Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
czwartek, 28 marca 2013
Swiateczne zyczenia

Dzis bez przepisu. Ale za to z zyczeniami: Zdrowych, smacznych i pogodnych Swiat Wielkanocnych! (Mam nadzieje, ze pogoda jednak jakos dopisze ;) ) ja jutro wyjedzam z rodzina na Swieta zatem do zobaczenia po powrocie. Jesli ktos skorzysta z przepisu ode mnie bedzie mi niezmiernie milo :)

 

Zdjecie z: http://kartka-swiateczna.com/index.php

Tagi: zyczenia
19:45, karto_flana
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 25 marca 2013
Surowka warstwowa

Czyli trzy surowki jedna na drugiej. Podawanie kilku surowek do dania nie jest nowoscia. Zwykle jednak ulozone sa jedna obok drugiej. Pomysl podania ich w pionie moze byc bardzo ciekawy dla domownikow i wszyscy chetnie siegna po dodatkowa porcje witamin. Nie mowiac juz o walorach estetycznych takiego podania surowek ;)

Dla 4 osob:

surowka marchewkowa:

4 marchewki

2 lyzki oleju

1 lyzka soku z cytryny

cukier, sol, pieprz

Marchewki obrac i zetrzec na tarce jarzynowej, wymieszac z olejem i sokiem z cytryny, doprawic do smaku.

surowka z selera:

300 g korzenia selera

1 papryczka chili

2 lyzki oleju

2 lyzki octu jablkowego

4 lyzki soku jablkowego

sol, pieprz

Selera obrac, zetrzec na tarce jarzynowej. Papryczke chili drobno posiekac. Wymieszac selera i papryczke z octem, sokiem jablkowym i olejem. Doprawic do smaku.

surowka z kapusty pekinskiej:

pol glowki kapusty pekinskiej

200 g kwasnej smietany

sok z cytryny

sol, pieprz

Kapuste oczyscic z wierzchnich lisci, wyciac glab, drobno poszatkowac. Wymieszac ze smietana i sokiem z cytryny. Doprawic do smaku.

dodatkowy sos:

400 g jogurtu naturalnego

2 lyzki oleju

po 2 lyzki siekanej pietruszki i szczypiorku

sol, pieprz

Skladniki sosu wymieszac i doprawic do smaku.

dekoracja:

80 g siekanych orzechow wlsokich

siekana natka pietruszki

W szklanym naczyniu ukladac warstwy surowek- najpierw marchewkowa, nastepnie z selera, a na koncu z kapusty pekinskiej przekladajc kazda wartwe dodatkowym sosem. Na wierzchu posypac natka pietruszki i posiekanymi orzechami wloskimi.

sobota, 23 marca 2013
Mazurek- marmurek

Jesli brak czasu na skomplikowane ciasta polecam wam ten przepis na wielkanoc. Mazurek mozna dowolnie ozdobic np. konfitura, posypac cukrem pudrem, albo zostawic bez przybrania.

Na forme o wymiarach 25x30 cm:

5 jajek

125 g masla lub margaryny do pieczenia

1 szklanka cukru

1,5 szklanki maki

1 lyzeczka proszku do pieczenia

2 lyzki kakao

2 lyzki mleka

szczypta soli

tluszcz do wysmarowania i tarta bulka do wysypania foremki

Blaszke natluscic i wysypac tarta bulka. Maslo rozpuscic i nieco wystudzic. Jajka ubic z cukrem i sola na puszysta mase. Powoli dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i nadal ucierac. Pod koniec dodac stopione maslo i wymieszac lyzka. Do foremki wylac polowe ciasta. Druga polowe wymieszac z kakao i mlekiem. Wykladac na jasne ciasto delikatnie mieszajac (powstana marmurkowe wzorki). Wstawic do piekarnika w temperaturze 180°C. Upiec na rumiano ok. 35 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy nie jest w srodku mokre.

 

A tak lukrem i kolorowym cukrem przyozdopil mazurek moj synek:

Przepis dodaje do akcji:

Wielkanocne Smaki III  Żurek czy mazurek?!

20:00, karto_flana
Link Komentarze (3) »
wtorek, 19 marca 2013
Weekendowa cukiernia #3- Placek czekoladowy z migdalami

Ciasto na niezapowiedziana wizyte- szybkie, latwo sie robi i wszystkim smakuje. :) Przepis z bloga Kuchnia Josi. Dziekuje za inspiracje!

