Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
czwartek, 28 kwietnia 2011
Chleb pszenny z mlekiem na zakwasie

 

Przepis pochodzi z bloga Slodka Pasja http://slodkapasja.blox.pl/html. Autorce serdecznie dziekuje z przepis. W trakcie pieczenia wynikla pewna trudnosc- zabraklo mi koszyczka wzrostowego. Moze dlatego pekl dookola? Ale mimo to wyszedl pyszniutki.  Nastepnym razem bedzie juz z koszyczka, bo koszyczek niezwlocznie zakupilam w Amazonie i od wczoraj juz mam. Oto on:

Przewidziany na bochenki o wadze 700-1500g, srednica 18,5 cm

A oto oryginalny przepis na chleb:

Składniki: 

    • 150 g  aktywnego zakwasu żytniego
    • 380 g ciepłego mleka
    • 190 g  mąki pszennej typ 1850
    • 450 g mąki pszennej typ 650
    • 15 g soli morskiej
    • 20 g cukru
    • ¼ łyżeczki drożdży instant 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki odważyć i umieścić w misce miksera, wyrabiać na pierwszym biegu do momentu, aż ciasto chlebowe zacznie odstawać od brzegów miski. Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do natłuszczonej miseczki, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny, w międzyczasie trzykrotnie ciasto przełożyć.

Wyrośnięte ciasto umieścić w koszu rozrostowym, dobrze wysypanym mąką, nakryć i odstawić do momentu podwojenia objętości, u mnie kolejne 2 godziny. Piec z parą w temperaturze 220°C przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i dopiec jeszcze przez 30 minut, studzić na kratce.

 

Tagi: chleb zakwas
13:57, karto_flana
Link Komentarze (5) »
środa, 27 kwietnia 2011
Steki wolowe z chlebowa posypka i bulczane knedle

Nasz swiateczny obiad :) Bulczane knedle robilam pierwszy raz w zyciu! Smaczne byly, choc do idealnego wygladu im nieco brakuje. ;) Polecam wam te propozycje na uroczysty obiad. Podawalam z sosem pieprzowym i salata.

Dla 4 osob:

Steki:

2 kromki chleba tostowego

3 lyzeczki kolorowego pieprzu

sol

25 g masla

4 rumsztyki po 220 g

2-3 lyzki oleju

Knedle:

4 suche bulki typu kajzerka

4 jajka

ok. 4 lyzek maki

sol

Bulki pokruszyc. Z jajek i maki zrobic ciasto nalesnikowe i wymieszac z pokruszonymi bulkami. Uformulowac kule zwilzajac lekko rece woda. Odstwic na kilka minut- kule napecznieja. W duzym garnku zagotowac wode. Do wrzacej wody wkladac knedle. Gotowac ok. 20 minut co jakic czas przewraca knedle na druga strone.

Chleb i kolorowy pieprz rozetrzec w mozdzierzu. Usmazyc na chrupko na masle. Mieso umyc, osuszyc, usmazyc na goracym oleju z kazdej strony po 2 minuty. Posolic, wlozyc do nagrzanego od 175°C (z termoobiegiem 150°C) piekarnika. Na wierzchu rumszytkow polozyc chlebowa posypke. Piec ok. 6 minut.

Ukladac na talerzach polewajac sosem.

Przepis na sos innym razem ;)

poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Salatka flamandzka

Jesli zostalo wam nieco swiatecznej szynki, czy (i) jajek, to polecam wam na predko te salatke. Prosta i smaczna mimo "egzotycznej" nazwy ;) Dziewczny z Flamandii, jada sie tam takie "cos"? ;)

Dla  osob:

200 g szynki

100 g groszku konserwowego

2 jajka ugotowane na twardo

100 g majonezu

pol peczka natki pietruszki

sol, pieprz

Szynke pokroic w kostke, dodac posiekane jajka, groszek. Natke oplukac i posiekac dodac do salatki. Wymieszac z majonezem, doprawic do smaku sola i pieprzem. Mozna podac na lisciach salaty i ozdobic polowkami jajek i zielenina.

sobota, 23 kwietnia 2011
Zyczenia Swiateczne

Pozdrawiam!

