Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
czwartek, 30 czerwca 2016
Przystawka z cukini

Przystawka bezmięsna na ciepło. Pierwsza tegoroczna cukinia z mojego ogródka. Po prostu pyszna.

Dla 4 osób:

2 średniej wielkości cukinie

listki bazyli do dekoracji

oliwa z oliwek

2 pomidory

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

1 strak papryki (wzięłam pomarańczową)

sól, pieprz

200 g sera mozarella 

Cebule i czosnek drobno posiekać. Cukinię umyć odciąć końce i pokroić w grube plastry ( 2 cm). Pomidory sparzyć i posiekac, papryke oczyścic i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Cukinie posolić. Na krązkach cukini układac masę warzywną. Skropić oliwą. Posypać startym serem. Zapiekać w temperaturze 180 st. C ok 15 minut. Przybrać listkami bazylii.

Przepis z: "101 przepisów Świata Kobiety" Tom 60

Tagi: cukinia
20:36, karto_flana
Link Komentarze (2) »
niedziela, 26 czerwca 2016
Kasza jeczmienna z warzywami

Same pyszności :) Smakuje solo, ale była też świetnym dodatkiem do ryby.

dla 4 osób

400 g kaszy jęczmiennej

100 g mrozonego groszku

1 cebula

4 ząbki czosnku

200 g marchwi

bulion

sól, pieprz, majeranek

200 g wędzonego boczku

po 150 g korzenia pietruszki i selera

smalec

Kasze przepłukać na sicie i wsypać do garnka. Wlac tyle zimnego bulionu, by kasza była przykryta. Pozostawić na kilkadziesiąt minut do namoczenia. Następnie dolać wodę, posolić i ugotowac kaszę do miękkosci. Wsypać rozmrozony groszek i wymieszać. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Oczyścic marchew, seler i pitruszke, pokroć w kostkę. W duzym rondlui o grubym dnie rozgrzać 2/3 lyżki smalcu. Przesmazyć na nim cebulę z czosnkiem, nastepnie dodac warzywa, smazyc mieszając. Na innej patelni wysmazyć boczek bez tłuszczu na chrupiąco. Dodać do warzyw. Dodac kaszę z groszkiem i wymieszac. Doprawić do smaku sola, pieprzem i majerankiem.

20:24, karto_flana
Link Komentarze (4) »
środa, 22 czerwca 2016
Sernik na zimno z jagodami

Nie jestem specjalistką od deserów z żelatyną. Czasem uda mi sie przegapic moment zsiadania sie żelatyny i deser sie nie udaje. Ale temu przepisowi nie mogłam sie oprzec i... wszystko się udało!

Na małą foremkę o średnicy 20 cm:

100 g herbatnikow z ząbkami

100 g masła

50 g posiekanych migdałów

sok z półowy cytryny

400 g kremowego serka

150 g jogurtu naturalnego

100 g śmietany kremowej

150 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

6 płatów zelatyny (lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku)

300 g jagód

2 łyżki cukru

Żelatyne namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniala. W jednej misce 5 płatów a w innej tylko jeden (podobnie poostępujemy z żelatyną w proszku)Herbatniki pokruszyć na miałki proszek np. w misce. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami i migdałami, masę przełożyć do naoliwionej foremki. Śmietne ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Serek wymieszac z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem na gładką masę. Kilka łyżek ogrzać, ale nie gotować i wymieszać z odcisniętymi 5cioma platami żelatyny lub żelatyną w proszku, szybko wymiesszać z pozostała masą serową, dodac bitą smietane i wymieszac. Przełożyć do foremki i wygładzic, odstawić do lodówki. Jagody umyć i zmiksować z dwoma łyżkami cukr., Kilka łyżek ogrzac nie gotując i wymieszać z odcisnietym jednym platem żelatyny. Przełożyć do pozostałych jagód i szybko wymieszać. Posmarowac wierzch sernika. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Przepis z: "Tina Backen spezial" nr 3/2013

Tagi: ciasto sernik
21:00, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 17 czerwca 2016
Surówka z porów i jabłek

Dla 4 osob:

250 g porow (biale czesci)

250 jablek

1/2 szklanki majonezu

swiezo zmielony czarny pieprz

sol

szczypta cukru pudru

Pory umyc i oczyscic, pokroic w cienkie talarki. Jablka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej. Oba skladniki wymieszac, opruszyc cukrem pudrem, sola i pieprzem, wymieszac z majonezem i odstawic do lodowki na 30 minut. Przed podaniem mozna posypac natka pietruszki.

Tagi: surowka
10:31, karto_flana
Link Komentarze (2) »
wtorek, 14 czerwca 2016
Chleb bruschetta

Taki chleb jest postawą przekąski bruschetta. Nieskomplikowany w wykonaniu, a lekki i pyszny :)

Jakw idac jednego chleba zaponialam naciąć ;)

 

Na dwa bochenki po 500g>

2 łyzki oliwy z oliwek

21 g drożdzy

950 g mąki pszennej

2 łyżeczki soli

600 ml letniej wody wymieszac z oliwą, wkruszyć drożdze i wymieszac do rozpuszczenia. Dodac pozostale składniki i wyrobic lużne ciasto (Moze dość mocno sie kleijć). Posypac niewielką ilością maki i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyjąc na omączony blat i uformowac dwa okrągłe bochenki. Odstawic przykryte do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzac do temperatury 230 st. C. Chleby naciąć. Piec ok. 30 minut.

Przepis z: " Mein Landrezept. Brot backen" nr 1/2016

Tagi: chleb
21:05, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 czerwca 2016
Ryba na porach

Przepisow na ryby jest mnóstwo. Ciągle odkrywam nowe :)

 

dla 4 osób:

800 g filetow rybnych

100 ml smietany 30%

1 żółtko

50 ml białego wina

2 pory (biale części)

1/2 kostki masla

sok z cytryny

sol, pieprz

Filety rybne umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem. Pora umyc i pokroic w krążki. Następnie podsmżyć na maśle. Posypac solą i pieprzem, podlac winem polączonym żółtkiem. Na porach połozyć filety rybne, przykryć pokrywąa patelnię i dusić wszystko ok. 10 minut.

Tagi: ryba
20:47, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 05 czerwca 2016
Placek kokosowy

Zapraszam na nasze niedzielne ciasto :)

Na blachę o wymiarach 30x40 cm:

4 jajka

250 g masła lub margaryny do pieczenia

200 g cukru

50 g brązowego cukru

szczypta soli

250 g mąki

100 g mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek jogurtu naturalnego

50 g wiórków kokosowych

1 limonka

175 ml soku ananasowego

Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem brązowym na puszystą masę, dodawać pojedyńczo żółtka nie przestajać ucierać masy. Białka ubić z solą na pianę. Obie mąki wzmieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ubitej masy na przemian z jogurtem. Wymieszać z pianą z białek. Wyłożyć na natłuszczona blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C (z termoobiegiem 175 st. C) przez 15 minut, następnie rozprowadzić na wierzchu wiórki kokosowe i piec jeszcze 15 minut. Limonke umyć, otrzeć skórkę, a sok wycisnąc i wszystko wymieszać z sokiem ananasowym. Nasączyć nieco wystudzone ciasto, a następnie całkowiecie ostudzić.

Przepis z: "Laura. Backen" nr 2/2015

Tagi: ciasto placek
20:58, karto_flana
Link Komentarze (1) »