Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
wtorek, 30 października 2012
Bulka na cydrze

Cydr tez mi sie kojarzy z jesienia :) To wino jablkowe o zaledwie 2% alkoholu. A bulka wysmienita- cudownie miekka i dodatkowo bardzo aromatyczna.

Skladniki na 1 bulke:

5 g suszonych drozdzy lub 8 g swiezych

180 ml cydru (jesli nie mamy mozemy wziac sok jablkowy)

250 g maki

1 lyzeczka soli

1 lyzeczka miodu

Drozdze suszone rozpuscic w 2 lyzkach wody, drozdze swieze rozpuscic w cydrze. Wszystkie skladniki wlozyc do miski i zagniesc ciasto. Uformowac w kule, polozyc na omoczonym blacie i przykryc folia spozywcza. Zostawic do wyrosniecia na 40 minut.

Ciasto splaszczyc, zalozyc z jednej strony na druga i uformowac podluzna bulke. Przelozyc na pergamin, przykryc folia spozywcza i odstawic do wyrosniecia na 45-60 minut.

Piekarnic wraz z blacha nagrzac do temperatury 210 °C, wstawiajac jednoczesnie na dole metalowa lub kamionkowa miske z woda. Bulke przed wstawieniem do piekarnika naciac, wlozyc na goraca blache przekladajac wraz z pergaminem. Piec 30 minut.

Przepis z ksiazki "Baguette & Bagel"Gontran Cherrier, wyd. Dorling Kindersley 2008

08:16, karto_flana
Link Komentarze (2) »
sobota, 27 października 2012
Pieczarki w ciescie

Jakis czas temu byly tu na blogu pieczarki panierowane. Teraz w ciescie- rownie smaczne, choc byc moze mnie jednak bardziej przypadly do gustu panierowane. W kazdym badz razie polecam :)

Dla 4 osob:

300 g pieczarek

sol

1 szklanka maki

1 lyzka oleju

1/2 szklanki wody lub piwa

1 jajko

olej do smazenia

Pieczarki oczyscic, podsmazyc na rozgrzanym oleju, posolic, osaczyc na bibule. Z maki, wody, oleju i zoltka przyzadzic ciasto. Przed rozpoczeciem smazenia dodac do ciasta piane ubita z bialka i wymieszac. Pieczarki zanurzac w ciescie, wyjmowac za pomoca widelca, smazyc na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na zloty kolor. Mozna podawac np. z sosem pomidorowym.

Wpis dodaje do akcji:

  PLACKI/PLACUSZKI/PANCAKESY

czwartek, 25 października 2012
Chleb mieszany na zakwasie

Kolejna pyszna propozycja z bloga Moje ekspresje kulinarne od gosi99. Moj zakwas w sierpniu skonczyl rok i ma sie bardzo dobrze :) Z tym chlebem nie mialam wiekszych problemow, dobrze sie gniecie i pieknie rosnie. Ostatnio wyczytalam gdzies, ze pieczenie ma dzialanie odstresowujace. Nie tylko wszelkie mile zapachy wplywaja na nasza psyche, ale tez odprezaja sie miesnie zajete gnieceniem i wyrabianiem ciasta. Pieczmy zatem na drowie :)

A oto przepis, ktory cytuje za autorka:

Składniki:

Zaczyn:

  • 4 łyżki zakwasu
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki wody

Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą połączyć.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 12-14 godzin.

Zaczyn przez ten czasu powinien podwoić objętość i zacząć powoli opadać.

Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 2 i 3/4 do 3 szklanek mąki pszennej chlebowej
  • 1 średni, ugotowany i rozgnieciony ziemniak
  • około 3/4 szklanki letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 1 i 1/2 łyżeczki melasy (można zastąpić miodem)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka drożdży (opcjonalnie)

Do zaczynu dodajemy wodę, melasę, ziemniaka,sól i 2 szklanki mąki pszennej.(w przypadku drożdży wystarczy je wcześniej rozpuścić w wodzie)

Zaczynamy wyrabiać i dosypujemy tyle mąki, aby ciasto zrobiło się sztywne.

Wyrabiamy przez kilka minut, aby ciasto zrobiło się jednolite.

Do czystej miski wlewamy oliwę. Wkładamy ciasto i obracamy tak, aby było z każdej strony natłuszczone.

Odstawiamy do podwojenia objętości na mniej więcej 3 godziny-w zależności od temp. otoczenia. ( w przypadku użycia drożdży około 1 i 1/2 godziny)

Następnie wyciągamy na blat, formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek (jeśli używamy
blachy) Wkładamy do koszyka dobrze posypanego mąką (chleby z ziemniakami "lubią
się przyklejać do kosza, więc dla ułatwienia pracy proponuje użycie
keksówki)

Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2-2 godziny ( dla drożdżowego około godziny)

Przed pieczeniem chleb należy naciąć ostrym nożem w kilku miejscach.

Pieczemy pierwsze 15 minut w 220*C, a kolejne 20 -30 w 195*C.

Wpis dodaje do akcji:

Na zakwasie!

Tagi: chleb zakwas
10:32, karto_flana
Link Komentarze (2) »
środa, 24 października 2012
Jesienny placek z jablkami, orzechami wloskimi i kremem

Duzo dobrego w tym ciescie :) I tak mi sie jesiennie ono skojarzylo- jablka, orzechy wloskie, krem z dodatkiem syropu z burakow (melasy) Ma tez jesienny kolor- wasnie teraz na polach braz i brunatny odcien ziemi. Chyba nie musze pisac, ze wszystkim smakowal?

