Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 29 listopada 2011
Mus melba- brzoskwinia

Oryginalny deser o tej nazwie to lody powstale na czesc slynnej australijskiej spiewaczki operowej Nelli Melba. W latach 1892-1893 wystepowala goscinnie w Londynskiej Royal Opera House. Wlasnie wtedy slynny kuchmistrz Auguste Escoffier stworzyl na jej czesc lody- lody waniliowe z pure malinowym i polowka gotowanej brzoskwini.

Moja propozycja to swobodna wariacja na temat tych lodowo- na lody jest juz chyba nieco za zimno? ;) Na podstawie polaczenia brzoskwinia- maliny-wanilia powstaly tez torty, serniki, ciasta. Ale dzis lekki twarozkowy mus. Zapraszam w przerwie od ciezkich miodowych wypiekow! ;)

Dla 4 osob:

160 g homogenizowanego twarozku waniliowego

100 g smietany kremowki

3 polowki brzoskwin z puszki

150 g malin

2 platy zelatyny

2 lyzeczki cukru

Brzoskwinie rozgniesc widelcem, wymieszac z twarozkiem i cukrem. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, odcisnac, rozpuscic w niewielkiej ilosci wody, nastepnie dodac do twarozku. Odstawic, gdy masa zacina sie scinac dodac ubita smietanke, odstawic do stezenia.

Wykladac porcje musu na talerzyki i przybierac malinami.

Przepis uczestniczy w akcji:

Historia na talerzu

niedziela, 27 listopada 2011
Pastelitos- meksykanskie ciasteczka weselne

Na rozpoczecie ciasteczkowego adwentu zapraszam was na te pyszne malenkie ciasteczka rodem z Meksyku. Cukier puder na nich ma oczywiscie symbolizowac weselna biel. Mnie jednak ich wyglad skojarzyl sie ze sniegowymi kulkami- sniezkami. Ciasteczka doslownie rozplywaja sie w buzi. Pyszniutkie, mieciutkie z kruchymi drobinkami brazowego cukru w srodku.

Na ok. 50 sztuk

225 g miekiego masla

55 g brazowego cukru

225 g maki

115 g maki ziemniaczanej

1 lyzeczka cynamonu

55 g cukru pudru

Maslo ubic z cukrem na puszysta mase. Obie maki i cynamon przesiac do miski, dodac do masla i wymieszac najpierw drewniana lyzka, a potem zagniesc ciasto. Z ciasta formulowac kulki wielkosci lyzeczki do herbaty i ukladac na 2 wylozonych papierem do pieczenia blachach. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C ok. 30-40 minut na zloty kolor.

Cukier puder przesiac do miski i jeszcze cieple pastelitos obtaczac w cukrze pudrze. Najlepiej smakuja na drugi dzien.

Przepis z ksiazki "Backen" wyd. Parragon, 2009

Przepis uczestniczy w akcjach:

  Korzenny tydzien- cynamom:

Korzenny Tydzień 2011

13:13, karto_flana
Link Komentarze (5) »
piątek, 25 listopada 2011
Salatka ziemniaczana z ogorkami konserwowymi i dymka

Ten wariant salatki wspaniale smakuje do dan obiadowych podawanych z makaronem. Pieczeni z gestymi sosami. Smakuje tez solo na kolacje z razowym chlebem:)

Dla 4 osob:

1 kg kartofli

1 peczek dymki

250 g ogorkow konserwowych

250 ml bulionu

4 lyzki oliwy z oliwek

6 lyzek bialego octu balsamicznego

1 lyzeczka musztardy

sol, pieprz

Kartofle umyc i ugotowac w mundurkach, odcedzic, wysudzic nieco i obrac ze skorki. Pokroic jeszcze cieple w talarki. Zagrzac bulion, dodac olej, ocet i musztarde. Wymieszac. Jeszcze goracym sosem zalac cieple kartofle i wymieszac. Odstawic do wystygniecia i naciagniecia.

Dymke posiekac w taklarki, ogorki posiekac rowniez w talarki. Wymieszac z salatka. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Odstawic na 30 minut, zeby salatka sie "przegryzla".

Po namysle postanowilam dodac przepis do konkursu, jako propozycje w kolorze zoltym :)

Tęcza Smaków

czwartek, 24 listopada 2011
Gulasz Szegedynski (Gulasz z Szeged)

Wspaniala propozycja na chlodne dni. Nie bojmy sie kiszonej kapusty- dzieki sporej zawartosci witaminy C dostarcza nam naturalna ochrone przed przeziebiem i sprzyja trawieniu. Gulasz swoja nazwe zawdziecza miastu Szeged, na Wegrzech oczywiscie :)

Dla 2 osob:

250 g miesa na gulasz wolowego

1 1/2  lyzki oleju

1 cebula

1/2 zabka czosnku

1/8 l bulionu

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

150 g kiszonej kapusty

1 lyzeczka musztardy

pieprz, sol,

papryka slodka w proszku

mielony kminek

Mieso pokroic w spora kostke i dobrze obsmazyc na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Cebule obrac i pokroic w kostke, czosnek przepuscic przez praske, dodac cebule i czosnek do miesa, smazyc przez chwile, dodac musztrade, podlac bulionem i gotowac na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.