13:47, karto_flana
Link Komentarze (7) »
piątek, 22 kwietnia 2011
Weekendowa piekarnia #115- Chleb wieloziarnisty z chrupiaca skorka

Oczywiscie nagle zabraklo chleba, a tu Wielki Piatek jest dniem wolnym od pracy. W sukurs przyszla Weekendowa Piekarnia i wieloziarnisty chleb- propozycja Joli z bloga Nasze zycie od kuchni http://smakmojegodomu.blox.pl/html. Jeden z szybszych i mniej skomplikowanych wypiekow. Ale pyszny ogromnie :)

Oto oryginalny przepis podany przez gospodynie aktualnej edycji WP :

CHLEB WIELOZIARNISTY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

Składniki na dwie długie keksówki o długości ok. 35 cm:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 900 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
  • 900 g mąki pszennej (ja użyłam mąki pszennej typ 650)
  • 1 szklanka dowolnych otrąb lub 3/4 szklanki mąki razowej (ja używam mąki graham typ 1850)
  • 1 szklanka dowolnych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Drożdze dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać wodę z drożdżami. Odstawić na 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Przełożyć do wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką keksówek (ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godz. Dobrze upieczony chleb powinien sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.

Przepis nieco pozmienialam, poniewaz moja keksowka ma dlugosc 25 cm, a innej nie mam. Zrobilam tez tylko jeden chlebek, a nie dwa. Liczylam w pospiechu mniejsza ilosc skladnikow, wiec byc moze dlaczego chlebek wyrosl dosc nierowno- jest wyzszy po jednej stronie, jak sie dokladnie przyjzycie. Ziaren uzylam sezamu i dyni, a na wierzchu posypalam jeszcze dodatkowo dynie. W kazdym badz razie chlebek jest pyszny i pewnie nie raz go jeszcze zrobie, nie tylko przy okazji zamknietej piekarni ;)

środa, 20 kwietnia 2011
Wielkanocna baba szafranowa

Mialam spora przerwe w gotowaniu i pieczeniu- znow przeiebienie i brak sil na stanie w kuchni i wymyslanie czegos nowego ;) Ale Swieta tuz tuz, wiec w koncu pora na babe. Na przedswiateczna chandre najlepiej pomoze pieczenie.

Babe dedykuje natalijce82 ;) Jest to jeden z latwiejszych wypiekow drozdzowych, swietnie smakuje i nie wymaga makabrycznej ilosci zoltek, jak wiekszosc innych bab, o zolty kolor przeciez zadba szafran. Powodzenia w pieczeniu! :)

3 szklanki maki (600 g)

3 jajka

1,25 szklanki mleka

1 szklanka cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego

130 g siekanych migdalow

100 g rodzynek

1 torebka szafranu (mielony badz w nitkach- mialam w nitkach ok. 5-7 nitek)

50 g drozdzy swiezych

4 plaskie lyzki masla lub margaryny do pieczenia

3 lyzki cukru

szczypta soli

tluszcz do formy

Make wsypac do miski, wbic jaja. Dodac 3 lyzki cukru, cukier waniliowy i szczypte soli. Wymieszac. Mleko lekko ogrzac (nie ma byc gorace), rozpuscicw nim drozdze, szafran i maslo. Dodac do maki. Wyrobic wszystkie skladniki drewniana lyzka na jednolita mase (ciasto powinno byc dosc luzne). Nastepnie dodac rodzynki i migdaly i ponownie wymieszac. Przykryc odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na pol godziny. Jeszcze raz dokladnie wymieszac (ciasto ma odstawac od lyzki), przelozyc do natluszczonej formy i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Piekarnik nagrzac do 175°C. Piec godzine. W polowie peiczenia przykrylam folia aluminiowa, a i tak babka wyszla mocno brazowa. Przygotowac lukier- cukier puder rozpuscic w 2-3 lyzkach wrzatku. Posmarowac lekko przestygnieta babe.

 

czwartek, 14 kwietnia 2011
Golabki mojej mamy

Korzystajac z tego, ze moja mama jest z wizyta zajadam sie tym smakiem dziecinstwa :) Obowiazkowo z przypieczona kapusta :)

Dla 6 osob

400 g miesa mielonego

1 szklanka ryzu

1 cebula

12-15 lisci kapusty

1 jajko

3 lyzki koncentratu pomidrowego

sol, pieprz

olej do smazenia.

Z kapusty odlozyc liscie, ewentualnie sciac twarde nerwy na lisciach i obgotowac przez kilka minut we wrzatku az zmiekna. Zagotowac 2 szklanki wody, wsypac ryz i gotowac az ryz wchlonie wode. Cebule zetrzec na tarce o najdrobniejszych oczkach. Mieso wymieszac z ryzem, cebula, 1 lyzka koncentratu pomidorowego i jajkiem, doprawic do smaku sola i peprzem. Porcje meisa nakladac na liscie kapusty i zakladac liscie, tak aby mialay ksztalt kwadratowach paczuszek. Golabki smazyc na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, az kapusta sie pieknie przyrumieni (te z najbardziej brazowa skorka samkowaly mi najlepiej :)) Golabki podlac woda wymieszana z 2 lyzkami koncentratu pomidorowego i udusic do miekkosci.

 
1 , 2 , 3