Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Zakładki:
Blogi o gotowaniu
Bralam udzial w:
Przepisy pochodza glownie z mojego notatnika, zrodlo nieznane. Czasem jesli znam zrodlo to oczywiscie je podaje.
Szydelkowo
Tu pisze o moich lekturach
Zdjecia na tym blogu sa, o ile nie podano inaczej, autorskimi zdjeciami tworczyni bloga i sa objete prawem autorskim.
Znajome pozakuchenne
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
RSS
środa, 28 października 2015
Ciasto ucierane ze sliwkami

Dzieciaki jak zwykle jadly prawie tuz po wyjeciu z piekarnika ;) Sliwki prawie calkowicie "zatonely" w ciescie ;)

Na forme o srednicy 24 sm:

400 g sliwek

125 g miekkiego masla

125 g cukru

szczypta soli

3 jajka

165 g maki

1 opakowanie budyniu waniliowego lub migdalowego

2 lyzeczki proszku do peiczenia

2 lyzki soku z cytryny

Sliwki umyc, osuszyc, wypestkowac. Maslo utrzec z cukrem i sola na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, dodawac partiami wraz z sokiem z cytryny do masy maslanej i krotko ucierac. Ciasto przelozyc do natluszczonej foremki. Poukaldac na wierzchu sliwki. Piec 40- 45 minut w tempaeraturze 180°C ( z termoobiegiem- 160°C).

Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 9/2015

Tagi: ciasto sliwki
21:03, karto_flana
Link Komentarze (1) »
niedziela, 25 października 2015
Spagetti z bialym serem i warzywami

Dzis danie dla jaroszy, chociaz smakowalo wszystkim :) Wspomnienie o kluskach z twarogiem z dziecinstwa na Swiatowy Dzien Makaronu.

Dla 4 osob:

350 g makaronu spagetti

200 g pokruszonego bialego sera

1 kg mieszanych warzyw (marchew, korzen pietruszki, seler, por)

1 szklanka plynnego przecieru pomidorowego (zbyt gesty rozmieszac z woda)

50 g oliwy z oliwek

sol, cukier, pieprz

3 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki

Warzywa oczyscic, obrac, pokroic w drobna kostke, wmyieszac, posolic, podlac niewielka iloscia wrzatku i zagotowac. Gdy beda miekkie dodac przecier pomidorowy i oliwe. Przyprawic do smaku sola, cukrem i pieprzem. Makaron ugotowac do al dente w osolonej wodzie, odcedzic, wymieszac z pokruszonym serem. Wylozyc na polmisek, przykryc sosem waryzwnym. Posypac posiekana pietruszka.

Przepis uczestniczy w akcji:

Światowy Dzień Makaronu 2015

09:02, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 października 2015
Powidla sliwkowe

Takie prawdziwe domowe i smaczne :)

 

Ilość: około 4 - 5 słoików 300 ml


Składniki:


1 kg śliwek węgierek zwykłych
0,5 kg cukru


Przygotowanie:

Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Przygotowane owoce przepuszczamy przez maszynkę do mielenia i wstawiamy na małym ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok dodajemy cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając od czasu do czasu przez około godzinę. Podsmażone owoce odstawiamy i smażymy jeszcze przez dwa lub trzy dni po około półtorej godziny dziennie. Następnie gotowy wrzący dżem przekładamy do słoików oraz szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy i stawiamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia.

Przepis:  stad.

20:46, karto_flana
Link Komentarze (2) »
niedziela, 18 października 2015
Salatka owocowa z ryzem

Szybka kreacja z sezonowych owocow i ryzu.

salatka_owocowa_z_ryzemDla 4 osob:

100 - 150 g ryzu

500 g owocow sezonyowch (wzielam 1 jablko, kilka sliwek, ananasa z puszki i 1 nektarynke)

1-2 lyzki miodu

sok z cytryny

Ryz ugotowac na sypko i wystudzic. Owoce przeprac, umyc, pokroic na kawalki. wymieszac z ryzem i miodem, doprawic do smaku sokiem z cytryny. Odstawic do schlodzenia.

20:44, karto_flana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 16 października 2015
Szybki placek z jablkami

Polecam! Bo szybki i smaczny :)

Na forme o srednicy 26 cm:

500 g jablek

375 g maki

1/2 opakowania proszku do pioeczenia (ok. 2 lyzeczki)

1/2 lyzeczki cynamonu

250 g miekkiego masla

szczypta soli

250 g cukru

4 jajka

50 g smietany kremowej

Jablka umyc, obrac pokroic w cwiartki, wyciac gniazda nasienne, cwiartki pokroic w cienkie plastry.

Make wymieszac z sola, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac. Dodawac stopniowowo make i smietane wciaz ucierajc ciasto. Na koniec dodac jablka i wymieszac lyzka. Przelozyc do natlusczonej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 35 minut.

Przepis z: "Laura. Backen2 Nr. 2/2015

sobota, 10 października 2015
Surowka z porow ze sliwkami

Nieco niespotykane polaczenie . Ale zapewniam, ze smaczne.

surowka_z_porow_ze_sliwkamiDla 4 osob:

3 pory

1 kwasne jablko

150 g sliwek wegierek

3 zabki czosnku

4 lyzki oleju salatkowego

1 lyzka soku z cytryny i 1 lyzka skorki otartej z cytryny

po 3 lyzki siekanego szczypiorku i natki pietruszki

szczypta cukru

sol, pieprz

Pory oczyscic, odciac liscie, biale czesci pokroic na polkrazki. Dodac olej. Jablko obrac, pokroic w slupki, wymieszac ze skorka i sokiem z cytryny. Sliwki umyc, wydrylowac, pokroic w cienkie paski i posypac cukrem. Czosnek przepuscic prze praske. Wymieszac wszystkie skladniki, dodac czosnek, pietruszke i szczypiorek, doprawic do smaku sola i pieprzem, ponownie wymieszac i schlodzic w lodowce.

Przepis uczestniczy w akcji:

Czas na śliwki

21:11, karto_flana
Link Komentarze (2) »
środa, 07 października 2015
Szybki placek jogurtowy ze sliwkami

Przepis dostalam od kolezanki :)

 

Na formę 24x34cm

 

składniki suche:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

składniki mokre:

300 ml oleju

300 ml jogurtu naturalnego

6 jajek

 

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce mieszamy składniki mokre.Wlewamy mokre do suchych. MIESZAMY całość, wylewamy na obłożoną papierem do pieczenia blachę, na wierzch dajemy owoce (DOWOLNE!!! :) jakie lubicie i w ilości jaką lubicie...ale mniej więcej to ok.4 szklanki owoców)- ja wzielam sliwki wegierki.

Wkładamy do piekarnik nagrzanego do 180 st.C i pieczemy do suchego patyczka, co najczęściej zajmuje 50-60 minut ;)

 

Moje zmiany: uzylam jogurtu jagodowego, pieklam w okraglej foremce o srednicy 24 cm, oraz posypalam na wierzchuc siekanymi orzechami lasowymi)

 

 

Jesli macie ochote przylaczyc sie do wspolnego pieczenia i upiec ten placek to zapraszam tutaj: Wspolne pieczenie.

 

Przepis uczestniczy w akcji:

 

Czas na śliwki

21:33, karto_flana
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2