Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
środa, 28 maja 2014
Salsa paprykowo-pomidorowa

Jeszcze cos do mies z grila :)

Dla 4 osob:

2 czerwone papryki

150 g pomidorow

2-3 lyzki posiekanej bazylii

chili w proszku

cukier, cynamon

sok z polowy limonki

Papryku umyc, oczyscic z nasion, pokroic w paski. Pomidory umyc i pokroic w osemki. Warzywa zmiksowac. Dodac posiekana bazylie. Przyprawic do smaku chili, cukrem, sokiem z limonki i szczypta cynamonu.

Przepis z "Meine Familie & Ich" nr 5/2014

Przepis dodaje do akcji:

Hola Mexico 4

22:22, karto_flana
Link Komentarze (3) »
wtorek, 27 maja 2014
Dwie ziemniaczane salatki

Sezon na grila juz sie rozopczal. Polecam wam zatem dwie ziemniaczane salatki do dan z grila.

Salatka ziemniaczana z zielona fasolka i rzodkiewka

Dla 4 osob:

600 g ziemniakow

500 g zielonej fasoli szparagowej

sol, pieprz, cukier

peczek koperku

200 g gestej kwasnej smietany

100 g majonezu

150 g jogurtu naturalnego pelnotlustego

2 czerwone cebule

peczek rzodkiewek

1 lyzeczka nasion kminku

Ziemniaki zagotowac z kminkiem w osolonej wodzie w mundurkach. Odcedzic, chwile wystudzic, obrac z lupin i pokroic w plasterki. Fasole oczyscic, przekroic na kawalki i zagotowac do miekkosci w osolonej wodzie. Koperek drobno posiekac. Majonez, jogurt i smietane wymieszac, dodac koperek i wymieszac. Sos doprawic do smaku sola, pieprzem i odrobina cukru. Cebule obrac i pokroic w polkrazki. Rzodkiewki umyc i pokroic w krazki. Dodac do ziemniakow i fasoli, zalac przygotowanym sosem.

Przepis z "Meine Familie & Ich" nr 8/2012

Salatka ziemniaczana z awokado i czerwonymi burakami

Dla 4 osob:

600 g ziemniakow

sol, pieprz, cukier, pieprz cayenne

1-2 lyzki oleju + 50 ml oleju

1 cebula

100 ml bulionu warzywnego

75 ml octu jablkowego

2 awokado

sok z 1 cytryny

150 g jogurtu naturalnego

150 g gestej kwasnej smietany

30 g orzechow wloskich (waga bez lupin)

100 g burakow czerwonych (wzielam wiecej)

Ziemniaki i buraki ugotowac w mundurkach, odcedzic, nieco wystudzic, obrac z lupinek i pokroic w slupki. Dwie lyzki oleju rozgrzac na patelni i podsmazyc pokrojona w kostke cebule. Zalac bulionem i octem, zagotowac, zdjac z palnika. Doprawic do smaku sola, pieprzem, pieprzem cayenne i odrobina cukru. Awokado obrac, wyjac pestki, pokroic w slupki i skropic sokiem z cytryny. W salaterce ulozyc ziemniaki, a na wierzchu awokado. Zalac zalewa. Jogurt wymieszac ze smietana, doprawic do smaku sola, cukrem, pieprzem i pieprzem cayenne. Polac salatke na wierzchu. Nastepnie polozyc buraki w slupkach i posypac posiekanymi orzechami.

Przepis z: "Leckeres aus Omas Küche" nr 9/2011

wtorek, 20 maja 2014
Prosty placek maslany z platkami migdalowymi

Prosto upieczony i szybko zjedzony. Posypke mozna zmienic np. na wiorki kokosowe, platki owsiane, siekane orzechy, czy to, co wam jeszcze do glowy przyjdzie.

Na plaska blache o wymiarach: 40x30 cm:

250 g smietany kremowej

250 g + 3 lyzki cukru

375 g maki

3 lyzeczki proszku do pieczenia

4 jajka

100 g masla

75 g migdalow w platkach.

Smietane ubic na polsztywno wsypujac stopniowo 250 g cukru. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do smietany dodac jajka i wymieszac, dodac make i wymieszac mikserem. Ciasto przelac do wylozonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku (200 °C, z termoobiegiem- 175°C) Maslo rozpuscic. Po 10 minutach pieczenia ciasto polac maslem, posypac platkami migdalowymi i 3 lyzkami cukru. Piec jeszcze 10 minut na rumiano.

Przepis z: "Laura. backen im Frühling" nr 1/2013

Tagi: ciasto placek
20:55, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 maja 2014
Kremowa zupa z porow i ziemniakow

 

Poniewaz kupilam w nadmiarze porow postanowilam zamienic je na zupe. W ten sposob wiem, ze zostana zjedzone ;) W calosci mogly by wywolac nieufnosc domownikow ;) A zupa to zupa! Zwlaszcza tak gesta zmiksowana, kremowa :) Korzystalam z przepisu z bloga Toskaniau. Przepis zostal co nieco zmodyfikowany.

