Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
środa, 30 września 2015
Cukinia po grecku

Znow cukinia, to juz ostatki z mojego ogrodka. Szkoda, ze to juz koniec. Juz nigdy nie bede narzekac na nadmiar cukini ;)

Dla 4 osob:

2 cukinie

250 g mielonego miesa

cebula

1/2 czerwonej papryki

2 zabki czosnku

oregano

sol, pieprz

3 lyzki maki

2 lyzki masla

400 ml plynnej smietany

100 g startego ostrego zoltego sera np. tylzycki, cheddar

1 jajko

Cukienie przekroic wzdluz, obgotowac w osolonej wrzacej wodzie 15 minut. Wyjac, ostudzic i wydrazyc. Wydrazony miazsz posiekac. Cebule i papryke oczyscic i pokroic w kostke. Czosnek drobno posiekac. Na patelni rozpuscic 1 lyzke masla, dodac mieso i warzywa, smazyc ok. 5 minut mieszajac. Doprawic do smaku oregano, sola i pieprzem. Farszem napelnic cukinie i wystawic do naczynia zaroodpornego, lub 2 mniejszych. Pozostale maslo rozpuscic w rondelku, podsmazyc z maka na rumiano, rozprowadzic smietana, gotowac ok. 5 minut, dodac ser, wymieszac , przyprawic do smaku sola i pieprzem, dodac jajako i wymieszac. Sosem polac cukinei, wstawic do piekarnika. Piec w temperaturze 200 °C ok. 15 minut.

Przepis z: "Magazyn kulinarny Poradnika domowego nr 9/2014

20:53, karto_flana
Link Komentarze (1) »
sobota, 26 września 2015
Wegierska salatka z ogorkow

Wegierska wersja naszej... mizerii. Mnie ogromnie przypadla do gustu :)

wegierska_salatka_ogorkowa

Dla 4 osob:

1 ogorek salatkowy tzw. waz

1 zielona papryka

1 cebula

szczypta mielonej papryki pikatnej

szczypta mielonej papryki slodkiej

sol

250 ml kwasnej smietany

Ogorka obrac i pokroic w cienkie plasterki. Cebule obrac i pokroic w plasterki. Cebule i ogorka posypac obwicie sola, wymieszac, nastepnie odstawic na 20 minut do zmiekniecia. Powstala w tym czasie wode odlac. Papryke oczyscic z nasion i posiekac na cienkie paski. Wymieszac z ogorkiem i cebula. Dodac papryke w proszku i smietane, wymieszac. Odstawic na 10 minut, a nastepnie podawac.

Przepis uczestniczy w akcji:

 

Przepis z: kochbar.de

20:52, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 września 2015
Wegierski chleb z ziemniakami

Calkiem udany mi wyszedl :) Oryginalny przepis przewidywal jeszcze dodatek podsmazonego boczku, podsmazanej cebuli i szczypiorku. U mnie bez dodatkow.

wegierski_chleb_z_ziemniakami_3

Na 1 foremke keksowa o boku 30 cm

500 g ziemniakow

350 g maki chlebowej

125 g mleka

1 jajko

1 lyzeczka soli

1,5 lyzeczki cukru

1 lyzka oleju

21 g drozdzy

Ziemniaki obrac i zetrzec na tarce o najdrobniejszych oczkach. Nastepnie przelozyc na sciereczke kuchenna i odcisnac nadmiar plynu. Przelozyc do miski, dodac mleko, olej, sol i cukier oraz make. Wbic jajko i wkruszyc drozdze, nastepnie wyrobic dosc gladkie ciasto, bedzie ono luzne i mocno kleiste. Odstawiec pod przykryciem na 30 minut. Nastepnie dodac dodatki (jesli mamy ochote)- 100 g podsmazonego pokrojonegow kostke boczku, jedna podsmazona cebule i posiekany szczypiorek. Wymieszac. Ciasto przeltzyc do wysmarowanej foremki i ponownie odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Piec w nagrzaym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 45 minut.

Przepis uczestniczy w akcji prowadzonej na Mirabelkowym blogu:

Przepis z: "Backlust nr 4/2012. Brot und Brötchen".

I jeszcze na koniec pokaze moj wczorajszy tort urodzinowy dla synka ;)

tort_dla_Benia2

4 latka skonczone pierwszego dnia jesieni :)

sobota, 19 września 2015
Radi-Kräuterdip na Oktoberfest

Witajcie 19 wrzesnia, czyli w pierwszym dniu Oktoberfest w Monachium. Dzis mozna tam bylo zoabaczyc takie obrazki:

Wiesn 2015 - Oktoberfest

Oktoberfest 2015 - Wiesn-Samstag

 Oktoberfest 2015 - Wiesn-Samstag

(zrodlo zdjec)

Natomiast, ja jak co roku w tym czasie probuje wam przyblizyc nieco kuchnie z tego regioniu, ktory stal sie moim domem.

