Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
środa, 27 lutego 2013
Surowka z pora z orzechami wloskimi

Bardzo prosta i bardzo pyszna do zimowego obiadu. Inspiracje wzilam stad: Kropka Tv

Skaldniki dla 4 osob;

1 por

1 jabłko

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz,

kilka orzechów włoskich drobno posiekanych

łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany

łyżka majonezu

Por kroimy w cienkie krążki, jabłko ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Wsypujemy drobno posiekane orzechy, doprawiamy do smaku. Polewamy oliwą z oliwek, jogurtem i majonezem.

Wszystko dokładnie mieszamy.

niedziela, 24 lutego 2013
Placek "Niebo i pieklo"

Pozwolilam sobie zmienic nazwe tego wypieku- w oryginale nazywal sie placek "Dzien i noc". Jednak moja nazwa jest jakby "o oczko wyzej" ;) Bardziej oddaje istote tego wypieku ;) Wyglada nadzwyczaj prosto- jak marmurkowy placek, lecz kryje  wsobie spora niespodzianke ;) Polaczono tutaj dwa rodzaje ciasta, ktore maja zupelnie inna konsytencje i calkiem inaczej smakuja. Zupelnie nie moge sie zdecydowac, ktore lepiej: czy anielskie niebo- mieciutkie, maslane, bielutkie, mocno waniliowe i migdalowe, czy chrupkie, dosc twarde, mocno "czarne" pieklo z drobinkami orzechow laskowych, niepokojaco chrupiace w buzi? Sprobujcie sami ! :)

Na foremke keksowa od dlugosci ok. 20 cm (mala):

Warstwa "niebo":

pol laski wanilii

200 g margaryny do pieczenia

3 jajka

200 g cukru pudru

60 g maki

200 g mielonych migdalow bez skorki

Laske wanili przekroic, wyskrobac maz ze srodka i ubic z margaryna na puszysta mase. Pojedynczo wbijac jajka ciagle ubijajac. Dodac cukier puder, make i mielone migdaly, ubic mikserem.

Warstwa "pieklo":

2 bialka

175 g cukru

25 g kakao

40 g posiekanych orzechow wloskich

25 g maki

Bialka ubic na sztywno wyspujac stopniowo cukier, dodac make, kakao i orzechy, wymieszac mikserem.

Na dnie wysmarowanej maslem i wyspanej tarta bulka foremki ulozyc polowe warstwy "pieklo". Dobrze rozprowadzic. Nastepnie wylozyc cala warstwe "niebo", a na wierzchu znow warstwe ciemna- najlepiej uzywajac szprycy, aby rozlozyla sie rownomiernie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 70-80 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto w srodku jest upieczone.

 

Przepis dodaje do:

Przepis z: "Lea spezial: Backspaß für Weihnachten" Nr 4/2011

sobota, 23 lutego 2013
Muffiny kawowo-czekoladowe z rumem

Dzis ten przepis mial falstrat- jakies dobre kilka godzin temu mozna juz bylo obejrzec zdjecia moich muffinow. Moze to i dobrze, bo teraz juz ich nie ma ;)

 

Na 12 sztuk:

150 g czekolady pelnomlecznej

100 g masla

250 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

150 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

2 jajka

100 ml mocnej ciemnej kawy

4 lyzki rumu

200 ml smietany

Czekolade polamac na kawalki, wraz z maslem rozpuscic. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i sola. Jajka roztrzepac, dodac ostudzona czekoalde z maslem. . Wymeiszac dodac rum i kawe. Nastpenie dodac sypkie skladniki, wymieszac, przelozyc do foremek muffinkowych. Piec  wtemperaturze 180°C ok.  22-25 minut.

Przepis dodaje do akcji:

 

Przepis z ksiazki: "Leckere muffins" wyd. Bellavista 2012

środa, 20 lutego 2013
Podsumowanie akcji "Pralinki, trufelki, czekoladki... 2"

Dziekuje wszystkim serdecznie, ktorzy wzieli udzial w mojej akcji "Pralinki, trufelki, czekoladki... 2" Lacznie zgloszono 66 przepisow na dwoch agregatorach tj. Durszlaku i Mikserze. Mam nadzieje, ze moja akcja wniosla nieco slodyczy i radosci w te chlodne zimowe dni? To, jak robimy za jakis czas powtorke? Przepraszam, ze podsumowanie bez obrazkow, ale blox nie przyjmuje tak obszernych wpisow.

