Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
piątek, 30 grudnia 2011
Bagietki na poolish

Na zakonczenie akcji Historia na talerzu polski akcent- poolish czyli rodzaj zaczynu chlebowego spopularyzowali w Paryzu ok. 1920 r. polscy piekarze. Sam pomysl poolish powstal na poczatku XIX w. Przedostal sie wraz z polskim piekarzami najpierw do Wiednia, a potem do Francji.

Poolish to zaczyn skladajcy sie z wody i maki w stosunku 50:50 oraz z swiezych drozdzy, ktore stanowia 1 % w stosunku do ilosci maki. Pieczemy na tym zaczynie jasne pieczywo- bagietki, bulki, ciabatty.

A zatem moj dzisiejszy wypiek to jasne krotkie bagietki, ktore robi sie szybko i jak wszelkie jasne pieczywo sa z wierzchu chrupiace, a w srodku mieciutkie. Uzylam drozdzy suszonych.

Na 5 bagietek o dlugosci ok. 30 cm

1 plaska lyzeczka suszonych drozdzy

370 g maki typu 550 (650)

1 lyzeczka soli

woda

W misce wymieszca drozdze z 115 ml wody o temperaturze pokojowej (18-20°C). Dodac 115 g maki i wymieszac na gladka mase. Przykryc folia aluminiowa i odstawic w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzine do wyrosniecia. Poolish jets gotowy gdy bombluje baniuszkami powietrza, a w srodku jest nieco "zapadniety". Dodac ponownie 115 ml wody o temperaturze 18-20°C i wymieszac. Make wysypac na blat, w srodku zrobic zaglebienie, dookola posypac sola i wlac do srodka poolish. Zagniesc ciasto. Ciasto zagniatac przez 15 minut uderzajac o blat. mOzna tez uzyc robota kuchennego. Uformulowac ciasto w kule i przykryc na 30 minut folia spozywcza na blacie.

Rozwalkowac na ksztalt prostokata na posypana maka sciereczce, przykryc ponownie folia spozywcza na 45 minut. 20 minut przed koncem wyrastania nagrzac piekarnik z blacha do 240°C. Wyrosniete ciasto pokroic nozem na podluzne kawalki i delikatnie przelozyc na goraca blache. Na dol piekarnika ustawic metalowe naczynie wypelnione pol szklanki wody. Piec przez pierwsze piec minut w temperaturze 240°C, nastepnie kolejne 12 minut w temperaturze 210°C. Studzic na kratce.

Przepis dodaje do akcji:

Historia na talerzu

Przepis z ksiazki "Baguette & Bagel. Die besten Brotrezepte aus aller Welt" Gontran Cherrier. wyd. Dorling Kindersley 2007 r.

Zycze wam udanej zabawy Sylwestrowej i wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2012! Do zobaczenia w nowym roku! Ja jutro wyjezdzam i wracam po nowym roku. 

czwartek, 29 grudnia 2011
Dzikie kaczki pieczone z tymiankiem

Czas pokazac wam nasze swiateczne menu. Moze skorzysta ktos na obiad noworoczny? W mojej swiatecznej kuchni podczas swiatecznych obiadow waznym skladnikiem glownych dan byly... owocowe soki. Do pieczonej kaczki- sok jablkowy.

Moze jeszcze: czym rozni sie dzika kaczka od zwyklej, hodowlanej? Jest mniejsza, mniej tlusta i bardziej aromatyczna- No i jest calkowicie bio- zywi sie tym co przy stawie rosnie. ;) Nie chowa sie w klatce, nie jada sztucznych pasz itp. Polecam!

Dla 4 osob:

2 dzikie kaczki po ok. 1 kg

sol, pieprz

1 peczek tymianku

500 g marchwi

800 g kartofli

3 zabki czosnku

olej

400 ml soku jablkowego

Sprawione kaczki natrzec sola i pieprzem, a w srodek wlozyc pol peczka tymianku. Ulozyc na brytfannie, zalac ok. 350 ml soku jablkowego i piec ok. 1,5 godziny w tempetraurze 200°C (z termoobiegiem- 180°) czesto polewajac kaczki sosem powstalym w trakcie pieczenia.

W naczyniu zaroodpornym ulozyc obrane i posiekane w krazki marchewki oraz obrane i posiekane w czastki kartofle. Czosnek drobno posiekac. Druga polowe tymianku posiekac, wymieszac z kartoflami i marchewka, czosnkiem, posolic, popieprzyc i zalac 50 ml soku jablkowego. Piec godzine na dolnej polce piekarnika wraz z kaczkami (kaczki na gornej)od czasu do czasu mieszajac. Podawac kaczki ulozone na warzywach.

