Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 31 sierpnia 2014
Placek z renklodami i kruszonka (bez jajek)

Renkoldy wydaja mi sie nieco staroswieckie i kojarza sie z Mama, ktora czesto opowiadala o ogrodach w rodzinnej miejscowosci, tuz przy domu z pysznymi renklodami...

Na forme o srednicy 26 cm:

200 g masla

150 g mielonych migdalow

szczypta soli

250g + 2 lyzki cukru

2 lyzki tartej bulki

750 g renklodow

Maslo stopic, wystudzic nieco. Make wymieszac z migdalami, sola i 250 g cukru. Wylac maslo i zagniesc ciasto. Forme wylozyc papierem do pieczenia, wylepic 2/3 ciasta, odstawic do lodowki na 30 minut, odstawic do lodowki na 30 minut rowniez pozostale ciasto zawinete w folie spozywcza. Renklody umyc, oczyscic z pestek. Nastepnie rozlozyc na przygotowanym placku, posypac 2 lyzkami cukru i tarta bulka. Nastepnie z pozostalego ciasta posypac kruszonke na wierzchu. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C) ok. 25-35 minut.

Przepis z: "Luara. Backen" nr 1/2009

19:59, karto_flana
Link Komentarze (4) »
niedziela, 24 sierpnia 2014
Bulki z Zielonego Wzgorza

Ogromnie pracochlonne, w koncu sto lat temu gotowalo sie calkiem inaczej. Zapewniam jednak, ze efekt przerosnie wasze oczekiwania i i mimo pracochlonnosci przepisu zapragniecie zrobic je ponownie...

Na 20 buleczek:

1 opakowanie suchych drozdzy (7g)

1 lyzeczka bialego cukru

1/2 szklanki cieplej wody (nie goracej)

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki margaryny (wzielam jakies 2 lyzki)

2 lyzki masla

3/4 lyzeczki soli

1/4 szklanki bialego cukru

2 jajka

2 i 3/4 szklanki maki

oliwa

Drozdze rozpuscic z 1 lyzeczka cukru w 1/2 szklanki cieplej wody, odstawic na 10 minut. Mleko podgrzac i gorace wlac do miski z margaryna, cukrem i sola. Zamieszac, az margaryna sie rozpusci i nieco wystudzic. Jajka roztrzepac i dodac do miski z drozdzami, dodac mleko z tluszczem, cukrem i sola, wymieszac, dodawac stopniowo make meiszajac drewniana lyzka. Ciasto powinno byc luzne, ale nie kleiste (nie powinno kleic sie do scianek miski). Przelozyc na omaczona stolnice i zagniatac przez 10 minut.

Przelozyc do duzej naoliwionej miski, ciasto obrocic, aby natluscic powierzchnie. Przykryc sciereczka, odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na godzine do podwojenia objetosci. Nastepnie podzielic na dwie czesci, ktore  odlozyc przykryte na stolnicy na 10 minut. Kazda czesc podzielic na 10 czesci, z ktorych otoczyc kulki. Ulozyc w sporych odstepach na wylozonej papierem do pieczenia blasze. Bulki posmarowac na wierzchu stopionym maslem. Kolejny papier do pieczenia posmarowac stopionym maslem i przykryc bulki, a nastepnie przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 45 minut. Nastepnie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C ok 15 do 20 minut.

Przepis z ksiazki: "Kuchnia z Zielonego Wzgorza" Elaine Crawford i Kelly Crawford, wyd. Literackie 2007 r.

21:42, karto_flana
Link Komentarze (3) »
sobota, 23 sierpnia 2014
Chleb zytnio-orkiszowy

Po powrocie z urlopu witam was chlebem... ;) Soli tez dostaniecie, jesli macie ochote ;)

 

Przepis z bloga Pracownia wypiekow.

Cytuje za autorka:

"100 g zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.

