Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 31 lipca 2011
Drozdzowe "ksiezyce" z twarogiem i owocami egzotycznymi

Uwielbiam drozdzowki :) Nadziewane serem i mieszanka owocow egzotycznych oczywiscie robia furore i lubia je chyba wszyscy. Talerz "ksiezycow" zniknal u nas w zasadzie blyskawicznie :)

A oto drozdzowka, ktora naprawde wyglada jak ksiezyc. Czy widzicie oko z wisienki i spiczasty nosek i brode? ;)

Na 12 sztuk

Ciasto:

500 g maki

42 g swiezych drozdzy

250 ml mleka

50 g masla

50 g cukru

1 jajko

1 zoltko

szczypta soli

Nadzienie:

500 g chudego twarozku typu quark

1 opakowanie budyniu w proszku o smaku waniliowym

1 jajko

50 g cukru

puszka owocow koktajlowych egzotycznych (ananas, wisnie, brzoskwinie, mango, gruszki)- ok 275 g po odsaczeniu z zalewy

Dodatkowo:

1 zoltko

Make wysypac do miski, mleko ogrzac do letniej temperatury. W mace zrobic dolek, wkruszyc drozdze i zalac niewielka iloscia cieplego mleka, odstawic na 15 minut pod przykryciem do wyrosniecia. Wymieszac, dodac roztopione maslo, cukier, jajko, sol i pozostale mleko. Zagniesc elastyczne ciasto i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 50 minut.

Twarozek wymieszac z proszkiem budyniowym cukrem i jajkiem. Owoce odsaczyc z zalewy.

Ciasto rozwalkowac na posypanym maka blacie (stolnicy) i wycinac kwadraty ok. 15 x 15 cm. Na srodku nakladac twarog, zostawiajac po bokach wolne miejsce. Na twarozku ukladac owoce. Zawijac drozdzowki w ksztalt ksiezycow (rogali) i ukladac po 6 na wylozone pergaminem blachy, zostawiajac spory odstep miedzy drozdzowkami, aby mogly urosnac. Na wierzchu posmarowac roztrzepanym zoltkiem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w tempetraturze 180°C ( z termoobiegiem- pozostale 200°C) ok. 30 mniut.

Przepis z moimi zmianami z: "Bild der Frau. Backen" nr 1/2009 

Przepis uczestniczy w akcji:

Amore Del Tropico

piątek, 29 lipca 2011
Salatka z dymka i ryzem

Kolejna propozycja na wykorzystanie cebuli dymki. Swietna do miesnych dan z grilla :) Mimo roznej pogody ostatnio grilujemy czesto i chetnie :) Inspiracje zaczerpnelam stad: http://kotlet.tv/salatka-z-ryzem-papryka-i-orzechami

Dla 4 osob: (robilam podwojna ilosc)

1 szklanka ugotowanego ryżu

2 łyżki orzechów laskowych

1 papryka czerwona

1 dymka

2-3 pieczarki

3 łyżki natki pietruszki

sos francuski:

1/3 szklanki oliwy

1 łyżka musztardy

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka octu winnego

sól i pieprz

Przygotowac sos: wymieszac wszystkie skladniki w szklance mieszajac energicznie widelcem. Pokroic w kostke cebule, pieczarki i pparyke. Posiekac orzechy i natke pietruszki.

10:18, karto_flana
Link Komentarze (6) »
czwartek, 28 lipca 2011
Chleb ze Schwarzwaldu z chrupiaca skorka (Schwarzwälder Kruste)

Powrocilam do zakwasu! Co szczegolnie cieszy mojego meza. A poniewaz sam wywodzi sie ze Szwabii, ojczyzny tego chleba, ten wlasnie chleb wyjatkowo przypadl mu do gustu. Przepis pochodzi z tego bloga: http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta/ I zapewne jeszcze nie raz zawita w naszym domu. Z mocno przypieczona, chrupiaca skorka :)

 

Oto i przepis w moim wolnym tlumaczeniu:

2 bochenki po ok. 700g (karto_flana: ja pieklam z polowy skladnikow)

Zakwas przygotowany poprzedniego dnia


116 g maki zytniej

116 g wody

10 g zakwasu podstawowego

Zaczyn:

388 g maki chlebowej pszennej

1 g swiezych drozdzy

1 g soli

270 ml wody

Ciasto:

caly zakwas i caly zaczyn +

388 g maki pszennej chlebowej

78 g maki zytniej

10 g smalcu wieprzowego

10 g swiezych drozdzy

300 ml wody

21 g soli

Dzien wczesniej nastawic zakwas mieszajac wszystkie skladniki i zostawic na 18 godzin w temperaturze pokojowej.

Rownoczesnie zrobic zaczyn: Wszystkie skladniki zagniesc mikserem, pozostawic w teperaturze pokojowej na 2 godziny, potem odstawic do lodowki na 16 godzin. (moze pozostawac w lodowce nawet do 2 dni).

W dniu pieczenia wymieszac w misce oba rodzaje maki ze smalcem, zakwasem i zaczynem. Drozdze rozpuscic w w wodzie i wlac do miski, wymieszac, a nastepnie zagniatac przez ok 8 minut w maszynie na 1 programie (Ja gniotlam recznie). Wsypac sol, przelaczyc na program 3 i zagniatac ok 4 minut. Ciasto powinno odstawac od miski.

Ciasto przelozyc do lekko naoliwionej miski i zostawic do wrosniecia pod przykryciem na 30 minut. Wyjac na blat posypany maka, rozciagnac, zlozyc i ponownie przelozyc do miski na 15 minut.

Wyjac na posypany maka blat, podzielic na 2 czesci i uformulowac 2 okragle bochenki. Pozostawic pod przykryciem na 5-10 minut.

