Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
czwartek, 31 marca 2011
Cytrynowe ciasto ucierane

Ciasto cytrynowe nieco bardziej cytrynowe ;) Poprzez nasaczenie cytrynowym syropem i dodatkowo cytrynowy lukier daje mega swiezosc ;)

Na forme keksowa o dlugosci 25 cm i objetosci 1,5 litra

250 g masla lub margaryny do pieczenia

200 g + 3 lyzki cukru

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

2 cytryny

200 g maki

50 g maki ziemniaczanej

2 lyzeczki proszku do pieczenia

150 g cukru pudru

tlusz do wysmarowania foremki i maka do wysypania foremki

1 cytryne sparzyc, osuszyc, otrzec z niej skorke. Otarta skorke wymieszac z maka, proszkiem do pieczenia i maka ziemniaczana. Maslo, 200 g cukru, sol i cukier waniliowy utrzec w misce mikserem na kremowa mase. Po koleji dodawac jajka ciagle mieszajac. Powoli dodawac wymieszana make lekko mieszajac lyzka. Ciasto wylozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki. Piec w temperaturze 150°C (w piekarnikach z termoobiegiem, bez termoobiegu- 175°C) ok 50-60 minut. Ciasto wystudzic. Cytryny przepolowic i wycisnac z nich sok. Odlozyc 3 lyzki soku. Pozostaly sok wymieszac z 3 lyzkami cukru i zagotowac syrop. Ciasto nakluc drewniana wykalaczka i nasaczyc cytrynowym syropem. Z 3 lyzek soku cytrynowego i cukru pudru przyzadzic lukier, ktorym oblac ciasto.

 

17:02, karto_flana
Link Komentarze (5) »
wtorek, 29 marca 2011
Zupa- paprykarz z kielbasa

Mialam napisac tylko: "Paprykarz z kielbasa", ale po namysle dodalam zupa, coby nikt nie pomylil z rybnym paprykarzem ;) Zupa dla amatorow papryki. Mnie osobiscie przypomina nieco soljanke...

Dla 4 osob

500 ml bulionu warzywnego

250 g kielbasy (najlepiej jakiejs pikantnej, wzielam pikantne salmi)

4 duze ziemniaki

3 papryki

2 duze cebule

1 puszka pomidorow krojonych (400g)

1 papryczka chilli

2 zabki czosnku

2 lyzki oleju

sol, pieprz

Kielbase pokroic w talarki, czosnek w talarki, cebule w krazki. Ziemniaki obrac i pokroic w kostke. Papryki umyc, oczyscic, posiekac w paski. Z papryczki chilli usunac pestki, strak drobno pokroic. W garnku rozgrzac olej, wrzucic cebule i podsmazyc. Dodac ziemniaki, kielbase i czosnek, smazyc ok. 5 minut. Wrzcucic papryke i papryczke chilli. Po 3-4 minutach zalac bulionem, dodac pomidory wraz z zalewa, gotowac ok 30 minut (Gotowalam krocej, bo lubie, gdy papryka jest twardawa). Przyprawic sola i pieprzem.

Przepis z "Dobre rady" 2/2011

20:21, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 marca 2011
Cebulowo- jablkowa pasta do kanapek z orzechami laskowymi

Dzis obiecany przepis na paste- "towarzyszke" ziemniaczanego chlebka ;) Smakuje niesamowicie- pewnie dzieki ciekawej kompozycji ziol.

Dla 4 osob:

1 listek laurowy

1 lyzeczka suszonego tymianku

1 lyzeczka suszonego majeranku

1 spore jablko (ok. 175 g)

3 cebule (ok. 150 g)

2 zabki czosnku

100 g masla

2 lyzeczki warzywnego bulionu w proszku

100 g orzechow laskowych

sol, pieprz

Rozetrzec listek laurowy. Orzechy posiekac. Jablko obrac, wyjac gniazdo nasienne, pokroic w kostke. Cebule obrac i posiekac w kostke, podobnie czosnek. Orzechy wymieszac z ziolami. Rozpuscic na patelni 40 g masla, podsmazyc na szklisto cebule i czosnek. Dodac posiekane jablko i podusic razem przez chwile. Dodac orzechy wymieszane z ziolami, dusic jeszcze przez chwile. Zdjac z ognia. Dodac bulion, pozostale maslo i 6 lyzek wody. Wszystko zmiksowac blenderem, nie musi byc na bardzo gladka mase. Doprawic do smaku pieprzem i sola. Odstawic do lodowki na 1-2 godziny.

Przepis z "Tina. Backen" Nr 4/2008.

piątek, 25 marca 2011
Chleb kartoflany

;) Z nazwa i smakiem adekwatnym do mojego bloga;) Prosty w wykonaniu, podalam z pasta kanapkowa z jablek i cebuli. Przepis na paste- juz jutro!