Następnie dodać:

100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 (jeśli używamy razowej, należy zwiększyć ilość wody)
400 g mąki pszennej
230 g wody
1 łyżeczka miodu
10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
1,5 łyżeczki soli

Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek (okrągły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką).
Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej.
W tym czasie rozgrzać piekarnik  do 230 st C- jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a jeśli nie, z blachą wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do chleba (jeśli nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gorący kamień/blachę).
Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza.
Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 st C. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu
"
Tagi: chleb zakwas
13:49, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 09 sierpnia 2014
Cytrynowe steki

Wieprzowe... Ale lekkie, zupelnie  na letni czas.

Dla 4 osob:

4 steki wieprzowe (np. ze schabu)

1 cytryna

2 zabki czosnku

1 szalotka

3 lyzki oliwy

olej do smazenia

Steki rozbic lekko. Cytryne umyc i pokroic na plasterki. Czosnek i szalotke obrac, pokroic na drobno. Cytryne, szalotke i czosnek wraz z 3 lyzkami oliwy wlozyc do foliowego woreczka, wlozyc steki, zacisnac np. gumka recepturka woreczek. Zawartosc dobrze ugniesc, aby cytryny puscily sok. Ostawic do lodowki na 30 minut. Steki wyjac z marynaty, oczyscic, smazyc na rozgrzanym oleju z kazdej strony po 2 minuty. nastepnie ulozyc w naczyniu zaroodpornym, ulozyc na wierzchu plasterki cytryny, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 12-14 minut. Podawac z zielona salata.

Przepis uczestniczy w akcji:

Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 8/2012

To moj ostatni wpis przed dluzsza nieobecnoscia. Moderowanie komentarzy bedzie odbywac sie nadal, ale moze ulec spowolnieniu. Do zobaczenia w okolicach 20 sierpnia. :)

20:08, karto_flana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 05 sierpnia 2014
Dzem sliwkowo-jablkowy

Swietny przepis jesli juz nie macie cukru zelujacego. Jablka zawieraja bowiem naturalne, zelujace pektyny. Przepis nieco retro z ksiazki "Kuchnia z Zielonego Wzgorza". W nawiasach moje uwagi.

Na ok. 8-10 sloikow po 250 ml:

1,35 kg wypestkowanych sliwek (wegierki)

0,45 kg jablek

1,8 kg cukru

woda

Cukier zalac woda, tak aby cukier sie w niej rozpuscil (u mnie powstala gesta, biala, zawiesita masa, podobna do kleju do tapet). Cukier zagotowac z woda (na duzym ogniu). Dodac umyte, pokrojone jablka (Bez pestek, ale ze skorka). Zagotowac az beda miekie. Nastepnie dodac wypestkowane sliwki. Gotowac 20- 25 minut (Gotowalam jakies 35-40 minut, nastepnie zmiksowalam nieco blenderem). Przelozyc do wysterylizowanych sloikow i zakrecic.

Przepis z ksiazki: "Kuchnia z Zielonego Wzgorza" Elaine Crawford i Kelly Crawford, wyd. Literackie 2007 r.

niedziela, 03 sierpnia 2014
Chleb niedzielny

Szczegolnie smakuje na pozne niedzielne sniadanie ;)

Na 2 bochenki po 500 g:

1000g maki pszennej chlebowej

75 g zakwasu zytniego

2 lyzki cukru

1 czubata lyzka soli

42 g swiezych drozdzy

60 g masla

1 jajko

ok 580 ml letniego mleka

Drozdze rozpuscic w letnim mleku. Ostawic na 20 minut do wyrosniecia. Dodac pozostale skladniki i wyrobic mikserem z koncowkami do ciasta drozdzowego przez 5 minut. Przykryc i odstawic do wyrosniecia na 20 minut. Znowu zagniesc i podzielic na dwa bochenki, polozyc na blache wylozona papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 40 minut. Posmarowac bochenki woda. Wstawic do nagrzanego piekarnika (220°C, z termoobiegiem- 200°C). Po 10 minutach zmniejszyc temperature peiczenia do 200°C (z termoobiegiem- 180°C) i piec jeszcze 25-30 minut.

Przepis z: Backlust. Brot Backen" nr 14/2014

10:09, karto_flana
Link Komentarze (2) »