedzam malo czasu w kuchni, ale mam nadzieje, ze sie to zmieni.

Przepis z "Swiat Kobiety" 11/2010

13:29, karto_flana
Link Komentarze (4) »