Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
czwartek, 29 września 2011
Jablkowa galaretka z waniliowym sosem

Nader prosty deser, a warto go przyzadzic, bo prezentuje sie efektownie, lubia go dzieci. Pewnie w najblizszym czasie bede gotowac szybko i prosto. Co nie znaczy, ze mniej smacznie i przyjemnie dla oka ;) Podalam z sosem waniliowym (z torebki- ale kto chce moze przygotowac samodzielnie- przepis) Przygotowalam na Swiatowy Dzien Jablka. Spoznilam sie o jeden dzien z publikacja. Prosze o wykazanie zrozumienia w obecnej sytuacji ;)

Dla 4 osob:

1 litr soku jablkowego

2 opakowania agrestowej galaretki

4 lyzki cukru

sos waniliowy

Sok ogrzac, dodac cukier i galaretke, wymieszac, az galaretki sie rozpuszcza. Odstawic do zastygniecia. Polac sosem waniliowym. Udekorowalam listkami miety.

 

Przepis dodaje tez do akcji:

 

wtorek, 27 września 2011
Urodzinowy sernik z mieta na drozdzowym spodzie

Nigdy nie zgadniecie, co to za czarodziejski sernik :) I kto mial w piatek urodziny :)

 

Na forme o srednicy 26 cm

500g twarogu (z kubelka)

4 galazki miety pieprzowej

21 g swiezych drozdzy

200 g maki

220 g cukru

szczypta soli

6 jajek

40 g masla

1/2 lyzeczki mielonego cynamonu

1 lyzka maki ziemniaczanej

3 lyzki czekoladowych groszkow

Drozdze rozpuscic w letnim mleku z odrobina cukru i maki. Odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Przesiac do miski pozostala make, dodac 40 g cukru i sol, wymieszac. Dodac 1 jajko, maslo pokrojone na drobno i zaczyn. Wyrobic ciasto i odstawic do wyrosniecia na 1 godzine.

Miete umyc, poobrywac listki i drobno posiekac. Twarog wymieszac z cynamonem, pozostalym cukrem i jajkami, maka ziemniaczana i mieta. Na koniec dodac czekoladowe groszki. Wysmarowana tluszczem forme wylozyc ciastem wyciagajac mu brzegi. Wylozyc mase serowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 50 minut.

 

Zycze milego ucztowania :)

Przepis z moimi zmianami z "Backspass" Nr 21/11 "Lieblingskuchen wie von Oma"

Przepis uczestniczy w akcji:

Zielnik Kuchenny 2011

14:02, karto_flana
Link Komentarze (8) »
czwartek, 22 września 2011
Chleb New York Deli Rye (na drozdzach)

Przepis pochodzi z jednego z wydan Weekendowej Piekarni, a zaczerpnelam go z bloga Tak sobie pichce  atiny_bc. Chlebek bardzo smaczny, mimo iz zrezygnowalam z udzialu kminku. Pieknie wyrosl. Polecam!

 A oto przepis od atiny:

Składniki na sponge:

  • 117 g mąki chlebowej
  • 95 g mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 19 g cukru
  • 10,5 g miodu (można użyć: 4,6 g słodu w proszku albo 6g cukru)
  • 354 g wody w temperaturze pokojowej

Składniki na ciasto chlebowe:

  • 351 g mąki chlebowej
  • 2 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki kminku (można użyć mielonego, jeśli nie lubimy ziaren kminku w chlebie)
  • 10,5 g soli
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki semoliny do podsypania (w oryginale cornmeal)

Wszystkie składniki sponge połączyć w dużej misce i mieszać przez 2 minuty, można za pomocą miksera, tak żeby dobrze je napowietrzyć. Odstawić na bok.

W drugiej misce wymieszać składniki na ciasto chlebowe – mąkę, drożdże, kminek, sól. Delikatnie przełożyć je do miski ze sponge tak, żeby dokładnie przykryć sponge mąką z kminkiem. Przykryć szczelnie miskę folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 do 4 godzin w temperaturze pokojowej. Sponge będzie sobie bulgotać przez kołderkę z mąki, co jest jak najbardziej w porządku.