Tym razem zapraszam na bawarskie sniadanie, czyli Radiesdip- serek twarogowy z rzodkiewkami, szczypiorkiem i ziolami. Proste i pyszne.

Radies_Dip

Dla 4 osob:

100 g rzodkiewek lub bialej rzodkwi

1/4 preeczka szczypiorku

1/4 peczka pietruszki

250 g serka twarogowego

2 lyzki oleju slonecznikowego

szczypta soli ziolowej

szczypta granulowanego czosnku

szczypta bialego pieprzu

sol

Rzodkiewki drobno posiekac, kilka plasterkow odlozyc do dekoracji. Posypac sola, wymieszac i odstawic na 15 minut, az puszcza sok. Szczypiorek i pietruszke drobno posiekac. Twarozek wymieszac z olejem, dodac ziola, naastepnie odlac wode z rzodkiewek i rzodkiewki wymieszac z twarozkiem. Doprawic do smaku sola ziolowa, czosnkiem i bialym pieprzem. Przelozyc do miseczki ozdbiajac rzodkiewka, szczypiorkiem i pietruszka.

Przepis z: "Lisa. Wohnen & dekorieren"

20:54, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 września 2015
Galeretka z zielonych winogron

galaretka_z_zielonych_winogron

Musicie sprobowac! :)

10 sloikow

12 szklanek winogron ( w oryginalnym przepisie czerwone, wzielam zielone)

garsc swiezych platkow rozanych

2 szklanki cukru zelujacego 2:1

1 lyzeczka kwasku cytrynowego

Winogrona umyc, oberwac, wlozyc do garnka, wlac 3/4 szklanki wody, dodac umyte platki roz. Zagotowac, gotowac przez 10 minut, ostudzic i wstawic do lodowki na noc. Na drugi dzien przelac przez sito i przetrzec.  Dodac kwasek cytrynowy, gotowac 40 minut na niewielkim ogniu, dodac cukier zelujacy, wymieszac, gotowac przez 5 minut, napelnic sloiki i zakrecic ustawiajac do gory dnem, aby sie zamknely.

Przepis na podstawie: "101 przepisow" Swiata Kobiety, tom 12.

21:04, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 września 2015
Rzodkiewki zapiekane w sosie serowym

Wiem, ze to raczej wiosenne warzywo, ale i teraz mozna dostac swieze jesienne odmiany :)

zapiekane_rzodkiewki_w_sosie_serowym

 Dla 4-6 osob:

3 peczki rzodkiewek

200 ml bulionu drobiowego

150 ml smietany kremowki 30%

po 2 lyzki masla i maki

100 g startego zoltego sera

200 g szynki konserwowej

sol, pieprz

Rzodkiewki oczyscic, umyc, obciac ogonki i korzenie. Bulion zagotowac w rondlu, polaczyc ze smietana. Na patelni rozpuscic maslo, posypac maka podsmazyc na rumiono i nastepnie przelozyc do bulionu. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Powstaly sos zdajac z ognia, dodac polowe startego sera i wymieszac. Szynke pokroic w plsaterki. Zwinac w ruloniki. Rzodkiewki przekroic na polowki. Sos wlac do naczynia zaroodpornego, wlozyc rzodkiewki, a nastepnie zwinieta w ruloniki szynke. Posypac pozostalym serem. Zapiekac w temperaturze 200°C ok. 20-25 minut.

Przepis z: "101 przepisow" Swiata kobiety, tom 56

20:58, karto_flana
Link Komentarze (1) »
czwartek, 10 września 2015
Babeczki drozdzowe z marchewka

Polubia je dzieci. Ale nie tylko: sloneczny kolor i slodyczycz marchewki przypadna i wam do gustu- na wspomnie lata ;)

 

Na 12 sztuk:

ok. 1/4 l mleka

1 opakowanie suszonych drozdzy (7 g) lub swieze ok 21 g 

1 lyzka+ 75 g cukru

150 g marchwi

350 g maki

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

100 g masla

3 zoltka

Mleko ogrzac do letniej temperatury. Wymieszac z drozdzami i 1 lyzka cukru, odstawic do wyrosniecia. Marchew obrac i zetrzec na bardzo drobnej tarce-Make wymieszac z pozostalym cukrem, sola i cukrem waniliowym. Dodac maslo w temperaturze pokojowej, zoltka i marchew. Wlac mleko z drozdzami, wymieszac, ciasto powinno byc bardzo luzne, nie zagniatac. Ostawic do wyrosniecia na godzine pod przykryciem.  Nastepnie przekladac lyzka do foremek muffinkowych.  Przykryc papierem do pieczenia i odstwic na 30 minut do wyrosniecia. Papier zdjac. Piec w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 15-20 minut.

Przepis na podstawie przepisu z: "Laura. Backen im Frühling" nr 2/2011.

21:05, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2