Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
środa, 31 grudnia 2014
Na chwile

Wpadlam tylko na chwile, zeby wam zyczyc udanej zabawy Sylwestrowej i Szczesliwego Nowego Roku.

  (zdjecie z serwisu: iluminaci.com)

Postaram sie niebawem wrocic z przepisami :)

20:11, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 grudnia 2014
Wesolych Swiat!

Dzis krociotko: Wesolych Swiat dla wszytskich czytelnikow tego bloga :) Niech bedzie pysznie w te Swieta! :)

20:05, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 grudnia 2014
Pierniczki z konfitura z pigwy

Co roku szukam zamiennika dla miodu w swiatecznych piernikach. Konfitura z pigwy sprawdza sie jak najbardziej :)

Na ok. 50 sztuk

250 g konfitur z pigwy

100 g miekkiego masla

1 lyzeczka skorki otartej z cytryny

1 lyzeczka sody oczyszczonej

350 g maki

2 lyzeczki cynamonu

2 lyzeczki imbiru

szczypta gozdzikow

Maslo utrzec mikserem wraz z konfitura z pigwy i starta skorka z cytryny.. Make wymieszac z soda oczyszcona i dodac do ubitego masla. Dodac przyprawy i zagniesc ciasto. Zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine.

Nastepnie rozwalkowac na grubosc ok. 1 cm. Wykrawac ciasteczka foremkao srednicy  3,5 cm. Ukladac na wylozonych papierem do pieczenia blachach. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze  180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 12 minut. Mozna ozdabiac w dowolny sposob.

Przepis z ksiazki: "Das beste zu Weihnachten von dr.Oetker" wyd. Coraverlag, 2012 r.



Tagi: pierniki
21:13, karto_flana
Link Komentarze (1) »
środa, 17 grudnia 2014
Waniliowe westchnienia

Z braku sniegu wyczarowalam ciasteczka obsypane cukrem pudrem, wygladaja, jak obsypane sniegiem. Takie na jeden kes- waniliowe westchnienia wlasnie ;)

Na 60 sztuk:

1 bialko

125 g miekkiego masla

100 g cukru pudru

2 opakowania cukru waniliowego

75 g maki ziemniaczanej

150 g maki

do obsypania:

1 opakowanie cukru waniliowego

75 g cukru pudru

Maslo ubic na puszysta mase. Dodac cukier puder, oraz cukier waniliowy i ubic, dodac bialko z jajka i wymieszac mikserem. Nastepnie dodac oba rodzaje maki i zagniesc ciasto. Z ciasta formowac kuleczki o wielkosci orzecha lasowego. Nieco spalszczyc. Ukaldac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C ok. 12 minut na zloty kolor. Nastepnie jeszcze cieple ciasta obtaczac w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem wanilowym.

Przepis z: "Für Sie. Kochen und verwöhnen. Die 100 besten Rezepte zu Weihnachten" nr 5/2007.

17:22, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 grudnia 2014
Chleb niedzielny z miodem

Na adwentowa niedziele. Z korzennymi przyprawami. Smakuje ze slodkimi dodatkami. Dzieciakom oczywiscie najbardziej smakuje z samym maslem ;)

Na forme keksowa o boku 30 cm:

42 g swiezych drozdzy

60 g zakwasu zytniego

600 g maki pszennej typu 450

3 lyzki miodu

1 lyzeczka soli

po 1/4 lyzeczki cynamonu i kardamonu

80 g miekkiego masla

200 ml maslanki

Drozdze rozpuscic w 50 ml cieplej wody. Odstawic na 10 minut. Wszystkie skladniki umiesic w duzej misce, dolac 150 ml letniej wody i wyrobic mikserem z hakami na gladkie ciasto. Przykryc i odstawic w temperaturze pokojowej na 30 minut. Foremke natluscic i przelozyc do niej ciasto. Piekarnik nagrzac do temperatury 210 °C ( z termoobiegiem- 190°C). Ciasto spryskac z wierzchu woda. Piec 40 minut.

Propozycja do:

    Korzenne przysmaki

Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 11/2014

Tagi: chleb
21:01, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 grudnia 2014
Piernik z jablkiem

Naprawde przepyszny! W srodku mieciutki, aromatyczny i nieco wilgotny. Z wygladu moze nieco przypomina galaz drzewa? Polecam!

 

Na forme keksowa o boku 30 cm:

220 g margaryny

2 szklanki maki

1 szklanka cukru

1 lyzka kakao

2 lyzki plynnego miodu

po 1 plaskiej lyzeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia

4 rozgotowane jablka (bez skorek i gniazd nasiennych)

4 jajka

1 lyzeczka przyprawy do piernikow lub po pol lyzeczki mielonego cynamonu i gozdzikow

Margaryne rozpuscic i nieco ostudzic. Make wymieszac z soda oczysczona, proszkiem do pieczenia, przyprawa do piernikow i kakao. Do margaryny dodac jablka przetarte przez sito oraz jajka i cukier, wymieszac mikserem, nastepnie dodac make wymieszana z innymi skladnikami i miod. Wymieszac. Ciasto wlac do natluszczonej foremki. Piec w temperaturze 190 °C ok. 50-60 minut.

Propozycja do:

   Korzenne przysmaki  Wigilijny Piernik 2014

Przepis z ksiazki "Przepisy czytelnikow" Biblioteczka Poradnika Domowego nr 4/96

11:10, karto_flana
Link Komentarze (2) »
wtorek, 09 grudnia 2014
Szybkie pierniczki z maka zytnia

Upieczone oczywiscie na prosbe moich dzieci. Stad tez wiekszosc jest w ksztalcie pieskow, a na jednym z nich widac odciski nozek dinusia ;) ;) Przepis z Moje wypieki.

Na ok 60 sztuk:

300 g mąki pszennej

  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować (ja nie dekoruje, bo zwykle czasu brak i mali konsumenci za szybko konsumuja) ;)

Propozycja do:

  Korzenne przysmaki 

Tagi: pierniki
21:30, karto_flana
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2