Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
środa, 30 lipca 2014
Weganski kruchy placek z nadzieniem z pieczarek i orzechow wloskich

Troche moi sie krzywo patrzyli na ten "wynalazek", ale potem zgodnie wszystko zjedli :) Tak wygladal jeszcze przed upieczeniem:

A tutaj gotowy:

Na mala forme o srednicy 20 cm:

225 g maki pszennej pelnoziarnistej (wzielam chlebowa)

100 g pokrojonej w kostke+ 2 lyzki margaryny

4 lyzki wody

mleko sojowe

1 posiekana cebula

1 drobno posiekany zabek czosnku

1 lyzka maki pszennej

150 ml bulionu warzywnego

125 p pieczarek posiekanych na plasterki

1 lyzka przecieru pomidorowego

175 g posiekanych orzechow wloskich

75 g bulki tartej

2 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki

1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu

Do miski z maka pelnoziarnista dodac 100 g posiekanej margaryny i rozcierac palcami, az ciasto bedzie przypominac zacierki. Dolac wode i zagniesc ciasto. Owinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 30 minut. Na patelni rozpuscic 2 lyzki margaryny, wrzucic cebule, czosnek i pieczarki i dusic przez 5 minut, az zmiekna. Posypac maka, smazyc przez minute mieszajac. Dodac bulion i wymieszac az powstanie gladki sos. Zdjac z palnika, dodac bulke tarta, orzechy, natke i pieprz, wymieszac i wystudzic. 2/3 ciasta rozwalkowac na stolnicy na placek nieco wiekszy niz srednica foremki. Wylozyc  do natluszczonej foremki wyciagajac brzegi. Nalozyc farsz. Pozostale ciasto rozwalkowac i przykryc placek. Docisnac brzegi. Posmarowac wierzch mlekiem sojowym. Piec w nagrzanym piekarnikuw temperaturze 200°C ok. 30-40 minut.

Przepis z ksiazki "Z kuchennej poleczki. 120 wypiekow" wyd. Parragon 2005 r.

20:45, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 lipca 2014
Rogaliki z sezamem

Jakie pyszne!! Troche mi przypomniaja obwarzanki. Jutro bede robic to samo ciasto, ale zamiast rogalikow bulki.

 

Na 15 sztuk:

1 lyzeczka suszonych drozdzy

2 lyzeczki soli

500 g maki pszennej

3/4 szklanki wody

2 lyzki masla

4 lyzki oleju

4 jajka

50 g sezamu

Maslo, wode i olej podgrzac do temperatury ok 40°C. Rondelek zdjac z ognia, w powstalym plynie rozpusci drozdze i przelac do miski z maka i sola. Wymieszac, wbic 3 jajka. Wyrobic gladkie ciasto. Dodac sezam (Czesc zostawic do posypania), wyrabiac ponownie przez kilka minut. Pozostawic pod przykryciem do wyrosniecia na 30 minut. Podzielic ciasto na 15 czesci. Nastepnie porobic waleczki o dlugosci ok. 15 cm. Kazdy skrecac spiralnie, a nastepnie formowac rogaliki. Ulozyc na dwoch blachach wylozonych papierem do pieczenia, przykryc i odstawic do wyrosniecia na 15 minut. Piekarnik nagrzac do 220°C. Rogaliki posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac sezamem. Piec na zloty kolor przez  15-20 minut.

środa, 23 lipca 2014
Placek opolski

 Cudownie delikatny w smaku dzieki zawartosci jogurtu. Pieknie wyrosl :)

 

Na forme z kominkiem o srednicy 26 cm:

3 szklanki maki

1 1/2 szklanki cukru

1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczone na 500 g maki)

1 szklanka jogurtu naturalnego

3 jajka

cukier waniliowy

garsc posiekanych migdalow

3/4 szklanki oleju

sol

Make przesiac do miski, wymieszac z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Jajka ubic z jogurtem i cukrem waniliowym, przelac do miski z maka, dobrze wymieszac, nastepnie ciagle mieszajac powoli wlewac olej. . Dosypac migdaly i wymieszac. Mase przelozyc do natluszczonej foremki.  Piec w temperaturze 200°C ok 40- 45 minut, sprawdzajac patyczkiem, czy ciasto nie jest w srodku plynne.

Przepis z ksiazki M.Caprari "Kuchnia Polska"

Tagi: ciasto placek
20:41, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 lipca 2014
Owoce egzotyczne z szafranowym jogurtem

Na sniadanie w stylu hinduskim. Choc nie do konca. Bowiem tradycyjne indyjskie sniadanie jest dosc ciezkie. To przede wszystkim rozne placki z nadzieniami, czesto pikantnymi. Moje snaidanie inspirowane Indiami siegnelo do typowo hinduskich przypraw- cynamonu i szafranu.

