Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 31 lipca 2012
Surowka z kalafiora

Zgodnie z nazwa- na surowo. Przyjemnie "orzechowa" w smaku :)

Dla 4 osob:

1 kalafior

garsc orzechow wloskich lub ziemnych niesolonych

2 lyzeczki musztardy

lyzka octu winnego

lyzka oliwy lub oleju ze slonecznika/rzepakowego

pieprz, cukier do smaku

Kalafiora umyc, posiekac na drobne kawalki, Orzechy posiekac, dodac do kalafiora. Z mausztardy, oleju i octu utrzec sos, przyprawic do samku pieprzem i cukrem. Wymeiszac skladniki surowki z sosem.

poniedziałek, 30 lipca 2012
Salatka ziemniacza z jogurtowym sosem i zielonym pieprzem

Zielony pieprz nadaje calosci przyjemnej pikantnosci ;)

Dla 4 osob:

1 kg ziemniakow (odmiana salatkowa- nierozpadajaca sie w gotowaniu)

sol

1 ogorek salatkowy

100 g rzodkiewek

100 g pieczarek

3 lyzki zielonego groszku z puszki

200 g jogurtu naturalnego

2 lyzki majonezu

cukier

1 lyzka octu balsamicznego

pieprz czarny mielony

2 lyzeczki zielonego pieprzu marynowanego

Ziemniaki wyszorowac i ugotowac w osolonej wodzie w mundurkach. Odcedzic, ostudzic, obrac i pokroic na plasterki. Rzodkiewke i pieczarki, oczyscic i pokroic na palsterki. Ogorka obrac , przyekroic wzdluz i posiekac w drobna kostke.

Jogurt wymieszac z majonezem. szzcypta cukru, szczypta soli, octem i mielonym pieprzem. Dodac 3 lyzki cvieplej wody i ubic. Skladniki salatki wymieszac z sosem. Salatke podawac posypana ziarnami zielonego pieprzu.

Przepis z moimi zmianami z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 7/2012

piątek, 27 lipca 2012
Cukinia marynowana w occie

Tegoroczny sezon przetworowy zaczynam od cukini, ktora robie wg. tego samego przypisu od kilku lat. Tym razem pokaze wam zdjecie cukiniw sloikach z 2009 r. To, nie to, ze stoi w mojej spizarni do tej pory, to tylko zdjecie sie zachowalo ;P

3 szklanki wody

1/2 szklanki octu 10%

2 lyzki cukru

1 lyzka soli

po kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i kilkanascie ziarem gorczycy na kazdy sloik

kwiatostany koperku- 1-2 na sloik

Zalewe gotujemy. Przyprawy i pokrojona w slupki cukinie umieszczamy w wyparzonych sloikach. Goraca zalewa zalewamy sloiki, pasteryzujemy ok. 30 minut, a potem domykamy sloiki.

Wpis dodaje do akcji:

Domowa spiżarnia - lipiec  Cukinia 2012

A oto co jeszcze mozna znalesc w moim ogrodku:

Juz niedlugo "w natarciu": pomidory, papryka, ogorki. Ogladalam- na szczescie wczorajsze gradobicie im nie zaszkodzilo. Uff! Salata zajadamy sie od dawna, niedlugo sie skonczy, a na jej miejsce posieje rzodkiewke.

20:06, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 lipca 2012
Tarta z jablkami, miodem i lawenda

Tym razem wspolne pieczenie zwolalam ja! Mialo byc ciasto kruche, owoced i dodatek. Na pierwszy rzut oka pomyslalam o lawendzie z mojego ogrodka :) Debiut jadalnych kwiatow w mojej kuchni. Ale juz chodzi za mna, zeby zrobic tez cos z kwiatami ogorecznika. Ale tymczasem pora na tarte :)

Na foremke o srednicy 24 cm:

125 g maki

60 g margaryny

2 duze jablka

2 lyzki miodu

1 jajko

1 lyzka cukru

szczypta soli

garsc kwiatkow lawendy

Make wymieszac z sola i cukrem, wbic jajko i wkruszyc margaryne. Zagniesc ciasto, owinac w folie spozywcza i odstawic na 1 godzine do lodowki. Foremke wysmarowac tluszczem. Ciastem wylepic foremke. Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne, poszatkowac na drobne palasterki. Ulozyc na ciescie. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 1 godzine. Miod wlozyc do garnuszka i umiescic go w misce z wrzaca woda, wsypac kwiatki lawendy. Wymieszac. Miodem posmarowac jeszcze ciepla tarte.