Oto wasze propozycje:

                  Czekoladki oreo

 

Gdybym kogos pominela- prosze o informacje- dopisze. Niestety musialam usunac niektore przepisy niespelniajace wymogow akcji.

20:57, karto_flana
Link Komentarze (2) »
wtorek, 19 lutego 2013
Muffiny miodowe

Na rozgrzewke w chlodne dni. Dla malych i wiekszych chorowitkow :) A, zapomnialam: i dla wszystkich, co lubia podjadac ;)

 

Na 12 sztuk:

250 g maki

2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczka sody oczyszczonej

1 jajko

100 g cukru

125  g masla

100 g kwasnej smietany

50 ml plynnego miodu

100 ml mleka

Jajko roztrzepac z cukrem i maslem na puszysta mase. Dodac mleko, smietane i miod i wymieszac. Nasetpnie dodawac stopniowo make wymieszana z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona. Wymeiszac szybko i przelozyc do foremki muffinowej wylozonej papierowymi pailotami. Piec w nagraznym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 25 minut.

Przepis dodaje do akcji Domi z bloga Domi w kuchni:

Przepis z ksiazki: "Leckere muffins" wyd. Bellavista 2012

 

09:22, karto_flana
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 lutego 2013
Waniliowe serduszka na walentynki

Megabylskawiczne, slodziudkie, szybko przygotujecie dla ukochanego (ukochanej), a jeszcze szybciej zjecie :) Udanych Walentynek!

 Na ok 40 sztuk po 3 cm:

150 g masla

1 jajko

225g maki

125 g cukru

kilka kropel aromatu waniliowego

Make przesiac do miski, wlozyc posiekane maslo i rozcierac w palacach. Dodac cukier, aromat waniliowy i jajko, zagniesc ciasto, wstawic na 10 minut do lodowki.Uwalkowac walkiem placek na grubosc ok 0,5 cm, foremka w ksztalcie serca o wysokosci 3 cm wykrawac ciastka (moze byc inna, ale wtedy ciastka beda wygladac inaczej). Piec w nagrzanym pikerniku w temperaturze 180 C ok. 10 minut na zloty kolor.

Przepis z ksiazki "Backen" wyd. Parragon

Przepis dodaje do akcji:

Walentynkowe przepisy

10:38, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 lutego 2013
Ostatkowe ciasteczka marcepanowe

Ano ostatkowe, bo ostatki dzis i ostatki marcepanu wyciagnelam z szafki ;) Mialo byc cos zupelnie innego. Ale padlo jednak na te ciasteczka- maluchom smakowaly :) Swietujcie ostatki, poki jeszcze czas ;)

Na ok. 50 sztuk wielkosci sliwki:

125 g masla

150 g cukru

2 paczki cukru waniliowego

1 lyzka wisniowki

4 lyzki rumu

2 jajka

400 g maki

1 czubata lyzka proszku do pieczenia

100 g mielonych migdalow

75 g marcepanu

szczypta soli

cukier puder do posypania.

Cukier, cukier waniuliowy i maslo utrzec na puszyta mase. Dodawac pojednczo jajka ciagle ucierajac. Nastepnie dodac wisniowke i rum. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, migdalami i sola. Dodawac do masy jajecznej stopniowo, ucierajac mikserem. Na koniec wlozyc posiekany marcepan i utrzec zwarte ciasto. Wstawic do lodowki na co najmniej godzine. Z masy formowac rekoma podluzne "sliwki" Wstawic do uprzednio nagrzanego piekarnika (200°C) i piec ok 10-12 minut. Posypac cukrem pudrem.

Przepis mocno zmieniony z: "Back-Ideen" nr 1/2013

19:49, karto_flana
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2