Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 31 maja 2015
Candy na 5 lat "Z kartoflanego pola"

Tak, tak, moze trudno w to uwierzyc, ale niebawem moj rodzynek, kochany kulinarny blog skonczy 5 lat! Dokladnie 30 czerwca 2010 roku pojawil sie tu pierwszy wpis. Od tej pory na Kartoflanym Polu rosna kartofelki ;) I inne przepisy tez!

W podziece za te 5 lat bedzie mam dla was candy:

Do wygrania widoczna na zdjeciu mandala (Mozna ja jak widac wkorzystac do sesji fotograficznych) oraz niespopdzianki. Prosze o wyrazenie checi uczestnictwa w komenatrzu. Zglosici mozna sie tez na moim fanepagu. Dodatkowo mozn anpisac, czy macie jakies zyczenia, czy chcielibyscie wiecej przepisow na konkretne dania, a jesli tak, to jakie. Na zgloszenia czekam do 30 czerwca, a losowanie zwyciezcy odbedzie sie 1 lipca! Zycze udanej zabawy :)

21:11, karto_flana
Link Komentarze (9) »
piątek, 29 maja 2015
Pasta kanapkowa z ricotty z suszonymi pomidorami

Z odrobina miodu :) Niesamowity smak :)

Dla 4 osob:

300 g ricotty

2 galazki tymianku

1 lyzka miodu

10 pomidorow suszonych z oleju

2 lyzki oliwy z oliwek

sol, pieprz

2 zabki czosnku

Listki tymianku oberwac z galazek. Miod podgrzac i wllozyc listkin tymianku, wymieszac, odstawic. Pomidory wyjac z oleju, posiekac. Dwa posiekane odlozyc, a pozostale zmiksowac z oliwa i posiekanym czosnkiem na gladka mase. Wymieszac z ricotta, doprawic do smak sola i pieprzem. Dodac dwa posiekane pomidory i wymieszac. Tuz przed podaniem podgrzac miod i polac nim paste.

Przepis dodaje do akcji:

 Viva Ricotta! edycja II

Przepis z: "Landgenuss" nr 3/2015

wtorek, 26 maja 2015
Tort jogurtowy z truskawkami

 

Sprawdzil sie na przyjeciu dla dzieci :)

Na forme o srednicy 26 cm:

4 jajka

280 g cukru

szczypta soli

170 g maki tortowej

30 g maki ziemniaczanej

2 lyzeczki proszku do pieczenia

10 platow zelatyny

700 g truskawek

450 g jogurtu naturalengo

500 g smietany kremowej

1 opakowanie cukru waniliowego

sok z 1 cytryny

Spod foremki wylozyc pergaminem, a boki wysmarowac tluszczem. Bialka oddzielic od zoltek i ubic na szytwna piane ze szczypta soli, wsypujac stopniowo 175g cukru. Dodac zoltka, lekko wymieszac lyzka. Make wymieszac z maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, przesiac i stopniowo dodawac do jajek, lekko mieszajac lyzka. Mase przelozyc do foremki i wygladzic lyzka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok 30-35 minut. Wystudzic,  zdjac pergamin, przeciac biszkopt na polowe na dwa placki. Truskawki oczyscic, 2/3 posiekac na drobno, a pozostale przekroic na polowe i odlozyc do dekoracji. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie i odcisnac. Jogurt wymieszac z pozostalym cukrem i cukrem waniliowym. Smietane ubic na sztywno. Zelatyne rozpuscic z sokiem cytrynowym na niewielkim plomieniu (Uwaga: nie gotowac!) Powoli do zelatyny stopniowo dodawac jogurt (nie odwrotnie!) ciagle mieszajac. Odstawic w chodne miejsce na 10-15 minut. Gdy masa zaczyna tezec dodac smietane i wymieszac. Dodac pokrojone truskawki i wymieszac.  Spod tortu umiesci w tortownycy, wylozyc 2/3 masy jogurtowej, przykryc druga polowa biszkoptu, wylozyc pozostala mase na wierz i wygladzic. Na tezejacej masie umiesic truskawki do dekoracji. Odstawic do lodowki na co najmniej 2-3 godziny.