Przepis dodaje do Kwiatowej Ksiazki kucharskiej 2012

 

Przepis z  niewielkimi zmianami z "Woche der Frau. Traumhafte Sommerkuchen" nr 1/2011

We wspolnym pieczeniu uczestniczyli: Martusia

Po raz kolejny we wspolnym pieczeniu towaryzszyla mi muzyka. Tym razem z moich czasow nastoletnich czyli Marillion. A szczegolnie ta piosenka:

 

Wpis dodaje do akcji:

Jedzenie z muzyką w tle II

 

poniedziałek, 23 lipca 2012
Zupa pieczarkowa warszawska

Wlasnie tak zupe jadlam w dziecinstwie. Z ryzem. Wprawdzie nie jestem Warszawianka, ale pochodze spod Warszawy ;) Zupa smakuje do dzis :)

Na 4-6 porcji:

300 g pieczarek

1 cebula

2 marchewki

1 pietruszka

1 lyzka masla

2 lyzeczki maki

5 szkalnek grzybowego rosolu

100 g ryzu

1/2 szklanki kwasnej smietany

sok z cytryny

1 listek laurowy

mielona papryka slodka, sol

Pieczarki oczascic i drobno poszatkowac. Skropic sokiem z cytryny, wymieszac. Marchewke i pietruszke oskrobac, zetrzec na tarce jarzynowej. Cebule obrac, posiekac w kostke, zeszklic na masle, dodac jarzyny i pieczarki, podlac 1-2 lyzkami wody, dusic na niewielki ogniu, az zmiekna. Obsypac maka, papryka i smazyc 2 minuty. Zalac goracym rosolem, dodac listek laurowy i wsypac ryz. Gotowac na niewielkim ogniu ok. godzine od czasu czasu mieszajac, az ryz bedzie miekki, doprawic smietana i sola.

Przepis uczestniczy w akcjach:

  Kuchnia Regionalna II Edycja  Smaki naszego dzieciństwa

Przepis z ksiazki: "Kuchnia polska" M.Caprari

11:53, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 lipca 2012
Wiedenski sarni grzbiet (Wiener Rehrücken)

Wbrew nazwie nie jest to danie z dziczyny ale... pyszniutkie ciasto. Piecze sie je w specjalnej karbowanej foremce. A potem wklada migdalowe sztyfty- nie wiem czy to ma przypominac sarenke? ;) Wyglada tak:

 

 

 

Na jedna forme do Rehrücken (Kto nie posiada moze wziac keksowke)

100 g slodkich sucharkow

1 laska wanilii

200 g czekolady deserowej

150 g mielonych migdalow

2 lyzki maki

1/2 opakowania proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500 g maki)

125 g masla

150 g cukru

4 jajka

szczypta soli

2 lyzki rumu

bulka tarta

40 g migdalow w sztyftach

1 lyzeczka oleju rzepakowego

Sucharki rozdrobnic na mialka "make" np. zmielic, lub posluzyc sie walkiem do ciasta, albo ubic tluczkiem do ziemniakow. Z laski wanilii wyjac srodkowa czesc. Polowe czekolady utrzec na wiorki na drobnej tarce. Foremke wysmarowac i wysypac tarta bulka. Mase sucharkowa wymieszac z maka, sola, mielonymi migdalami, proszkiem do pieczenia i starta czekolada. Maslo utrzec ze 100 g cukru i wanilia na puszysta mase. Bialka jajek oddzielic od zoltek. Zoltka dodawac pojedynczo do masy maslanej i ucierac. Bialka ubic na piane z 50 g cukru, cukier wsypywac stopniowo. Do masy jajeczno- maslanej powoli dodawac wymieszane sypkie skladniki i 2 lyzki rumu ciagle ucierajac. Pod koniec dodac piane z bialek i lekko wymieszac. Przelozyc do foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarnikuw temperaturze 180°C ok. 1 godzine.

Pozostala czekolade rozpuscic z olejem, oblac wystudzone ciasto. Sztyfty migadlowe wkluc na wierzchu ciasta.

A tu juz niecierpliwa raczka siegajaca po kawalek ciasta ;)

Przepis z: Backspass. Lieblingskuchen wie von Oma" nr 21/2011

 

środa, 18 lipca 2012
Zaproszenie do wspolnego pieczenia

Spontanicznie rozmawiajac z martusia z bloga: http://przezzoladekdoszczescia.blogspot.de/
postanowilysmy zoorganizowac kolejna sesje wspolnego pieczenia. Tematem sa wypieki z ciasta kruchego z owocami plus dodatek np. polewa, sos, miod, platki kwiatow, co wam dusza i apetyt podpowie ;)
Nadzienia pikantne nie biora udzialu.
Pieczemy w przyszla srode 25 lipca :)Wtedy tez podajemy wpis na swoim blogu.
Chetni moga sie zglaszac od mnie lub marty np. w blogu lub w wiadomosci prywatnej na durszlaku. Na chetnych czekam do wtorku 24 lipca.

19:49, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3