Na 2 bochenki (po 20 kromek)- pieklam z polowy skladnikow- 1 bochenek

1,7 kg ziemniakow mocno "rozpadajacych sie" w czasie gotowania- dobrych np. na pure

125 ml mleka

42 g drozdzy swiezych

1 lyzeczka cukru

3 lyzeczki soli

500 g maki lub ewentualnie wiecej- ja dosypywalam, bo ciasto okazalo sie bardzo luzne

850 g zieminiakow obrac, umyc, ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie, wode odlac, ziemniaki utluc tluczkiem ziemniaczanym na pure, odstawic do ostygniecia. Ogrzac mleko do letniej temperatury, wymieszac drozdze z mlekiem i cukrem, odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia na 10 minut.

850 g ziemniakow obrac i zetrzec na najdrobniejszej tarce. Powstala przy tarciu wode odlac. Make wymieszac z sola i ugotowanymi i surowymi ziemniakami, dodac rozczyn drozdzowy. Zagniesc dosc luzne ciasto, odstawic do wyrosniecia na 30-40 minut.

Ciasto zagniesc ponownie ewentualnie dosypujac maki (dosypalam dosc sporo, bo bylo bardzo luzne). Uformulowac 2 bochenki, opruszyc z wierzchu maka, ulozyc na balsze i odstawic do wyrosniecia na 15 minut. Piec 45 minut w temperaturze 225 stopni w uprzednio nagrzanym piekarniku.

Przepis z "Tina. Backen" nr 4/2008

czwartek, 24 marca 2011
Niemiecki kompot z jablek

W Niemczech Kompott to, nie napoj do popijania w czasie obiadu, Kompott to rodzaj deseru z gotowanych owocow. Mozna go zjadac na cieplo lub na zimno. Serwowany jest czesto jako dodatek do ciast.

Dla 4 osob

100 g rodzynek

100 g migdalow

1 kg jablek

60 g cukru

5 lyzek bialego wina wytrawnego (w wersji bezalkoholowej sok jablkowy)

1/4- 1/2 lyzeczki cynamonu.

Rodzynki sparyzc, odsaczyc. Migdaly spazyc, obrac ze skorek, pokroic w paleczki. Uprazyc na rumiano na suchej patelni. Jablka obrac, oczyscic z pestek, pokroic w kostke. Cukier skaramelizowac w garnku, podlac winem, dodac jablka, dusic pod przykryciem ok. 10 minut. Dodac rodzynki i migdaly, przyprawic cynamonem do smaku. Przelozyc do salaterek lub pucharkow. Serowac na cieplo lub zimno. Wspaniale smakuje z kulka lodow waniliowych.

10:31, karto_flana
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 21 marca 2011
Salatka z kopru wloskiego

Znanego tez jako fenkul :) Jeszcze jedna zielona propozycja na powitanie wiosny i na pozegnanie "Zielonej akcji", ktora wprawila mnie w dobry humor- dziekuje pinkcake, za jej zorganizowanie. Salatka doskonale pasuje do ryb z grilla, ryb z patelni, gotowanych... Ozywi tez np. zwykle parowki. :) Zapraszam!

Dla 5-6 osob:

1 bulwa kopru wloskiego (500 g)

500 g ogorkow salatkowych

6 lyzek octu winnego

2 szalotki

po 1,5 lyzki oleju i siekanego koperku

1 lyzka cukru

sol

Koper wloski umyc, posiekac, przelozyc do miski, ogorki obrac i pokroic w kostke, dodac do kopru. Szalotki oczyscic, posiekac, sparzyc na sicie, dodac do salatki i wymieszac. Doprawic sola do smaku. Z cukru, octu, koperku i oleju zrobic sos, ktorym zalac salatke. Wymieszac, odstawic do lodowki na conajmniej 15 minut, by skladniki sie "przegryzyly"

Przepis z: "Nowa Kuchnia Polska" Gazety Wyborczej- "Spotkanie zielone" Nr. 15, 22 czerwca 2006 r.

niedziela, 20 marca 2011
Krem z zielonej herbaty

Niestety nie moge dodac tego przepisu do zielonej akcji :( Ale dodaje do akcji herbacianej. Deser z zielonej herbaty- swiezy i orzezwiajacy.

Dla 4 osob:

6 lyzek zielonej herbaty w listkach

1 niepelna szklanka mleka (225ml)

450 ml smietany kremowki

8 lylzek cukru

8 platow zelatyny

Herbate , mleko, smietane i cukier podgrzac do rozpuszczenia cukru, ale nie gotowac. Odstawic na 10 minut. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, odcisnac i rozpuscic w smietance. Mozna dodac ewentualnie nieco zielonego barwnika spozywczego. Przecedzic, rozlac do salterek, odstawic do ostygniecia i zastygniecia do lodowki, przybrac dowolnymi owocami.

Przepis z moimi niewielkimi zmianami z: "Nowa kuchnia Polska Gazety Wyborczej" nr. 6 z 20 kwietnia 2006- "Spotkanie bialo-zielone".

 
1 , 2 , 3