Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
sobota, 26 kwietnia 2014
Sernik wiedenski z cynamonem

Przepyszny :) Zebyscie widzieli, jak sie nim zajadalismy :)

Na forme o srednicy 18-20 cm:

Spod:

1/2 szklanki maki

40 g masla

1 lyzka cukru pudru

1/4 lyzeczki proszku do pieczenia

1 zoltko

Nadzienie:

500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarozku homogenizowanego

60 g masla

1/2 szklanki cukru

3 jajka

1 czubata lyzka maki ziemniaczanej

lyzeczka ekstraktu waniliowego

3 lyzeczki cynamonu

Foremke wylozyc papierem do pieczenia. Zagniesc ciasto na spod, uformowac kule i wlozyc do lodowki na pol godziny. Przyzadzic nadzienie: maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodawac pojedynczo zoltka, nastepnie twarog. Dodac make ziemniaczana i ekstrakt waniliowy. Bialka ubic na sztywna piane i wymieszac lekko lyzka z masa serowa. Ciastem wylepic dno foremki, wylozyc 1/3 nadzienia serowego, posypac 1 lyzeczka cynamonu, ponownie polozyc 1/3 nadzienia i posypac 1 lyzeczka cynamonu. Przykryc reszta masy i posypac 1 lyzeczka cynamonu. wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C ok. 1 godzine. Wystudzic w piekarniku uchylajac lekko drzwiczki

Przepis z "poradnik Domowy" nr 5/2014

20:58, karto_flana
Link Komentarze (3) »
Tosty z pieczarkami

 Tym razem naparwde prosta propozycja :)

Dla 4 osob:

4 kromki chelba tostowego (typ: american sandwich)

500 g pieczarek

1 duza cebula

sol, peprz

2-3 lyzki gestej smietany

2-3 lyzki masla

Chleb opiec w tosterze lub piekarniku. Cebule obrac, drobno posiekac i usmazyc na rumiano na masle. Dodac oczyszczone i posiekane drobno pieczarki. Udusic, az beda miekkie, doprawic do smaku, wmieszac smietane. Pieczarki ulozyc na kromkach chleba.

Pieczarkowy Tydzień 2014

Tagi: pieczarki
08:52, karto_flana
Link Komentarze (3) »
środa, 23 kwietnia 2014
Zupa pieczarkowa z klopsikami

Nie wiem, czy wiecie, ze dzis Swiatowy Dzien Ksiazki? A wczoraj byl  Dzien Pieczarki! Moja pieczarkowa propozycja :)

Dla 6 osob:

1 marchewka

1 pietruszka

kawalek pora

po 2 lyzki oleju, smietany, oraz tartej bulki

500 g pieczarek

1,5 l bulionu

lisc laurowy

250 g mielonej lopatki wieprzowej

1 jajko

natka z pietruszki

sol, pieprz

Marchewke i pietruszke obrac, zetrzec na tarce jarzynowej. Selera obrac i pokroic na plasterki. Na patelni rozgrzac lyzke oleju, podsmazyc warzywa. Pieczarki oczyscic, pokroic na plasterki, dodac do warzyw i dusic przez kilka minut. Przelozyc do garnka, zalac bulionem, dodac lisc laurowy. Gotowac na niewielkim ogniu przez 20 minut. Mieso wlozyc do miski, dodac jajko, tarta bulke, oraz 2-3 galazki drobno posiekanej natki pietruszki. Doprawic sola i pieprzem, wyrobic na gladka mase, z ktorej uformowac male klopsiki. Usmazyc na pozostalym oleju. Zupe zmiksowac dodac smietane, wlozyc klopsiki.

Przepis u czestniczy w akcji:

Pieczarkowy Tydzień 2014

Przepis z: "101 przepisow Swiata Kobiety" Tom 36 09/2013

wtorek, 22 kwietnia 2014
Pasta jajeczna z papryka i curry

Po swietach zostalo mi gotowanych jajek na twardo ;) Warto doodac kilka skaldnikow i zrobic pyszna paste do smarowania pieczywa.

Dla 4 osob:

4 jajka ugotowane na twardo

1 ogorek konserwowy

1 strak papryki czerwonej

suszony lub swiezy koperek

sol, pieprz

1 lyzeczka curry

sok z polowy cytryny

3 lyzki majonezu

Jajka oskubac, zoltka wyjac, a bialka posiekac na drobno. Drobno posiekac takze papryke i ogorka. Zoltka przetrzec przez sito, utrzec na gladki sos z majonezem, curry i sokiem z cytryny. Wlac do posiekanych skladnikow, wymieszac, posypac koperkiem i doprawic do smaku pieprzem i sola.

