Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
piątek, 29 października 2010
Drozdzowe slimaki

Mam zamiar zrobic w niedziele, bo znajomi wpadaja do nas na sniadanie :)

Na ok 30 sztuk srednicy 10 cm

150 ml mleka

2 paczki drozdzy instant

50 g cukru+ 2 lyzki cukru

4 lyzki rodzynek

500 g maki

szczypta soli

skorka otarta z jednej cytryny

2 jaja

80 g masla

250 g twarozku homogenizowanego

2 lyzki kwasnej smietany

2 lyzki budyniu waniliowego w proszku

paczka cukru waniliowego

Rodzynki umyc i odsaczyc. Ogrzac mlekoi rozpuscic w nim maslo. Make przesiac do miski, wymieszac z cukrem, drozdzami i polowa skorki otartej z cytryny. Dodac jaja, wymieszac, dodac mleko z maslem, zagniesc gladkie ciasto i odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia na ok. 30 minut.

Wymieszac twarozek, smietane, budyn, 2 lyzki cukru, rodzynki i pozostala skorke z cytryny. Ciasto wyjac z miski zagniesc ponownie, podzielic na polowe. Uwalkowac na dwa cienkie placki ok. 30x34 cm. Na placki rozsmarowac nadzienie, pozostawiajac na brzegach ok 2 cm wolne. Zawinac z plackow rulony. Kazdy pokroic ostrym nozem na ok. 15 slimakow. Podzielic na dwie wylozone papierem do pieczenia blachy, odstawic do wyrosniecia na 15 minut.

Piec w temperaturze 200 ° C ok 20 minut. Najlepiej smakuja swiezo po upieczeniu :)

wtorek, 26 października 2010
Sos cyganski

Wystarczy tylko usmazyc sznycle, kotlety itp. i polac tym sosem :)

Dla 4 osob

4 pomidory

1 cebula

1 szalotka

1 zabek czosnku

olej do pieczenia

pol straka zoltej papryki

pol straka zielonej papryki

1 marchew

1 lyzka cukru

3 lyzeczki ziol (oregano, tymianek, bazylia, lubczyk)

1 lyzeczka mielonej papryki

sol, pieprz

2 lyzki octu balsamicznego

1 lyzka przecieru pomidorowego

Cebule i szalotke obrac, posiekac. Rozgrzac na patelni olej, usmazyc na nim cebule wraz z zabkiem czosnku. Cebule przelozyc do garnka. Papryke i marchew pokroic w kostke- usmazyc na patelni wraz z czosnkiem. Przelozyc do garnka, zabek czosnku wyrzucic. Na patelnie wysypac cukier i smazyc chwile, az sie skaramelizuje. Dodac warzywa z garnka, wymieszac. Przyprawic ziolami, papryka, pieprzem i sola. Podlac octem, wymieszac. Dodac pokrojone w czastki sparzone i obrane ze skorki pomidory. Gotowac ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodac przecier pomidorowy. W czasie gotowania mozna dodac ewentualnie nieco wody. Jesli sos jest zbyt gesty.

 

 

13:35, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 października 2010
Gulasz dorozkarza

Jest to gulasz, ktory robie najczesciej :) Najbardziej mi smakuje. Dzis zamiast podanych w przepisie pieczarek dolozylam suszone kurki.

Dla 4 osob:


350 g marchwi

150 g boczku wedzonego

2 cebule

po 500g wolowiny i wieprzowiny na glusz (np.lopatka)

3 lyzki oleju

sol, pieprz

300 g pieczarek

1 lyzka maki

2 lyzeczki slodkiej papryki w proszku

2 lyzki bulionu w proszku

1 lyzka majeranku suszonego lub swiezego posiekanego

Marchew pokroic w talarki, boczek i 1 cebule pokroic w kostke. Mieso oczyscic, pokroic, usmazyc na rumiano partiami na 2 lyzkach oleju. To bardzo wazne, zeby mieso bylo mocno podpieczone, gulasz nabiera w ten sposob koloru, a mieso staje sie miekkie, soczyste. Mieso przelozyc do garnka. Usmazyc na pozostalym oleju boczek i cebule, dodac pokrojone w paski grzyby i marchew smazyc dalsze 2-3 minuty. Posypac maka, podsmazyc. Dodac do miesa. Dolac 750 ml wody. Zagotowac, dosypac bulion i papryke wymieszac. Dodac majeranek. Gotowac na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawic sola i pieprzem do smaku.

Druga cebule obrac pokroic w krazki, usmazyc na chrupko. Cebule ukladamy na osobnym talerzku.

