Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
czwartek, 28 kwietnia 2016
Ciastka motylki

Dziś chciałabym zaprosić Was na ciasteczka motylki, które piekłam z moimi synkami.

Piec to może oni i piekli, ale bardziej podobało im się oczywiście zjadanie ;)

 

Na ok. 15 sztuk:

 

 

280 g mąki pszennej

140 g skrobi kukurydzianej

120 g cukru pudru

1opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

180 g masła

1 jajko

15 g naturalnego gorzkiego kakao

1 białko

 

Mąkę przesiać do miski razem ze skrobią kukurydzianą i cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, oraz proszek do pieczenia, a następnie pokrojone na kawałki zimne masło i jajko. Szybko zagnieść ciasto (gdyby było za suche można dodać nieco zimnej wody). Podzielić na 2 części: jedna z nich zagnieść z kako i odrobiną wody. Z obu części uformowac kulki, zawinąć w folię spozywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie uwałkowac na posypanej mąką stolnicy placki o grubości ok 0,5 cm. Polóżyc jeden na drugim i ywinąć w roladę. Roladę kroić na plastry,dociskac po dwa do siebie, układać je na blachach wyłozonych papierem do pieczenia formując motylki. Posmarowac roztrzepanym białkiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180st. C ok. 15 minut.

 

 

 

No i zjedzone. Acha, te, co zostały wyfrunęły na dwór, gdzie też dlugo nie pożyły ;) Dziecięce apetyty na świeżym powietrzu mocno się powiększają... ;)

 

13:06, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 kwietnia 2016
Placek z kaszki kukurydzianej polenty



na forme o średnicy 26 cm.

800 ml mleka

175 g kaszki kukurydzianej polenty

100 g cukru

4 jajka

szczypta soli

kilka kropel aromatu pomaranczowego

4-5 lyzek soku pomaranczowego

Mleko zagotowac, wsypac kaszkę i energicznie wymieszac. Gotowac mieszając przez 2 minuty, odstawic do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. biala ubić na sztywna ye szczytptą soli, stopniowo wsypywac cukier i ubijać  przez 3 minuty. Yółtka ubic z sokiem i armoatem pomarańczowym, dodawac po łyżce ugotowana i wystudzona akszę. Na koniec dodac ubita paianę i lekko wymieszać lyzka. Przełozyc do antłuszczonej foremki, piec w temperaturze 175st. C ( z teroobiegiem- 150 st. C) ok. 50 minut.  

Podalam z zageszczonym kompotem wielowocowym. W sezonie samkuje z truskawkami i innymi świeżymi owocami.

 

 

Przepis z: "Tina. Backen spezial" nr 2/2104

10:02, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 kwietnia 2016
Pieczarki w ziołowym sosie

Mozna je podac z ziemniakami na jarski obiad, albo jako dodatek do mięsa.

Dla 4 osób:

500 g pieczarek

4 łyzki oliwy

5 ziaren pieprzu

4 ziarna ziela angielskiego

1 listek laurowy

1 gałązka rozmarynu

1 gałązka tymianku

1 gałązka bazylii,

1/2 cytryny

sól

Przygotowane do gotowania pieczarki skropic sokiem z cytryny.Do rondla wlać wodę, tyle, by swobodnie zmieściły się w niej wszystkie pieczarki. Wlac oliwę, dodac ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Zagotować, osolić i wrzucić grzyby. Ugotowac do miękości, wyjąc z wywaru i przełożyć na talerz. Sos zagęśćić mąką, wsypać posiekane zioła, włozyć pieczarki i wymieszać.

Przepis uczestniczy w akcji: Pieczarkowy tydzień.

21:07, karto_flana
Link Komentarze (1) »
czwartek, 21 kwietnia 2016
Ryba w pieczarkach

Warto jadać ryby :) Może z pieczarkami?

