Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
piątek, 31 grudnia 2010
Sylwestrowe paczki pieczone

Heej, hej! Wrocilam z urlopu z masa nowych przepisow, ktorymi sie wami podziele niedlugo. A na sylwestra pieklam dzis paczki w piekarniku- wersja calkiem ciekawa i niegorsza od tych smazonych w glebokim tluszczu. Zycze wam wszystkim udanego Sylwestra i szczesliwego nowego ROKU 2011!

Na 16 sztuk

3 szklanki maki

1,5 lyzeczki drozdzy suszonych

1/3 szkl. cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 zoltka

1 lyzeczka skorki cytrynowej

2/5 kostki masla

szklanka mleka

1 lyzka rumu

Make wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym, drozdzami i skorka cytrynowa. Dodac 2 zoltka i rum. Wymieszac. 3/4 szklanki mleka ogrzac i rozpuscic w nim maslo. Stopniowo dodawac letnie mleko i wyrabiac gladkie ciasto. Ciasto zagniatac recznie ok. 10ciu minut. Odstawic do wyrosniecia na 40 minut. Nastepnie ciasto podzielic na 2 czesci. Uformowac dwa walki i z walkow zrobicic po 8 paczkow. Ulozyc na 2 natluszczonych blachach. Odstawic na 10 minut. Paczki nieco splaszczyc. Pozostale mleko wymieszac z jednym zoltkiem. Posmarowac ta mieszanina paczki. Odstawic na 10 minut. Piec w temperaturze 200°C w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. 25 minut.

Mozna dodac do ciasta rodzynki, po upieczeniu nadziewac konfitura, opruszyc cukrem pudrem, polukrowac. Moje sa bez niczego, bo moja rodzina tak lubi najbardziej ;)

sobota, 18 grudnia 2010
Zyczenia Swiateczne

Zycze wszytskim odwiedzajacym bloga- Wesolych Swiat, wspanialych spotkan przy swiatecznym stole ;)

Jutro wyjezdzamy na Swieta i wracamy w srode 29tego.

20:42, karto_flana
Link Komentarze (5) »
czwartek, 16 grudnia 2010
Cynamonowe gwiazdki

Tradycyjny niemiecki wypiek adwentowy. Nielatwe. Przyznaje: przez kilka lat nie umialam sie z nimi zmierzyc, ich pieczenie pozostawalo domena mojej tesciowej... Dopiero od zeszlego roku, po odejciu od klasycznego przepisu i niewielkiej modyfikacji w postaci dodania masy marcepanowej cynamonowe gwiazdki, choc nietradycyjne dolaczyly do moich adwentowych wypiekow. Ciasto nie zawiera maki, choc ja uzywam jej niewiele do podsypywania w czasie walkowania, inaczej potwornie sie klei do wszystkiego, co tylko mozliwe. Acha- foremke nalezy maczac w mace, bo rowniez sie klei. Wszystkie niedogodnosci w robieniu z nawiazka splaca ich spozycie :) Polecam!

Na ok. 40 sztuk

4 bialka jaj

1 jajko

200 g surowej masy marcepanowej

350 g mielonych migdalow

500 g cukru pudru

olejek migdalowy

1 lyzka cynamonu

maka do posypywania

2 bialka ubic na sztywno, powoli wsypywac 400 g cukru i ubic lukier. Pozostale 2 bialka rowniez ubic, dodac jajko, 100 g cukru pudru, ubic. Dodac posiekany marcepan i migdaly. Wyrobic mase, dodac olejek migdalowy i cynamon. Wymieszac. Mase wyjac, uformulowac kulke, rozwalkowac podysypujac maka na grubosc 7 mm. Wykrawac foremka gwiazdki.

Gwiazdki posmarowac lukrem.

Piec w temperaturze 125°C ok. 20-25 minut.

Tagi: ciastka
20:42, karto_flana
Link Komentarze (5) »
środa, 15 grudnia 2010
Moja zupa cebulowa

Dosc znacznie zmienilam oryginalny przepis, dlatego nazwalam ja "moja";)

Oto przepis oryginalny

Zupa z wedzonym kurczakiem

500 g korzenia pietruszki

1 cebula

1 maly por

1 szklanka pokrojonego w kostke miesa wedzonego kurczaka

1/2 szklanki groszku z puszki

3 kostki rosolowe

2-3 lyzki margaryny

szczypta galki muszkatalowej

2 lyzki natki pietruszki

sol, pieprz

Pietruszke, cebule i por umyc, drobno pokroic. Nastepnie zeszklic na margarynie i zalac rosolem z kostek (6 szklanek). Ugotowac do miekkosci i zmiksowac. Dodac mieso, groszek, przyprawic sola, pieprzem i galka. Ponownie zagotowac. Posypac natka.

