Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
sobota, 28 września 2013
Cytrynowe muffinki z mandarynkami

 

Lubia je moje dzieci. Starszy ogolnie przepada za smakiem cytryny :) Pozostali tez zjadali ze smakiem :)

Na 12 sztuk:

2 cytryny

3 jajka

1 szczypta soli

puszka mandarynek w zalewie (175 g po odsaczeniu)

150 g masla lub margaryny do pieczenia

150 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

250 g maki

1/2 opakowania proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500 g maki)- jakies 2 lyzeczki

150 ml smietanki kremowej

Otrzec skorke z jednej cytryny. Z obu cytryn wycisnac sok. Zoltka jaj oddzielic od bialek. Bialka ubic z sola na szytywno. Mandarynki odsaczyc na sicie z zalewy i pokroic. Ubic na puszysta mase. Maslo z cukrem, cukrem waniliowym i skorka z cytryny. Pojedynczo dodawac zoltka jajek ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac stopniowo do masy naprzemian z sokiem z cytryny i smietanka ciagle ucierajac. Dodac piane z bialek i lekko wymieszac lyzka. Mandarynki mozna wymieszac z ciastem lub ulozyc na dnie foremek muffinkowych i zalac ciastem (wybralam drugi sposob). Po przelozeniu ciast do foremek muffinkowych piec w tmperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 30 minut.

 

 

 Przepis z: "150 Rezepte" nr 02/2012

20:23, karto_flana
Link Komentarze (2) »
czwartek, 26 września 2013
Oliwki w ciescie francuskim

Ostatnio mi czasu brak. Jesien sie brakiem czasu zaczela. Brak czasu na gotowanie, szukanie ciekawych kulinarnych inspiracji, pisanie bloga... Stad dzisiejszy przepis nader prosciutki, ale moze zaskoczyc niejednego ;)

Wystarczy pociac w paski ciasto francuskie i pozawijac w nie oliwki bez pestek. Ja wzielam zielone, ale moga byc tez inne. Upiec w piekarniku w temperaturze 180°C na rumiano.

Obiecuje, ze sie nastepnym razem bardziej postaram... ;)

 

21:29, karto_flana
Link Komentarze (2) »
sobota, 21 września 2013
Zweschgendatschi

Dzis rozpoczecie Oktorfest na Lakach Teresy (Theresienwiese) w Monachium! Najwiekszy na swiecie ludowy festyn. I jak co roku zapraszam was do sprobowania regionalnej kuchni bawarskiej. W poprzednich latch zapraszama na: paste kanapkowa Obazda, precle, oraz paste kanapkowa Erdapfelkas. Tym razem zapraszam na drozdzowy palcek ze sliwkami- Zweschkendatschi. Sliwki te to sliwki wegierki- tylko takie moga sie znalesc w tym placku. Byc moze nie dostaniecie go w namiocie piwnym na Swiecie, ale z pewnoscia w wielu piekarniach, cukierniach, czy kawiarniach w Monachium i okolicach. Takze w malej bawarskiej wiosce, gdzie mieszkam ja ;) Zycze smacznego z soczystymi sliwkami na miekkim, aromatycznym drozdzowym spodzie! Pfüa Gott! ;)

Na blache o wymiarach 32x40 cm:

200 ml mleka

100 g masla

500 g maki

1 opakowanie suszonych drozdzy (7g)

3 lyzki cukru

1 szczypta soli

1 jajko

skorka otarta z polowy cytryny

1-1,25 kg sliwek wegierek

300 g mielonych migdalow lub orzechow laskowych

posypka:

60 g cukru

lyzeczka cynamonu mielonego

nieco masla

Mleko ogrzac do lezniej temperatury i rozpusciw  nim maslo. Make wymieszac z drozdzami, sola i cukrem. Dodac skorke otarta z cytryny, cieple mleko i jajko z maslem. Wyrobic gladkie ciasto, ktore odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci w cieple miejsce pod przykryciem na ok. 30 minut.

Sliwki umyc, osuszyc i wypestkowac wzdluz. Blache do pieczenia wylozyc pergaminem. Ciasto rozwalkowac i wlozyc do blachy. Na brzegach podwinac do gory. Odstawic na 15 minut do wyrosniecia. Posypac mielonymi migdalami lub orzechami, nastepnie ukladac sliwki przecieciem do gory. Polozyc wiorki z masla na wierzchu placka. Nastepnie posypac cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180 °C) ok. 35 minut.

Przepis na podstawie przepisu z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen" wyd. Weltbild 2008 r.

środa, 18 września 2013
Chlebek dyniowy z orzechami wloskimi

Kolejne warzywne ciasto na slodko, ktore polubila moja rodzina. Rozkrecamy sie :)

Na 1 foremke kesowa o dlugosci 30 cm:

200 g pure z dyni

2 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

kilka kropel aromatu waniliowego

280 g maki

200 g cukru

1 lyzeczka proszku do pieczenia

1 lyzeczka sody oczyszczonej

180 g jogurtu naturalnego

40 ml oleju

60 posiekanych orzechow wloskich

po 1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow, mielonego imbiru, mielonego anyzu i mielonej galki muszkatalowej (ewentulanie 1 lyzeczka przyprawy do piernikow)

W misce wymieszac cukier, make, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sode oczyszczona. W innej misce wymieszac jogurt, aromat waniliowy, olej, pure z dyni i jajka. Przelac do miski z suchymi skladnikami i krotko mieszac mikserem tylko do polaczenia skladnikow. Wsypac 3/4 orzechow i wymieszac. Ciasto przelozyc do natluszczonej foremki, posypac na wierzchu pozostalymi orzechami.  Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) ok. 60-70 minut. Po upieczeniu zostawic doi wystgniecia w piekarniku uchylajac nieco drzwiczki.

