Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
sobota, 28 kwietnia 2012
Keks

Do wspolnego pieczenia zaprosila mnie Jola z bloga ABC mojej kuchni. Przepis pochodzi z mojej ulubionej i "najszacowniejszej" ;) Kuchni Polskiej PWE- uwielbiam te pozycje- to wlasnie z niej nauczylam sie gotowac i piec! Wlasnie z tego przepisu korzystam od wielu lat- kiedys jeszcze w domu rodzinnym, teraz dla mojej rodziny ;) Lepszego pieczenia nie moglabym sobie wyobrazic :)

Na keksowke o dlugosci 30 cm:

15 dkg masła lub margaryny
5 jaj
20 dkg cukru pudru
30 dkg mąki
1/2 opakowania paczki proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
wanilia lub cukier waniliowy (1 opakowanie, albo swojego 1 łyżka)
30-40 dkg bakalii (wzielam kandyzowana skorke cytrynowa, orzechy wloskie, 2 rodzaje rodzynek- koryntki i sultanki, suszona zurawine, oraz kandyzowane wisienki)
tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno jajka, przesiany cukier puder i po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta. dodać wanilię i pokrojone w paseczki bakalie. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni przykryć papierem. Zrumieniony keks wyjąć, lekko schłodzić, oddzielić nożem od foremki, wyłożyć na deseczkę.

Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia Polska", 1987 r. wyd. PWE

Dobra rada- bakalie przed dodaniem do ciasta wymieszac z 2 lyzkami maki, wtedy nie opadna na dno ciasta.

 

 

Za wspolne pieczenie dziekuje oczywiscie Joli i dziewczynom z blogow:

www.kulinarnyblogsamanthy.com

http://siepieczeigotuje.blogspot.de/


www.makagigi.pl


www.smakowitykasek.pl

 

A teraz pytanie do was- za czasow , gdy bylam dzieckiem mama czesto kupowala keks w cukierni. byly tam takie zielone jakby lodygi czegos, czasem spotkac mozna je tez na tortach. Wyglada co nieco jak liscie pora, ale oczywiscie jest slodkie. Co to jest? Ja nie znam odpowiedzi...

Tym wpisem zegnam sie z wami na tydzien, poniewaz wyjezdzam na urlop. Milego blogowania! :)

Tagi: ciasto keks
08:09, karto_flana
Link Komentarze (5) »
czwartek, 26 kwietnia 2012
Pain au Levain (chleb pszenny na zakwasie)

Znow swietny chleb :) Z chrupiaca skorka i mieciutkim, pysznym srodkiem. Z duzymi dziurami. Przepis stad.

Składniki na 1 bochenek.

Składniki na zaczyn (wieczór wcześniej):

  • 65 g mąki pszennej chlebowej
  • 4,2 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej)
  • 42,5 g wody
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu

Wszystkie składniki zmiksować. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).

Składniki na ciasto właściwe:

  • 364 g mąki pszennej chlebowej
  • 18,4 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej)
  • 250,5 g wody
  • pół łyżki soli
  • cały 12-h zaczyn

Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą (mikserem). Przykryć folią, pozostawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, mieszać mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co 50 minut.

Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb ponacinać.

Piec w temperaturze 220ºC przez 40 - 45 minut (najlepiej na kamieniu). Studzić na kratce.

Tagi: chleb zakwas
09:29, karto_flana
Link Komentarze (8) »
środa, 25 kwietnia 2012
Jablecznik z masa jablkowo-budyniowa

Niezwykle wszystkim smakowal. Robilam go jakis czas temu bardzo czesto, teraz znow powrocilam do tego przepisu- z powodzeniem :)

Na forme o srednicy 26 cm:

1,5 kg jablek (np. Boskop)

3 lyzki soku z cytryny

300 ml soku jablkowego

1 opakowanie budyniu waniliowego (przenaczonego na 0,5 l mleka)

4 lyzki+ 150 g cukru

100 g masla

szczypta soli

2 jajka

150 g maki

1 lyzeczka proszku do pieczenia

125 g smietany creme fraiche lub kwasnej smietany 30%

2 lyzki platkow migdalowych

tluszcz do wysmarowania foremki

Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic w kostke, skropic sokiem z cytryny. Wymieszac 50 ml soku jablkowego z 4 lyzkami cukru i proszkiem budyniowym. Pozostaly sok zagotowac, dodac sok z rozpuszczonym budyniem i zagotowac. Wymieszac z jablkami. Maslo ubic na kremowa mase z sola i 150 g cukru. Dodac pojedynczo jajka i wymieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodawac do ciasta na przemian ze smietana ciagle mieszajac. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy. Wylozyc mase budyniowo-jablkowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok 1 1/4 godziny. Na 15 minut przed koncem pieczenia posypac platkami migdalowymi

niedziela, 22 kwietnia 2012
Sznycle zapiekane w sosie pieczarkowym

Zupelnie proszy przepis, ale niewelkie urozmaicenie (zapiekanie) daje jednak zupelnie inny efekt smakowy- szczerze polecam. Wszystkim smakowalo.