Dla 4 osób:

1 kg filetów z ryby np. dorsza

150 g masła

odrobina oliwy

sól

1 szklanka gęstej śmietany

3-4 łyżki mąki

300 g pieczarek

Rybę oczyścić, posolić, obtoczyć w mące i obrumienić na mocno rozgrzanej oliwie. Przełozyć do ogniotrwalego półmiska lub kilku mniejszych, obłożyć kawałkami surowego masła, wstawić do gorącego piekarnika (180st C), piec 15 minut. Następnie zalać śmietaną i piec jeszcze 3 minuty. W tym czasie usmażyć na patelni na maśle grzyby. Kiedy bedą rumiane posolić. Wyjetą z pieca rybe posypac grzybami.

Wpis uczestniczy w akcji Pieczarkowy tydzień 

20:08, karto_flana
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 18 kwietnia 2016
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Dla 4-6 osób:

2 polędwiczki wieprzowe

500 g pieczarek

1 cebula

250 ml kwaśnej śmietany

1/2 szklanki półwytrawnego białego wina

kilka gałązek świezego estragonu i rozmarynu

1/2 pęczka pietruszki

2 lyzki oleju

2 łyżki masła

sól, pieprz

Polędwiczki pokroić na palstry 1,5 cm i rozgnieśc ręką. Posolić i popieprzyć. Cebule posiekac, pieczarki pokroić na plasterki. Na 1 łyżce rozgrzanego oleju i masła zeszklić posoloną cebulę, dodac peiczarki i smażyć na dużym ogniu. Śmietane wymieszac z kilkoma pieczarkami z patelni, wlać do patelni i wymieszać, soso przelac do innego naczynia. Estragon drobno posiekać, rozmaryn pozostawić w całości. Na patelni rozgrzac pozostałe maslo i olej. Dodać polędwiczki i posypać ziolami. Smażyć na rumiano po  2/3 minuty z każdej strony. Dolać wino, gotowac aż odparuje, wyjąć rozmaryn. Dodać sos z naczynia, wymieszać.

Przepis dodaję do akcji Pieczarkowy tydzień. 



21:27, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 17 kwietnia 2016
Sałatka z rzodkiewek i pomarańczy

Iście wiosennie :)

Dla 4 osób:

1 pęczek rzodkiewek

1 ogórek sałatkowy

2 pomarańcze

2 cienkie plasterki białej cebuli

2 łyżki drobno posiekanej mięty

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli morskiej

3 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka płynnego miodu

pieprz

Rzodkiweki oczyścić i posiekać na plasterki. Ogórka pokroić na kawałki. Pomarańcze wyfiletowac i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać. W miśce ulożyć warzywa i owoce oraz miętę, polać oliwą i delikatnie wymieszać. Dolać ocet i wymieszać. Posypać pieprzem, dodac miód i wymieszać. Podajemy od razu, po kilku godzinach nie będzie już smaczna.

Przepis z: "Claudia. Apetyt" nr 2/2015

Tagi: salatka
21:04, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 kwietnia 2016
Muffiny czekoladowo-pomarańczowe

Dziś zapraszam na słodką przekąskę, która spodoba się dzieciom. Moi jadły, aż miło patrzeć ;)



 

 

 

 

No, jak widać takie muffinki znikaja błyskawicznie.

 

 

(A tu w tle moja akwarela)

 

Na 12 sztuk:

 

200 g mąki

100 g cukru

1 tabliczka czekolady deserowej (100g)

skórka otarta z 1 pomarańczy

1 opakowanie cukru waniliowego

1 czubata łyżka kakao

150 ml mleka

2 jajka

3łyżki masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

Masło rozpuścić. Czekoladę drobno posiekać. W misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli oraz kakao. Mleko połączyć z jajkami i wystudzonym masłem, wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać szybko drewnianą łyżką. Na koniec dodac czekolade i skórke pomarańczowa., wymieszać. Ciasto nakłądac do foremek muffinkowych. Piec 20 minut w temperaturze 185st C.

 

Przepis na podst: "Magazyn kulinarny Poradnika Domowego" nr 2/2016

22:12, karto_flana
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2