Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
poniedziałek, 24 lutego 2014
Czekoladki z mlekiem skondensowanym

Podawac mocno schlodzone, bo temperaturze pokojowej szybko sie rozpuszczaja ;)

Na ok. 40 sztuk:

400 ml mleka skondensowanego

100 g orzechow wloskich

2-3 lyzki rumu

100 g rodzynek

500 g czekoaldy gorzkiej deserowej

80 g masla

Orzechy posiekac, rodzynki namoczyc przez 15 minut w rumie, odsaczyc. Czekolade polamac na kawalki, rozpuscic w garnku wraz z mlekiem i maslem, nie gotowac. Zdjac z palnika, dodac rodzynki i orzechy. Wymieszac, wylac na foremke o wymiarach 20x20 cm wylozona papierem do pieczenia. Wystudzona mase wstawic do lodwowki, gdy stezeje kroic na kawadratowe kawalki.

Przepis ze zmianami na podstawie ksiazki: "Schokolade" wyd. Depot.com

Przepis dodaje do mojej akcji:

 Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

Kochani ostatnio czuje sie znuzona blogiem. Nie samym gotowaniem, troche wyczerpalam sie blogowo, cierpie tez na brak czasu. Moje dzieci sa ostatnio bardzo absorbujace. Byc moze, ze wpisy beda pojawialy sie rzadziej lub nastapi krotka przerwa...

13:13, karto_flana
Link Komentarze (2) »
wtorek, 18 lutego 2014
Bierstangen (Paluchy piwne)

W kuchni niemieckiej nie moze zabraknac piwa :) Tym razem pyszne pieczywo z piwem. Tlo pierwszego zdjecia w barwach landu w ktorym mieszkam. Kto zgadnie jakiego? ;)

Na 4 sztuki:

500 g maki pszennej chlebowej

150 g maki zytniej

42 g swiezych drózdzy

1 lyzeczka cukru

2 lyzecz soli

2 lyzki smalcu wieprzowego

 

2- 3 lyzeczki kminku

Przesiac oba rodzaje maki do miski, zrobic zaglebienie i wkruszyc drozdze, odac cukier i ok. 3-4 lyzki cieplej wody, wymieszac, przykryc i odstawic do wyrosniecia na ok. 15 minut. Nastepnie dodac sol, smalec i ok. 270 ml piwa. ( wrazie potrzeby jeszcze wode) Zagniesc ciasto, ugniatac jeszcze 10 minut. Wlozyc do miski, przykryc i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Nastepnie podzielic na 4 czesci, z ktorych uformowac paluchy, polozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Paluchy posmarowac pozostalym piwem, naciac, posypac kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180°C) ok. 30 minut



Wpis dodaje do akcji:

Kuchnia niemiecka

Przepis z: "Land Edition. Brot&Brötchen selber backen" nr 01/2014

20:59, karto_flana
Link Komentarze (5) »
niedziela, 16 lutego 2014
Czekoladowy biszkopt z ananasem, jagodami i galaretka

 

Malenki torcik o srednicy 20 cm. Upieczone na zyczenie ukochanego na Walentynki. Przepis na biszkopt: tutaj. Dodatkowo uzylam 1 puszki anansow w syrobie, borowki amerykanskiej oraz galaretki ananasowej :)

Na dzisiaj to tyle :) Smacznego!

To moja propozycja do akcji:

czwartek, 13 lutego 2014
Holzfällersteak (Stek drwala)

Nie mam pojecia, czemu sie to danie tak nazywa. W kazdym badz razie mozna sie porzadnie najesc ;)

 

Dla 4 osob:

2 cebule

3 papryki (moga byc kolorowe) (wzielam mniej)

3 lyzki oleju

sol. pieprz

4 steki wolowe(po ok. 180g)

Cebule obrac i pokroic w krazki. Papryke umyc, oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w paski.

Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc na nim cebule, nastepnie dodac papryke, chwile razem smazyc, doprawic do smaku sola i pieprzem. Mieso umyc, osuszyc, posolic i popieprzyc, usmazyc na pozostalym oleju na dobrze rozgrzanym, po 1 minucie z kazdej strony. Przelozyc do zaroodpornego naczynia, nalozyc mase cebulowo-paprykowa (kto lubi moze posypac jeszcze startym serem np. emmentalerem). Zapiekac w 200°C ok. 10 minut.