Dla 4 osob:

4 sznycle wieprzowe po ok. 200 g

4 lyzki oleju

300 g cebuli (biore 2 zwykle)

500g pieczarek

50 g wedzonego boczku

1,5 lyzki maki

350 ml bulionu

250 g smeitany kremowki

1 lyzeczka suszonego majeranku

sol, pieprz

Sznycle usmazyc krotko na 2 lyzkach rozgrzanego oleju, posolic i popieprzyc, ulozyc w naczyniu do zapiekania. Cebule obrac i pokroic w polkrazki. Pieczarki oczyscic i pokroic na plasterki. Boczek pokroic w kostke i podsmazyc na chrupiaco na 2 pozostalych lyzkach oleju. Boczek wyjac z tluszczu. Na tluszczu udusic grzyby i cebule. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Posypac maka, wymieszac i krotko posmazyc. Zalac bulionem i smietana, zagotowac. Dodac boczek i majeranek, gotowac 5 minut. Sosem zalac sznycle. Piec z pokrywka w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 1 godzine, nastepnie zdjac pokrywke i piec znow godzine. Podalam z makaronem i salatka.

Przepis uczestniczyw akcji:

 

sobota, 21 kwietnia 2012
Weekendowa piekarnia #125- Chleb z platkami owsianymi na drozdzach

Przepis wykorzystalam bez zmian. Jednak wprowadzilam zmiany w kwestii wizualnej tego chleba- upieklam bez foremki i bez zadnych zdobien (nie liczac posypania platkami owsianymi na wierzchu- ot, w weekend skonczylo sie pieczywo i trzeba bylo upiec cos na szybko. Fajny przepis :)

 Składniki:
1 szklanka płatków owsianych (z czubkiem)
półtorej szklanki wody (do ugotowania płatków)
14g suszonych drożdży (dwa małe opakowania)
1/2 szklanki wody (do drożdży)
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka soli
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej (dodatkowo)
1/4 szklanki płatków owsianych (do obtoczenia)

Przygotowanie: Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Mieszamy i  gotujemy na małym ogniu, aż płatki wypiją całą wodę i zmiękną.  Przekładamy płatki do miski i odstawiamy, by przestygły.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dosypujemy cukier puder i odstawiamy, by wyrosły. Drożdże wlewamy do płatków owsianych (ważne, by płatki nie były już  gorące, mogą być lekko ciepłe). Dodajemy sól, brązowy cukier, oraz mleko  i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy 3,5 szklanki mąki pszennej, wyrabiamy łyżką.
Ciasto wykładamy na omączony blat i wyrabiamy około 5 minut, dodając  pozostałą szklankę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z  ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do wysmarowanej oliwą miski.  Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do  wyrośnięcia.
Ciasto przebijamy i wyrabiamy na omączonym blacie przez około minutę- uformowalam okragly bochenek, ktory posypalam platkami owsianymi- przykrywamy sciereczka i odstawiamy w ciepłe  miejsce na około 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 180-200 stopni  Celsjusza. Chleb pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka),  zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i studzimy do reszty na kratce. Kroimy po minimum 30 minutach.  

Źródło: Owsiankowo

czwartek, 19 kwietnia 2012
Kurczak w beszamelu

Sos beszamel- wg. wikipedii rodzaj sosu, wymyślony rzekomo przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Jeden z najbardziej znanych sosow na swiecie zachwyca swoja prostota i lekkoscia. A smak wspanialy- pasuje do gotowanych warzyw. Sprobujcie tez do szapragow- juz niedlugo rozpocznie sie sezon. A tymczasem leciutki kurczak w asyscie pieczarek i zielonego groszku.

Dla 4 osob:

600 g piersi kurczaka

500 g pieczarek

100 g mrozonego groszku

lyzeczka soli

lyzeczka pieprzu

lyzeczka mielonej slodkiej papryki

lyzka maki

6 lyzek masla

2 szklanki mleka

lyzeczka mielonej galki muszkatalowej

Piersi kurczaka umyc, oczyscic, pokroic na kawalki, osolic i obsmazyc na 2 lyzkach rozgrzanego masla. 2 lyzki masla rozpuscic na patelni, dodac make, podsmazyc krotko i zalac mlekiem. Wymiszac, pogotowac ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodac mielona galke muszkatalowa. Sos odstawic.

Pieczarki oczyscic, pokroic, groszek obsmazyc krotko na reszcie masla, nastepnie dodac pieczarki, doprawic do smaku i smazyc przez chwile. Do naczynia do zapiekania wylozyc kawalki kurczaka, a na to wysypac warzywa. Posypac zmielona papryka.

Zalac sosem beszamel.

Wstawic do nagraznego piekarnika (190°C) i zapiekac przez ok. 15-20 minut.

Kto lubi moze na wierzchu posypac startym zoltym serem.

Wpis uczestniczy w akcji:

12:00, karto_flana
Link Komentarze (5) »
wtorek, 17 kwietnia 2012
Salatka z blekitnym serem

Mozna ja podac na obiad, bo po czesci jest na cieplo :) Smakowala mi bardzo, ale ja po prostu uwielbiam ser pod kazda postacia, takze jako czesc skladowa salatki:)

Dla 4 osob:

250 g pomidorkow koktajlowych

1 zabek czosnku

200 g lisci salaty (wzielam lodowa)

100 g wedzonego boczku

100 g sera z blekitna plesnia

2 lyzki wloskich orzechow luskanych

2 lyzki octu z czerwonego wina

4 lyzki oliwy

Umyte i osuszone pomidorki ulozyc w zaroodpornym naczyniu, czosnek przecisnac przez praske i ulozyc na pomidorkach. Skropic lyzka oliwy i zapiec przez 10 minut w temperaturze 190°C. Salate umyc, osuszyc, rozlozyc w salaterkach. Boczek pokroic w paski, podsmazyc na suchej patelni. Ser pokroic w kostke, orzechy posiekac. Na salate wylozyc pomidory, boczek i ser. Posypac orzechami. Polac sosem z octu i pozostalej oliwy.

10:31, karto_flana
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2