Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 31 sierpnia 2010
Przecier pomidorowy

Pomidorow Ci w moim ogrodku dostatek wielki nastal ;) Choc, jak sie zdaje, o miesiac pozniej niz do tej pory, pewnie to "zasluga" zimnego maja. A prosty przecier pomidorowy jest dla podstawa wielu sosow pomidorowych, gulaszow i zup w zimie, gdy pomidory ze sklepu smakuja, jak woda.

Pomidory (najlepsze te najbardziej dojrzale i czerwone) nalezy umyc, wlozyc do garnka, rozgniesc drewniana lyzka i zagotowac bez dodatku wody we wlasnym sosie do miekkosci. Teraz nadchodzi napracowitsza czeesc: przetracie przez sito. Na sicie pozostana skorki i pestki, a przecierem napelniamy sloiki, pasteryzujemy 15-20 min.

Przecierem mozna tez zalac malenkie pomidorki koktajlowe.

czwartek, 12 sierpnia 2010
Salatka z wedzonym kurczakiem

W dziedzinie salatek nie jestem mistrzynia. Choc to zasadzie tylko cos posiekac, wymieszac, zalac sosem...

Dla 4 osob

po 1/2 kolorowych papryk w trzech kolorach

2 lodygi selera naciowego

200-250 g kurczaka wedzonego (filet,udko)

1 lyzka posiekanych orzechow wloskich

2 lyzki gestego naturalnego jogurtu

2 lyzki soku z cytryny

1 lyzeczka cukru

1/2 lyzeczki slodkiej papryki mielonej

Papryki pokroic w paski, selerw plasterki, kurczaka na kawalki, wymieszac. Posypac siekanymi orzechami. Z jogurtu, soku cytrynowego, cukru i papryki przygotowac sos i polac nim salatke.

14:38, karto_flana
Link Komentarze (3) »
środa, 11 sierpnia 2010
Gulasz z czerwonym winem

O gulaszu tez mozna by pisac bez konca. Rodzajow gulaszu jest tyyyle i jeszcze wiecej. Zwykle robie gulasz nieco inaczej, ale wczoraj robilam ten z czerwonym winem. Mniam :)

Dla 4 osob

2 cebule

2 lyzki oleju

800 g miesa wolowego na gulasz

4 pomidory

2 lyzki maki

750 ml czerwonego wina wytrawnego

250 ml bulionu

1 listek laurowy

1-2 gozdziki

3 galazki tymianku (tymianek suszony 2 lyzki)

2 ziarenka ziela angielskiego

sol, pieprz

3 lodygi selera naciowego

3 marchewki

Cebule pokroic w krazki. Na patelni rozgrzac olej, usmazyc w nim porcjami mieso na rumiano. Przelozyc do garnka, na pozostalym tluszczu smazyc cebule. Wlozyc do garnka, dodac obrane ze skorki i oczszczone z gniazd nasiennych, pokrojone na drobno pomidory. Posypac maka, wymieszac, dusic przez krotka chwile. Dolac czerwone wino. Zagotowac, dodac bulion. Dodac listek laurowy, gozdziki, tymianek i ziele angielskie. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dusic pod przykryciem ok 1 1/4 godz. Seler i marchew pokroic w talarki. Dodac do gulaszu na ok. 20 minut przed koncem gotowania.

14:34, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 sierpnia 2010
Faszerowana (nadziewana) papryka

Faszerowane warzywa to swietne pole do popisu- nadziewac mozna prawie wszystko: papryke, ogorki, pomidory, cebule, ziemniaki, cykorie, dynie, patisony, kapuste, pieczarki, baklazany, kalarepe... Zapomnialam o czyms? Na zimno i na cieplo. U nas goscila wczoraj najzwyklejsza faszerowana mielonym miesem papryka.

Smakuje rowniez z sosem pomidorowym :)

Papryki nalezy umyc, odciac wieczko, wydrazyc gniazada nasienne, nadziac i piec w piekarniku ok 45 min.

Oto przepis na nadzienie:

250 g mielonego miesa mieszanego wolowo-wieprzowego

1 cebula

1 jajko

2 lyzki bulki tartej

siekana natka pietruszki

pol lyzeczki mielonej slodkiej papryki

lyzeczka marynowanego zielonego pieprzu

lyzeczka musztardy

sol pieprz do smaku.

Cebule obrac, posiekac podsmazyc na oleju na rumiano. Dodac do miesa. Wbic jajko, dodac musztarde, zielony pieprz, tarta bulke, pietruszke i przyprawy. Wymieszac widelcem.

A oto kolejne farsze, ktorymi mozna nadziewac papryke:

1. Nadzienie miesno- warzywne- dla 4 osob i 4 papryk

2 cebule

2 marchewki

1 por

2 lodygi selera naciowego

250 g brokulu

250 g bulionu warzywnego

400 g mieszanego miesa mielonego

2 lyzki masla

szczypta cukru

1 lyzeczka papryki w proszku

sol, pieprz

Warzywa oczyscic, cebule pokroic w kostke, marchewki, por i seler pokroic w cienkie plastry, a brokul podzielic na rozyczki. W garnku rozpuscic maslo, dodac polowe cebuli i mieso, podsmazyc. Dodac marchew, por seler, gotowac 3 minuty. Wlac polowe porcji bulionu, zagotowac. Dodac brokuly, gotowac jeszcze 3 minuty. Farsz doprawic sola, pieprzem, cukrem i papryka. Papryki napelnic farszem, wlozyc do naczynia zaroodpornego i zalac reszta bulionu. Dusic w piekarniu ok. 30 min.