środa, 20 października 2010
Nalesniki z nadzieniem pieczarkowo-pomidorowym

Rodzajow nadzien do nalesnikow jest tyyyle... i jeszcze wiecej. Tym razem zapraszam do sprobowania nadzienia nieco wloskiego z serem mozzarella i bazylia. No i oczywiscie z tytulowymi pieczarkami i pomidorami :)

Dla 4 osob:

Przepis na ciasto nalesnikowe podawalam tutaj: http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/10/Jablka-w-ciescie-nalesnikowym.html

A oto przepis na nadzienie:

1 cebula

2 lyzki masla

150 g pieczarek

150 g mozzarelli

4 lyzki smietany

50 ml przecieru pomidorowego

sol, pieprz, bazylia

Cebule obrac, posiekac, usmazyc na masle. (Kto lubi moze dodac czosnek). Pieczarki oczyscic pokroic w talarki, dodac do cebuli, udusic do miekkosci. Dodac starta na tarce mozzarelle, smietane i przecier. Doprawic do smaku sola, pieprzem i bazylia. Mase rozsmarowac na nalesnikach.

Nalesniki zawinac w rulony, ulozyc w naczyniu zaroodpornym, zapiekac w piekarniku w temperaturze 180°C ok 10 minut.

 

wtorek, 19 października 2010
Zupa z dyni z miesna "posypka"

Zupelnie na czasie. :)

Dla 4 osob

1 dynia hokkaido (taka jak na zdjeciu)

200 g marchwi

200 g ziemniakow

1 cebula

4 lyzki oleju

sol, pieprz

3 lyzeczki bulionu w proszku

75 g cebuli ze szczypiorem

200-250 g mielonego miesa mieszanego wolowego i wieprzowego

4 lyzki smietany

Dynie umyc, przekroic, wydrazyc gniazda nasienne, pokroic wraz ze skora w kostke. Obrac marchew i ziemniaki, pokroic w talarki. Cebule obrac, pokroic w kostke. W garnku rozgrzac 2 lyzki oleju, podsmazyc na nim cebule. Dodac dynie, marchew i ziemniaki. Doprawic do smaku sola i pieprzem, wlac 1 l wody i dodac 2 lyzeczki bulionu. Zagotowac, gotowac pod przykryciem ok 15 minut.

Cebule ze szczypiorem pokroic w talarki. Na patelni rozgrzac 2 lyzki oleju. Usmazyc na nim mieso mielone przez ok 5 minut az zbije sie w grudki. Dodac cebule. Doprawic do smaku sola, pieprzemi 1 lyzcezka bulionu w proszku. Smazyc jeszcze chwile.

Zupe zmiksowac blenderem, doprawic ewentulanie do smaku (Dobrze dziala na nia odrobina przyprawy maggi). Wymieszac ze smietana. Podawac posypana miesna "posypka".

Zupa bardzo sycaca w sam raz na jesienne chlodne wieczory :)

sobota, 16 października 2010
Kurczak po prowansalsku

Jescze jedna propozycja na kurczaka i pomidory. W oryginalym przepisie ("Kobieta i zycie" 8/2010) byly podane ziola prowansalskie, ktorych aktualnie nie posiadam. Oto ich sklad (z wikipedii): rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek. Niestety nie wiem w jakich proporcjach- jadnak odmierzajac "na oko" ziola kurczak i sos wyszly bardzo pyszne- jeszcze pachnace sloncem :)

Dla 4 osob

1 maly kurczak

20 pomidorow koktajlowych

2 cebule

1 marchew

4 zabki czosnku

2 lyzki oliwy

lyzka koncentratu pomidorowego

sol, pieprz, ziola prowansalskie

Kurczaka podzielic na czesci, natrzec ziolami, sola i pieprzem. Cebule pokroic w talarki i podsmazyc na rumiano na oliwie. Cebule wyjac, a oliwe wlac do naczynia zaroodpornego. Ulozyc w naczyniu czosnek i cebule a na nich kurczaka. Marchew pokroic w talarki. Na kurczaka wylozyc marchew i pomidorki. Koncentrat wymieszac ze szklanka wody, dodac jeszcze nieco soli, pieprzu i ziol. Wymieszac, zalac kurczaka. Piec w tempetraurze 180°C ok 45-50 minut.

 

20:49, karto_flana
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 października 2010
Szaszlyki

Ciekawe i bardzo proste urozmaicenie obiadu. Szybkie naturalnie tez. Ja robilam wczoraj z indyka, ale mozna nadziewac tez inne rodzaje miesa, a nawet robic szaszlyki owocowe :)

3 kotlety i piersi indyka

1 papryka

przyprawa do grila

sol, pieprz

olej

Kotlety z piersi indyka pokroic na mniejsze czesci. Papryke umyc, oczyscic pokroic w kawadraty. Patyczki do szaszlykow posmarowac olejem. Nadziewac naprzemiennie dwa kawalki miesa i jeden kawalek papryki.

Kto lubi moze tez nakladac zcastki cebulki i plasterki boczku. Szaszylki posolic, popieprzyc i pryzprawic pryzprawa do grila. Piec w temperaturze 180°C na rumiano. Podawalam z pomidorowym ryzem.

13:50, karto_flana
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2