Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
sobota, 29 grudnia 2012
Salatka z tunczyka i kukurydzy

Moze przepis przyda sie komus na sylwestrowy stol? Bardzto prosty, bardzo szybki i pyszny ;)

2 cebulki szalotki

1 puszka tunczyka salatkowego w sosie wlasnym lub oleju (jak kto woli)

1 puszka kukurydzy konserwowej

pikantny keczup

Cebulki obrac i drobno pokroic, sparzyc wrzatkiem. Kukurydze odsaczyc z zalewy, tunczyka osaczyc na sicie, wymieszac z cebula i kukurydza. Dodac wedlug wasnego uznania i smaku keczup i wymieszac. Mozna podawac z jajkami na twardo.

Przepis na podstawie przepisu z ksiazki M.Caprari "Kuchnia polska".

czwartek, 27 grudnia 2012
Kaczka pieczona z nadzieniem warzywno-jablkowym

Mialy byc tylko jablka, ale za namowa rodziny dolozylam tez kilka warzyw-z pozytywnym efektem :) Swiateczny obiad- moze przyzadzicie w nowy rok?

1 kaczka o wadze ok. 2-2,5 kg

pol cytryny

2 winne jablka

2 marchewki

kawalek selera o wielkosci dwoch marchewek

peczek natki pietruszki

ziola prowansalskie

pieprz, sol

2 lyzki masla

Kaczke oplukac, wytrzec, skropic z sokiem z cytryny, natrzec sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi. Odstawic na ok 1-1,5 godziny do lodowki. Warzywa oczyscic, posiekac w kostke. Jablka obrac i posiekac, wymieszac z warzywami, sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi, oraz posiekana natka pietruszki. Podroby z kaczki posiekac (watrobka, serce, nerki), wymieszac z nadzieniem. Nadzienie wlozyc do wnetrza kaczki i zaszyc. Kaczke zrumienic na patelni na 2 lyzkach masla, przelozyc do brytfanny, wlozyc do goracego piekarnika (180°C) i przykryc pokrywka. Piec 1,5 godziny, nastepnie zdjac pokrywke i piec jeszcze 15 minut. Wylaczyc piekarnik i pozostawic kaczke w piekarniku jeszcze na 15 minut.

18:08, karto_flana
Link Komentarze (2) »
sobota, 22 grudnia 2012
Swiatecznie

Kochani- dzis jeszcze mam kilka chwil oddechu- jutro juz zaczynam swiateczne przygotowania. Zycze wam wszystkim zagaldajacym do bloga, korzystajacym z przepisow, czytajacym Spokojnych i Pogodnych Swiat Bozego Narodzenia. Pomyslcie tez choc przez chwile o tych, ktorzy nie zasiada juz z nami do wiglijnego stolu...

W Dniu Bozego Narodzenia

Tagi: zyczenia
16:34, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 grudnia 2012
Swiateczne magdalenki cytrynowe

Bardzo pyszne, ale tez bardzo pracochlonne. Lojalnie ostrzegam, zanim sie za nie zabierzecie. Przepis wyglada tylko tak latwo. Wezcie sobie do serca wszelkie uwagi techniczne. A nie pozalujecie, bo ciasteczka sa leciutkie jak puch i przepyszne. Warto spedzic dla nich nieco wiecej czasu w kuchni. Idealne wyszly mi dopiero przy 4tej turze pieczenia. Mam foremke na 12 sztuk. Z podanego przepisu wychodzi 48. Nastepnym razem bedzie lepiej ;)

Na 48 sztuk:

4 jajka

180 g cukru

150 g maki

100 g masla

2 lyzeczki proszku do pieczenia

skorka otarta z jednej cytryny

tluszcz do smarowania foremek

Maslo rozpuscic i podgrzewac, az nieco zbrazowieje, uwazac, zeby sie nie przypalilo. Ostudzic do temperatury pokojowej. Jajka ubic z cukrem na puszysta mase, dodac make wymieszana ze skorka cytrynowa i proszkiem do pieczenia, wymieszac. Dodac stopione maslo i wymieszac. Odstawic na 20 minut. Foremki natluscic, wykladac porcje ciasta do ok. 2/3 zawartosci foremki. Wlozyc do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190°C ok. 10 minut. Uwaga- latwo przeoczyc moment, kiedy ciastka sa gotowe i moga sie zbyt szybko przypalic. Przestudzic, wyjac z foremki. Foremke umyc i wytrzec do sucha. Nie mozna wklada ciasta do foremki zbyt goracej, poniewaz magdalenki sie przypala. Umyta i suche foremke ponownie natluscic i postepowac jak z pierwsza partia ciastek. Mozna posypac cukrem pudrem.