A oto moja wersja (kartoflana ;) )

100 g korzenia pietruszki (1 pietruszka)

300 g ziemniakow

1 cebula

3 szczypiory (cebulki ze szczypiorem)

1 lyzka masla

pol kostki rosolowej

2 platy gotowanej szynki Kassler

sol, pieprz, galka maszkatalowa

przyprawa maggi

olej

listki pietruszki do przystroju

Pietruszke i ziemniaki obrac, pokroic w kostke. Cebule obrac, szczypior pokroic w talarki, cebule pokroic w kostke. Zrumienic warzywa i ziemniaki na masle, zalac rosolem 1 szklanka + 2 szklanki wody. Zagotowac, zmiksowac. Doprawic do smaku sola, pieprzem, galka muszkatalowa i maggi.

Szynke pokroic w gruba kostke, usmazyc na rumiano na odrobinie oleju. Zupe podawac z kostka z szynki przybrana pietruszka.

Ktora wersje wolicie? ;)

 

Tagi: cebula zupa
09:53, karto_flana
Link Komentarze (3) »
wtorek, 14 grudnia 2010
Jogurtowe pancakes

Kolejna wersja placuszkow. Tym razem amerykanska- mieciutkie z dodatkiem masla. Zamiast maslanki, ktora byla w oryginalnym przepisie uzylam jogurtu naturalnego.

Dla 4 osob (ok. 16 pancakes)

2 jajka

250 g maki

75 g masla

2 lyzki proszku do pieczenia

szczypta soli

75 g cukru

300 ml jogurtu naturalnego

olej do smazenia

Maslo stopic, ostudzic. Jajka roztrzepac. Make wymieszac z sola i proszkiem do pieczenia. Jajka wymieszac z cukrem, dodac make, maslo i jogurt. Ciasto odstawic na pol godziny. Piec na zloty kolor na rozgrzanym tluszczu. Upieczone trzymac w cieplym piekarniku, dopiki nie upieczemy pozostalych. Smakuja klasycznie z syropem klonowym i z roznymi owocami- u nas wczoraj swiezy ananas.

13:23, karto_flana
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 13 grudnia 2010
Rumowe trufelki

Zadziwiajace w smaku, ciekawy przepis- jedzac trufelki nigdy nikt by sie nie domyslil, ze glownym ich skladnikiem jest... prazona maka... Pyszne do adwentowej kawy z przyjaciolkami :)

Na ok. 30 sztuk wielkosci sliwki wegierki ;)

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

2 szklanki maki

1/2 szklanki mielonych migdalow

3 lyzki masla

1 zoltko

1 lyzka kakao

2 lyzeczki esencji rumowej

1 kieliszek rumu

Zagotowac cukier z mlekiem i ostudzic. Make uprazyc na suchej patelni, az bedzie jasnobrazowa, przesiac przez sito. Maslo utrzec z zoltkiem, dodac make, mleko i reszte skladnikow. Wszystko wymieszac, formulowac kulki, obtaczac w kakao, wiorkach kokosowych, mielonych migdalach, lub zanurzac w polewie czekoladowej. Odlozyc do lodowki, aby stezaly.

piątek, 10 grudnia 2010
Kulki z miesa mielonego zapiekane z sosem pomidorowym

Szybki i nieskomplikowany obiad- zwlaszcza teraz, gdy wiekszosc czasu poswiecam pieczeniu i ozdabianiu ciasteczek. Acha, obiad ten oczywiscie tez jest smakowity :) ;)

Dla 4 osob (na 8 kulkek)

300 g mielonego miesa wolowo-wieprzowego

1 sloik soku pomidorowego z domowych zasobow (250 ml), jesli nie mamy to mozna wziac siekane pomidory z puszki o tej samej pojemnosci

1 cebula

2 lyzeczki musztardy

1 jajko

2 lyzki tartej bulki

pol kostki rosolowej

olej

8 platow cienikej surowej szynki np. szwarcwaldzkiej

sol, pieprz

Cebule posiekac na drobno i podsmazyc na oleju. Zalac sokiem pomidorowym, dodac pol kostki rosolowej, doprawic do smaku sola i pieprzem. Z miesa, bulki tartej, jajka i musztardy przygotowac mase na kulki, doprawic do smaku sola i pieprzem. Kulki owijac plastrami szynki i ukladac w naczyniu do zapiekania w sosie ciasno obok siebie. Zapiekac w temperaturze 180°C ok. 30-40 minut, az szynka mocno sie przypiecze. Uwaga: Piec bez przykrycia.

Mi wyszlo 7 kulek ;)

 

Po edycji: A tak prezentuja sie przystrojone swiatecznie wczorajsze ciasteczka:

 
1 , 2