Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
piątek, 28 listopada 2014
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami

Jaka pyszna!- przypomnial mi sie smak lata. :)

Dla 4 osob:

1 kg zielonej fasolki szparagowej (W sezonie swieza, ale tym razem wzielam mrozona)

5 lyzek oleju

1/2 kg pomidorow

2 zabki czosnku

3 cebule

sol, pieprz

Fasolke umyc i pokroic (mrozonej juz nie trzeba). Cebule obrac  i pokroic w cienkie krazki, udusic na oleju nie rumieniac. Dodac fasolke, posolic i popieprzyc, dusic pod przykryciem 10 minut. Pomidory umyc i sparzyc, zdjac skorke, pokroic na czastki. Dodac do fasoli pomidory, oraz posiekane 2 zabki czosnku. Udusic do miekkosc pod przykryciem od czasu do czasu mieszajac. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

20:18, karto_flana
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 24 listopada 2014
Szwedzkie ciasteczka swiateczne

Melduje, ze wystratowalam juz z adwentowa piekarnia ;) Na "pierwszy ogien" przepyszne ciasteczka zza morza ;)

Na ok. 40 sztuk:

500 g maki

50 g cukru

skorka otarta z 1 cytryny

1 lyzeczka cynamonu

1/2 szklanki cieplego mleka

100 g masla

2 jajka

1 opakowanie suszonych drozdzy (7g)

do dekoracji:

pestki dyni, siekane migdaly lub w platkach

1 jajko

Make wymieszac z drozdzami, dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto. Odstawic pod przykryciem  w cieple miejsce na 30 minut do wyrosniecia. Rozwalkowac na omaczonej stolnicy na grubosc ok. 1;5 cm. Powycinac ciastka w ksztalcie serc, gwiazdek, ludzikow i kogutkow. Posmarowac roztrzepanym jajkiem, ozdobic siekanymi migdalami i pestkami dyni. Piec w temperaturze 175°C w nagrzanym piekarniku na Zloty kolor ok. 15-20 minut.

Przepis z: "Kulinarny atlas swiata Gazety Wyborczej- Szwecja"

Propozycja do akcji kulinarnej:

Kuchnia skandynawska 2014

14:58, karto_flana
Link Komentarze (3) »
niedziela, 23 listopada 2014
Zupa wielowarzywna z pulpecikami

Na chlodne dni w sam raz- warzywa i miesna wkladka :)

Dla 4 osob:

pol kg mielonego miesa wieprzowego

1 jajko

1 cebula

olej

1 mala buleczka

2 ziemniaki

kilka rozyczek kalafiora

3 marchewki

1 korzen pietruszki i kilka galazek natki

1 maly seler (korzeniowy)

sol, pieprz

Marchewki, korzen pietruszki, ziemniaki obrac, ziemniaki pokroic w kostke. Ziemniaki i waryzwa wlozyc do garnka. Zalac woda (ok. poltora litra), dodac posiekana natke pietruszki i rozyczki kalfiora. Gotowac 20 minut. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Warzywa wyjac i posiekac.

Cebule obrac, posiekac na drobno. Bulke namoczyc w wodzie i odcisnac. Dodac cebule i bulke do miesa, oraz wbic jajko. Przyprawic do smaku i wyrobic eleastyczna mase. Uformowac male klopsiki. Wlozyc do osolonej wrzacej wody, gotowac 15-20 minut. Gotowe klopsiki wlozyc do zupy.

 

Przepis z pisma "Chwila dla Ciebie"jeden z  numerow z 2012 r.

20:43, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 listopada 2014
Jablecznik z marcepanowa polewa

Czy jeszcze trwa sezon na jableczniki i szarlotki? U mnie tak! Zapraszam na wielki placek na cala blache!