Przepis z moimi zmianami z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 12/2011

18:45, karto_flana
Link Komentarze (2) »
środa, 28 grudnia 2011
Amerykany

Po raz kolejny pieczenie z dziecmi- zastanawiam sie, czyby takiej akcji kulinarnej nie zrobic ;) Ferie w przedszkolu i nieciekawa pogoda na zewnatrz zmuszaja do wymyslania najrozniejszych "rozrywek" dziecku w domu ;) Poza tym, rzutem na tasme dodaje cos do akcji Historia na talerzu- bardzo mi sie ta akcja podobala i chcialbym kontynuacje, bo mam tak jeszcze lekko ze 30 historycznych przepisow do wyprobowania. 

Amerykany:

zdjecie: www.kuechengoetter.de

Co do pochodzenia Amerykanow i ich nazwy istnieje kilka teorii. Jedna z nich-najpopularniejsza tutaj mowi, ze obrazuja amerykanskie spoleczenstwo: bialo- czarna polewa to jego symbol. A oto co jeszcze mi sie udalo wyszukac w niezawodnym internecie ;):

1. Nazawa wywodzi sie od amoniaku- skladnika ciasta (choc w moim przepisie amoniak zastapilam proszkiem do pieczenia)

2. W latach 50-tych XX w. amerykanscy zolnierze sprowadzli to ciastko do Europy- poniewaz nazwa "Black and White Cookies" jakos nie przypadla tu ludziom do gustu nazwano je Amerykanami od amerykanskich zolnierzy.

3. Nazwa wziela sie od ich ksztaltu, ktory przypominal chelmy amerykanskich zolnierzy, jakie nosili w czasie I Wojny Swiatowej. O, tak wygladaly:

 zdjecie: www.wikipedia.de

Podobno druga wersja jest najbardziej prawdopodobna. No nic, "chelmowe" ciastka super smakuja. Sprobujcie! :)

Na ok. 8 sztuk:

100 g miekkiego masla

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

2 jajka

1 opakowanie budyniu waniliowego

4 lyzki mleka

250 g maki

3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

lukier

250 g cukru pudru

2-3 lyzki wody

2 lyzki soku z cytryny

2-3 lyzki kakao

Maslo ubic z sola, cukrem i cukrem waniliowym. Dodac po koleji jajka. Budyn wymieszac z mlekiem i dodac do masy. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac stopniowo do masy ciagle ubijajac. Wykladac na blache wylozona papierem do pieczenia 4 krazki z ciasta o srednicy ok. 6 cm i wysokosci 2 cm. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 15 minut. Podobnie upiec pozostale 4 amerykany. Wystudzic. Zdjac z blachy.

Wymieszac skaldniki lukru. Polowe lukru wymieszac z kakao i doac 1 lyzke wody. Amerykany ukladac np. na szklance- mozna lepiej polukrowac.

A oto co my zrobilismy wsponymi silami z synkiem :) Jeden amerykan ma nawet buzie :)

Przepis z: "Für Sie. Kochen & Verwöhnen" Nr 2/09

Przepis uczestniczy w akcji:

Historia na talerzu

Tagi: bulki ciastka
13:15, karto_flana
Link Komentarze (3) »
piątek, 23 grudnia 2011
Juz za chwile swieta...

Zycze wszystkim czytelnikom bloga wesolych, pogodnych i spokojnych swiat. Oby wasze spotkania przy rodzinnym stole byly dla was jak najbardziej udane! Wszystkiego dobrego kochani!

A ja umykam do kuchni ;)

Tagi: zyczenia
09:20, karto_flana
Link Komentarze (6) »
środa, 21 grudnia 2011
Pieczenie z dziecmi- kruche ciasteczka

To chyba juz ostatnie pieczenie w tym adwencie. Napieklam sie, a napieklam w tym roku;) Maz "meczy" o jeszcze jedna partie Zimtsterne, no to zobaczymy ;) Wczoraj zas pieczenie z dwoma urwisami najprostszych kruchych ciastek. Pieczenie to jeszcze pestka, ale potem ozdabianie, hoho- zaraz zobaczycie, jak moj stol w jadalni wygladal. Ale najpierw pokaze wam sliczne kolorowe ciasteczka zamkniete grzecznie w puszce i czekajace do piatku na swoj wielki wystep w przedszkolu (choc i tak wielka ilosc ingrediencji zostala skonsumowana podczas pieczenia- surowe ciasto, upieczone ciastka, cukier, lukier, posypka- dzieci jadly wszystko! :) ). Zdolne mam dziecko prawda?