Przepis dodaje do akcji:

Sezon na cytrusy  

12:55, karto_flana
Link Komentarze (2) »
środa, 19 grudnia 2012
Zupa ziemniaczano- marchewkowa z miniklopsikami

Az nie do wiary, ze z tak niewielkiej ilosci skladnikow mozna wyczarowac taka pyszna zupe. Posmakowala maluchom, a to dzieki sporej ilosci marchewki. Gdy dni coraz krotsze, a  slonca coraz mniej, zachecam do slonecznej marchewki na talerzu :)

Dla 4 osob:

400 g marchewki

500 g ziemniakow

750 ml bulionu warzywnego

1 mala cebula

300 g mielonego miesa mieszanego wieprzowego i wolowego

1 lyzka koncentratu pomidorowego

2 lyzki tartej bulki

1 zoltko

sol, pieprz

2 lyzki oleju

1/4 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej

Marchew i ziemniaki obrac, pokroic w kostke lub marchew w talarki. Wlozyc do bulionu i gotowac ok. 15 minut. Cebule obrac, posiekac na drobno, wymieszac z mielonym miesem, koncentratem pomidorowym, tarta bulka, zoltkiem i 2 lyzkami wody. Z masy miesnej uformowac ok. 20 malych klopsikow i usmazyc na rozgraznym oleju. Olej przelac do zupy. Ziemniaki i marchew w zupie nieco rozdrobnic np. tluczkiem do ziemniakow. Doprawic do smaku sola i galka muszkatalowa. Wlozyc klopsiki do zupy. Mozna na wierzchu posypac szczypiorkiem.

Przepis uczestniczy w akcji:

Doceniamy zupy

Przepis z jednego z wydan tygodnika "Laura".

wtorek, 18 grudnia 2012
Makaroniki kokosowe

Kilka dni temu robilam obowiazkowe dla mojego meza w okresie przedswiatecznym cynamonowe gwiazdki. Poniewaz zostalo mi bialek, a piekarnik byl jeszcze goracy bardzo szybko zrobilam te proste i nieskomplikowane makaroniki kokosowe. Juz ich nie ma ;) Ich wyglad skojarzyl mi sie co nieco z jakimis gorskimi szczytami ;) A juz w styczniu ja bede gospodynia Weekendowej Cukiernii! Wtedy przygotujemy wspolnie deser, ktory naprawde przypomina osniezone gorskie szczyty! Zajrzyjcie koniecznie do mnie po przepis 1 stycznia! I... mam nadzieje, ze wezmiecie udzial w tym wydaniu Wekendowej Cukiernii. Zaczecam.

A tymczasem makaroniki:

Na ok. 30 sztuk:

250 g cukru

250 g wiorkow kokosowych

4 bialka jaj

30 oplatkow do pieczenia o srednicy 5 cm

Cukier, 100 g wiorkow kokosowych i bialka wymieszac w garnku i ogrzac na kuchence mieszajac do temperatury ok. 50°C. Garnek zdjac z ognia. Wsypac pozostale wiorki i wymieszac. Ukladac kupki masy na przygotowanych, ulozonych na blachach do pieczenia oplatkach. Wlozyc do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok 15-20 minut az stana sie zlotobrazowe. Studzic na kratce, gdyz inaczej, gdy pozostana na goracych blachach moga zbyt mocno sie wysuszyc.

Przepis z "Laura.Backen." nr 2/2008

poniedziałek, 17 grudnia 2012
Makaron kokardki (farfalle) z sosem z orzechowym (z orzechami wloskimi)

Wloskie obiady nie goszcza u nas na stole zbyt czesto. Tak naprawde nie wiem czemu... Tym razem zapraszam na pyszny makaron z orzechowym sosem.

Dla 4 osob:

50 g masla

150 g mielonych orzechow wloskich

kilka orzechow wloskich luskanych

50 g startego sera parmezan

5 lyzek smietany kremowki

500 g makaronu kokardki (farfalle)

sol, pieprz

W malym rondelku rozpuscic maslo, dodac do niego zmielone orzechy, kremowke i parmezan. Gotowac mieszajac ok. 3-4 minuty. Makaron ugotowac w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu odlac 50 ml wody i wlac do sosu, wymieszac. Doprawic do smaku sola i pieprzem, wymieszac z makaronem i od razu podawac. Na wierzchu mozna polozyc kilka polowek luskanych orzechow wloskich.

Przepis dodaje do akcji:

włoskie makarony

Przepis z Serii kulinarnej "Olivii"- "Smaki i aromaty jesieni".

 
1 , 2 , 3