Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 29 marca 2015
Mazurek kajmakowy

Mazurek moze nie najpiekniejszy, ale bardzo smaczny :) W dekoracji (doslownie) maczalo paluchy moje dziecko ;)

Na foremke o srednicy 18 cm:

ciasto:

150 g maki

70 g masla

1 jajko

40 g cukru

20 g cukru waniliowego

kajmak:

50 ml pelnotlustego mleka

50 ml smietany kremowki 36%

50 g cukru

1 lyzka masla o temperaturze pokojowej

1 laska wanilii

dekoracja:

spazone i obrane ze skorki migdaly

czekolada deserowa

Skladniki ciasta zagniesc, ewentualnie dodac nieco maki lub wody. Ciasto zawinac w folie spozywcza schlodzic przez pol godziny w lodowce. Nastepnie wylepic foremke. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. 35 minut.

Mleko wlac do rondla warz ze smietana, dodac cukier i maz wyskrobana z laski wanili wraz z laska wanilii. Zagotowac, laske wanili wyjac. Gotowac przez 30 minut na niewielkim ogniue az masa zgestnieje. Rondel wstawic do wiekszego garnka z wrzatkiem i gotowac na malym ogniu mieszajac az masa calowicie zgestnie i bedzie miec konsystencje kwasnej smietany. Dodac lyzke masla i wymieszac. Mase przelac na upieczony spod. Ozdobic rozpusczona czekolada i migdalami. W naszym wykonaiu miala to byc galazka z baziami, a... wyszlo to co wyszlo ;)

Przepis uczestniczy w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V

Przepis z: "Poradnik domowy" nr 4/2014

20:39, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 marca 2015
Kalarepka oproszana

Sezon na wiosenne warzywa juz sie rozpoczal :)

Dla 4 osob:

750 g kalarepy

sol, cukier

kostka bulionowa

10 g maki

40 g masla

Kalarepe umyc i obrac, grubiej u zdrewnialej nasady. Pokroic w drobna kostke, zalac dwiema szklankami wrzacej, osolonej wody, dodac cukier i kostke bulionowa, ugotowac do miekkosci. Oproszyc maka, zagotowac, dodac maslo i wymieszac. Mozna posypac siekanym koperkiem.

Przepis z ksiaki "Dobra kuchnia", wyd. Watra 1988 r.

Tagi: kalarepa
20:49, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 marca 2015
Pasta do pieczywa z pestek dyni z wanilia

Pasta z pestek dyni na slodko. Smakuje do pszennych buleczek, jak tez do pieczywa pelnoziarnistego. A do tego ma nieziemski zielony kolor :)

Na 4 porcje:

100 g luskanych pestek dyni

200 g bialej czekolady

100 g smietany kremowej

1 laska wanilii

skorka otarta z 1 cytryny

75 g masla

3-4 lyzki oleju z pestek dyni

Ziarna dyni uprazyc na suchej patelni, przelozyc do miski i zmiksowac blenderem na drobno lub mikserem kuchennym. W garnku wymieszac smietane z skorka z cytryny. Laske wanili przekroic wzdloz i wyskrobac maz, wlozyc do smietany wraz z laska i zagotowac. Laske wynili wyjac. Dodac polamana na kawalki czekolade i maslo, mieszac do rozpuszczenia juz nie gotujac. Dodac zmielone pestki dyni oraz olej z pestek dyni. Wszystko wymieszac, odstawic do lodowki do stezenia.

Przepis dodaje do akcji:

Zielono mi!    

Przepis z: "Lust auf Genuss. Heiss aus dem Ofen" nr 01/2014

zielono mi, pinkcake,troche inna cukiernia

sobota, 21 marca 2015
Czekolada na goraco z wanilia

Kolejna propozycja do Waniliowego Weekendu u Mirabelki. Sa kulinarne akcje, ktore darze ogromnym sentymentem. To jedna z nich.... A wracajac do czekolady, to prosty przepis ale warto dodac do czekolady wanilie ;) Mozna tez cos mocniejszego- likier wisniowy, kileliszek wodki, brandy...

