Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
poniedziałek, 31 marca 2014
Surowka z czerwonej kapusty

Inspiracja z bloga Kulinarne wariacje. Dziekuje :)

Dla 4 osob:

pol glowki czerwonej kapusty

3 starte na tarce jarzynowej kwaszone ogorki (mozna zamiast ogorkow wziac duze jablko)

1 cebula lub jasna czesc 1 pora

sol, cukier, pieprz do smaku

sok z polowy cytryny

4 lyzki oleju

1 lyzka musztardy

Kapuste poszatkowac, cebule posiekac.  Wymieszac z ogorkami, sokiem z cytryny, doprawic do smaku, przykryc i dostawic na pol godziyn. Olej wymieszac z musztarda, zalac surowke. Ewentualnie ponownie doprawic do smaku.

To moja propozycja do akcji:

Surówkowo witamy wiosnę!

12:40, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 23 marca 2014
Waniliowe herbatniki

Jeszcze jedna propozycja do Waniliowego Weekendu :)

Na ok. 30 sztuk

150 g masla

50 g cukru pudru

1 lyzeczka cukru waniliowego+ kilka kropel aromatu waniliowego

50 g kwasnej smietany

szczypta soli

275 g maki

1 bialko jajka

100 g cukru perlistego

Maslo utrzec z sola, cukrem waniliowym, aromatem i cukrem pudrem na puszysta mase. Dodac smietane i dalej ucierac, az sie "wrobi". Nastepnie dodac make i zagniesc ciasto. Ciasto zawinac w kule, owinac folia spozywcza i wlozyc do lodowki na 1 godzine. Na omoczonym blacie rozwalkowac na grubosc 3 mm. Radelkiem wykrawac ciastka. Smarowac bialkiem i posypywac cukrem perlistym, ukladac na blachach wylozonych papierem do pieczenia. Piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 180°C ( z termoobiegiem- 160 °C) na zloty kolor ok. 10 minut.

 Przepis z ksiazki: "Geschenke au der Küche" nr 13/2013 wyd. Meine Familie und Ich

 Waniliowy Weekend V

12:53, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 marca 2014
Placek z pieczonymi jablkami i waniliowym kremem

Rozpoczal sie Waniliowy weekend- oto co, wam proponuje, bardzo duzo dobrego w tym placku: jablka, orzechy, marcepan, waniliowy budyn, rum... Smakuje niesamowicie :)

 Na forme o srednicy 26 cm:

Ciasto:

250 g maki

1/2 opakowania proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500g maki)

100 g cukru

1 jajko

szczypta soli

150 g miekkiego masla

Nadzienie:

8 malych jablek

sok z 1 cytryny

50 g siekanych orzechow laskowych

100 g surowej masy marcepanowej

4 lyzki rumu

2 opakowania budyniu waniliowego

750 g slodkiej smeitanki kremowej

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 lyzki mielonych migdalow

Skladniki ciasta zagniesc (gdyby bylo za suche dodac nieco wody). Uformowac w kule, zawinac w folie sppozywcza i odstawic do lodowki na ok. 30 minut. Jablka umyc, wydrazyc gniazda nasienne spacjalnym wykrawaczem, namoczyc w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Mielone migdaly uprazyc na zloty kolor na suchej patelni. Marcepan posiekac, dodac rum i siekane orzechy laskowe. Zagniesc. Mase wlozyc do wydrazen w jablkach. Jablka przelozyc do naczynia zaroodpornego i piec 12 minut w uprzednio nagrzanym piekarnikuw  temperaturze 200° ( z termoobiegiem- 180°C). Temperature piekarnika zmniejszyc na 170°C (z termoobiegiem- 150°). Ze smietanki, proszku budyniowego, cukru i cukru waniliowego przygotowac budyn. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do natlusczonej foremki, formujac na brzegach wysoki kant, ponakluwac widelcem. Poukaldac jablka i zalac budyniem, jablka powinnybyc przykryte budyniem. Piec ok. 75-90 minut.

