Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
środa, 30 czerwca 2010
Placek cebulowy

Kolejny przepis na mala forme o srednicy 20 cm. Tym razem pikantny placek cebulowy.

 3 szt. cebuli dosc duzych

2 jaja

2 czubate lyzki kwasnej smietany

150 g maki

pol paczki drozdzy suszonych

100 g boczku

1 lyzka oleju

Sol, pieprz, mielony kminek, papryka w proszku, mielona galka muszkatalowa

ciepla woda

Boczek pokroic w kostke, cebule w piorka. Cebule podsmazyc z boczkiem na rumiano, doprawic przyprawami, kminku moze byc spora ilosc.

Z maki, oleju i cieplej wody wyrobic ciasto drozdzowe, odstawic do wyrosniecia na ok. 20-30 min. Nastepnie wylozyc forme wciagajac na brzegach. Nalozyc nadzienie cebulowe.

Jajka ubic ze smietana mikserem, wylac na cebule.

Wstawic do piekarnika, piec temperaturze w 180 °C ok 40-45 min.

Drozdzowy placek z czeresniami i kruszonka

Bardzo smakowity :) Czesc czeresni wypestkowalam i wrzucilam do zamrazarki- beda na nastepny raz. Przepis pochodzi z ksiazki "Kleine Kuchen und Torten". Wydawnictwo Basssermann 2004 r. Zostal nieco zmodyfikowany przeze mnie.  Na forme o srednicy 20 cm.

Ciasto drozdzowe:

100 g maki

1 lyzka cukru

szczypta soli

50 ml mleka

pol paczki drozdzy suszonych

20 g masla

jedno zoltko

Make wymieszac z cukrem, drozdzami i sola. Dodac zoltko. Maslo i mleko ogrzac razem, dodac do maki. Wyrobic reka ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.

Nadzienie:

ok 300 g czeresni (waga sprzed wypestkowania- acha iles czeresni malio robaki to tez nie bralam ich ;))

75 ml soku jablkowego

20 g cukru

1 lyzka maki ziemniaczanej

Czeresnie wypestkowac, wlozyc do garnka, dodac 50 ml soku i cukier. Zagotowac. Pozostaly sok wymieszac z maka ziemniaczana, wlac do gotujacych sie czeresni, wymieszac.

Kruszonka:

90 g maki

40 g cukru

pol paczki cukru waniliowego

pol lyzeczki cynamonu

50 g masla

1 zoltko

Skladniki wymieszac i ugniesc ciasto.

Z ciasta drozdzowego uformowac placek, wlozyc go do formy, powyciagac brzegi. Wstawic do piekarnika, podpiec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Nastepnie wylozyc czeresniowe nadzienie.

Nadzienie obsypac kruszonka.

Piec  dalej ok 20 minut.

A tak wyglada po upieczeniu:

A tutaj wycieklo nieco nadzienia, bo placek byl jeszcze cieply :)