Wysypac maka zytnia dwa koszyczki wzrostowe (prosze wziac sporo maki)

Przelozyc bochenki do koszczkow zlaczeniem do gory.

Pozostawic do wyrosniecia pod przykryciem na 1 godzine.

Nagrzac piekarnik z kamieniem do 240°C.

Wylozyc bochenki na kamien.

Przez pierwsze 20 minut pieklam w temperaturze 240°C (to juz moje, karto_flanej przypisy). Po 2 minutach pieczenia trzeba spryskac chleb i piekarnik woda. Nastepne 30 minut zmniejszylam do 200 °C. Pod koniec pieczenia trzeba uchylac drzwi piekarnika, zeby wydobywala sie para. Ostanie 5 minut drzwi piekarnika otworzyc i pozostawic otwarte.

Vielen Dank :)

13:22, karto_flana
Link Komentarze (9) »
środa, 27 lipca 2011
Muffiny podwojnie maslane z borowka amerykanska

W sam raz do szybkiej kawki z przyjaciolkami. Lubi je tez rodzina :) Dzieki dodatkowi maslanki i masla (podwojnie maslane) cudownie puszyste o pieknym bielutkim ciescie, rozplywaja sie w ustach :)

Na 12 sztuk:

250 g borowek amerykanskich lub jagod

275 g maki

3 lyzeczki proszku do pieczenia

150 g cukru

1 paczka cukru waniliowego

125 g masla lub margaryny do pieczenia

250 ml maslanki

1 jajko

Foremki mufinkowe wylozyc papierowymi papilotami. Borowki umyc i osuszyc. Wymieszac make z proszkiem do pieczenia. Jajko ubic z cukrem i cukrem waniliowym. Nastepnie dodac maslo i maslanke i wymieszac mikserem. Dodac make i szybko wymieszac. Dodac borowki i wymieszac. Napelnic ciastem foremki muffinkowe. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 °C (z termoobiegiem-pozostale- 175°C) ok. 25 minut.

Przepis z: "Tina. Backen" nr 03/2011

Przepis zgloszony do akcji:

 

wtorek, 26 lipca 2011
Placek z z sosem pomidorowo-miesnym

Tym razem zapraszam was do kuchni mojego meza. Sos to jego wymysl ;) Polozenie sosu na spodzie od pizzy to moja podpowiedz- calkiem smakowite wszystko razem wziete :) Wykonanie calkowicie mezowskie, prawda, ze ladny?

Dla 4 osob:

1 surowy gotowy spod od pizzy (mozna oczywiscie zrobic samemu)

1 papryka czerwona

500 g mielonego miesa wolowo-wieprzowego

1 duza cebula lub 2 male

olej

jednen kartonik siekanych pomidorow w zalewie

sol, pieprz, mielona papryka, bazylia

Cebule drobno posiekac i przesmazyc na oleju wraz z miesem na rumiano. Mieso powinno byc dobrze wysmazone. Dodac pomidory wraz z zalewa i papryke posiekana w kostke. Podsmazyc az sos zgestnieje, wylozyc na spod od pizzy i zapiec w piekarniku w temperaturze ok. 180°C przez 20-30 minut.

15:43, karto_flana
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 25 lipca 2011
Salatka z dymka

Jakis czas temu szukalam wykorzystania dla peczka dymki i znalazlam oto ono: nadzywczaj prosta i pyszna salatka :)

Dla 4 osob:

2 jajka

1/2 szklanki oliwy

sol, cukier

1 lyzeczka musztrady

sok z cytryny

1 peczek cebuli dymki

2 jablka

polowka zabka czosnku

Jajka ugotowac na twardo i wystudzic. Odlozyc jedno zoltko, a pozostale czesci jajek posiekac. Zoltko rozetrzec z musztarda i dodawac po trochu ciagle ucierajac oliwe. Powstaly sos doprawic do smaku sola, cukrem i sokiem z cytryny. Cebulke pokroic w krazki wraz ze szczypiorem, sparzyc na sicie. Wymieszac z sosem, dodac obrane i pokrojone w kostke jablka, oraz drobno posiekany czosnek i jajka, wymieszac.

Ta salatka jest doskonala na przystawke lub jako dodatek do miesa i ryb.

Tagi: dymka salatka
10:52, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 lipca 2011
Zupa koperkowa polska

Najprostsza pod sloncem klasyka, ktora kojarzy mi sie z latem i samorozsiewajacym sie w moim ogrodku koperkiem.:) I tym razem nie zwiodl i mozna go znalesc pomiedzy redlinami z kartoflami ;) Oraz w tej prostej i smacznej zupie ;)

Dla 4 osob:

2 peczki koperku

1,5 l bulionu drobiowego

ziemniaki lub makaron typu muszelki w zaleznosci od wlasnych preferencji (ja robilam oczywiscie z kartoflami- juz mozna je podbierac z wlasnego ogrodka :) )

4 parowki, lub inne kielbaski

pol szklanki smietany kwasnej 30%

2 lyzki maki

pieprz

Ziemniaki obrac i pokroic w kostke. Wrzucic do goracego bulionu i gotowac, az beda miekkie. Wowczas wrzucic drobno posiekany 1 peczek koperku oraz pokrojone w krazki kielbaski, zagotowac. odstawic z ognia. Smietane rozetrzec maka i kilkoma lyzkami zupy, wlac do zupy, doprawic do smaku odrobina pieprzu. Jesli podajemy z makaronem, to makaron, uprzednio ugotowany, dodajemy na koniec. Posiekac drugi peczek koperku i posypac na talerze bezposrednio przed podaniem.

Dolaczam do akcji:

Trzeci Letni Festiwal Zupy

Tagi: koperek zupa
19:56, karto_flana
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2 , 3