Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
RSS
poniedziałek, 26 marca 2018
Kotleciki z ryby

28535506_2192129344131325_2078558207_n

Bardzo smaczne :)

dal 4 osób:

600 g filetów z ryby

1 cebula

3 jajka

100 g tartej bułki

sól, pieprz

mąka

masło, olej

Filety rybne opłukać, drobno posiekać. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Wystudzić o dodać do ryby. Następnie dodać 2 jajka tartą bułkę.  Formować kotlety, panierować w mące, rozbełtanym jajku i tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju. Podawać z sosem kaparowym

 

Tagi: ryba
12:12, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 16 marca 2018
Kurczaczki z faszerowanych jajek

IMG_0090

Pomysł na wielkanocną zabawę dla dzieci, moje wykonały moje dzieci.

Wystarczy zagotować jajka na twardo, przekroić poziomo i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć z majonezem i napełnić połówki jajek.

Posadzić na sałacie. Dzioby i grzebienie powstały z plasterków ugotowanej marchewki,a  oczy z goździków.

13:22, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 11 marca 2018
Wielkanocny baranek z ciasta drożdżowego

IMG_0198

Już zaczynam przygotowania do Świąt.

Na dwie barankowe foremki.
400 g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g- odpowiada połowie paczki świeżych drożdży)
skórka otarta z pomarańczy
100 g cukru
szczypta soli
200 ml letniego mleka
3 jajka
120 g masła
do dekoracji: cukier puder i dwie rodzynki na każdego baranka
W misce wymieszać mąkę, sól, suszone drożdże, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Dodać letnie mleko, rozpuszczone, przestudzone masło i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto (może być naprawdę dość wilgotne). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie wysmarować foremki i wysypać mąką. Napełnić ciastem mniej więcej do połowy i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawić do gorącego piekarnika (175 st. C) i piec ok 30 minut. Ostrożnie wyjąć z foremek i obsypać cukrem pudrem, a z rodzynek zrobić oczy baranka.
11:20, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 marca 2018
Pikantny sos paprykowy

Polecam do mięs:)

Dla 4 osób:

100 g słoniny

2 cebule

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki mielonej papryki pikantnej

700 ml wywaru mięsnego

2 czerwone papryki

sól, pieprz

mielony kminek

200 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki mąki

majeranek

Słoninę pokroić na drobno, wysmażyć na skwarki, dodać posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Krótko podsmażyć, posypać zmielonymi paprykami i po chwili zalać wywarem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać pokrojone papryki i gotować jeszcze 30 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz kminkiem. Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Gotować na małym ogniu 20 minut. Na końcu dodać majeranek.

13:27, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 marca 2018
Polędwiczka wieprzowa z nadzieniem z suszonych śliwek

Przepis z bloga Od Kuchni.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 spora polędwiczka wieprzowa
  • 11-15 suszonych śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz w młynku
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka masła
  • odrobina oleju do smażenia


Polędwiczkę myjemy i kroimy na 4 równe kawałki. Przez środek każdego kawałka, wzdłuż przebijamy nóż, a następnie przekręcamy go delikatnie wokół własnej osi, tworząc miejsce dla śliwek. W powstałą dziurkę w polędwiczkach wkładamy śliwki, po 2-4 w każdym kawałki. Tak przygotowane kawałki nacieramy papryką, oprószamy pieprzem oraz solą a następnie podsmażamy przez 1-2 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Spory kawałek foli aluminiowej nacieramy masłem, układamy na nim polędwiczki, smarujemy je płynnym miodem (najlepiej użyć silikonowego pędzelka) oraz ponownie oprószamy odrobiną pieprzu. Folię z polędwiczkami szczelnie zawijamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 25-30 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

17:37, karto_flana
Link Komentarze (1) »
piątek, 02 marca 2018
Sałatka królewska

Może przepis przyda się na święta? ;)

Dla 4 osób

6 ziemniaków

3 jajka

2 jabłka

4 łyżki soku z cytryny

5 orzechów włoskich

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

kilka gałązek koperku

sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku. Wystudzić obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Jabłka obrać , posiekać w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Połączyć jogurt, majonez, pozostały sok cytrynowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polać sosem i wymieszać. Posypać siekanym koperkiem.

10:50, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 marca 2018
Surówka z marchwi, jabłek i ogórka

Trochę witaminek an przedwiośniu :)

Dla 4 osób:

2 marchewki

2 jabłka

1 ogórek

olej roślinny

ocet balsamiczny

natka pietruszki

pieprz, sól

łyżeczka prażonego sezamu

Pokroić warzywa i jabłko na cienkie plasterki. Olej wymieszać z octem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Polać surówkę i wymieszać. Całość posypać sezamem.

 

11:04, karto_flana
Link Dodaj komentarz »