Po 4 godzinach dodać olej i wymieszać – można przy użyciu miksera i wtedy najpierw przez minutę na niskich obrotach, potem przez kolejne 10 minut na średnich obrotach. Jeśli wyrabiamy ręcznie – dolać olej i najpierw mieszać drewnianą łyżką do momentu wchłonięcia się oleju. Potem wyrabiać ciasto ręcznie przez około 5 minut. Na tym etapie ciasto będzie jeszcze lepkie. Przykryć ciasto odwróconą miską i zostawić na 20 minut. Po tym czasie wrócić do wyrabiania przez kolejne 5 do 10 minut. W razie potrzeby można użyć trochę więcej mąki. Na końcu powinniśmy uzyskać elastyczne i gładkie ciasto, które lekko naciśnięte - będzie wracać.

Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce. Naoliwić również górę ciasta i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 do 2 godzin – ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie odwrócić miskę na lekko obsypany mąką blat i pozwolić ciastu powoli wypaść. Lekko je spłaszczyć, złożyć, ukształtować kulę i przełożyć z powrotem do naoliwionej miski. Miskę przykryć folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.

Po tym czasie znowu przełożyć ciasto na lekko obsypany mąką blat, znowu delikatnie spłaszczyć. Uformować w kulę i umieścić na lekko podsypanym semoliną blacie (na przykład na papierze do pieczenia). Przykryć naoliwioną miską i zostawić znowu na 1 godzinę i 15 minut. Naciśnięte lekko palcem ciasto powinno powoli wracać do swojego poprzedniego kształtu.

Piekarnik nagrzać do temperatury 230°C. Autorka sugeruje włączenie piekarnika na godzinę przed pieczeniem. Na najniższej półce umieścić kamień (najlepiej) lub blachę. Piekarnik ma być naparowany.

Ciasto naciąć, włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 230°C, potem obniżyć temperaturę do 210°C i piec przez kolejne 30 do 40 minut do momentu, aż chleb uzyska piękny złoto-brązowy kolor. Studzić na kratce.

wtorek, 20 września 2011
Kanapkowa pasta jajeczna z pomidorami

Prosta i smakowita propozycja na kolacje do pysznego razowego chlebka :) Korzystajmy z przepysznych wrzesniowych pomidorow. :)

Dla 4 osob:

4 jajka

2 pomidory

1 lyzka koncentratu pomidorowego

2 lyzki kwasnej smeitany

2 lyzki majonezu

sproszkowana ostra papryka

sol, pieprz

Jajka ugotowac na twardo, wystudzic, obrac, drobno posiekac lub przepuscic przez praske. Pomidory sparzyc, zdjac skorke, wyjac ziarna a miazsz pokroic w kostke. W misce wymieszac jajka z pomidorami, dodac koncentrat pomidorowy, smietane i majonez, doprawic do smaku sola, pieprzem i papryka w proszku. Wymieszac.

Przepis uczestniczy w akcji:

Warzywa psiankowate

Zapraszam tutaj: Warzywa psiankowate

poniedziałek, 19 września 2011
Babka ze sliwkami i czekolada

Czekolada+ sliwki- czyz to nie polaczenie idelane? Platki migdalowe tez "niezle" pasuja ;)  Ach, jest jeszcze jedna niespodzianka w postaci czerwonego wina! Zachecam!

Na forme babkowa o zawartosci 2 l:

350 g sliwek

70 g platkow migdalowych

200 g masla lub margaryny do pieczenia

200 g maki

2 lyzeczki cukru waniliowego

175 g cukru

szczypta soli

4 jajka

2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

5 lyzek czerwonego wina

159 g posiekanej czekolady deserowej

cukier puder do posypania

tluszcz do wysmarowania formy

Sliwki umyc, wyjac pestki pokroic na male kawalki. Foremke wysmarowac tluszczem i wysypac 1-2 lyzkami platkowch migdalowych.

