Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 30 czerwca 2015
Karmelowy placek z ziemniakami. Urodziny bloga.

Dzis piate urodziny mojego bloga! Wszystkiego najlepszego szanowny jubilacie. A wszystkim dziekuje za te 5 lat. Jeszcze dzis mozecie zglosic udzial w moim rocznicowym candy. Szczegoly tutaj. Losowanie nagrody odbedzie sie jutro i jutro odbedzie sie ogloszenie wynikow. A dzis zapraszam na slodkie ciasto z ziemniakami. Po prostu pyszne. Prosze sie czestowac! :) Jest naprawde przepyszne :)

Na forme o srednicy 26 cm:

300 g ziemniakow

sol

100 g miekkich karmelkow np. Werhers Oryginal

100 g wisni (maga byc z kompotu)

250 g masla lub margaryny do pieczenia

250 g cukru

5 jajek

400 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

100 g jogurtu naturalnego

polewa:

200 g miekkich karmelkow (jak wyzej)

50-100 g smietany kremowki

Ziemniaki obrac i zetrzec na tarce jarzynowej. Wlozyc na 1-2 minuty do wrzacej osolonej wody, nastepnie odcedzic, zahartowac w zimnej wodzie i dobrze odcisnac. Wisnie wypestkowac, pokroc, karmelki pokroic.

Maslo ubic z cukrem na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka wciaz ucierajac mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy i wymieszac. Nastepnie dodac jogurt i odcisneite ziemniaki, wymieszac mikserem. Dodac wisnie i posiekane karmelki, wymieszac lyzka. Ciesto przelozyc do natluszczonej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180°C, z termoobiegiem- 160°C) ok. 55 minut. Odstawic do wystudzenia. Nastepnie zrobic polewe: karmelki posiekac, wlozyc do rondla  i zalac smietana, zagotowac, gotowac na niewielkim plomieniu mieszajac, az cukierki sie rozpuszcza. Polewe nieco wystudzic i polac nia ciasto.

Przepis z: "Meine Familie & ich" nr. 5/2014

niedziela, 28 czerwca 2015
Kakaowe muffinki z czeresniami

Sezon czeresniowy w pelni, prawda? ;)

(W tle zdjecia tez pelno roznych sezonowych "dobrosci" :) )

Na 12 sztuk

250 g maki

2 lyzki ciemnego kakao

1/2 opakowania proszku do pieczenia (Ok. 2 lyzeczki)

szczypta soli

125 g cukru

2 jajka

75 ml oleju

150 g jogurtu naturalnego

50 ml lemoniady cytrynowej

skorka otarta z 1 cytryny

200 g czeresni (waga po wypestkowaniu)

Skladniki sypkie (maka, kakao, sol, proszek do pieczenia i cukier) wymieszac w misce. W drugiej misce wymieszac skladniki mokre (jajka, olej, jogurt, skorka z cytryny i 50 ml lemoniady cytrynowej). Obie czesci szybko polaczyc, nie meiszac zbyt dlugo, dodac obsypane maka wypestkowane czeresnie i nakladac lyzka ciasto do foremek muffinowych. Piec w uprzednio nagrzanym piekarnikuw temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C9 ok. 25-30 minut.

Przepis na podstawie przepisu z "150 Rezepte" nr 02/2012

O! A tu juz jeden muffinek amatora znalazl :)

sobota, 27 czerwca 2015
Chleb polski mieszany

Oj, bardzo dawno juz nie pieklam chleba, az moj prawie juz 4loetni zakwas zasnal w lodowce i bardzo trudno bylo go ponownie ozywic. Niemniej jednak operacja sie udala i chleb wyszedl przepyszny.

Skladniki na 2 bochenki:

zaczyn:

2-3 lyzki zakwasu zytniego

180 g maki zytniej

170 ml wody

Skladniki zaczynu wymieszac i ostawic pod przykryciem na co najmniej 12 godzin.

Ciasto:

300 g maki pszennej

500 g ciemnej maki zytniej

1/2 l wody

lyzka soli

olej

Obie maki wymieszac dokladnie z woda i odstawic na 20 minut. Skladniki ciasta wymieszac z zaczynem, wyrabiac 5 minut. Po chwili ponownie wyrabiac (Ciasto jest dosc mocno klejace). Przelozyc do naoliwionej miski. Przykryc i odstawic na godzine. Nastepnie ciasto wyjac na omaczony blat i zlozyc do srodka. Ponownie wlozyc do miski na 1 godzine. Nastepnie ciasto rozciagnac i zlozyc, podzielic na 2 czesc. Przelozyc do koszyczkow wzrostowych lub foremek. Odstawic na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzac do 250°C. Chlebki naciac i zwlizyc Wstawic do piekarnika. Po 10 minutach temperature obnizyc do 210 °C i piec jeszcze 30- 35 minut.