Przepis z ksiazki M.Caprari "Kuchnia Polska"

środa, 16 kwietnia 2014
Liebster blog oraz swiateczne zyczenia :)

Jakis czas temu otrzymalam przemile wyroznienie Liebster blog Award od Ady i Patryka prowadzacych blog cook. Serdecznie dziekuje :)
1. Ryż czy makaron?- makaron
2. Ulubiony owoc?- sliwka
3. Ulubiony kucharz?- Robert Maklowicz (choc w azsadzie to nie kucharz ;) )
4. To straszne ale nie umiem ... zrobic ciasta francuskiego
5. Moja ulubiona pora roku to... nie wiem, Jakis czas temu byla to zima, ale teraz chyba wole jednak cieplejsze klimaty ;)
6. Pisze bloga bo ... lubie i chce zachowac "swoje" przepisy
7. Twoja największa słabość to.. czekolada
8. Ulubiona potrawa wigilijna? groch z kapusta
9. Ulubione śniadanie? bulka z serem
10. Kawa czy herbata ? herbata
11. Ulubiony gatunek sera? ojoj, wszystkie plesniowe, a najbardziej "bawaria blu"

A terza przyjmijcie najserdeczniejsze zyczenia udanyhc Swiat Wielkanocnych :) Pogody ducha i przyjemnego Swietowania :)

 

19:57, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 11 kwietnia 2014
Placek brownie z orzechowa kruszonka

Juz jutro swiatowy Dzien Czekolady! A oto moja propozycja na obchody tego dnia :)

 

 Na forme o srednicy 30 cm:

125 g orzechow wloskich (waga po wyluskaniu)

400g + 1 lyzka maki

325 g cukru

sol

275 g masla

200 g czekolady gorzkiej deserowej

5 jajek

1 opakowanie cukru waniliowego

2 palskie lyzeczki proszku do pieczenia

Orzechy posiekac, wymieszac w misce ze szczypta soli, 75 g cukru i 150 g maki. Stopic 125 g masla i dodac do miski z orzechami, maka i cukrem, gdy jest jeszcze gorace, zagniesc kruszonke, na sam koniec dodajac lyzke maki. Czekolade polamac na kawalki, wlozyc do garnka wraz z 150 g masla i rozpuscic na niewielkim ogniu mieszajac. Nieco wystudzic. Jajka ubic z 250 g cukru, szczypta soli i cukrem waniliowym na puszytsta mase. 250 g maki wymieszac z proszkiem do pieczenia dodawac stopniowo do masy jajecznej i wymieszac. Nastepnie dodac czekoalde i maslo, wymieszac. Przelozyc do natluszconej, wyspanej maka foremki. Na wierzchu posypac orzechowa kruszonka. Wstawic do nagrzanego piekarnika- 175°C (z termoobiegiem- 150°C). Piec 35-40 minut.

 Przepis dodaje do akcji:

Dzień czekolady

Przepis z pisma "Laura"

piątek, 04 kwietnia 2014
Kruchy mazurek z dzemem sliwkowym

 Ozdoba wielkanocnego stolu :)

 

Na forme o boku 20 cm;

250 g maki

150 g masla

80 g drobnego cukru

2 zoltka

8 polowek orzechow wloskich

150 g drzemu sliwkowego

Maslo posiekac i polaczyc z zoltkami, oraz cukrem i maka. Zagnies ciasto, gdyby bylo za suche dodac 2-3 lyzki wody. Owinac w folie spozywcza i odlozyc do lodowki na 30-40 minut. Foremke wylozyc papierem do pieczenia, nastepnie rozwalkowac ciasto, czesc ciasta odlozyc. Rozwalowane ciasto przelozyc do foremki formujac wysokie brzegi. Z odlozonego ciasta ulepic kulki i ulozyc na placku "okienka" Placek podpiec 15 minut w temperaturze 190°C. Powidla podgrzac i wlozyc do okienek mazurka. W kazdym okienku ulozyc polowke orzecha wloskiego. Wstawic do piekarnika na kolejne 15 minut.

Przepis na podstawie przepisu z "Dobre Rady" nr 3/2013

Przepis dodoaje do akcji:

 Wielkanocne Smaki - edycja IV

21:01, karto_flana
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2