Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
czwartek, 30 listopada 2017
Ziemniaki zapiekane z jajkiem i szynką

Zimą smakują nam różne zapiekanki :)

Dla 4 osob:

1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

100 g gotowanej szynki

sól, mielony biały pieprz

150 ml kwasnej smietany

2 jajka

150 g parmezanu lub innego twardego sera

2 cebule

olej

Cebule obrac i posiekać w piórka, zeszklić na oleju.

Wystudzone ziemniaki obrać i pokroic w plastry. naczynie do zapiekania wysmarowąć masłem. Szynke pokroić w kosteczkę. W naczyniu układać warstwowo ziemniaki, cebulę i szynke. Ostatnią warstwa mają być ziemniaki. Każdą warstwę ziemniakow posolić i popierzyć. Całość zalać śmeitaną rozbełtana z jajkami. Zapiekac w temperaturzez 180 st C. 20 minut. Pod koniec posypać startym serem i zapiec na złoto. (W wersji na zdjęciu zrezygnowalismy z sera)

Tagi: zapiekanka
15:33, karto_flana
Link Komentarze (1) »
środa, 22 listopada 2017
Cukier różany

Witajcie, znów jakoś mnie wpisow na kulinarnym blogu. Osttanio zajmuje mnie kompletnie inny projekt, ale po neidzieli obiecuję sie poparwić.

Tymczasem szybki przepis na cukier różany którym możecie posypać rózne świąteczne wypieki.

Tu zapakowany jako prezent.

W sezonie zbieramy świeże płatki róż karbowanej, dzikiej rózy, może być tez ogrodowa. Oczyszczmy (lubią w nich siedzieć różne zwierzatka) i myjemy. Ja miałam ok. 2 garści płatow. Dosypałam 2 łyżki cukru i zmiksowałam na maź. Następnei wymeiszałam z ok. 300-100 g cukru, cukier przesypałam na balchę do pieczenia i wysuszyłam w piekarniku, tłuczkiem cukier został rozbity, gdyz się skawalił. Mozna zmielić w młynku wtedy otrzymamy cukier puder.

16:47, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 listopada 2017
Szwabski placek z jabłkami

Zapraszam na urodzinowe słodkości :) Wracam prosto z urlopu w Szwabii :)

Na formę o średnicy 26 cm

600 g jabłek

sok z cytryny

5 jajek

220 g brązowego cukru

125 g masła

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Make przesiać do miski i wymeiszać sz solą i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzec z cukrem na puszysta masę, dodac masło i utrzeć. Dodać makę i wymieszać. Wyłozyć do natłuszczonej foremki, poukładać na wierzchu jabłka, wypukłą częscią do góry. wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec w temperaturze 200 st C. ok 50 minut

Przepis z ksiązki: "Obst- und Blechkuchen" wyd. Belvista

Tagi: ciasto placek
15:10, karto_flana
Link Dodaj komentarz »