Przepis dodaje do akcji:

Kuchnia niemiecka

Przepis z: "Gut&günstig" nr 1/2013

Tagi: wolowina
20:36, karto_flana
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 10 lutego 2014
Marcepanowe pralinki z polenta

Pralinkowo-czekoladkowa akcja w rozkwicie :) tym razem polecam wam megapyszne kuleczki marcepanowe z dodatkiem kaszki kukurydzainej polenty :)

Na k. 30 stuk o wieklosci orzecha wloskiego:

100 g surowej masy marcepanowej

250 ml mleka

kilka kropel esencji waniliowej

50 g mielonych migadlow

4-5 lyzek likieru migdalowego amaretto

100 g polenty blyskawicznej

25 g posiekanych migdalow

150 g czekolady gorzkiej (70% kakao)

20 g smietany kremowki

Mielone migdaly uprazyc na rumiano na suchej patelni, przelozyc na talerz, tak samo postoapic z migdalami siekanymi. Mleko zagotowac wraz z esencja waniliowa, dodawac mieszajac malenkie kawalki marcepanu, az marcepan sie rozpusci. Zagotowac, dodac polente, gotowac meiszajac, az masa stanie sie dosc gesta. Dodac uprazone mielone migdaly oraz likier migdalowy i dokladnie wymieszac. Odstawic do wystudzenia. Masa powinna byc jeszcze nieco ciepla, nastepnie lepic male kulki z masy i ostudzic.

 

Czekolade rozpuscic wraz ze smietana w kapieli wodnej i nieco wystudzic. Kulki z masy marcepanowej zanurzac w czekoladzie, wyjmowac dobrze odsaczone na pergamin, posypac siekánymi migdalami i pozostawic do wysuszenia czekolady.



Przechowywac w balszanych puszkach w lodowce do ok. 3 tygodni. Choc i tak pewnie nie dotrzymaja tego terminu ;)

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

Przepis z ksiazki "Konfekt. Dr.Oetker" wyd.Dr.Oetker 2010 r.

piątek, 07 lutego 2014
Sernik czekoladowy

Upieczony w malej foremce, w sam raz dla 2 osob... Serowe nadzienie doslownie rozplywa sie w ustach. Moze upieczecie dla ukochanego i siebie na romantyczny wieczor? Inspiracje z bloga Dwie chochelki Cytuje przepis:

Na foremke o srednicy 20 cm

spód:

  • 200 g ciasteczek Digestive
  • 100 g roztopionego masła
masa:
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g serka ricotta (lub serka homogenizowanego)

Ciasteczka wkładam do mocnego woreczka foliowego i dokładnie kruszę np. wałkiem. Dokładnie mieszam z roztopionym masłem.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę i dokładnie wyrównuję. Odstawiam do lodówki do schłodzenia.
 
Przygotowuję składniki masy, żeby mieć wszystko pod ręką. Dokładnie mieszam mleko z mąką ziemniaczaną.
Teraz pora na ucieranie na parze, które jest proste, trzeba tylko pamiętać, żeby dno miski nie dotykało powierzchni wody i że woda wcale nie powinna gotować się zbyt mocno.
Przygotowuję więc garnek z wrzącą wodą, stawiam na nim miskę z żółtkami i cukrem i ucieram (mikserem) aż zbieleją i zgęstnieją. Dodaję pokruszoną czekoladę (trochę ją wcześniej zmiękczyłam w mikrofali, żeby mi było łatwiej) i dokładnie mieszam, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
 
Dolewam do masy mleko z mąką i dalej ubijam, aż masa będzie gęsta. Wreszcie zdejmuję z ognia i dodaję serek. Mieszam.
 
Wylewam masę na ciasteczkowy spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około pół godziny. Studzę, schładzam i podaję.
Aha, na dno piekarnika wstawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą, chociaż w przepisie nie było to wymagane.

 

wtorek, 04 lutego 2014
Trufle bakaliowe

To nieco "oszukane" czekoladki, czekolady bowiem w nich ani grama ;) Tylko nieco kakao. W srodku wygaldaja bardzo czekoladowo ;) Ale sa to:  zdrowe suszone owoce i orzechy. I miod! Dzis zatem co nieco oszukuje, ale co tam, z zapalem przystepuje do mojej dorocznej czekoladkowej akcji ;)

Na ok. 20 sztuk:

300 g roznyhc bakali i orzechow (wzeilam rodzynki, suszone morele, suszona zurawine, migdaly, orzechy wloskie i suszone daktyle)

50 g plynnego ale gestego miodu

kakao w proszku

skorka otarta z pomaranczy

Skorke z pomaranczy zetrzec jedne dzien wczesniej i pozostawic do wysuszenia. Wszyskie bakalie i orzechy rozdrabniamy w robocie kuchennym na gladka mase. Dodac miod, wyrobic i formowac kulki, ktore obtoczyc w kakao wymieszanym ze skorka pomaranczowa. Przechowywac w lodowce w blaszanej puszcze- czas przydatnosci do spozycia ok. 2 tygodnie. Najlepiej smakuja w temperaturze pokojowej, zatem przed spozyciem na jakas godzine wczesniej wyjac z lodowki.

Przepis uczestniczy w mojej akcji:

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

Przepis z: "Pani" nr 1/2011

 
1 , 2