Blaszka o wymiarach 40x30 cm:

ciasto:

400 g maki

szczypta soli

1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

2 jajka

200 g masla lub margaryny do pieczenia

 

nadzienie:

1,5 kg jablek

200 g surowej masy marcepanowej

200 g gestej smietany

4 jajka

3 lyzki cukru

3 czubate lyzki migdalow w platkach

Skladniki ciasta zagniesc, uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine. Jablka, obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic w kostke. Marcepan pokroic w kostke, ubic ze smietana, dodac jajka i cukier, wymieszac.

Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do blaszki wyciagajac na brzegach do gory. Ulozyc jablka. Polac marcepanowa polewa i posypac migdalami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze  200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 35-45 minut.

Przepis z: "Backen aktuell- Versunkene Kuchen" nr 102/2010

niedziela, 16 listopada 2014
Brukselka duszona z suszonymi daktylami

Brukselka to jedno z moich ulubionych warzyw. Zawsze z niecierpliwoscia czekam na brukselkowy sezon. Jak to dobrze, ze juz sie zaczal! :)

Nieco gorzakawy smak brukselki tworzy ciekawe polaczenie ze slodkimi daktylami i... odrobina miodu.

 Dla 4 osob:

1kg brukselki

2 czerwone cebule

1 lyzki oleju

sol, pieprz

100 ml soku jablkoweg

100 ml bulionu warzywnego

80 g suszonych daktyli

2 lyzeczki tymianku suszonego lub posiekanego swiezego

1/2 lyzeczki soku z cytryny

1 lyzeczka miodu

kilka ziarenek kminku

Brukselki oczyscic z wierzchnich lisc, przekroic na polowki. Cebule obrac, pokroic w polkrazki. Na rozgrzanym oleju podsmazyc na brazowo cebule i brukselke przez jakies 4-5 minut. Nastepnie zalac bulionem i sokiem jablkowym, posolic i popieprzyc. Pod przykryciem duscic jeszce jakies 6-7 minut. Z daktyli wyjac pestki i pokroic w paski. Dodac do brukselki wraz z tymiankiem, sokiem z cytryny, miodem i kminkiem. Ewentualnie doprawic do smaku, dusic jeszcze przez 1-3 minuty i podawac.

Przepis z pisam gratisowego supermarketu "Edeka", listopad 2013

Tagi: brukselka
13:02, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 listopada 2014
Salatka z brokulami

Calkiem smaczna i zdrowa ;

Dla 4 osob:

700 g brokulow

150 g swiezych lub kwaszonych ogorkow

150 g pomidorow

2 jajka

150 g smietany

szczypiorek

sol, cukier

sok z cytryny

Brokuly oczyscic, podzielic na rozyczki i ugotowac w osolonej wodzie do miekkosci. Wystudzic. Jajka ugotowac na twardo, obrac i posiekac. Pomidory umyc, pokroic na czastki. Ogorki obrac i zetrzec na tarce jarzynowej (kwaszonych nie obierac). Smietane wymieszac ze posiekanym szczypiorkiem, sola, sokiem z cytryny i odrobina cukru. Tak przygotowanym sosem zalac waryzwa i wymieszac, dodac jajka.

Przepis z ksiazki: "Dobra kuchnia" wyd. Watra, 1988 r.

21:38, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 listopada 2014
Salatka z selera naciowego z pieczarkami

Witamin nigdy za wiele ;)

Dla 4 osob:

4-5 lodyg selera naciowego

150 g bialych malych pieczarek

sok z cytryny

3 pomidory

kilka posiekanych migdalow

sol, pieprz, curry

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

2 lyzki majonezu

1 zabek czosnku

Seler umyc i pokroic w 1-cm kawalki. Pieczarki umyc, pokroic w plasterki i skropic sokiem z cytryny. Pomidory umyc i pokroic na czastki. Czosnek zmiazdzyc, dodac do jogurtu i majonezu, wymieszac, przyprawic do smaku sola, pieprzem i curry. Skladniki salatki wymieszac i polac sosem.

Tagi: salatka seler
20:45, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2