Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 30 września 2014
Bawarska salatka z biala kielbasa i rzodkwia

Czy wiecie, ze to juz drugi tydzien Oktoberfest? Co roku w tym wlasnie czasie staram sie wam przyblizyc kuchnie Bawarii- regionu, w ktorym mieszkam. Tym razem pora na Radisalat ;) Wariantow jest wiele. Najprostszy przewiduje pokrojenie rzodkwi w plasterki i posypanie jej szyczpiorkiem i sola. Ten wariant, ktory wam zaserwuje, to wersja deluxe z monachijska biala kielbasa i innymi dodatkami. Biala kielbasa z Monachium zupelnie nie przypomina polskiej bialej kielbasy. Wyglada tak:

  zdjecie: www.bofrost.de

Czesto podaje sie ja po prostu podgrzana z wody wraz z preclem i bawarska, slodka musztarda. Ale moze byc tez skladnikiem salatki. Jesli nie dostaniecie tej kielbasy w sklepie, mozna wziac jakas cienka mortadele. A to juz moja salatka:

Dla 4 osob:

biala rzodkiew (waga 400 g)

peczek rzodkiewek

300 g bialej kielbasy bawarskiej

2 czerwone cebule

2 ogorki konserwowe

2 lyzki slodkiej musztardy bawarskiej

2 ogorki konserwowe

4 lyzki bialego octu winnego

8 lyzek oleju

sol, pieprz

peczek szczypiorku.

Rzodkiew obrac i pokroic w cienkie talarki. Rzodkiewki umyc i pokroic w cienkie talarki. Kielbaski obrac ze skorki, pokroic w talarki. Cebule posiekac w krazki, ogorki pokroic na talarki. Posiekac drobno szczypiorek. Musztarde wymieszac z olejem i octem na gladki sos. Wszystkie skladniki oprocz szczypiorku wymieszac z sosem. Podawac posypana szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z bawarskim preclem i... z piwem! ;)

Pfüa Gott! :)

10:54, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 września 2014
Slodki chleb rosyjski

Taka ma nazwe, choc w rzeczywistosci wcale nie jest slodki. Ma po prostu niewielka ilosc miodu w skladnikach. A poza tym byl przepyszny! :)

 

Na jedna forme kesowa o boku 30 cm:

350 ml zsiadlego mleka

10 g swiezych drozdzy

125 g zakwasu naturalnego

400 g maki pszennej (typ 750)

100 g maki zytniej (typ 1400)

100 g kaszy zytniej (wzielam cale ziarna zyta)

1 lyzeczka miodu

0,5 lyzeczki tartej galki muszkatalowej

0,5 lyzeczki zmielonego anyzu

1 lyzeczka mielonej kolendry

1 duza szczypta cynamonu

1 duza szczypta mielonych gozdzikow

1, 5 luyzeczki soli

Dzien wczesniej namoczyc kasze zytnia w wodzie, woda ma przykryc kasze. Nastepnie wode odlac, zalac nowa i gotowac na malym ogniu ok. 30 minut mieszajac, az woda sie wchlonie. Odstawic do wystygniecia.

Do miski wsypac oba gatunki maki i aksze, posrodku zrobic wglebienie, wlac lyzke kwasnego mleka, miod, wkruszyc drozdze, przykryc i odstawic do wyrosniecia na 15 minut. Sol rozpuscic w pozostalym mleku. Do miski dodac zakwas, pozostale mleko i przyprawy, wyrobic ciasto, ciasto jest mocno kleiste. Wyrabiac jeszcze porzez 10 minut. Zwinac w kulke i odstawic w misce do wyrosniecia pod przykryciem na co najmniej godzine. Ciasto powinno podwoic objetosc. Ciasto przekladamy do naoliwionej foremki, wygladzajac na wierzchu mokra lyzka, przykrywamy mokra ciereczka do wyrosniecia na godzine. Piekarnik nagrzac do 250°C. W dolnej czesci umkiescic blaszana miske z woda. Wstawic foremke z chlebem. Po 5 minutach obnizyc temperature pieczenia do 200-220 °C i piec jeszcze 35 minut.

Przepis z ksiazki: Ulrike Skadow  "Chleb. Domowy wypiek", wyd. RM 2010 r.

11:36, karto_flana
Link Komentarze (2) »
sobota, 27 września 2014
Babka z limonkami

 

Swietny, orzezwiajacy smak :)

Na forme z kominkiem o srednicy 26 cm:

150 g jogurtu naturalnego pelnotlustego

5 jajek

skorka otarta i sok z 2 limonek

450 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

450 ml oleju

600 g maki

1 1/2 opakowania proszku do pieczenia (kazde opakowanie przeznaczone na 500 g maki)

Jogurt wlozyc do miski, dodac jajka, sok i skorke otarta z limonek, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubic mikserem na puszysta mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawac do miski  z pozostalymi skladnikami i ubijac mikserem. Ciasto przelozyc do natluszczonej foremmki. Wstawic do nagrzanego piekarnia ( 175°C, z termoobiegiem- 150°C). Piec ok. 1 1/4 godz. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto w srodku nie jest plynne.  Mozna polukrowac.

Przepis z; "Laura.Backen im Frühling" nr 2/2011

22:41, karto_flana
Link Komentarze (2) »
czwartek, 25 września 2014
Rosyjska salatka z paluszkami krabowymi

Podpatrzylam u mojej rosyjskiej przyjaciolki z Kurska- Inny.

