Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
piątek, 30 marca 2012
Osterbrot- chlebek wielkanocny

Gdy w lutym w tutejszych piekarniach zaczynaja pojawiac sie wielkanocne wypieki wiekszosc ludzi uwaza ze to za wczesnie. Ja tez, poza jednym wyjatkiem, a jest nim wielkanocny chlebek- Osterbrot. Smakuje mi tak bardzo, ze moglabym go jesc przez okragly rok. Domowy, samodzielnie upieczony jest jeszcze lepszy! Wykonalam na podstawie tego przepisu: http://www.chefkoch.de/rezepte/114761048418449/Osterbrot.html. Polecam tez jako chlebek do swienconkowego koszyczka. W Bawarii tez jest swieconka, wiecie? Tyle, ze w pierwszy dzien swiat, na glownej mszy.

 

 

Skladniki na 1 duzy bochen lub 4 male- upieklam 4

1 kg maki

150 g masla

150 g cukru

1 opakowanie suszonych drozdzy

3 zoltka

1 lyzka rumu

1/2 litra mleka

1 lyzeczka soli

skorka otarta z polowy cytryny

kilka kropel aromatu waniliowego

Wymieszac w misce make, cukier, drozdze, skorke z cytryny i sol. Mleko ogrzac. Do miski wbic zoltka, dodac rum, miekie maslo w wiorkach, aromat waniliowy, rozmieszac, dodawac powoli mleko i zagniesc miekkie ciasto. Jest dobrze zagniecione, gdy odstaje od reki i od miski. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia na 45 minut. Nastepnie zagniec ponownie i znow odstawic na pol godziny do wyrosniecia. Z ciasta uformowac 1 duzy bochenek lub 4 male. Mozna dodac rodzynki- ja czesc upieklam z rodzynkami, a czesc bez. Odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na pol godziny. Posmarowac mlekiem i naciac. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C- duzy bochen ok. 50 minut, a male ok. 40 minut.

Przepis dodaje do akcji:

09:44, karto_flana
Link Komentarze (9) »
środa, 28 marca 2012
Wielkanocny baranek z ciasta ucieranego

Wczoraj starsza pociecha wrocila z rewelacyjna nowina z przedszkola: Mama, w przedszkolu pieklismy baranka, chce takiego samego! Oczywiscie zaskoczona bylam i pieczenie przesunelam na dzis. Przede wszystkim musialam poszukac foremki, bo w koncu nie uzywam jej na codzien. Baranek wyszedl przepyszny, a malec zazyczyl sobie na wierzch mak, tak wiec na lukier posypalismy sporo maku i mamy teraz "Czarnego barana" :) Mamy? Juz prawie nic nie zostalo- trzeba piec jak nic drugiego :) Baran byl mocno baranio uparty i nie pozwolil sobie "ciachnac" zbyt ladnych zdjec ;) Mimo to: Polecam wam!

 

Na foremke o pojemosci 0,7 l:

2 jajka

1 lyzka rumu

60 g maki pszennej

60 g maki ziemniaczanej

60 g mielonych orzechow (wzielam mielone migdaly)

100 g masla

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

Miekkie maslo utrzec na puszysta mase z cukrem, sola i cukrem pudrem. Dodac jajka i ucierajac dalej dodac rum oraz make pszenna, ziemniaczana i mielone orzechy, oraz proszek do pieczenia wymieszane ze soba. Przelozyc do wysmarowanej maslem foremki. Piec ok. 40 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 160°C)

Polukrowac, posypac cukrem pudrem, oblac polewa itp.

Przepis dodaje do akcji:

 

Embed_8yoq9o3hmpxd3odgtrw87y5mgcmecqzz
Tagi: ciasto
14:58, karto_flana
Link Komentarze (3) »
wtorek, 27 marca 2012
Pure ziemniaczane "Niebo i ziemia" (Kartoffelpure Himmel und Erde)

Taka poetycka nazwe nosi "zwykle" ziemniaczane pure. Ziemniaki to zapewne ziemia, a jablko to niebo? ;) Nie wiem, nie doczytalam, skad sie ta nazwa wziela. Fakt jednak jest taki, ze to nie jest "zwykle" ziemniaczane pure. Jadlam kiedys takie przepyszne w restauracji przy hotelu w naszej okolicy. I "rozplynelam sie" nad tym daniem... a potem postanowilam to samo odtworzyc w domu- zapewniam: rownie dobre!

Dla 4 osb:

1 kg kartofli- odmiana"maczna"

sol

250 ml mleka

3-4 lyzki masla

mielona galka muszkatalowa

3 czerwone jablka np. Elstar

majeranek

50 g bekonu

Ziemniaki obrac, pokroic w kawalki i ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie. W tym czasie podsmazyc na 2 lyzkach masla jablka posiekane na osemki. Pod koniec smazenia posypac majerankiem (wzielam suszony ok. 1 lyzka) Bekon posiekac w paski i przesamzyc, wyjac z tluszczu. Czesc jablek posiekac na drobno, a reszte odstawic do dekoracji. Kartofle, odcedzic utluc tluczkiem lub przepuscic prze prase do ziemniakow. Mleko ogrzac z 1-2 lyzkami masla. Mleko z maslem wlac do kartofli ubijajac trzepaczka. Dodac drobno posiekane jablka i bekon i wymieszac. Doprawic do smaku galka muszkatalowa.