Utrzec na puszysta mase maslo, cukier, cukier waniliowy i sol. Pojedynczo dodawac jajka ciagle ucierajac. Dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wino. Wymieszac ostroznie z pozostalymi platkami migdalowymi i posiekana czekolada. 1/4 ciasta wylozyc do formy, pozostala czesc wymieszac ze sliwkami i wlozyc do formy. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem 150°C) ok. 50-60 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest w srodku wilgotne, jesli patyczek jest mokry to piec, az ciasto bedzie suche w srodku. Babke wystudzic, wyjac z foremki i obsypac cukrem puder.

Przepis dodaje do akcji:

Akcja Śliwka

Przepis z: "Tina. Backen" nr 4/2009

09:53, karto_flana
Link Komentarze (11) »
piątek, 16 września 2011
Dwie marchewkowe surowki

Do wyboru do... no do koloru to nie, bo obie soczyscie pomaranczowe ubarwia obiadowy talerz. Teraz marchewka jest cudownie soczysta i slodka, choc i w zimie smakuje tez dobrze. Mnie osobiscie bardziej posmakowala propozycja nr 1, ale to pewnie kwestia gustu i ogolnego samopoczucia danego dnia. Szczerze polecam obie :)

1. Surowka "Sprytna Ula"

5 srednich kiszonych ogorkow (wzielam 3)

2-3 srednie marchewki

1-2 cebule (wzielam 1 czerwona) 

2 lyzki oliwy lub oleju slonecznikowego

sukier, pieprz, sol

Ogorki i cebule pokroic w drobna kostke. Marchewke obrac i zetrzec na atrce z duzymi otworami. Wszystkie skladniki wymieszac z oliwa, doprawic do smaku.

2. Surowka "Czerwony Leszek"

4-5 marchewek

2-3 kwaskowe jablka

garsc posiekanych orzechow (wloskie lub arachidowe)

3 lyzki oliwy

sok z cytryny lub ocet winny

sol, cukier, pieprz

garsc posiekanej natki pietruszki

Marchewke i jablka obrac, zetrzec na tarce z duzymi otworami, od razu skrapiajac sokiem z cytryny. Wymieszac z orzechami, posiekana natka i oliwa, doprawic do smaku.

Moja rada: Mozna nie zalowac pieprzu, gdyz inaczej surowki sa nieco mdle w smaku.

Przepisy z ksiazki "Kuchnia Polska" Malgorzata Caprari wyd. KDC 2006

09:49, karto_flana
Link Komentarze (4) »
czwartek, 15 września 2011
Drozdzowa szarlotka z cukrowa skorka

Sezon na jablka w pelni. Polecam zatem te przepyszna szarlotke z chrupiaca cukrowa-karmelowa skorka.

Na forme o srednicy 26 cm:

80 g masla

100 ml mleka

250 g maki

100 g + 2 lyzki cukru

szczypta soli

1 opakowanie (7 g) suszonych drozdzy

1 jajko

1/2 lyzeczki cynamonu

1 kg jablek np. Jonagold

100 ml soku jablkowego

1 opakowanie budyniu waniliowego

Roztopic 50 g masla, dodac mleko. Wymieszac w misce make, 50 g cukru, sol i drozdze. Dodac jajko, a nastepnie letnie mleko z tluszczem. Zagniesc gladkie ciasto i odstawic do wyrosniecia na ok. 45 min. w cieple miejsce.

Wymieszac 2 lyzki cukru z cynamonem. Roztopic 30 g masla i wymieszac z cukrem.

Ciasto ponownie zagniesc, wylozyc nim natluszczona forme. Piec przez 20 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem 175°C). W polowie pieczenia posmarowac wierzch ciasta cukrowa mieszanina. Wystudzic.

Jablka obrac , wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Rozmieszac proszek budyniowy z 3 lyzkami soku jablkowego i 50 g cukru. Pozostaly sok jablkowy zagotowac, doddac pokrojone jablka, nastepnie budyn wymieszny z sokiem i ponownie zagotowac, gotowac jeszcze przez 1 minute.

Przekroic przygotowany wczesniej placek. Wlozyc do tortownicy dolna czesc, rozsmarowac na niej jablka, nalozyc druga czesc placka, odstawic na conajmniej 1 1/2 godziny, nastepnie podawac :)

Przepis z: "Tina spezial. Backen" nr 04/2010

Przepis uczestniczy w akcji:

Sezon na jabłka 2

 
1 , 2