Dla 4 osob:

800 ml mleka

1 laska wanilii

120 g czekolady gorzkiej (70% kakao)

cukier wg. uznania

Laske wanilii przekroic i wyjac maz, wlozyc wraz z cala laska i cukrem wg. uznania do mleka i zagotowac. Laske wanili wyjac. Dodac polamana na kawalki czekolade i ubic trzepaczka, aby powstala pianka. Rozlac do kubkow.

Tagi: napoje
21:01, karto_flana
Link Komentarze (1) »
Waniliowe Pasteis de Nata (Waniliowe torciki z Portugalii)

Po prostu przepyszne ;) Podane z waniliowa czekolada na goraco, sprawily, ze znalazlam sie w waniliowym niebie ;)

Na 12 sztuk:

1 opakowanie ciasta francuskiego (270g)

2 lyzki maki

400 g smietany kremowej

120 g cukru

1 Laska wanilii

5 zoltek

Foremke do mufinek wysmarowac maslem. Z ciasta francuskiego wykrawac krazki o srednicy 10 cm i wykladac nimi foremke do muffinek. Odstawic w chlodne miejsce. Make wymieszac z 5 lyzkami smietany. Pozostala smietane zagotowac z cukrem, miazszem wyskrobanym z wanlii i laska wanili. Laske wynilii wyjac, wlewac mleko z maka i mieszajac zagotowac. Zdjac z kuchenki i pojedynczo dodawac zoltka mieszajac trzepaczka. Plynem napelnic muffinki wylozone ciastem, Piec w piekarniku w temperaturze 220°C (z termoobiegiem- 200°C) ok. 12-15 minut.

Przepis z: Bild der Frau. Gut kochen & backen" nr 5/2014

Przepis uczestniczy w akcji:

 

20:49, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 marca 2015
Babka serowa

Ser jest w ciescie. Dzieki temu ciasto jest cudownie aromatyczne i miekkie. Swietna na wielkanocny stol.

Na forme do babki o pojemnosci 2,5 l:

250 g masla lub margaryny do pieczenia

200 g kremowego serka twarozkowego

450 g cukru

5 jajek

1 cytryna

400 g maki

szczypta soli

1 lyzeczka proszku do pieczenia

1 lyzeczka sody oczyszczonej

Maslo, serek i cukier utrzec na puszysta mase. Pojedynczo dodawac jajka wciaz ucierajac ciasto. Cytryne sparzyc, osuszyc i otrzec skorke na tarce, Wycisnac sok. Make wymieszac z sola, proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona. Do ciasta dodac skorke z cytryny i sok, oraz stopniowo make wciaz ucierajac ciasto. Przelozyc do natluszczonej i wyspanej maka foremki. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 1 godzine. Mozna posypac cukrem pudrem lub polac lukrem, albo czekolada.

Przepis z: "Laura. Backen im Frühling" nr 2/2011

Przepis uczestniczy w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V

Tagi: babka ciasto
20:46, karto_flana
Link Komentarze (1) »
środa, 18 marca 2015
Salatka z wiosennych warzyw

Swietna do faszerowanych jajek :)

Dla 4 osob:

200 g marchewki

200 g kalarepy

150 g selera naciowego

1 peczek dymki

sos:

1 peczek szczypiorku

150 g majonezu

150 jogurtu naturalnego

2 lyzki soku z cytryny

1-2 lyzeczki cukru

1 lyzka musztardy

sol, pieprz

Marchewki i kalarepe oczyscci i zetrzec na tarce jarzynowej. Selera i dymke oczyscic i pokroic w krazki, wymieszac w salaterce. Szczypiorek drobno posiekac, wymieszac z pozostalymi skladnikami sosu. Sosem polac salatke.

Przepis dodaje do akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V

Przepis z: "Mein schönes Land" nr 1/2015

20:51, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2