Miseczka od zupy, ale pasuje tematycznie :)

 Dla 4 osob:

  • mala kapusta pekinska
  • 25dag paluszkow krabowych
  • koperek
  • puszka kukurydzy
  • 4 lyzki majonezu
  • 4 lyzki jogurtu naturalnego
  • przyprawy-wg uznania
 

Kapuste myjemy, osaczamy i szatkujemy, paluszki natomiast kroimy w kostke. Koperek rowniez myjemy po czym drobno kroimy, kukurydze osaczamy z zalewy. Wszystko laczymy ze soba, po czym mieszamy majonez z jogurtem i wlewamy do salatki. Przyprawiamy i mieszamy.

Przepis skopiowalam z portalu: Gotujmy.pl

Tagi: salatka
21:04, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 września 2014
Pikle z ogorkow

Ja je bardzo lubie :) Nie przeraza mnie dosc dlugi proces przygotowania. Moze tez sprobujecie? Klika dni temu moje ogorki juz opuscily ogrodek, ale w tym roku wyjatkowo obrodzily i byly przepyszne :)

1kg bardzo dojrzalych ogorkow (moga byc juz lekko zolte)

50 g soli

150 g cukru

0. 5 l octu 10%

0,4 l wody

1 lisc laurowy

5 ziaren gorczcy

5 ziaren czarnego pieprzu

1 cebula

Ogorki obrac, przekroic wzdluz na 8 czesci, wyjac nasiona, duze pokroic na polowe, zasypac sola, wymieszac przykryc, pozostawic w soli na 1 dzien. Na drugi dzien ogorki przecedzic, wode odlac, ogorki zalac zalewa z octu, wody, przypraw i cebuli, pozostawic przykryte na dwa dni. Nastepnie przecedzic, cebule wyjac, zalewe ponownie zagotowac z dodatkiem cukru. Ogorki poukladac w sloikach i zalac zalewa. Sloiki podokrecac.

Przepis z: "Przyjaciolka. Domowe przetwory z owocow i warzyw" lipiec/sierpien 1999 r.

20:28, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 września 2014
Wrzesniowa piekarnia- Chleb z cydrem i suszonymi jablkami

 wrzesniowa_piekarnia_3_405x540

 Udalo mis ie w tym miesiacu dolaczyc do wrzesniowej piekarni u Amber w blogu Kuchennymi drzwiami. Tym razem pieklismy pyszny chleb z Normandii z cydrem i suszonymi jablkami. Gospodynia tej edycji jest Kamila z Ogrodow Babilonu W mojej wersji pojawily sie bulki, ochoczo ponadgryzane przez moich synkow, ktorym najbardziej smakowala oczywiscie chrupiaca skorka ;)

 wrzesniowa_piekarnia_2_540x4051

Oto przepis na te pysznosci:

100 g wody

160 g maki chlebowej

30 g zakwasu

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

650 g mąki chlebowej

90 g mąki pszennej razowej

210 g wody

310 g cydru jabłkowego

20 g soli

5 g drożdży instant

260 g zaczyn

140 g suszonych jabłek

Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze.

We wspolnym pieczeniu uczestniczyli:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20:04, karto_flana
Link Komentarze (16) »
sobota, 13 września 2014
Gulasz pieczony z majerankowa posypka

gulasz_pieczony_540x405

Nie wiem, czemu wyszla mi przeogromna ilosc tego gulaszu, Jedlismy przez dwa dni ;) Ale nie zalujemy, bo bardzo dobry byl ;)

Dla 6-8 osob:

1 kg miesa na gulasz (wolowe)

3 cebule

3-4 lyzki oleju

sol, pieprz, cukier

1 lyzka koncentratu pomidorowego

200 ml bialego wina wytrawnego

500 g pomidorow w puszcze pokrojonych w kostke

500 g kolorowej papryki

2 lodygi selera naciowego

2 lyzki suszonego majeranku

3 kromki chleba tostowego

50g masla

Mieso pokroic w kostke, a cebule drobno posiekac. Na rozgrzanym silnie oleju podsmazyc mieso przez kilka minut czesto mieszajac. Dodac posiekana cebule, posolic, popieprzyc i poslodzic nieco do smaku. Dodac przecier pomidorowy, wymieszac i dusic przez 1-2 minuty. Wlac pomidory z puszki, wino oraz 200 ml wody. Wymieszac. Przelozyc do brytfanny, przykryc pokrywka, wstawic do nagrzanego piekarnika- 150°C ( z termoobiegiem- 125°C), piec przez 1 1/2 godziny. Papryki oczyscic, pokroic w kostke, lodygi selera umyc i posiekac w talarki. Dodac do gulaszu po ok. godzinie pieczenia, wymieszac, przykryc, piec dalej. Z chleba odjac skorke, drobno pokruszyc, dodac majeranek i maslo, zagniesc. Nastepnie na pol godziny przed koncem pieczenia polozyc rozdrobniona posypke na gulaszu. Piec juz bez pokrywki.

Przepis dodaje do akcji:

Festiwal Kuchni Węgierskiej

Przepis z tygodnika "Laura", nr z 03.09.2014

Tagi: wolowina
21:05, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2