A tak wygladalo "pole bitwy" podczas "wielkiego pieczenia":

Nie pytajcie ile czasu zajelo sprzatanie po pieczeniu... ;)

Acha, a oto przepis na najprostsze ciasteczka kruche- idealne do pieczenia z dziecmi:

Na ok. 120 sztuk:

500 g maki

200 g cukru pudru

2 opakowania cukru waniliowego

2 jajka

300 g zimnego masla

Wymieszac make, cukier puder i cukier waniliowy. Dodac jajka i pokrojone na kawalki zimne maslo. Wszystkie skladniki wymieszac i posiekac nozem na stolnicy, nastepnie szybko zagniesc ciasto, uformowac w kule i odstawic do lodowki na co najmniej godzine.

Ciasto rozwalkowac na placek o grubosci ok. 3 mm. Wykrawac foremkami ciasteczka i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 16/°C) ok. 10 minut. Ozdobic dowolnie kolorowym lukrem oraz innymi ozdobami.

Przepis z "Bild der Frau. Gut backen und kochen" Nr 6/2007

09:08, karto_flana
Link Komentarze (3) »
wtorek, 20 grudnia 2011
Rumowe serduszka

Okazalo sie, ze jednak trzeba dorobic ciastek- podczas tegorocznego adwentu, robilam jakies megaogromne ilosci ciastek ;) Rumowe serduszka wam polecam, bo bardzo szybkie- to ciastka "odwrocone". Piecze sie duza blache ciasta, a potem wykrawa foremka pojedyncze ciasteczka. Mieciutkie i aromatyczne, dzieki dodatakowi rumu (mam nadzieje, ze do piatku alkohol wywietrzeje ;) ). Te pojda w piatek do przedszkola na swiateczny poczestunek dla dzieci. Dzis jeszcze znajoma przychodzi z synkiem i pieczemy z pociechami najlatwiejsze kruche ciasteczka- tez do przedszkola. Pokaze oczywiscie efekty naszych dzialan ;) 

A teraz pora na rumowe serduszka z delikatnie zielonym lukrem (dodalam barwnika spozywczego).

 

Na ok. 50 sztuk

160 g miekkiego masla

160 g cukru

1/4 lyzeczki cynamonu

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

7-8 lyzek rumu

140 g maki pszennej

50 g maki ziemniaczanej

3 lyzki kakao

250 g cukru pudru (wzielam mniej)

Maslo, cukier, cynamon i cukier waniliowy ubic na puszysta mase. Dodac jajka i 2 lyzki rumu. Ubic. Nastepnie dodac make pszenna wymieszana z kakao i maka ziemniaczana, wymieszac. Wylac na wylozona papierem do pieczenia blache i wygladzic. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 20 minut.

Cukier puder wymieszac z pozostalym rumem. Polac lukrem jeszcze cieple ciasto i wystudzic. Nastepnie foremka w kszatlcie serca o wymiarach 4 cm wykarwac z ciasta serduszka. 

 

Przepis z "Für Sie. Kochen & Verwöhnen. 100 beste Rezepte zu Weihnachten" nr 5/07

09:38, karto_flana
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 19 grudnia 2011
Pieczen wolowa w sosie piwnym

Propozycja na swiateczny obiad :) Poszukuje wlasnie ciekawego przepisu. Ten jest ciekawy- gorycz piwa wzmocniona gorczyca nadaje sosowi wyjatkowy smak. Sprobujcie :) Jakos nie udalo mi sie zrobic lepszego zdjecia, bo moje chlopaki wolaly o konsumpcje ;)

Dla 4 osob:

1 cebula

1 zabek czosnku

300 g marchwi

800 g miesa wolowego na pieczeb (z lopatki)

sol, pieprz

3 lyzki oleju

1 lyzka przecieru pomidorowego

1 lyzeczka ziarenek gorczycy

250 ml jasnego piwa pils

300 ml bulionu

2 listki laurowe

200 g pieczarek

Piekarnik nagrzac do 150°C. Cebule i czosnek obrac i posiekac. Marchew oczyscic, obrac i pokroic w krazki. Mieso umyc, osuszyc, posolic i popierzyc, usmazyc ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Wyjac i odstawic w cieple miejsce. Na pozostalym tluszczu podsmazyc cebule, czosnek i marchew. Dodac przecier pomidorowy i gorczyce i smazyc przez chwile. Wlac piwo i bulion, zagotowac. Wlozyc mieso i listki laurowe, piec wq piekarniku ok. 1 godz i 35 minut. Pieczarki oczyscic, posiekac w plastry, usmazyc na 1 lyzce oleju przez ok. 5 minut, dodac do sosu na ok. 10 minut przed koncem pieczenia pieczeni.

Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen. " 12/2011

 
1 , 2 , 3