 

Przepis uczestniczy w akcji:

Warzywa w słodyczach 2013

 

Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013

poniedziałek, 16 września 2013
Klopsiki na kapuscianej jarzynce

Pomyslowy i niedrogi obiad :)

Dla 4 osob:

1 glowka kapusty

500 g miesa mielonego z indyka (wzielam wieprzowe)

1 jajko

2 pszenne tosty

2 cebule

2-3 marchewki

2- 3 lyzki suszonego kminku (w sezonie swiezy)

1 lyzka koncentratu pomidorowego

2 lyzki oleju

2 lyzki masla

sol, pieprz

Kapuste oczyscic z wierzchnich lisci, wyciac glab i drobno poszatkowac. Marchewki obrac i pokroic w plasterki. Tosty namoczyc w wodzie i odcisnac. Cebule obrac, jedna drobno posiekac, a druga posiekac w piorka. Cebule pokrojona na drobno dodac do miesa, wbic jajko. Dodac tosty i koncentrat pomidorowy oraz 1/2 majeranku. Wyrobic doprawic do smaku sola i pieprzem i ponownie wyrobic.

Z masy uformowac klopsiki, usmazyc na oleju. Wyjac z patelni, na tej samej patelni rozpuscic maslo. Wlozyc kapuste, marchew, cebule w piorkach i reszte majeranku. Przelozyc do rondla, dusisc do miekkkosci, na koniec doprawic pieprzem i sola oraz wylozyc na wierzch klopsiki.

Przepis z "Tina" nr 11/2013

czwartek, 12 września 2013
Babka drozdzowa z dynia bez jajek

Jakis czas temu wpadla mi w rece dosc "wiekowa" ksiazka "Ciasta, ciasta, ciasteczka. Wypiek domowy" Jana Czernikowskiego. Wydanie 13ste z 1990 r. Druk i oprawa w NRD ;) (Czy ktos jeszcze pamieta NRD? ;))) ) Bardzo ciekawa w tresci, choc czasami dosc dzwnie dla mnie zbyt ogolna, albo skladniki w  mega ilosciach- tak jak ten placek, ktory przewidywal zuzycie 2 kg maki! Chyba bym jadla w takich ilosciach przez caly tydzien z moja rodzina... Po lekkim zmodyfikowaniu i przeliczeniu proporcji na mniejsze przepis okazal sie bardzo udany. Dynie przerobilam od razu cala na pure i teraz druga czesc pure czeka  w lodowce na kolejna "edycje" babki... A moze upieke z niego znow cos innego? Zapraszam na moja dyniowa babke bez jaj! :)

Na 1 foremke-babke o pojemnosci  2l:

200 g dyni - waga po oczyszczeniu z pestek i bez skorki (np. dynia pizmowa- w ksztalcie gruszki)

1 szklanka mleka

500 g maki

kilka kropel olejku waniliowego lub migdalowego

125 g masla lub margaryny do pieczenia

125 g cukru

25 g swiezych drozdzy

Dynie oczyscic, pokroic w kostke zalac 2/3 szklanki mleka i ugotowac do miekkosci. Nastepnie odsaczyc na sicie, przetrzec przez sito, odlewajac przy tym nadmiar mleka. Pozostale mleko ogrzac do letniej temperatuty, rozpuscic w nim drozdze, nieco cukru i maki, odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na 20 minut. Maslo rozpuscic. Make przesiac przez sito, dodac wyrosniete drozdze i pozostale skladniki. Zagniesc ciasto, ktore ugniatac przez jakies 5-7 minut. Przelozyc do natluszczonej foremki, pozostawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci (ok. 60-70 minut) Piec w temperaturze 180°C ok 50 minut, gdyby zanadto sie spiekalo na wierzchu na 20 minut przed koncem pieczenia przykryc gore babki folia aluminiowa.

 

Przepis uczestniczy w akcji:

Warzywa w słodyczach 2013

 

Przepis z moimi zmianami na podstawie przepisu z ksiazki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy", wyd. Watra 1990 r.

poniedziałek, 09 września 2013
Kolorowa surowka z kapusta

Kapusta wprawdzie wcale juz nie taka mloda, ale nadal pyszna. Do tego wrzesniowe pomidory, ogorki i papryka- smak slonca na talerzu!

Dla 4 osob:

1/3 glowki kapusty

pol ogorka salatkowego

2 pomidory

pol straka czerwonej papryki

2 lyzki oleju slonecznikowego lub rzepakowego

2-3 galazki koperku

sol, pieprz, cukier

Kapuste oczyscic z wierzchnich lisci, wyciac glab i obsypac niewielka iloscia soli, wymieszac, odstawic na pol godziny aby zmiekla. Ogorek umyc i pokroic w cienkie plasterki. Pomidory umyc, pokroic w osemki. Papryke umyc, wyjac gniazdo nasienne i pokroic w paski. Skladniki salatki wymieszac, ewentualnie doprawic do smaku sola i pieprzem. Lyzeczke cukru rozpuscic w niewielkiej ilosci wody, wymieszac z olejem. Przygotowanym sosem polac salatke, wymieszac. Koperek drobno posiekac i wymieszac z salatka. Kto woli zamiast oleju moze wziac jogurt naturalny lub smietane wymieszana z majonezem.

Przepis z: "Poradnik domowy" nr 6/2013

20:02, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2