Przepis z "Lisa. Kochen und Backen" nr. 10/2011

Przepis uczestniczy w akcji:

Waniliowy Weekend V

wtorek, 18 marca 2014
Salatka z brokulow i pieczarek

Kolejna propozycja do zielonej akcji :) Przepis z wielce szacownej "Kuchni Polskiej" PWE. wyd. XLVII. 2005 r.

Dla 4 osob:

500 g swiezych lub mrozonych brokulow

sol, cukier

6 srednich pieczarek

sok z cytryny

200- 250 g wedzonej, gotowanej lub konserwowej szynki

6 lyzek majonezu

Brokuly oczyscic, podzielic na rozyczki, wlozyc do osolonej i oslodzonej wrzacej wody, gotowac na w pol miekko ok. 5 minut. Odcedzic. Pieczarki umyc, obrac, zanurzyc w wodzie z sokiem z cytryny, aby nie sciemnialy. Pokroic na plasterki. Wedline pokroic w paseczki ok 2 cm. Skladniki polac majonedzem, wymieszac, doprawic sola i pieprzem.

 

poniedziałek, 17 marca 2014
Brukselka zapiekana w ziolowym masle

Jako dziecko uwielbialam brukselke :) A i teraz calkiem chetnie wyprobowuje coraz to nowe przepisy z tym warzywem :)

Dla 4 osob:

600 g brukselki

1/2 peczka natki pietruszki

6 lyzek masla

5 lyzek bulki tartej

2 szalotki

lyzka sosu sojowego

szczypta cukru

szczypta soli

Brukselke oczyscic z zewnetrznych lisci i gotowac 10-15 minut w lekko osolonej i poslodzonej wodzie bez przykrycia. Odcedzic na sicie. Ulozyc w wysmarowanej maslem formie do zapiekania. Maslo rozpuscic na patelni, podsmazyc posiekane szalotki, wsypac tarta bulke, usmazyc na rumiano. Wlac sos sojowy, wsypac pieprz i posiekana natke pietruszki. Doprawic do smaku sola. Brukeslke polac tarta bulka, wstawic do nagrzanego piekarnika (200°C) i zapiekac przez 10 minut.

 

Jesli ktos chcialby sie dowiedziec, co jest kolorowym tlem moich dzisiejszych zdjec to zaparaszam do mojego robotkowego bloga :)

Przepis na podstawie przepisu z "Poradnika domowego" nr 3/2014. Przepis zglaszam do akcji:

17:28, karto_flana
Link Komentarze (3) »
niedziela, 16 marca 2014
Pasta z zielonego groszku

Do smarowania kanapek. Swietnie smakowala mi rowniez w duecie z Pasta z jajek. Inspiracja z bloga Just my delicious

  • 2 szkl zielonego groszku (ja wzielam po polowie mrozony i polowe z puszki)
  • ok 2 łyżek jogurtu naturalnego
  • ok 2 łyżek majonezu
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • koperek, bayzlia, lubczyk (suszone)

Ugotowany i odcedzony groszek zblenduj na jednolitą masę wraz z pozostałymi składnikami :)

 

Jest to moja propozycja do tegorocznej edycji zielonej akcji u pincake :)

 

czwartek, 13 marca 2014
Babka kawowo-orzechowa

Jedna z prostszych i szybkich w robieniu ;) Moze byc tez na Wielkanoc do swiatecznej kawy :)

Na forme o pojemnosci 2 l:

1 tabliczka czekolady o smaku kawowoym (100g)

250 g masla lub margaryny do pieczenia

1 szklanka cukru

1 lyzka kawy rozpuszczalnej

szczypta soli

5 jajek

1 i 1/2 szklanki maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

200 g mielonych orzechow laskowyhc

Czekolade zetrzec na tarce o srednich oczkach. Margaryne utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac kawe w proszku i szczypte soli, ucierac dodawac pojedynczo jajka. Make przesiac dodajac proszek do pieczenia, wymieszac z masa jajeczna. Pod koniec dodac orzechy i starta czekolade i wymieszac. Przelozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki. Piec w temperaturze 180°C ok. 50-55 minut.

 

Przepis z: "Naj poleca, 100 dan na Wielkanoc i wiosne" nr 1/2004

20:01, karto_flana
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2