2. Z ryzem i feta- dla 4 osob i 4 papryk (bezmiesne)

1 maly baklazan

100 g ryzu

1 srednia czerwona cebula

6-8 pomidorkow

2 lyzki siekanej bazylii

100 g fety

1 lyzka orzeszkow piniowych

1 lyzka oleju

sol, pieprz

Ryz ugotowac (5 minut krocej niz zwykle). Baklazan gesto ponakluwac widelcem i podgrzac w piekarniku, az bedzie miekki. Cebule posiekac, podsmazyc na oleju. Baklazan pokroic w kostke, pomidorki przekroic na pol, fete podzielic na male kawalki. W misce wymieszac skladniki nadzienia, dodac bazylie, doprawic sola i pieprzem. Nadziewac papryki, posypac orzeszkami pini. Zapiekac 30 minut.

3. Z miesem i kapusta kiszona w sosie smietanowym- dla 4 osob i 4 papryk

300 g mieszanego miesa mielonego

320 g kiszonej kapusty

sol, pieprz

1 lyzeczka mielonej papryki

pol peczka pietruszki

2 lyzki smietany creme fraiche

300 ml mleka

3-4 lyzki maki ziemniaczanej

2 lyzki oleju

Olej ogrzac na patelni, podpiec na nim mieso mielone, dodac kapuste i podpiec. Doprawic sola, pieprzem i papryka. Pietruszke posiekac i dodac do miesa. Papryke napelnic nadzieniem. Piec w piekarniku ok. 30 minut. Pozostaly tluszcz z patelni wymieszac ze smietana i mlekiem. Doprawic do smaku sola pieprzem, mielona papryka. Make ziemniaczana rozpuscic w niewielkiej ilosci wody, dodac do sosu. Papryki podawac polane sosem.

4. Nadzienie warzywne z zoltym serem- na 5 papryk

1 porcja wloszczyzny

10 dkg cebuli

15 dkg kapusty wloskiej

sol, pieprz

2 lyzki posiekanych listkow pietruszki lub selera

5 lyzek oleju

5 dkg zoltego sera

3 pomidory

Wloszczyzne oczyscic. Warzywa korzeniowe zetrzec na tarce z wiekszymi otworami. Cebule pory, kapuste cienko poszatkowac. Pomidory obrac ze skorki, drobno pokroic. Rozdrobnione warzywa wlozyc do patelni z 3 lyzkami oleju, podsmazyc, dodac pomidory, posolic, popieprzyc, dodac mielona papryke. Gdy z warzyw prawie calkowice odparuje sos, wyjac je do miski, wystudzic, dodac zielenine, oraz starty na tarce o grubych oczkach ser i wymieszac. Nadziewac papryke. Ulozyc  wzarodopornym naczyniu, podlac 2 lyzkami oleju i kilkoma lyzkami wody, wsypac 1/2 lyzeczki vegety, Piec pod przykryciem ok. 30 minut.

5. Po kaukasku- z baranina- na 8 papryk

po 20 dkg milonej wolowiny i baraniny

4 lyzki ryzu ugotowanego na sypko

2 czerwone cebule

1 jajko

4 pomidory

2 lyzki grubo posiekanych orzechow wloskich

2 lyzki margaryny

 2 szklanki rosolu

po 1 lyzce soku i skorki z cytryny

2 opakowania jogurtu naturalnego

po 1/2 lyzeczki zmielonej kolendry i sproszkowanej papryki, tymianku, czombru

po lyzecze posiekanego koperku i natki pietruszki

kilka listkow miety

szczypta cukru

pieprz, sol

Cebule drobno posiekac. Do miesa wbic jajko, dodac ryz, polowe zieleniny, ziola, cebule, orzechy, przyprawy, wymieszac. Pomidory pokroic na plastry. Straki papryki napelnic masa miesna. Ustawic je w naczyniu zaroodoprnym polozyc na wierzchu po jednym plastrze pomidora na kazda i nakryc "czapeczkami" z wierzcholkow papryki.Dodac margaryne, podlac rosolem. Dodac sok i skorke z cytryny, reszte pomidorow, zielenine, pieprz, sol. Zapiekac pod przykryciem ok. 30 min. Po 20 minutach zapiekania polac jogurtem wymieszanym z sola.

6. Z ryzem i pieczarkami- dla 4 osob na 4 papryki

1 szklanka ugotowanego ryzu

15 dkg boczku wedzonego lub szynki

10 dkg pieczarek

2 cebule

2 lyzki masla

1 jajko

olej, sol, pieprz

Boczek pokroic w kostke, smazyc na niewielkiej ilosci oleju ok. 5 minut. Cebule pokroic w kostke, pieczarki pokroic w paski. Cebule i pieczarki wlozyc do boczku, dusic ok. 10 min. Ryz wymieszac z boczkiem, cebula, pieczarkami i jajkiem, doprawic do smaku. Nafaszerowac papryke. piec ok. 30 minut.

Ufff ;) No duzo mi tych faszerowanych papryk wyszlo- bede jadla caly tydzien ;) Gdzies jeszcze mialam farsz z tunczykiem, ale mi sie przepis zapodzial...

 

poniedziałek, 02 sierpnia 2010
Fasola szparagowa w szalfroku z szynki

Super prosty przepis,a niezwykle efektowny. Nalezy ugotowac fasole w straczkahc w dowolnej ilosci. nastpenie wystudzic, owinac w cieniutkie plastry surowej szynki wedzonej i obsmazyc na rumiano na oleju. Smakuje na pryzstawke, na kolacje z chlebem, albo jako efektowny dodatek do drugiego dania.

Przez jakis czas blog "porzucony" bedzie... Jedziemy do tesciow. Pierwsza podroz pociagiem mojego smyka :)

Tagi: fasola
14:11, karto_flana
Link Komentarze (3) »