Przepis z: "Landgenuss" nr 3/2015

Przepis dodaje do akcji:

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

21:11, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 maja 2015
Salatka z wedzonym kurczakiem i jajkiem.

Dla 4 osob:

5 jaj ugotowanych na twardo

250 g wędzonej piersi z kurczaka może być udko

250 g ogórków kiszonych lub konserwowych (gdyby kiszone były bardzo słone można dać mniej, by nie przesolić)

pietruszka lub szczypiorek

4 lyzki majonezu (wersja lżejsza może być na pół z jogurtem naturalnym)

sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać  majonezem wg własnego uznania. Na końcu dodać poszatkowaną pietruszkę lub szczypiorek. Doprawić do smaku.
 
Przepis z bloga Uczta dla podniebienia.
Tagi: salatka
21:32, karto_flana
Link Komentarze (1) »
czwartek, 21 maja 2015
Surowka z porow i bialej kapusty

Mloda kapusta teraz jest najbardziej soczysta i krucha :)

Dla 4 osob:

2 srednie pory

1/2 glowki kapusty

1 marchewka

1 jablko

4 lyzki majonezu

4 lyzki jogurtu naturalnego

1 lyzka soku z cytryny

sol, pieprz

slodka papryka w proszku

1 lyzeczka natki pietruszki

Pory przeciac wzdluz, umyc, osuszyc i pokroic w polkrazki. Kapuste posztakowac, umyc i osaczyc na sicie. Razem z porami wlozyc do slaterki, posolic, lekko ugniesc i odstawic na 10 minut. Jablko i marchewke obrac, zetrzec na tarce jarzynowej dolazyc do kapusty i pora i wymieszac. Jogurt wymieszac z majonezem, sokiem z cytryny, doprawic do smaku sola, pieprzem i papryka. Sosem polac surowke i wymieszac. Posypac natka pietruszki tuz przed podaniem.

20:30, karto_flana
Link Komentarze (1) »
sobota, 16 maja 2015
Rostbef na rozowo

Dla wielbicieli wolowiny :)

Dla 4 osob:

1 kg rostbefu wolowego

pol opakowania mrozonych pokrojonych w kostke warzyw na zupe

1 cebula

2 lyzki oliwy

1/2 szklanki czerwonego wina wytrwanego

sol, pieprz

1 lyzka musztardy

szczypta granulowanego czosnku

1 lyzka maki

Mieso umyc, osuszyc, ponacinac ostrym nozem w kratke od tej strony, gdzie sa resztki tluszczu. Wymieszac musztarde z pieprzem, sola oraz granulowanym czosnkiem i natrzec mieso ze wszytskich stron. Na patelni rozgrzac oliwe, obsmazyc mieso na rumiano ze wszystkich stron. Wyjac z patelni, nastepnie podsmazyc na pozostalym oleju warzywa oraz posiekana w kostke cebule. Dodac wino, gotowac 2 minuty, przelac wszystko do brytfanny. Ulozyc podsmazone mieso. Piec w temperaturze 160°c w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut. Sos przecedzic, dodac lyzke maki wymieszana z 1/2 szklanki wody. zagotowac. Mieso kroic w plastry i podawac polane sosem.

Tagi: wolowina
21:19, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 maja 2015
Salatka ziemniaczana z koperkiem i jablkiem

Swietnie sie sprawdzila jako dodatek do mies z grila.

Dla 4 osob:

6 ugotowanych w mundurkach ziemniakow

2 twarde, winne jablka

4 jajka ugotowane na twardo

2 kiszone ogorki

sok z cytryny

1 peczek szczypiorku

1 peczek koperku

sol, pieprz

1/2 lyzeczki musztardy dijon

4 lyzki majonezu

Ziemniaki, jablka i jajka obrac, posiekac w kostke. Skropic sokiem z cytryny. Dodac posiekany szyczypiorek i koperek. Wymieszac, doprawic do smaku sola i pieprzem. Wymieszac z musztarda i majonezem. Ostawic do lodowki na conajmniej 1 godzine. Mozna tez zrobic dzien wczesniej.

Wpis uczestniczy w akcji:

Sałatki na grilla

Przepis z: "Moje gotowanie" nr 4/2015

 
1 , 2