Papryki umyc, oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w paski. Kapuste odcisnac i posiekac. Papryke i kapuste wlozyc do gulaszu, przyprawic i gotowac kolejne 30 minut.

Mozna podawac z kleksem kwasnej smietany (Tak bylo w oryginale, ale ja zrezygnowalam z tego dodatku)

Przepis z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert". wyd. Weltbild 2008.

środa, 23 listopada 2011
Bulczane knedle (Semmelknödel)

Juz raz o nich pisalam tutaj: http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Steki-wolowe-z-chlebowa-posypka-i-bulczane-knedle.html

Jest to tutaj na poludniu Niemiec jeden z najbardziej rozpowszechnionych obiadowych dodatkow.

Wedle przekazow powstanie tych knedli datuje sie na 1266 r, gdy miasto Deggendorf (moje okolice) bylo oblegane przez czeskiego krola Ottokara. W miescie brakowalo zywnosci, totez z czerstwego pieczywa wymyslone te potrawe. Legenda mowi, iz zona burmistrza ujrzala z okna, ze nieprzyjacielsiue wojska gotuja sie do ataku. Nie wiel myslac, "strzelila" z knedla do jednego z zolnierzy wspinajacego sie na mury miejskie. Zolnierz ow widzac to poinformowal, ze w miescie jest jeszcze spory zapas jedzenia, dlatego krol Ottokar wycofal sie z oblezenia. I tak to knedle uratowaly Deggendorf i reszte Bawarii :)

Dla 4 osob:

10 czerstwych bulek pokrojonych w kostke lub w palsterki (ja preferuje kostke)

1/4 l mleka

4 jajka

sol

Bulki wlozyc do miski, posolic  i zalac cieplym mlekiem. Dodac jajka, wymieszac i odstawic na 10 minut. Wilgotnymi rekoma uformulowac knedle.

W duzym garnku zagotowac wode i posolic, wrzucac knedle i poczekac, az wyplyna, potem gotowac jeszcze przez chwile.

Knedle sa doskonalym dodatkiem do sosow- "wciagaja" duzo sosu.

Informacje i przepis z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert". wyd. Weltbild 2008.

Przepis dodaje do akcji:

Historia na talerzu

Tagi: bulki knedle
09:51, karto_flana
Link Komentarze (5) »
sobota, 19 listopada 2011
Na imieniny... muffiny :) z bananami i kruszonka.

Dzis zapraszam na moje imieninowe muffinki z bananami i dwukolorowa kruszonka. Naprawde pyszne!

Na 12 sztuk:

225 g masla lub margaryny do pieczenia

225 g cukru

2 jajka

75 ml maslanki

400 g maki

1 opakowanie proszku do pieczenia

szczypta soli

2 duze dojrzale banany

1 lyzeczka kakao

Z 75 g maki, 50 g masla i 50 g cukru zagniesc kruszonke, podobnie wykonac kakaowa kruszonke, dodajac dodatkowo kakao.

125 g masla utrzec ze 125 g cukru na puszysta mase. Ciage ucierajac dodac jajka, maslanke i make wymiezsana z proszkiem do pieczenia i sola. Banany obrac i pokroic w talarki, wymieszac z ciastem.

Blache do pieczenia muffinek wylozyc papierowymi foremkami i napelnic je ciastem. Posypac kruszonka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 25-30 minut.

Smacznego!! :)

Przepis z: "Bild der Frau. Backen." Nr 1/2009

Przepis uczestniczy w akcji:

Bananowy song

14:25, karto_flana
Link Komentarze (2) »
piątek, 18 listopada 2011
Shake bananowo-kokosowy

Egzotyczny smak pod koniec jesieni :) Gdy za oknem szaro, mgla i plucha zapraszam na prosty shake z egzotycznych skadnikow. ;)

Dla 4 osob:

2 lyzki wiorkow kokosowych

2 duze, dojrzale banany

4 lyzki soku z cytryny

800 ml mleka

2 lyzki cukru

ewentualnie wiorki kokoswe do ozdobienia szklanek

Wiorki kokosowe uprazyc na suchej patelni na rumiano i natychmiast przelozyc na talerz. Banany obrac i pokroic. Zmiksowac wszystkie skladniki i poprzelewac shake do szklanek.

Przepis zglaszam do akcji:

Bananowy song

 

 

 
1 , 2 , 3