Dla 4 osob:

2 duze pory 
6 duzych ziemniakow
2 duze cebule
2 szalotki
marchewka, średnia
2 lyzki masla 
2 lyzki oleju
sol
pieprz
bulion 2 l (warzywny)

Ziemniaki obierac, pokroic i wrzucic do bulionu. Bulion trzeba zagotować i doprawić do smaku sola i pieprzem. Pory umyc, pokroic w paski. Cebule pokroic w krazki. Szalotki obierac i drobno posiekac. Marchew  oczyscic i zetrzec na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozpuscic  maslo i dodac olej. Wrzucic pory, szalotki i cebule. Dodac marchew. Dusic ciągle mieszając okolo 10 minut. Warzywa maja się dusic, nie smazyc. posolic i popierpzyc do smaku. Uduszone warzywa dodac do bulionu.  Zupę gotowac okolo 30 minut na malym ogniu. Zmiksowac. Ewentualnie dodac nieco wody, gdy  jest zbyt gesta.

 

niedziela, 11 maja 2014
Empanadas

 Bardzo smaczne :) Na pewno warto sprobowac czegos z kuchni meksykanskiej:)

Podalam z ziolowym twarozkiem.

Dla 4 osob:

1 peczek dymki

po 1 straku czerwonej, zielonej i zoltej papryki

1 zabek czosnku

1 lazka+ 75 ml oleju

250 g mielonego miesa wolowego i wieprzowego (waga wspolnie)

1 lyzeczka rozmarynu suszonego

2 lyzki przecieru pomidorowego

sol, pieprz,

mielona papryka chili

500 g twarogu

75 ml mleka

2 jajka

400 g maki

1 opakowanie proszku do pieczenia

100 g czarnych oliwek bez pestek

2-3 lyzki soku z limonki

2-4 lyzeczki tymianku suszonego lub swiezy

Cebulki umyc i posiekac. Papryki umyc, wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Czosnek drobno posiekac. Na 1 lyzce oleju usmazyc mielone mieso, dodac cebulki i czosnek oraz rozmaryn, papryke, sol i pieprz. Dodac przecier pomidorowy i wymieszac, smazyc dalej dodajac 100 ml wody. Po 5 minutach dodac chili i ewentualnie jeszce doprawic do smaku. Odstawic do wystygniecia. 250 g twarogu, mleko, 75 ml oleju, sol i 1 jajko wymieszac i zagniesc ciasto dodajac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielic na 4 czesci. Rozwalkowac na spore owalne placki (17x20 cm). Nakladac nadzienie i sklejac brzegi. Posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 15 minut. Z postalego twarogu, soku z limonki oraz drobno posiekanych oliwek przyrzadzic twarozek. Doprawic do smaku sola, pieprzem i tymiankiem.

Wpis dodaje do akcji:

Hola Mexico 4

Przepis z: "Laura.Backen" nr1/2ß12

Tagi: pierogi
20:45, karto_flana
Link Komentarze (5) »
wtorek, 06 maja 2014
Chlebek z jablkiem, cynamonem i orzechami wloskimi

Pyszny drozdzowy wypiek. Ma ksztalt chleba, a smakuje mniej wiecej pomiedzy chalka a ciastem. Goraco polecam. Zajadamy sie nim juz drugi raz w tym tygodniu!

Na jeden sredniej wielkosci bochenek (ok 0,5 kg):

300 g maki

1 male jablko

80 g orzechow wloskichj (waga bez lupinek)

1 lyzeczka cynamonu

150 ml mleka

1/2 lyzeczki soli

20 g swiezych drozdzy

30 ml letniej wody

40 g + 1 lyzeczka brazowego cukru

30 g miekkiego masla

Make wymieszac z sola w duzej misce, zrobic w srodku dolek, w ktory wkruszyc drozdze, zalac woda, dodac lyzeczke cukru, wymieszac, az powstanie papka. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce pod przykryciem na 15 minut. Dodac pozostale skladniki (oprocz jablka i orzechow) i wyrobic mikserem z koncowkami do ciasta drozdzowego ok. 5 minut. Odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na 45 minut. Jablko umyc, wyciac gniazda nasienne i drobno pokroic. Orzechy pokroic. Dodac jablko, orzechy do ciasta i zagniesc, aby sie rownomiernie rozprowadzily (uwaga- ciasto stanie sie wilgotne, nie dodawac maki). Odstawic ponownie do wyrosniecia na 30 minut. Na opruszonej maka stolnicy uformowac bochenek, przelozyc na blache wylozona papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 15- 20 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C (z termoobiegiem- 160°). Piec 25-30 minut na rumiano.

Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 14/2014

sobota, 03 maja 2014
Muffiny z czekoladowymi groszkami smarties

Czym uszczesliwic dzieci w dlugi, deszczowy weekend majowy? Prosze bardzo:

Na 12 sztuk:

280 g maki

120 g malych czekoladowych groszkow smarties

2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

2 jajka

100 g cukru

60 ml oleju

300 ml maslanki

pol szklanki wrzatku

150 g cukru pudru

Make wymieszac z soda oczyszczona, proszkiem do pieczenia i 80 g smarties. W duzej misce wymieszac jajka, maslanke, cukier i olej. Dodac sypkie skladniki i szybko wymieszac. Przelozyc do foremek muffinkowych.Ppiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 20-25 minut. Nastepnie z wrzatku i cukru pudru zrobic lukier, ktorym polac muffinki. Posypac pozostalymi smarties i pozostawic do wystygniecia.

Przepis z: "Frau mit Herz Spezial. Backen nach Großmutters Art" nr 2/2012

20:46, karto_flana
Link Komentarze (1) »