Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 30 kwietnia 2013
Finski nalesnik z pieca z wedzonym lososiem i chrzanowym sosem

Nie wiem, jak sie nazywa po finsku... Moze mi ktos pomoze? ;)

Dla 4 osob:

4 jajka

350 ml mleka

300 g maki

sol, pieprz

1 lyzeczka proszku do pieczenia

4 lyzki masla

peczek koperku (wzielam 2 lyzki suszonego)

150 g kwasnej smietany

2 lyzki tartego chrzanu

200 g wedzonego wegorza w platach

Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli. Zoltka rozmieszac z mlekiem. Make wymieszac z 1/2 lyzeczki soli, pieprzem (wedle uznania) i proszkiem do pieczenia. Wsypoywac stopniowo do jajek z mlekiem meiszajac. Dodac ubita piane z bialek i lekko wymieszac.

Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Wylozyc ciasto i zapiekac w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 20 minut na zlotobrazowy kolor.

W tym czasie przygotowac sos: koperek umyc i posiekac. Wymieszac ze smietana i chrzanem, doprawic do smaku pieprzem i sola.

Nalesnik popdawac z sosem i platami lososia.

Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 1/2013

niedziela, 28 kwietnia 2013
Chlebek banowy z miodem

Zachcialo mi sie bananow. Kupilam nieco za duzo i zaczely przejzewac. Jednego wykorzystalam do tego ciasta. Pyszniutkie, mieciutkie i szybko sie robi. A: i aromatycznie pachnie. Tego bylo mi trzeba!

 

Na mala foremke keksowa o dlugosci 25 cm:

1 dojrzaly, miekki banan

125 g masla lub margaryny do pieczenia

150 g cukru

1 lyzka plynnego miodu (wzielam rzepakowy)

2 jajka

225 g maki

1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

2 plaskie lyzeczki cynamonu

szczypta mielonych gozdzikow

Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. Dodac po jednym jajku nadal ucierajac.Nastepnie dodac miod, banana obranego i pokrojonego na kawalki, cynamon i godziki. Wszystko zmiksowac na gladka mase. Stopniowo dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Miksowac krotko tylko do polaczeniasie skladnikow. Przelac do natluszczonej i wyspanej tarta bulka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 45 minut.

Przepis z ksiazki: O.Lazar "Keksy slodkie i slone" wyd. KDC 2007 r.

środa, 24 kwietnia 2013
Pierog z ciasta francuskiego z nadzieniem pieczarkowym

Powiedzmy, ze to pierog... Nadziewany placek? Koperta? Pieroga tez mozna uformowac. Mnie wyszlo cos takiego:

Niewazny ksztalt, wazne, ze smakowalo ;)

Dla 4 osob:

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 jajka

400 g pieczarek

1 cebula

sol, pieprz

4 plastry szynki gotowanej

olej do smazenia

Cebule pposiekac i zeszklic na oleju. Pieczarki posiekac w plasterki. Pieczarki wymiszac z cebula, dodac jajka i doprawic do smaku pieprzem i sola. Ciasto francuskie rozwinac, ulozyc plastry szynki, a na nich nadzienie pieczarkowe. Ciasto zalepic (Tak, jak wma sie uda ;) ) Trzeb amocno zlepic brzegi, aby ciasto nie otworzylos ie w czasie peiczenia, bo wtedy wycieknie nadzienie. Piec w uprzednio nagraznym piekarnkiu w temperaturze 220°C ok. 20 minut. Podawac z zielona salata.

Przepis uczestniczy w akcji:

Pieczarkowy Tydzień 2013   i  Czas na ciasto francuskie!

poniedziałek, 22 kwietnia 2013
Smazone kulki ziemniaczane z parmezanem

Rodzaj krokietow. Z surowka i sosem wystarcza za caly obiad. Ja podalam z salatka pieczarkowa na cieplo z ostatniego wpisu. Polecam!

