Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 29 grudnia 2015
Sernik z serków waniliowych

Mam dla was jeszcze dwa świąteczne przepisy. Tym razem sernik z waniliowych serków- może przyda się na Nowy Rok?

Na formę o średnicy 28 cm:

ciasto:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g masła lub margaryny do pieczenia

2 łyżki kakao

masa serowa:

3 serki waniliowe (po 250 g)

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jedno opakowanie budyniu śmietankowego

100 g masła lub margaryny do pieczenia

2 jajka

2 białka

bakalie (zrezygnowałam)

Przygotować ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, żółtkami, kakao, proszkiem do pieczenia i tłuszczem, zagnieść, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć natłuszczoną foremkę. Przyrządzić masę serowa. Serki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, mąka ziemniaczaną lub budyniem oraz rozpuszczonym, wystudzonym tłuszczem. Dodać ubite na sztywno białka oraz bakalie i lekko wymieszać. Masę przełożyć na przygotowany spód. Następnie pokruszyć pozostała część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180/190C ok godzinę. Piernik wystudzić w piekarniku (wtedy nie opadnie)

Przepis z książki: "Kuchnia Polska" wyd. PWE, Warszawa 2005.

21:01, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 grudnia 2015
Piernik biszkoptowy

Tak, jak szybko się upiekł, tak szybko został zjedzony :)

Na formę keksową o boku 30 cm:

300 g mąki tortowej

70 g cukru

125  ml miodu

1 lyżka kakao

3 jajka

100 ml śmietany

cukier waniliowy

1 lyżecyka przyprawy do piernika

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

150 g różnych bakalii

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, mąkę i kako, wymieszać. Sodę rozpuścić w 1/4 syklanki wody i dodać do ciasta wraz z resztą składników. Wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z bialek i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 180C ok. 50-55 minut.

Można oblać czekoladową polewą.

Przepis z: "Poradnik domowy" nr 12/2014

Przepis dodaję do akcji:

Festiwal pierniczków

http://majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.html

Ponieważ to pewnie ostatni mój wpis przed Świętami to życzę wam udanych Świąt z waszymi bliskimi :)

*Reszta świątecznych przepisów już po Świętach...

21:10, karto_flana
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 21 grudnia 2015
Wigilijna sałatka ziemniaczana

Klasycznie podawana w Niemczech z parówkami (!!). U nas będzie dodatkiem do ryby.

Dla 4 osób:

1,2 kg ziemniaków

sól, pieprz

3 duże ogórki korniszony

250 ml octu od ogórków

1 jabłko

1 czerwona cebula

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka cukru

Ziemniaki umyć i ogotować w mundurkach. Ostudzić, obrac i pokroić w kostkę lub w talarki. Posolić i popieprzyć. Ogórki i cebule drobno posiekać. Jablko obrać i i pokroić w kostkę. Ocet z ogórków zagotować. Dodać cebule, sól, pieprz, jabłko, cukier, musztardę i pokrojone ogórki, wymieszac, zalać ziemniaki i wymieszać. Odstawic do lodówki, aby sałatka naciągnęła na co najmniej godzinę. Przed podaniem mozna jeszcze wymieszac z majonezem.

niedziela, 20 grudnia 2015
Sałatka z wędzonym pstrągiem

Pasuje na wigilijną wieczerzę.

Dla 4 osób:

100 g mrożonego zielonego groszku

2 cebulki dymki

1 mała sałata rzymska

200 g wędzonego pstrąga

150 g śmietany sałatkowej

100 ml mleka

1 cytryna

sól, pieprz

Mrożony groszek wrzucić do osolonej wrzącej wody i obgotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić. Dymki opłukać, pokroić w krążki. Sałatę umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Pstrąga obrać ze skóry, usunąć ości i podzielić na kawałki. Śmietanę wymieszać z mlekiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W salaterce ułożyć sałatę, następnie rybę, groszek i dymkę (Część zostawić do posypania na wierzchu). Zalać sosem i posypać pozostałym groszkiem i dymką.

Przepis z: "101 przepisów Świata Kobiety" tom 56

Tagi: ryba salatka
20:48, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 grudnia 2015
Śledzie po wiejsku

Danie niemieckie,  w naszym domu gości na Wigilię. Podajemy z ziemniakami.

Dla 4 osób:

 

500 g filetow śledziowych

300 g gęstej śmietany

2 cebule

1 winne jablko

pęczek szczypiorku

2-3 ziarenka jałowca

1 łyżeczka ziaren gorczycy

100 ml bialego wina wytrawnego

sól, pieprz, szczypta cukru

1 lyżka białego winnego octu

100 g ogórków korniszonów



Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny, wodę odlać a śledzie osuszyć. Jabło obrac o pokroic w kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać. Wino wlac do rondelka, dodać ziarna gorczycy, zagotować, wlożyć jabłka i cebulę, zagotować i gotować do odparowania płynu. Odstawić do wystygnięcia. Ogórki drobno pokroić. Wymiesyać wraz z 2/3 łyżkami octu z ogórkow i śmietaną. Ziarna jałowca rozbić w moździerzu. Dodać do śmietany. Do smietany dodac wystudzone jabłka z cebula, część odstawić do dekoracji. Dodać posiekany szczypiorek. Sos smietanowy doprawic do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Śledzie ulożyc na półmisku, polać sosem śmietanowym i posypać pozostalymi jabłkami z cebulą.

Przepis z: "Wohnen & Garten" nr. 12\2015

 

Tagi: sledz
20:35, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 grudnia 2015
Pierniki ze świeżym imbirem

Kolejne pierniczki, które przypadły nam do gustu :)

  

Na ok. 100 sztuk ( w zależności od wielkości foremek)

200 g płynnego miodu

50 g brązowego cukru

3 lyżki wody

80 g świeżego korzenia imbiru

80 g masła

2 jajka

450 g mąki

 1 lyżeczka proszku do pieczenia

Miód ogrzać na kuchence wraz z cukrem i wodą, mieszajac aż cukier się rozpuści. Wystudzić. Imbir obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach na 

tarce. Włożyć do miodu i wymieszać mikserem. Dodać jajka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawac stopniowo do masy miodowej ubijajac mikserem. Ciasto odstawić na co najmniej 4 godziny w chłodne miejsce. 

Następnie wyjąć na omączonz blat i uwałkowac placek o grubości ok. 8 mm, wykrawac pierniczki. Piec w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem/ 160) przez 10 minut.

Przepis uczestniczy w akcji:

http://majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.html

Przepis z książki: "Das Beste zu Weihnachten von Dr. Oetker".

21:16, karto_flana
Link Komentarze (1) »
sobota, 12 grudnia 2015
Rumowe ciasteczka

Jeszcze nieco rumu :)

Na ok. 50 sztuk:

300 g mąki

150 g cukru

3 łyżki rumu

4 żółtka

40 g cukru

Składniki ciasta zagnieść, odstawić do lodówki na godzinę. Następnie wzkrawać ciasteczka. Piec w temperaturze 200`C ok. 10 minut.

20:35, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2