Podawac ze smazonymi malymi kielbaskami (mialam norymberskie) i ze smazona cebula :)

 

poniedziałek, 26 marca 2012
Wloski, chrupiacy chleb

Kolejny przepyszny chleb, ktory wszystkim smakowal :) Przepis wzielam stad: http://filozofiasmaku.blogspot.de/2010/11/chrupiacy-woski-chleb.html Pannie Malwinie serdecznie dziekuje :)

 

Cytuje przepis:

Składniki:
[przepis pochodzi z
bloga Alicja w kuchni
- podaję go za autorką]

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanka wody w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki świeżych ziół- dałam 1,5 łyżki ziół suszonych- oregano, bazylia,
    tymianek
Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dokładnie mieszamy
i wlewamy wodę. Wyrabiamy całość łyżką aby masa była lepka i przylegająca.
Przykrywamy miskę folią i zostawiamy całość w temperaturze pokojowej na 12
godzin.
Po upływie pół doby sprawdzamy czy ciasto podrosło i ma na
powierzchni bąbelki - jeśli tak to posypujemy obficie blat mąką, wyciągamy na
niego ciasto z miski i wyrabiamy dodając zioła, aby nie lepiło się do rąk. Gdy
wyrobimy - formujemy kulę.
Do miski wkładamy bawełnianą ściereczkę , obsypujemy znowu
obficie mąką, wkładamy ciasto, po wierzchu również sypiemy mąkę i przykrywamy.
Zostawiamy tak zawinięte ciasto na około 2 godziny.

Po 1,5 godziny, gdy
ciasto rośnie nastawiamy piekarnik na 220 stopni wraz z blachą do pieczenia
chleba w środku ( musi być nagrzana ). Po dwóch godzinach wykładamy ciasto na
gorącą blachę, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30minut. Po upływie tego
czasu ściągamy z wierzchu folię i pieczemy jeszcze 15 minut bez przykrycia aby
lekko się zarumienił.

Moje uwagi: ziola juz kilka razy pominelam, wtedy chleb jest neutralny w smaku i pasuje tez do slodkich rzeczy na kromce chleba :)

10:00, karto_flana
Link Komentarze (8) »
sobota, 24 marca 2012
Waniliowe muffiny z czeresniami

Dzis znow waniliowo :) I znow czeresniowo :) czeresnie (lub wisnie) moga byc ze sloika lub z zamrazarki.

Na 12 sztuk:

250 g czeresni

175 g masla lub  margaryny do pieczenia

175 g cukru

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

300 g maki

1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczone na 500 g maki)

75 g waniliowego jogurtu

125 g cukru pudru

Czeresnie umyc, wypestkowac, lub jesli sa juz gotowe osaczyc na sicie, zachowac sok. Foremke muffinkowa wylozyc papierowymi papilotami. Cukier, maslo, sol i cukier waniliowy ubic na puszysta mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do masy maslanej dodawac po jednym jajku i ubijac. Nastepnie dodawac na przemian make i jogurt waniliowy. Dodac czeresnie i wymieszac. Nakladac do foremek. Piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 20-25 minut.

2-3 lyzki soku czeresniowego wymieszac z cukrem pudrem, mozna dodac czerwonego barwnika spozywczego. Lukrem ozdobic muffinki.

Przepis z "Tina. Backen. Kuchen für den Sommer" nr. 03/2011

Przepis dodaje do akcji:

piątek, 23 marca 2012
Sernik z waniliowa herbata

Kolejna edycja Waniliowego weekendu rozpoczyna sie u mnie waniliowym sernikiem. Robi sie go bardzo szybko, a smakuje przepysznie :) Polecam tez na wielkanocny stol :)

Na forme o srednicy 26 cm:

200 g herbatnikow

100 g masla

125 g cukru

2 torebki czarnej herbaty aromatyzowanej o smaku waniliowym

3 jajka

1/2 lyzeczki cynamonu

800 g podwojne kremowego serka typu Philadelfia

1 opakowanie budyniu waniliowego (35 g)

1 lyzeczka skorki otartej z cytryny

2 lyzki soku cytrynowego

Herbatniki wlozyc do foliowego woreczka,a nastepnie za püomoca walka do ciasta pokruszyc na drobno. Dodac rozpuszczone maslo i 1 lyzke cukru- wymieszac dokladnie. Masa herbatnikowa wylozuc foremke. Herbate zaparzyc w 100 ml wrzatku przez 6 minut, nastepnie wyjac i odsaczyc torebki, odstawic herbate do wysygniecia. Pozostaly cukier ubic z jajkami na kremowa mase. Dodac serek, cynamon, budyn waniliowy, sok i skorke z cytryny oraz herbate. Wymieszac a nastepnie wylozyc na ciasteczkowy spod. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 160°) ok. 45 minut.

Przepis z "Backspass. Lieblingskuchen" Nr 15/2010

Przepis uczestniczy w akcjach:

Lubię herbatę!   

 

środa, 21 marca 2012
Zielona salatka z cukinia

U mnie nadal zielono :) Przypomniala mi sie ta piosenka "Moje oczy sa zielone" ;) No moze sie zielone zrobia od tych wszytskich zielonych i smacznych potraw ;)

400 g cukini

400 g zielonej fasolki szparagowej

sok z polowy cytryny

1 zabek czosnku

100 g orzechow wloskich

2 lyzki oliwy

suszony tymianek, oregano

natka pietruszki

sol ziolowa, cukier

Cukinie umyc, odciac konce, pokroic w plasterki, a nastepnie w paski. Fasole ugotowac w osolonej wodzie, wystudzic pokroic na kawalki po ok. 3 cm. Orzechy posiekac. Czosnek przepusici przez praske. Sok z cytryny wymieszac z olejem, dodac suszone ziola, cukier i sol do smaku. Skladniki salatki wymieszac z sosem i posypac pietruszka. Odstawic na co najmniej 10 minut.

 

20:45, karto_flana
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3