 

Dla 4 osob:

1 dojrzaly owoc mango

2 nektarynki

2 banany

sok z cytryny

0,1g mielonego szafranu

1/2 lyzeczki cynamonu

200 g smietany kremowej

400 g naturalnego jogurtu

70 g brazowego cukru

listki miety

Owoce umyc, ewentulanie obrac i oddzielic od pestki. Nastepnie pokroic na osemki lub talarki, skropic sokiem z cytryny, aby nie sciemnialy. Jogurt wymieszac z 50 g cukru, cynamonem i szafranem, doprawic do smaku sokiem z cytryny. Smietane ubic na sztywno i wymieszac z jogurtem. Owoce ulozyc w mieseczkach, podac jogurt, posypac pozostalym cukrem oraz pokrojonymi listkami miety.

Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 1/2012

Zaciekawionych aranzcaj tego wpisu zapraszam do mojego robotkowego bloga.

Tagi: deser
09:17, karto_flana
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 lipca 2014
Cukinia duszona z orzechami wloskimi

Swiezutka cukinia moze byc z dodatkiem ryzu samodzielnym daniem, lub dodatkiem do drobiu.

Dla 4 osob:

500 g cukini

3 lyzki oleju

sol,

bialy pieprz

po 1/2 lyzeczki zmielonych: galki muszkatalowej, cynamonu i gozdzikow

2 lyzki posiekanej cebuli

3 lyzki posiekanych orzechow wloskich

3/4 szklanki smietany 22%

koperek

Cukinie pokroic na kawalki. Cebule podsmazyc na oleju, dodac cukinie i dusic, az zmieknie. Doprawic do smaku podanymi przyprawami i ziolami, ewentualnie nieco poslodzic. Wymieszac ze smietana i posypac na wierzchu orzechami wloskimi.

Przepis dodaje do akcji

Cukinia 2014

21:24, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 lipca 2014
Brzoskwinie zapiekane z bakaliami

Mialy to byc polowki brzoskwin, jednak miazsz zupelnie nie chcial odchodzic od pestek, dlatego pokroilam go na kawalki. Pyszny deser :)

Dla 4 osob:

4 duze brzoskwinie

100 g suszonych sliwek lub rodzynek

kilka daktyli (niekoniecznie)

garsc orzechow wloskich

lyzka siekanch orzechow laskowych lub migdalow

2 bialka

30 g cukru

2 lyzki cukru pudru

szczypta soli

1 lyzka masla

1 l wody

Brzoskwinie sparzyc, obrac ze skorki, wyjac pestki. Jesli ladnie sie wyjmuja to zostawic brzoskwinie w polowkach, jesli nie pokroic na kawalki. W 1 l wody rozpusci 30 g cukru, zagotowac, wlozyc brzoskwinie, ugotowac na w pol miekko. Wyjac z wody. Umyte i osuszone sliwki (rodzynki) pokroic, pokroic tez daktyle i orzechy wloskie. Bakalie usmazyc na lyzce masla przez 2-3 minuty. W naczyniu zaroodpornym ulozyc brzoskwinie, wylozyc na nie bakalie. Bialka ubic z cukrem pudrem i szczypta soli na piane. Piana przykryc owoce. Zapiekac w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 10 minut.

Przepis uczestniczy w akcji:

21:39, karto_flana
Link Komentarze (1) »
piątek, 11 lipca 2014
Pieczen wieprzowa z kminkiem

Jeszcze jeden pomysl na niedzielny obiad.

Dla 4 osob:

500 g miesa wieprzowego na pieczen np. lopatka, schab

40 g tluszczu

10 g maki

100 g cebuli

200 g marchewki

sol, pieprz

mielony kminek i suszony majeranek ( w sezonie swiezy)

Mieso natrzec sola pieprzem i przyprawami (Swiezy majeranek wczesniej posiekac) i zwiniete w folie spozywcza odstawic do lodowki na 24 godziny. Natepnie oproszyc maka i podsmazyc na silnie rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Nastepnie przelozyc do brytfanny, podlac 2 szklankami wody, przykryc i piec temperaturze 180°C ok. 2 godziny, pieczen obracamy kilkakrotnie w czasie pieczenia z jednej strony na druga. Nastepnie dodac posiekana cebule i marchewke i piec jeszcze 30 minut bez przykrycia, w tym czasie pieczen raz odwrocic na druga strone po 15 minutach. Sos przecedzic, zagescic i podawac do pokrojonej w plastry pieczeni.

Przepis z ksiazki: "Polnische Küche heute" Hendryka Debskiego, wyd. Interpress 1982r.

08:23, karto_flana
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2