Przepis z ksiazki "Upiecz swoj chleb" B. Jakimowicz-Klein wyd. Weltbild 2011

Przepis uczestniczy w akcji:

Domowe pieczywo na zakwasie

Tagi: chleb
21:02, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 czerwca 2015
Poledwiczki wieprzowe z sosem ogorkowym

Jak powszechnie wiadomo mezczyzni "musza" jadac mieso ;) Ale warto "przemycic" tez w obiadowym daniu nieco warzyw ;)

Dla 4 osob:

1 poledwiczka wolowa (ok. 800 g)

400 g ogorkow gruntowych

2 lyzeczki masla

sol, pieprz

2 drobno posiekane szalotki

przyprawa typu vegeta

peczek koperku

1 lyzka oleju

Ogorki przekroic wzdluz i wyciac nasiona. Pokroic w polkrazki. Maslo rozpuscic w rondu i zeszklic na nim szalotki. Dodac ogorki, sol i pieprz. Dusic do miekkosci uwazajac, aby ogorki nie zbrazowialy. Doprawic vegeta i posiekanym koperkiem. Poledwiczke pokroic na medaliony o grubosci ok. 2 cm, rozplaszczyc nieco reka i obsypac sola i pieprzem. Podsmazyc na oleju z kazdej stron po 4 minuty. Sos powstaly podczas smazenia dodac do ogorkow i wymieszac. Poledwiczki podawac z sosem ogorkowym i zieminiakami.

Wszystkiego dobrego tatku kochany w dniu Twojego swieta! I DUUUZO ZDROWIA (Ty wiesz co mam na mysli...)

21:16, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 czerwca 2015
Prosty placek czekoladowy

Nie wiem, jak wasi, ale moi domowi mezczyzni uwielbiaja ciasta czekoladowe :)

Taki prosty im w zupelnosci wystarczy :)

Na forme o srednicy 24 cm:

100 g ciemnej czekolady

125 g masla

3 jajka

szczypta soli

70 g cukru

40 g mielonyhc orzechow laskowych

40 g maki

100 g ciemnej czekolady na polewe

Czekolade polamac i rozpuscic w kapieli wodnej, Maslo takze rozpuscic. Zoltka oddzielic o bialek, bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Zoltka ubic z cuzkrem na puszytsta mase, dodac wystudzone malo i czekolade. Dpodac orzechy i make. Na koniec dodac piane z bialek i lekko wymieszac. Przelozyc do natluszczonej foremki.  Piec w - 55 minut. nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 50 minut. Po wystudzeniu polac stopiona czekolada.

Przepis dodaje do akcji:

Przepis z: "Wohnen & Garten" nr 1/2014

Przypominam o moim candy:

Tagi: ciasto placek
20:32, karto_flana
Link Komentarze (1) »
piątek, 19 czerwca 2015
Pasztet z kurzych watrobek z orzeszkami pistacjowymi

Bez pieczenia :) Oryginal mial orzeszki piniowe, a ja zamienialam na pistacje. Z powodzeniem.

6-8 porcji:

50 g orzeszkow pistacjowych

150 g masla

1 cebula

1 jablko

5 galazek tymianku

gozdzik

ziarenko ziela angielskiego

1/2 kg kurzych watrobek

50 ml cydru, calvadosu lub soku jablkowego

sol, pieprz

100 g smietany kremowki 36%

Orzeszki uprazyc na suchej patelni i posiekac. Na patelni rozpuscic 2 lyzki masla, wrzucic posiekana cebule i jablo obrane i starte na tarce, 3/4 listkow tymianku, gozdzik i ziarenko ziela angielskiego. Smazyc mieszajac, az cebula zacznie sie zlocic. Dodac pokrojone watrobki, po 2-3 minutach podlac alkoholem lub sokiem, udusic do miekkosci. Wyjac gozdzik i ziele, doprawic do smaku sola i pieprzem. Zmiksowac blenderem na mus. Dodac reszte miekkiego masla i kremowke. Ponownie zmiksowac i ewentualnie przyprawic do smaku. Wlozyc orzeszki i wymieszac. Przelozyc do ceramicznej foremki, powierzchnie wygladzic i posypac poziostalymi listkami tymianku. Odstawic do schlodzenia.

Przepis z: "Moje gotowanie" nr 4/2015

Tagi: pasztet
12:12, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Jajka na sledziowym sosie

Czasem mnie nachodzi ochota na sledzie :)

dla 4 osob:

2 korzenne filety z matiasa

1 twarde jablko winne

sok z cytryny

peczek dymki ze szczypiorkiem

kilak galazek koperku

100 g lagodnego zoltego sera

1/2 lyzeczki musztardy dijon

kilka lyzek majonezu

6 jajek na twardo

Wyplukane i osuszone filety pokroic w kostke. Jablko obrac, pokroic w kostke, skropic sokiem z cytryny i dodac do sledzi. Ser zetrzec na tarce, dymke pokroic w plasterki, koperek posiekac. Wsyztsko dolozyc do sledzi. Dodac msuzstrade i majonez w takiej liosci, aby powstal gesty sos. Przyprawic do smaku. Przelozyc na polmisek i przybrac polowkami ugotowanych jajek.

Przepis z: "Moje gotowanie" nr 4/2015

Tagi: jajka
20:33, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2