225 g czekolady deserowej
150 g brązowego cukru (lub mniej w zależności od upodobań) - ja dodałam 120 g cukru bialego
175 g masła
25 g zmielonych migdałów
3 łyżki pszennej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajek - ja dodałam 4 duże
100 g posiekanych migdałów (najlepiej obranych ze skórki) - wzielam migdaly w szyftach
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W misce połączyć mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno
posiekać. Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondlu masło. Ściągnąć garnek z gazu, wrzucić połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą. Do powstałej masy dodać mieszankę mąki i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać. Dorzucać po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto. W misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Połączyć masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane migdały.Małą tortownicę lub niedużą foremkę (wzielam o srednicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Przelać do formy ciasto i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku około 35-45 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać. Zostawić w formie do ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i posypać cukrem pudrem. Podawać ze świeżymi, sezonowymi owocami i ewentualnie śmietaną.

 

Weekendowa Cukiernia marzec 2013'

 

poniedziałek, 18 marca 2013
Zielone bruschetty

Z kremem z zielonego groszku- to juiz moja ostatnia propozycja do akcji Zielono mi. Organizatorce pinkcace dziekuje za swietna jak co roku zabawe :)

Dla 4 osob:

1 cebula

1 lyzka masla

250 mlo bulionu warzywnego

1 duzy kartofel

2 lyzeczki siekanych listkow tymianku, lub suszonych

150 g mrozonego groszku zielonego

159 g smietany creme fraiche

sol, pieprz

1 bagietka

Cebule obrac i drobno posiekac, zeszklic na masle. Dodac bulion i zagotowac. Obrac kartofla, pokroic w kostke i dodac do cebuli wraz z siekanym tymiankiem. Gotowac ok. 10 minut. Dodac groszek i dalej gotowac ok. 6 minut. Przecedzic, bulion zostawic na pozniej. Warzywa zmiksowac blenderm, dodac smietane i 2 lyzki bulionu, wymieszac. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Bagietke pokroic na kromki, upiec na chrupko w piekarniku, posmarowac kremem z groszku. Moza pokropic oliwa z oliwek.

 

Przepis dodaje do akcji:

  Kanapki, kanapeczki!

Przepisz: "Lisa.Kochen und Backen" nr 6/2011

niedziela, 17 marca 2013
Waniliowy ryz na mleku a`la creme brulee

Z creme brulee ma to, ze ma slicznie skaramelizowana na wierzchu cukrowa skorke. Swietny pomysl na odmiane zwyklego ryzu na mleku. Dzieciaki oszalaly! ;)

Dla 6ciu osob:

150 g ryzu do gotowania na mleku (odpowiedni rodzaj)

1 laska wanili

skorka otarta z 1 pomaranczy lub cytryny

110 g cukru

750 ml mleka

200 g smietany kremowej

1 opakowanie cukru waniliowego

Ryz wlozyc do 350 ml wody i zagotowac, zmniejszyc plomien i gotowac jescze 5 minut. Odsaczyc na sicie. Laske wanili rozkroic wzdluz i wyjac maziaste wnetrze. Ryz przelozyc ponownie do garnka, dodac skorke z pomaranczy (cytryny), 75 g cukru, wanilie i mleko, zagotowac. Gotowac na niewielkim ogniu ok. 20 minut mieszajac. Wystudzic. Smietane ubic na sztywno i wymieszac z ryzem. Przelozyc do 6 miseczek. Posypac na wierzchu pozostalym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Skaramalizowac z piekarniku lub specjalnym palnikiem.

Przepis uczestniczy w akcji:

Waniliowy Weekend IV

Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 11/2012

20:15, karto_flana
Link Komentarze (5) »
sobota, 16 marca 2013
Zielona salatka z groszku i pora

Bardzo prosta i bardzo zielona. Na naszym dzisiejszym obiadowym stole:

Dla 4 osob:

1 puszka groszku konserwowego (sredniej wielkosci)

2 pory (jasne czesci)

garsc posiekanej zieleniny (natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, natka selera...)

pol szklanki majonezu (mozna wymieszac do polowy z jogurtem naturalnym)

sol, pieprz, cukier

sok z cytryny

Pory oczyscic i pokroic w krazki. Groszek odsaczyc na scicie z zalewy. Wymieszac z porami, z posiekana zielenina oraz majonezem. Doprawic do smaku.

Wpis uczestniczy w akcjach:

  Bar Sałatkowy - Edycja Wiosenna 2013

Przepis na podstawie ksiazki M.Caprari "Kuchnia polska"

19:47, karto_flana
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2