Dla 4 osob:

700 g gotowanych ziemniakow utluczonych lub przepuszczonych przez praske

250 g pokrojonego na drobno bekonu

150 g tartej bulki

100 g masla

100 g startego drobno parmezanu

2 jajka

6 lyzek maki tortowej

olej do smazenia

sol, pieprz

Na patelni rozgrzac lyzke oleju. Usmazyc bekon, az bedzie zlocistobrazowy i chrupiacy, przelozyc na papier kuchenny, aby pozybyc sie nadmiaru tluszczu. Na patelni roztopic maslo, dodac 3 lyzki maki tortowej i usmazyc mieszajac na zlocisto. Dolozyc ziemniaki i wymieszac. Zdjac z palnika, wsypac parmezan i bekon. Ponownie wymieszac i doprawic do smaku pieprzem i sola. Odstawic, aby masa wystygla. Z masy formowac kulki wielkosci malych pomidorkow. Kazda kulke obtoczyc w pozostalej mace, nastepnie zanurzyc w roztrzepnaych jajkach, a na koniec obtoczyc w bulce tartej. Smazyc na zlotobrozowo na rozgrzanym oleju ok. 5-6 minut.

Przepis z: "Dobre Rady" nr 2/2013

piątek, 19 kwietnia 2013
Pieczarkowa salatka na cieplo

Bardzo ciekawe danie i bardzo smaczne. Jako dodatek do obiadu, lub z kromka pieczywa na kolacje. 

Dla 4 osob:

200 g pieczarek

200 g prow (biale czesci)

1 marchewka

1 kwaskowe jablko

sok z 1/2 cytryny

olej

sol, pieprz

Pory oczyscic, pokroic w krazki, pieczarki oczyscic i pokroic w plasterki. Skropic polowa soku z cytryny, wymieszac. Marchew obrac i zetrzec na atrce jarzynowej. Na oleju poddusic pory, cosac marchew i pieczarki, podlac kilkoma lyzkami wody, przykryc i dusic ok. 10 minut. Jablko obrac i zetrzec na tarce jarzynowej, wymiesza cz reszta soku z cytryny. Dodac do wrzyw, wymieszac i doprawic do smaku pieprzem i sola.

Przepis uczestniczy w akcji:

Pieczarkowy Tydzień 2013 i Sałatkowe szaleństwo!

Przepis z ksiazki M.Caprari "Kuchnia Polska".

12:46, karto_flana
Link Komentarze (3) »
środa, 17 kwietnia 2013
Ziemniaki pieczone z pasta lososiowa

Uwielbiam ziemniaki pod kazda postacia. To dosc proste danie przypadlo od razu wszystkim do gustu. Polecam!

Dla 4 osob:

800 g ziemniakow

400 g serka twarozkowego typu Almette

250 g wedzonego lososia

70 ml kwasnej smietany

koperek (Wzielam 2 lyzki suszonego) w sezonie peczek swiezego

3 lyzki oliwy

1 lyzka soku z cytryny

sol, pieprz

rukola do dekoracji

Ziemniaki wyszorowac, przekroic na polowki, ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia przecieciem do gory. Posmarowac oliwa i posolic oraz posypac pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30-35 minut. W tym czasie przygotowac paste lososiowa. Wedzonego lososia posiekac na kawalki, wymieszac ze smietana, koperkiem (siekanym lub suszonym) i twarozkiem. Dodac sok z cytryny i doprawic do smaku pieprzem i sola. Na ziemniaki nakladac paste i przybrac rukola. Paste mozna tez podac osobno i nakladac na ziemniaki wedle uznania.

Przepis dodaje (rzutem na tasme ;) ) do akcji:

Łososie do boju!

Przepis z "Dobre Rady" Nr 02/2013

wtorek, 16 kwietnia 2013
Salatka ze smazonej cukini

Sprobujcie nowego smaku cukini. :)

Dla 4 osob:

1/2 kg cukini

6 lyzek oleju

2 cebulki szalotki

2 zabki czosnku

sok z 1 cytryny

sol, pieprz

Cukinie umyc i pokroic w krazki. Usmazyc z obu stron na rozgrzanym oleju. Przelozyc do salaterki. Cebulki i czosnek posiekac. Podsmazyc na pozostalym oleju. Posypac cebula i czosnkiem cukinie. Do goracego oleju wlac sok z cytryny, wymieszac, posypac sola i pieprzem. Goracym sosem zalac cukinie. Ostudzic, wstawic do lodowki, zeby smaki sie "przegryzly".

Przepis dodaje do akcji:

Sałatkowe szaleństwo!

 

08:28, karto_flana
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2