 

Na forme o srednicy 26 cm:

Ciasto:

3 sredniej wielkosci jablka

300 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki mielonego cynamonu

190 g brazowego cukru

250 ml oleju slonecznikowego

4 jajka

100 g orzechow wloskich luskanych

30 g czekolady w platkach

Krem:

100 g masla

50 g brazowego cukru

2 lyzki ciemnej melasy (syropu z buraka cukrowego)

200 g kremowego serka typu Philadelfia

Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne i pokroic na drobno. W misce wymieszac make, cynamon, proszek do pieczenia i brazowy cukier. Dodac jajka, wymieszac, a nastepnie dodac olej i wymieszac mikserem na gladka mase. Dodac jablka, wymieszac lyzka. Pod koniec dodac posiekane na drobno orzechy wloskie i czekolade w platkach, wymieszac. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C (z termoobiegiem- 155 °C) ok. 50 minut.

Po wystudzeniu placek przekroic wzdluz na 2 czesci. Przygotowac krem: w misce utrzec maslo, dodac cukier i melase, ucierac az cukier sie rozpusci. Dodac serek i wymieszac. Polowe kremu wylozyc na dolna czes placka, przykryc druga polowa placka. Druga czesc kremu rozsmarowac dekoracyjnie na wierzchu placka.

Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 1/2012

poniedziałek, 22 października 2012
Zupa dyniowa z imbirem

Bardzo prosta i bardzo smaczna. Dodatek imbiru rozgrzeje w chlodne jesienne dni. Juz coraz szybciej zapada zmrok...

Dla 4 osob:

200 g marchwi

500 g dyni (np. Hokkaido)

kawalek korzenia imbiru wielkosci orzecha wloskiego

1 cebula

2 lyzki masla

1 lyzka przyprawy curry

900 ml bulionu warzywnego

sol, pieprz

przyprawa maggi w plynie

Marchew obrac i pokroic w krazki, dynie obrac, wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Cebule obrac i posiekac, imbir obrac i posiekac. Na rozgrzanym masle podsmazyc cebule i imbir. Dodac marchew i dynie oraz posypac curry. Podsmazyc przez chwile mieszajac. Zalac bulionem, gotowac okolo 20 minut, nastepnie zmiksowac blenderem. Doprawic do smaka sola pieprzem i maggi. Mozna podawac ze smietana.

Przepis z moimi zmianamin na podstawie przepisu z: "Lisa.Kochen und Backen" Nr 11/2012

Prtzepis dodaje do akcji Festiwal Dyni.

dynie_banner2012

Tagi: dynia zupa
09:09, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 października 2012
Filet z lososia i salatka z rozowego grejfruta

To moja kolejna propozycja do Rozowego Tygodnia. Na lososia mialam ochote od jakiegos czasu. Na konkurs u Ewy sie spoznilam, ale nic, losos juz sie prezentuje :) Na talerzu- dwa odcienie rozu- mocno rozowy grejfrut i delikatnie rozowy losos :)

Jedzmy ryby! Sa bardzo zdrowe!

Dla 4 osob:

4 liety z lososia po ok. 120 g)

2 lyzki soku z limonki lub cytryny

sol, pieprz

2 rtozowe grejfruty

1 peczek szczypiorku (wzielam suszony)

1 awokado

mielona papryka pikantna

1 lyzka miodu

2 lyzki oliwy

1 lyzka oleju

Filety umyc, osuszyc, skropic sokiem z limonki i doprawic do smaku sola i pieprzem. Grejruty obrac, wyfiletowac, pokroic w kostke, sok powstaly przy krojeniu zachowac. Szczypiorek posiekac. Awokado obrac, wyjac pestke i pokroic w kostke miasz. Wymieszac z grejfrutami, szczypiorkiem. Sok z grejfutow wymieszac z miodem, oliwa i doprawic do smaku papryka w proszku, sosem zalc saltke i wymieszac. Filety z lososia usmazyc na rozgrzanym oleju, po ok. 4 minuty z kazdej strony. Podawac z salatka.

Przepis z: "Lisa. Kochen& Backen" Nr 1/2012Akcja kulinarna Różowy tydzień

 

środa, 17 października 2012
Glazurowane rzodkiewki

Na cieplo. Smakuja zaskakujaco i pysznie. Jeszcze z mojego ogrodka. Ruch na swiezym powietrzu jest waznym czynnikiem w zachowaniu zdrowia- polecam wam prace w ogrodku!

Dla 4 osob:

800 g rzodkiewek

2 lyzki wytrawnego sherry lub bialego wina

2 lyzki masla

1 lyzka cukru

sol, pieprz

Rzodkiewki oczscic, umyc. Maslo stopic na patelni, wsypac cukier, rozpuscic. Dodac rzodkiewki, dusic 2 minuty. Wlac sherry, dusic pod przykryciem jeszcze 10 minut od czasu do czasu mieszajac. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Przepis z "Moje gotowanie" nr 5/2006

Przepis dodaje do akcji:

Akcja kulinarna Różowy tydzień

 

10:41, karto_flana
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3