Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
niedziela, 28 sierpnia 2016
Cukinia nadziewana farszem z kaszą pęczak

Cukinia to chyba moje ulubione warzywo zaraz po pomidorach :)

Dla 4 osób:

2 średnie cukinie

1/2 szklanki ugotowanego pęczaku

1 duża cebula

1 marchewka

1 żółta papryka

100 g startego sera żółtego

po 3 łyzki posiekanego majeranku i natki pietruszki

3 łyżki masła

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

Posiekaną cebule podsmazyćna maśle razem z marchewką starta na tarce. Dodac pokrojoną w drobna kostke papryke i dusić przez kilka minut. Połączyć z ryżem, natka i majerankiem, doprawic do smaku sola i pieprzem. Wymieszać z 2/3 sera. Cukinie umyc, odciąć końce, pokroić  na 3 części pionowo. Wydrązyć wnętrze i nadziać nadzieniem. Ustawić pionowo w naczyniu do zapiekania. Koncentrat zalać szklanką wody, wymieszać i podlac cukinie. Cukinie posypać pozostałym serem. Zapiekać w temperaturze 190 st C ok. 30 minut.

Przepis z: "Magazyn Kulinary Poradnika Domowego" nr 9/2014

21:16, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 sierpnia 2016
Schwäbische Seelen (Szwabskie dusze)

Ciekawa nazwa tych bułek nawiązuje do ich kształtu. Pokochałam je podczas naszych wizyt w Szwabii.

Na 8 sztuk:

500 g maki orkiszowej ciemnej

500 g maki pszennej chlebowej

42 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

550 ml wody

1 łyżeczka soli 

sól moska i kminek do posypania

Oba rodzaje mąki wymieszać w misce, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zaląz odrobiną wody, dodąc cukier i nieco maki i zrobic rozczyn. Miske przykruc ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodac pozostałą wodę i sól i zagnieść ciasto. Zagniatać przez 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto ponownie zagnieść na omączonym blacie i podzielić na 8 części. Uformować długie wałki ok. 30 cm. Ukąłdąć na blachac wylozonych papierem do pieczenia, przyjryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrosniecia na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220st C. Wstawić na dno żąroodporną miske z wodą. Bulki smarowąc odrobiną wody, posypac sola morska i kminkiem. piec 35 minut.

Przepis z ksiązki "Brot & Brötchen" Helene Weinold- Leipold, wyd. Bassermann 2010 r.

20:47, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 sierpnia 2016
Surówka z kapusty i pora

Bardzo dobra do ryby.

Dla 4 osób:

2 średnie pory

1/2 główki białej kapusty

1 jabłko

1 marchewka

4 łyżki majonezu

4 łyzki jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cyryny

sół, pieprz, słodka papryka w proszku

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Pory przekroić wzdłuż, umyż i posiekać. Kapustę posiekac, umyć i osączyć na sicie. Razem z pore włozyć do miski, posolić, lekko ugnieśc i odstawić na 10 minut. Jabłko obrać, marchewke oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dołożyc do akusty i porów, wymieszać. Jogurt wymieszac z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku sola, pieprzem i papryką w proszku. Polac surówkę.

Tagi: surowka
21:17, karto_flana
Link Komentarze (2) »
niedziela, 14 sierpnia 2016
Rolady wieprzowe

Jakoś zatrzymałam się na tym przepisie, wszystko zrobione, obfocone, zjedzone, tylko weny do blogowania brak...

Dla 4 osób:

4 kotlety wieprzowe z łopatki

sól, pieprz

5 łyżek oliwy z oliwek

200 g pora

200 g pieczarek

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

200 ml śmietany

1 cytryna

1 łyżka sosu worcester

pieprz kajeński

nadzienie:

200 g mielonej wieprzowiny

sól, pieprz

gałka muszkatałowa

4 ząbki czosnku

100 g szynki

2 jajka

100 g zielonych oliwek

Kotelety rozbic, posopić i popieprzyć. Mielone mieśo doprawić do smaky solą, pieprzem, wycisnietym czosnkiem i zmieloną gałką muszkatałową. Dodac :pokrojona szynkę, jajka i oliwki, wyrobić na jednolita mase i posmarowac kotelty. Zawinąć rolady i związać sznurkiem. Obsmażyć an rozgrzanej oliwie i podlac wodą, dusić pod przykryciem w średnio nagrzanym piekarniku, aż bedą miękkie. Podlewać co jakiś czas. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć krążki pora, posiekane pieczarki, doprawić do smaku solą i pierzem, dusić do miękkości. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody, śmietanę, sos worcester i sok z cytryny. Gotowac jeszcze 2 minuty stale mieszając. Dodac płyn z pieczenia mięsa, wymieszany z pieprzem kajeńskim. Mięso podawać polane sosem.

20:43, karto_flana
Link Komentarze (1) »
piątek, 05 sierpnia 2016
Jajka zapiekane w pomidorach

 Nie spodziewałam się, że zapiekane jajka mogą być tak dobre.

Dla 4 osób:

6 jajek

2 łyżki oliwy

2 średnie cebule

sól czosnkowa

3/4 łyżki posiekanego tymianku

pieprz

4 pomidory

2/3 szklanki startego sera

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, ostudzić, obrać i pokroić na 6 części. Ułozyć w naczyniu żaroodpornym. Oliwe rozgrzać na patelni, włożyć posiekane cebule, dodac sól, pieprz i tymianek. Pomidory sparzyć pokroić i dodac do cebuli, wymieszac, dusić razem przez 5 minut. Zalać jajka, posypac startym serem. Zapioekać w temperaturze 200 st C przez 10 minut.

Tagi: zapiekanka
21:47, karto_flana
Link Dodaj komentarz »