Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
poniedziałek, 30 maja 2016
Surówka z buraczków

 

Dla 4 osob:

5 sredniej wielkosci czerwonych burakow

1 duze winne jablko

1 maly korzonek chrzanu

sol, cukier

sok z 1/2 cytryny

1-2 lyzki oleju

Buraki wyszorowac i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. (ok. 20 minut). Wystudzic i obrac, pokroic w cienkie talarki lub paski. Chrzan obrac i zetrzec na drobnej tarce. Powinno go byc ok. 1 lyzki. Na chwile postawic w otwartym oknie, zeby wywietrzaly olejki eteryczne. Jablko obrac i pokroic tak samo, jak buraczki, skropic sokiem z cytryny. Wszystko wymirszac z olejem, doprawic do smaku sola i cukrem.

Tagi: surowka
13:02, karto_flana
Link Komentarze (2) »
wtorek, 24 maja 2016
Pasta do kanapek z serem gorgonzola

Zapraszam :)

Dla 4 osób:

200 g kremowego serka tarożkowego

50 ml słodkiej śmietanki

200 g sera gorgonzola

kilka kropel soku z cytryny

kilka kropel sosu worcester

sól, pieprz

szczypta pieprzu cayenne

szczypta cukru

Serek włozyc do miski wraz ze śmietanką i wymieszac na gładką masę. Gorgonzlle rozdrobinić widelcem w innej misce. Następnie wymieszać z serkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem worcester, pieprzem cayenne i odrobiną cukru. Wymieszać. Przełozyć do miseczki, posypać pieprzem cayenne.

Przepis z: " Kuechenkalssiker- Brot & Austriche sebstgemacht" nr 49

21:13, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 22 maja 2016
Ryba na sałacie

Majowa sałata jest po prostu pyszna. A do tego z rybą... :) Pomysł na lekki obiad.

Dla 4 osób:

600 g flietow z ryby morskiej

2 łyżki masla

100 ml białego wina wytrawnego

sól, pieprz

cytryna

1 łyżka kaparów

sałata (u mnie rzymska, ale może byc mieszana)

2 cebule

po pęczku rzodkiewek i szczypiorku

1 marchew

śmietana, olej

Filety opłukać osuszyć i podzielić na 4 porcje. Oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyc ryby. Wlać wino i dodać kapary, skropic sokiem z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wino całkowicie wyparuje. Trzymac w cieple.

Sałątę umyć, osuszyć i porwac na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki. Szczypiorek umyć i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszac w misce. 200 ml smietany wymieszać z łyżkami oleju i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatę rozdzielić na talerze, na wierzchu układac rybę i polac sosem

Przepis z: "101 przepisów Świata Kobiety" tom 60

 

Tagi: ryba salatka
21:14, karto_flana
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 maja 2016
Tarta z kremem serowym i truskawkami

Zapraszam na pyszną tartę.

Na forme do tart o średnicy 28 cm:

100 g masła

200 g mąki

110 g cukru

1 jajko

szczypta soli

100 g białej czekolady

250 g twarogu

2 opakowania cukru waniliowego

250 ml śmietany kremówki

350 g truskawek

Maslo posiekać, dodac mąkę, 50 g cukru, jajko i sól, zagnieść kruche ciasto, uformowaćv kule, zawinąc w folię spożywcza i odstawic do lodówki na 30 minut. Formę do tarty posmarowac tluszczem i wysypać mąką. Ciasto rozwłąkowac na średnice ok. 32 cm, wyłożyć foremkę, formując wysoki brzeg, odciąc wystajace brzegi. Nakłuć spód widelcem i wysypac groszkiem do pieczenia. Piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 st C (z termoobiegiem-175 st C), nastepnie usunąć groszek i piec jeszcze 10 minut. Spód odstawić do wystudzenia. Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować spód ciasta. Twaróg przetrzeć przez sito lub drobno zmielić. Dodac 30 g cukru oraz cukier waniliowy i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno dodając pozostały cukier i wymieszać z twarogiem. Krem rozprowadzić na spodzie tarty. Truskawki oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić na połówki i ułożyć na kremie serowym. Odstawić na godzinę do lodówki. Pozostałą czekolada ozdobić tartę.

Przepis z: Rezepthits mit Erbeeren nr 1/2013

czwartek, 12 maja 2016
Kanapki-biedronki

Wesoła, wiosenna przekąska

Dla 4 ośob:

200 g białego sera

1 łyzka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

kilka łodyzek szczypiorku

12 okrągłych kromek pumpernikla ( jesli nie mamy to możemy wkroić szklanką)

6 czarnych oliwek bez pestek

6 pomidorków koktajlowych

sól, pieprz

Bialy ser utrzeć na gładka masę, dodac majonez, jogurt naturalny i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek umyć i posiekac. Kromki pimpernikla posmarowac serkiem i posypac posiekanym szczypiorkiem. Pomidorki kotajlowe przekroić na połówki, a następneio naiciąc. Układac na krokach pumpernikla, tak aby powstały skrzydła biedronek. Oliwki przekroić na płowki o poukladac na kanapkach jako głowki biedronek. 

Przepis na podstawie "101 przepisów Świat Kobiety" tom 60

21:01, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 maja 2016
Salatka ze szparagami, rukolą i kozim serem

Ponownie szparagi :)

 

Dla 4 osob:

500 g białych szparagów

6 lyzek oliwy z oliwek

200 ml bulionu warzywnego

sól, pieprz

4  łyżki octu balsamicznego

240 g pomidorków koktajlowych

garśc rukoli

60 g orzechow laskowych

160 g sera koziego twarogowego

 

Szparagi umyć, obrac i odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na kawałki i długości ok. 4 cm. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyc szparagi, zalać bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić bez przykrycia niekiedy mieszajac ok. 10-12 minut, aż bulion całkowicie wyparuje, zalać octem balsamicznym i odstawić. 

Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy posiekać. Ser porwać na kawałki. Lekko wystudzone szparagi wymieszac z sałatą i pomidorami, posypac orzechami i kozim serem.

Tagi: salatka
19:57, karto_flana
Link Komentarze (1) »
środa, 04 maja 2016
Szparagi z salsą jajeczno-pomidorową

Sezon szparagowy uwazam za otwarty :)

 

 

Dla 4 osób:

 

4 łyżeczki orzeszków piniowych

4 pomidory

8 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem

2 kg białych szparagów

4 jajka

8 łyżek octu balsamicznego (Najlepiej biały, ale ja nie miałam i salsa jest dość ciemna)

sól, pieprz

2 łyzki oleju

2 łyzki cukru

 

Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, wystudzić, obrać i drobno posiekać. Orzeszki piniowe wysypać na sucha patelni i uprazyc mieszająć przez 4 minuty, przełożyć na talerz i drobno posiekać. Pomidory umyć i drobno posiekać. Cebulki umyć i pokroić na drobne krążki wraz ze szczypiorem.

Ocet wymiesyac z sola i pieprzem, dodać olej i wymieszać. Wymieszać z warzywami, orzeszkami i jajkami. Odstawić do lodówki.

Szparagi obrac, odciąć zdrewniałe końcówki, włożyć do osolonej i posłodzonej wrzącej wody, gotować ok. 10-15 minut. Przełożyc na ogrzany półmisek. Podawać z salsą, ziemniakami i np. sztuką mięsa, sznycelkami, smażoną rybą, czy tez szynką parmeńską lub szwarcwaldzką.

 

Przepis z tygodnika "Laura"

21:05, karto_flana
Link Dodaj komentarz »